►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
5 Dec 2022 ·
În luna noiembrie cred că am stat cel puțin 10 zile fără apă caldă și căldură, o problemă foarte deranjantă în special acum că a venit frigul și nu-mi mai priesc dușurile reci. Nu mai zic de un copil mic care se târăște pe podele reci. Ne-am descurcat după posibilități, de la încălzit apă pentru baie și până la încălzit casa cu aerul condiționat.
Așa că în această perioadă mă uit cu invidie la oamenii care au centrală termică proprie, își reglează temperatura în casă la cât doresc ei și au apă fierbinte oricând. Sărbătorim venirea apei calde de parcă ar fi cu roșu în calendar. Da, știu că se poate pune și la bloc centrală (după o mare bătălie cu actele și debranșări), dar am mai spus cu alte ocazii că poate doar la o renovare completă aș face asta, ca să pot ascunde țevile prin pereți sau podea. Vom vedea.
Între timp, însă, este ceva nou de învățat în fiecare zi. Acum am învățat că există și soluții hibride de încălzit o casă. ENGIE vinde una sub numele Thermo Hybrid Combo, soluție compusă dintr-o centrală termică modernă pe gaz, în condensare, plus o pompă de căldură aer-apă. Găsiți în link fișa tehnică a echipamentelor. Pompele de căldură sunt foarte eficiente energetic, așa că soluția ENGIE este de vreo 4 ori mai eficientă decât o soluție convențională și asta înseamnă că oferă de fapt căldură la un cost mult mai mic post-instalare decât dacă ai utiliza doar o centrală termică.
Sistemul arată ca mai jos, pompa de căldură și centrala termică lucrează împreună pentru a încălzi casa și apa, am explicat mai jos cum. Dacă ai și panouri fotovoltaice, cu atât mai bine, energie electrică gratis pentru răcire sau încălzire. Efectul este cel așteptat, calorifere fierbinți și apă caldă instantaneu la robinet.
Pachetul Thermo Hybrid Combo folosește o soluție marca Immergas numită MAGIS Combo 9 V2. Pompa de căldură arată asemănător cu o unitate exterioară de aer condiționat și se montează pe exteriorul casei. Ea extrage căldură din aerul exterior (inclusiv iarna) și, prin niște transformări termodinamice în compresorul din interior, încălzește apă. De asta se numește pompă aer-apă. Ca paranteză, există și pompe apă-apă, care “scot căldura” din apa extrasă din pânza freatică și o transferă apei din casă, dar asta este altă discuție.
Apa încălzită astfel pleacă în casă prin țevile existente, se duce la calorifere sau în pardoseală și la robinet pentru un duș fierbinte. Pompa de căldură nu poate face însă minuni, așa că pe la -10 grade Celsius temperatură exterioară (zice ENGIE în specificații), încălzirea este preluată de centrala termică în condensare pe gaz. Bănuiesc că centrala mai intervine și dacă este nevoie de forță mare pe încălzire.
Per total, însă, pare că în majoritatea timpului pompa de căldură va realiza încălzirea casei și a apei menajere, ceea ce înseamnă per total un cost redus de încălzire, plus o soluție ceva mai eco. Fișa tehnică a soluției combo Immergas vorbește despre eficiențe A++ și A+++, în funcție de temperatura cerută, iar Coeficientul de Performanță (COP) este de 4,81. Asta înseamnă că 1 kWh de energie electrică este folosit pentru a genera 4,81 kWh de energie termică, un raport foarte bun (pentru că majoritatea energiei vine din aerul exterior, care este gratuit și infinit). Sunt niște steluțe aici, coeficientul a fost calculat la o temperatură exterioară de 7 gr C și o temperatură a apei calde pe tur de 35 gr C într-o casă izolată, dar îl puteți compara cu al altor soluții dacă vreți să faceți asta.
De reținut că ENGIE vinde pachetul Thermo Hybrid Combo către clienții lor existenți pe partea de furnizare gaz. Se adresează celor care vor să-și schimbe centrala termică veche cu una nouă și performantă dpdv încălzire și costuri, dar cu ideea să adauge și o pompă de căldură în sistem pentru a micșora și mai mult costul lunar cu utilitățile.
Specialiștii ENGIE demontează centrala veche, o instalează pe cea nouă, instalează și pompa de căldură, pun totul în funcțiune, ba chiar anual ofertă servicii de mentenanță și service la nevoie. Sistemul are o durată de viață de 25 de ani și poate fi făcut compatibil și cu alte echipamente de încălzire instalate deja în casă, precum boilere sau convectoare cu aer.
