►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
30 Dec 2022 ·
AUTO ·
Iohannis a promulgat legea privind sistemul e-SIGUR pentru un sistem de monitorizare a traficului rutier. M-a luat prin surprindere asta, nici nu știam că există un e-SIGUR în plan.
Articolul din Profit zice că ar fi vorba despre “1.000 de sisteme de verificare a vitezei, 300 de radare mobile și 500 de camere de luat vederi care vor face parte dintr-un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România.” O-kay.
1.000 de sistem de verificare a vitezei = radare fixe, bănuiesc.
Cum mi se pare mie acest sistem? Încă ceva făcut ca să se cheme că s-au luat măsuri, oricare altele decât a scoate Poliția Rutieră pe șosele, ca să fie vizibilă și să dea amenzi pentru contravenții mici și mari. La viteză excesivă și mers pe contrasens pe autostradă se ajunge după ce luni sau chiar ani de zile observi că Poliția lipsește de pe șosele și prinzi curaj că orice ai face, că oricât ai trece pe roșu, oricât ai întoarce pe continuă, oricât ai lăsa mașina pe avarie pe banda 1, niciodată nu ești sancționat.
Ce va face e-SIGUR? Radare și camere video. OK, bune și acelea. Cred însă că pentru mulți șoferi acestea vor fi doar o altă avertizare în Waze, ceva la punct știut dinainte, ușor de evitat și apoi de dat blană.
Planurile sunt mari:
Sistemul va putea emite semnalări care vizează:
a) limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
b) interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
c) semnificaţia culorii roşii a semaforului;
d) interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
e) trecerea la nivel cu calea ferată;
f) interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
g) controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.
Cuvinte mari, dar în același timp se vorbește despre 500 de camere video. Cât înseamnă asta, vreo 2 în medie per oraș în România? Credeam că englezii deja au arătat tuturor că, dacă vrei să mergi serios pe camere video pentru sancționat contravenții, ai nevoie de câte una în fiecare intersecție, eventual pe fiecare bandă, nu 500 în toată țara.
Dar na, este un început. Unul foarte timid. Autoritățile au mai făcut ceva, s-a bifat că s-au luat măsuri, niște firme vor lua milioane pentru a implementa un astfel de sistem în țară și poate că va fi și funcțional. Probabil că numărul deceselor în trafic va crește în continuare, dar autoritățile vor spune “noi am luat măsuri, nu e treaba noastră”.
Cred în continuare că ar fi nevoie de mașini care să patruleze și să sancționeze contravențiile care le ies în față. Mă ofer să conduc vreo 2 ore prin București alături de un șef al poliției. Pun pariu că vedem 100 de contravenții în acest timp. Și nu pe repetate. Adică dacă sunt 6 mașini care staționează pe semn de oprirea interzisă, le socotim pe toate ca o contravenție, nu ca 6. Nu mă tem că n-am ajunge la 100…
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
30/12/2022 la 7:39 AM
Alt șmen din care unii or sa faca cioaca mare pe bani publici. Schema clasica: castiga afacerea cine tre’be si monteaza niste alea la suprapret. Apoi or sa zaca alea atarnate pe stalpi ptr ca legea e imbarligata si vezi dom’le nu poti aplica sanctiunea. A, si sa nu uitam de celebra fraza “si nu avem personal suficient ca sa le supravegheze”.
Zbang, inca una rezolvata. Si-n timpu asta militia romana face…..ce-o face ea, ca de vazut la treaba nu-i vezi.
P.S am gasit si un mic egzemplu din seria “cu ce se ocupa militia”: https://www.antena3.ro/emisiuni/in-fata-natiunii/noi-detalii-din-scandalul-declansat-in-politie-de-maria-bateria-dupa-ce-si-a-prins-sotul-cu-amanta-661534.html
Blackskull(Citează)
30/12/2022 la 7:41 AM
Sunt măsuri parțial complementare prezenței poliției rutiere în trafic, măsuri care produc constatări și dovezi (foto, măsurători).
Parțial pentru că operarea aparatelor radar mobile presupune prezența în teren, iar unele abateri (gen staționare pe interzis) pot fi gestionate și de poliția locală.
Apropo, știai că în București avem 7 poliții locale? Câte 1 pe fiecare sector plus cea a municipiului.
Vali(Citează)
30/12/2022 la 8:03 AM
Dupa parerea mea camerele fixe sunt cele mai bune, nu prea vad cum le poti fenta. Daca vor calcula si viteza medie intre doua puncte va fi si mai bine.
Alin(Citează)
30/12/2022 la 10:54 AM
Treci de prima camera, te oprești 5 minute apoi ii dai cox pana la următoarea unde reduci viteza sub cea permisa in zona respectiva astfel media calculată da bine.
Coco(Citează)
30/12/2022 la 12:06 PM
@coco – unde te opresti? pe autostrada? de ce plm ai face asta in loc sa mergi cu viteza legala? doar de dragu de-ai da cox? also, wtf is cox?
GabrielG(Citează)
30/12/2022 la 2:52 PM
@gabitu, da pe autostradă, asa se face. Am dat o soluție la “cât prinde”. Si nu e numai pentru autostrăzi. Altfel nu ma pasionează viteza si nici mașină pentru asa ceva nu am. Stai chill.
Coco(Citează)
30/12/2022 la 9:06 AM
“Niște firme” 😄
Una, știm noi care.
Adrian(Citează)
30/12/2022 la 1:56 PM
:))))))))
Doru(Citează)
30/12/2022 la 2:33 PM
Am văzut deja comentarii o net ca și la parcări: întâi să ne facă autostrăzi și apoi să ne pună radare :)
Iulian(Citează)
03/01/2023 la 11:49 AM
Conducatorii poporului tot din popor vin. Daca poporul e corupt, si ei sunt la fel. Uite, Timisoara – are camere de supraveghere in toate intersectiile, are dispozitive de detectare a trecerii pe rosu, de schimbare a benzii la semafor etc. Nu se pot utiliza filmarile ca sa fie date amenzi pt ca nu e nu stiu ce protocol semnat intre primarie si politie. Si toate aceste sisteme functionau, caci cand era cate un accident, apareau in presa filmarile. La tara era in fiecare weekend o masina cu radar, dupa care a disparut subit, din ce mi-au spus cei de acolo ‘am vorbit noi cu aia mari ca nu se mai putea’ – asa ca politistul cu trainig de radar a fost detasat si altul nu ewra acolo si nici nu era trimis la training. Apoi cand mai era cate un accident cauzat de viteza, si le reaminteai ce au facut; iti intorceau spatele. Se leaga si cu datele de la recensamant (cele cu educatia)? Se cam leaga.
Cata Lin(Citează)
03/01/2023 la 11:53 AM
A, da, si poate fac si miscarea ca o camera fixa sau de care va fi sa dea amenzi de circulatie (viteza, trecere pe rosu, linie continua, prioritate pietoni etc) SI sa coreleze plata taxei de drum, RCA, ITP. pt acel autovehicul Tehnic nu e ceva iesit din comun de complicat si cum e foame de bani, ar mai potoli-o.
Cata Lin(Citează)
12/01/2023 la 1:02 PM
Au mai fost camere inainte si acum zac ruginite pe marginea drumului.
Degeaba pui camere unde le stie toata lumea daca pe acolo trec in limita si apoi ii dau de zici ca vreau sa decolez de pe DN. Surpriza ar fi sa apara si echipaje intre camerele astea.
Partea buna e ca n-o sa se mai plictiseasca prietena mea cand ii dau hartia cu camerele de viteza pe un sector de 500 de km (hihi, copilot o fac!).
PaulT(Citează)