Thermo Hybrid Combo poate fi plătit integral la instalare, caz în care beneficiați și de o reducere de 15%, sau plătit în 60 de rate pe factura de utilități. Se adresează clienților existenți care stau la casă în București și în anumite județe unde activează ENGIE, iar oferta de preț se obține din pagina lor specială despre acest pachet.
Tot ca o paranteză, pompa de căldură poate face inclusiv răcirea casei pe perioada verii, dar este nevoie de o casă planificată de la început în acest sens, de exemplu cu ventiloconvectoare sau cu răcire în pardoseală sau în pereți. Atunci căldura din casă este preluată de apa rece din pardoseală, care se încălzește. Pompa de căldură funcționează în sens invers, scoate căldura din această apă și o dă în afara casei. Nu intru în mai multe detalii. Bănuiala mea este că, dacă aveți sistem de răcire cu apă a casei, deja știți toate acestea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
05/12/2022 la 7:24 AM
Noi, romanii, ne incalzim cu lemne. Sau cu aragazul pornit non-stop. Pompele-minune costa prea mult pentru romani si au prea multe neajunsuri.
Kopa_Kopan(Citează)
05/12/2022 la 8:24 AM
Cam de 1 an, ma documentez pentru a monta pompa de caldura aer-apa in apartament, la etajul 4 din 4. Singura care se potriveste ar fi Daikin Altherma Hybrid, dar inca nu am gasit pe nimeni sa instaleze in Brasov.
Solutia celor de la Engie e misto, pacat ca monteaza doar la case, ar mai fi Midea EcoHeat de la Romstal.
Pot sa ma laud ca dupa doua zile de certuri si explicatii, am reusit sa-mi conving un coleg care isi face casa noua, sa renunte la gaz si sa-si monteze pompa de caldura. A ales Nibe, l-a costat vreo 14000 euro, dar merita toti banii, e o investitie pe zeci de ani.
Pacat ca nu i-am cerut comision :)
Costi(Citează)
05/12/2022 la 8:55 AM
Tu ai apartament cu centrala, dar preferi sa il ai dat in chirie si sa te chinui cu radetul. Nu inteleg de ce…
Alin(Citează)
05/12/2022 la 9:16 AM
Ma dau in vant dupa oamenii care vand ceva dar nu dau nici un indiciu despre cat costa acel ceva.
Iar ideea de a avea si centrala si pompa de caldura mi se pare complet trasnita, in conditiile in care peste tot citesc ca pompa de caldura ar trebui sa inlocuiasca cu totul centrala.
Normal ar fi fost sa fie prezentat un calcul pe, eu stiu, macar 10 ani:
– atat costa centrala + gaz (investitie mica, dar costuri mari)
– atat costa pompa + electricitate (investitie mare, dar costuri mici)
– solutia hibrida e mai buna decat ambele pentru ca….
Asa, pare doar o teapa.
De ce sa nu pastrez centrala si sa ma incalzesc suplimentar cu aerul conditionat, care in definitiv tot o pompa de caldura este?
Marean(Citează)
05/12/2022 la 10:03 AM
Doar pompa de caldura costa aprox 5000 euro fara instalare.
Pe siteul engie, cei care in vara imi ofereau curent la 5 lei/kwh (muriti in chinuri, ba!) scrie ca rata incepe de la 690 lei/luna in cazul in care este achitat un avans cu valoare fixa. Nu spune cat e avansul, ca sunt ticalosi.
Dar 690×60 luni = 41.400 lei doar ratele. Mai adaugi si avansul cat o fi si ajungi la minim 10.000 de euro.
In banii astia primesti o centrala termica noua si o pompa de caldura de 9 Kw, ca sa suplimenteze centrala.
Considerand 9000 de euro banii cheltuiti extra pentru instalarea sistemului cu pompa de caldura, asta inseamna la o casa obisnuita de 100 mp cam 10 ani de incalzire cu centrala termica. Daca as lua in considerare si curentul consumat de pompa de caldura, deja amortizarea “investitiei” se duce la 15 ani, cand probabil e prea vechi totul si trebuie inlocuit.
Radu e “tare” ca iar face reclama la ceva ce nu foloseste. Se vaita ca se spala cu apa incalzita pe aragaz, ca un boiler ori e prea scump ori e sub demnitatea lui sa-si monteze, dar noua ne recomanda “ofertele” jepcarilor de la engie.
vio(Citează)
05/12/2022 la 10:47 AM
“Radu e “tare” ca iar face reclama la ceva ce nu foloseste. Se vaita ca se spala cu apa incalzita pe aragaz, ca un boiler ori e prea scump ori e sub demnitatea lui sa-si monteze, dar noua ne recomanda “ofertele” jepcarilor de la engie.”
+1
Tano(Citează)
05/12/2022 la 11:31 AM
Asa am reactionat si eu cand am auzit de Engie, astia nu sunt aia care dadeau curentul cu 4-5 lei kWh? Mda.
Ce nu mai scrie pe acolo e ca la pompa de caldura trebuie un vas de expansiune destul de maricel daca ai incalzire cu calorifere, nu prin pardoseala.
Stiu ca ma uitam si eu intr-o vreme la pompe de caldura si hai ca unitatea exterioara nu ocupa spatiu decat pe perete, si cea interioara e cam cat un purificator de aer mai maricel, dar vasul ala chiar nu am unde sa il pun ca nu am camera tehnica.
Cam la fel erau si ofertele EON, aveau cu centrala noua in rate, am calculat ca era peste 10.000 de lei o centrala cu ratele lor. Cam mult.
rdb(Citează)
05/12/2022 la 10:10 AM
Incredibil cum Bucuresti (cea mai mare parte a lui) e cu 20 de ani in urma Ardealului si altor locuri, cu dependenta asta de o regie/companie care tine de administratia locala. Pentru ceva atat de normal intr-o tara in buza categoriei de “dezvoltata” sau “cu venituri ridicate”.
Si numai motivul asta e destul pt ca apartamentele sa fie mai scumpe la Cluj :)
S(Citează)
05/12/2022 la 9:59 PM
mai toate blocurile noi sunt cu centrala, fie de bloc, fie de apartament. e un concept greu greu de intele pt tine, probabil, dar Bucurestiul e mult mai mare (cam cat vreo 8-10 Clujuri), e normal si ca vechile blocuri cu probleme sa fie mai multe.
nu stiu de ce sunteti asa cu nasul pe sus pe acolo pe la voi, ca tot rupti in cur sunteti si voi. voi sunteti mai rau decat veganii.
zup(Citează)
05/12/2022 la 10:26 AM
Citat din ce scrie acolo cu litere mici : “Pachetele din gama Thermo se adresează exclusiv clienților care locuiesc la casă….”.
Ptr apa calda, un boiler e belea. Se gasesc acum boilere care zici ca-s bijuterii, le poti incadra oriunde. In mintea multora, boilerul inca arata ca un butoi urat, care ocupa mult loc.
Blackskull(Citează)
05/12/2022 la 4:42 PM
E greșeala ta, faci confuzie între boiler (care are rezerva de apă și putere electrica mai mică) și instant (care nu are rezerva de apă, dar are putere foarte mare).
Marinel(Citează)
05/12/2022 la 8:23 PM
exista boilere “plate” care se pot monta foarte comod intr-o baie de bloc vechi.
ba chiar au si aplicatie prin care le poti programa sau porni de la distanta (il pornesti cand pleci de la sinaia si pana ajungi apa e inalzita deja de 3 ori :) )
deci, desi boilerul are rezervor.. nu are forma de butoi.
john2381(Citează)
06/12/2022 la 11:06 AM
Instantu e instant, boileru e boiler. John2381 a explicat ce si cum. Plus de asta boilerele mai jmechere le poti monta fie vertical fie orizontal.
Blackskull(Citează)
05/12/2022 la 10:58 AM
Pt ai mei, care locuiesc intr-un oras fără gaz, la renovarea apartamentului în 2020 alegerea era între lemn (ct peleti) și curent electric, ct clasica. Am avut noroc ca am studiat puțin subiectul și am ajuns sa instalam pompa de căldură de la nibe. Singurul dezavantaj a fost costul inițial , în rest, no regrets. Unitatea exterioara e ceva mai masiva, fiind insa un caz fericit și beneficiind de terasa, s-a depășit impedimentul. În rest, costuri relativ normale, control si mentenanta de la distanta (cu abonament anual de vreo 100 lei), confort pt ai mei care nu mai trebuie sa care saci/pungi de peleti, curatenie samd
Gogu(Citează)
05/12/2022 la 11:20 AM
Sper ca glumesti la faza cu “cel puțin 10 zile fără apă caldă și căldură”, sau sper macar ca cele 10 zile nu au fost nici macar 2 consecutive.
Altfel, cand un boiler e 500 de lei si montajul mai costa inca pe atat, dar tu ai preferat o noua camera video…
C(Citează)
05/12/2022 la 11:32 AM
Auch
rdb(Citează)
05/12/2022 la 5:51 PM
=))) trebuia sa isi ia macbook pro cu intel ca sa mai adauge ceva grade in casa
GabrielG(Citează)
05/12/2022 la 11:36 AM
Pentru ca acela are 2 camere poate?
Ciprian(Citează)
05/12/2022 la 11:46 AM
A platit mii de lei pe mofturi…isi permitea o rata mai mare si isi cumpara 3 camere pentru familie. Dar probabil el are alte prioritati.
Alin(Citează)
05/12/2022 la 1:35 PM
Sunt dubioase ofertele astea in care esti “asigurat” ca vei avea un consum mai mic, dar comerciantul nu afiseaza nici o valoare a consumului mediu pentru pompa de caldura vs centrala termica.
Adica in oferta celor de la Engie nu vad ca avantaj decat faptul ca am un backup in cazul in care se opreste alimentarea cu gaze.
Andrei G(Citează)
05/12/2022 la 2:52 PM
Misto costurile de 14000 euro, dar deja cred ca incepi sa calculezi ca e mai ieftin sa pleci din tara.
Shack(Citează)
05/12/2022 la 4:15 PM
“Pompa de căldură arată asemănător cu o unitate exterioară de aer condiționat și se montează pe exteriorul casei. Ea extrage căldură din aerul exterior (inclusiv iarna) și, prin niște transformări termodinamice în compresorul din interior, încălzește apă” – încă râd…
Mirel(Citează)
05/12/2022 la 4:43 PM
De ce?
C(Citează)
05/12/2022 la 4:35 PM
Da, deci un schimb la o centrala pe gaze te costa la engie 100 de bete, si vin baietii cu oferta asta sa imi ofere ceva la doar 15k eur, ca sa ma incalzesc si pe electric. In cat timp imi amortizez investitia.
Boris(Citează)
05/12/2022 la 7:17 PM
Nu am putut intelege niciodata cum poti sta fara apa calda, in special in sezonul rece. Ai mei au avut boiler 15 ani care s-a amortizat in 1 sezon rece comparand cu cata apa calda( care curgea 20 de min rece, 10 min calaie si dupa aveai o temperatura decenta) consumau 4 persoane atunci. Inteleg centrala ca nu vrei sa faci deranj and shit dar un boiler? Sunt subtiri, patrare, toate formele.
230v(Citează)
06/12/2022 la 1:11 AM
Dacă citește cineva de la vreo firmă de mai dă una alta la testat la Radu, fie-vă milă și dați-i și un boiler pe care să-l faceți pierdut apoi, că omu nu are 1000 de lei să se spele ca la oraș.
Costin(Citează)
06/12/2022 la 9:55 AM
Văd mulți inflamați aici. Cică de ce nu și-a luat Radu boiler.
Și la mine a fost oprită apa caldă vreo zece zile. Nici eu nu mi-am luat boiler.
Apa caldă a fost oprită astea zece zile în ultimii cinci ani. Să-mi iau boiler ca să ce? Să mă uit la el?
Bă băieți, voi vă luați avion când vi se anulează un zbor?
Adrian(Citează)
06/12/2022 la 10:52 AM
ca sa ai apa calda :)
in articol nu era vb de tine, ci de radu care spune ca isi doreste o centrala, doar ca e prea complicat sa o aiba.
oamenii au considerat asta si i-au propus alternative mai simple, dar cu rezultate satisfacatoare.
altfel, poate astea 10 zile te-au afectat mai mult decat crezi daca te “urzici” asa de repede pe subiect.
john2381(Citează)
09/12/2022 la 4:46 PM
@Adrian, Radu s-a plans de mai multe ori de lipsa apei calde. Acum daca la tine nu a existat decat o intrerupere de 10 zile in ultimii 5 ani, normal ca nu are sens sa iti montezi un boiler.
Sfaturile de mai sus se aplica in cazul in care ai intreruperi constante, asa cum au majoritatea locuitorilor din Bucuresti care sunt racordati la CMTEB.
Andrei G(Citează)
06/12/2022 la 5:33 PM
Citez un prieten, “Taxa pe pompele de căldură vrem” 😁
mArS(Citează)
09/12/2022 la 6:05 AM
Ti-am mai zis de boiler Ariston Velis cu WiFi, nu inteleg cum de nu ti-a rupt Matilda minim un facalet in cap pentru ca nu ai apa calda cand ai copil mic.
Gaelex(Citează)