un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Două sfaturi pentru cei ce dețin crypto în acest moment

9 Dec 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Crypto trece printr-o fază proastă în ultima vreme. În ultimul an, de fapt, dar ultimele săptămâni mi se pare că arată nevoia unor măsuri speciale, de unde și cele două sfaturi din acest articol.

În caz că n-ați văzut știrile, FTX este în faliment. FTX era al doilea sau al treilea exchange ca mărime din lume. În lumea crypto, exchange-ul este echivalentul unei bănci clasice sau al unui trader de bursă, că le dai banii tăi reali și ei îi schimbă în criptomonede pentru tine. Pe un exchange le poți converti în alte monede sau, dacă vrei banii înapoi pentru că le-a crescut valoarea, schimbi cripyo la loc în euro/dolari/lei/whatever și îi retragi de acolo.

FTX era huge. Fondatorul său avea o avere estimată la 16 miliarde de dolari, erau sponsori în Formula 1 șamd. Și totuși, n-au avut lichidități pentru a da înapoi banii celor care îi cereau, iar ulterior insolvenței s-au descoperit nereguli mari în managementul fondurilor clienților, de la case de vacanță cumpărate cu banii clienților și până la împrumuturi sau investiții foarte riscante, făcute “pentru că așa a cerut șeful”. Se estimează că peste 1 milion de oameni au pierdut banii pe care-i aveau în FTX.

Problema este că astfel de situații nefaste au tendința de a se propaga în cascadă și în alte companii, pe fondul unui sentiment de nesiguranță din partea clienților. Recent, BlockFi, un alt exchange, și-a declarat falimentul. FTX practic trage și pe alții după ei în groapă.

În prezent, în aceste săptămâni, avem doi factori care influențează negativ piața cripto:

📉 Valoarea Bitcoin și a altor monede a scăzut mult față de acum un an. Pe 30 noiembrie 2021, Bitcoin valora 57.000 de dolari, începuse deja scăderea de la un maxim de 65.000 de dolari. Astăzi valorează în jur de 16.500 de dolari. Valoarea Bitcoin a scăzut constant în 2022, la fel și a altor monede.

Chestia asta n-ar fi o problemă majoră dacă ar fi singura. Multe piețe sunt volatile, inclusiv bursa clasică sau piața Forex. Cu siguranță că este o problemă pentru speculanți, pentru cei ce voiau să cumpere Bitcoin și să-l vândă după ce-i mai crește valoarea, dar este o problemă uzuală, în sensul că sunt milioane de oameni pentru care diversele piețe, nu doar cea cripto, nu evoluează în direcția care i-ar îmbogăți. Uitați-vă la acțiunile mele YTD.

Problema este că în această perioadă se adaugă problema 2:

💲 Teama că exchange-urile nu au lichiditate care să acopere deținerile curente de cripto ale clienților. Adică, dacă oamenii vor astăzi să vândă bitcoin și să scoată euro, s-ar putea ca diversele exchange-uri din piață să nu aibă de unde să le dea bani.

Teoretic exchange-urile ar trebui să fie foarte stabile, că sunt un soi de trust provider în sistem. Probabil sunt milioane de oameni care au cumpărat bitcoin când costa 50.000 de dolari, iar acum l-ar vinde înapoi exchange-ului pentru 16.000 de dolari. Diferența de 34.000 de dolari o păstrează exchange-ul, profitul lor, asta dincolo de profitul făcut din tranzacțiile în sine, care sunt comisionate și ele.

În practică, însă, iată că FTX și apoi BlockFi n-au mai avut bani. Management prost, investiții in direcții aiurea, furturi, hacking. Nu uitați că domeniul nu este reglementat, exchange-urile nu se supun acelorași reguli de garantare a depozitelor precum băncile, iar faptul că tranzacțiile și criptomonedele sunt anonimizate face ca urma banilor să se piardă rapid în caz că cineva fuge cu banii.

Aceste două probleme, care acum au loc simultan, pot fi ingredientele pentru o furtună perfectă care va duce fie la picarea și mai multor exchange-uri sau la scăderea valorii criptomonedelor sau a ambelor.

Așa că iată două sfaturi simple pentru o astfel de perioadă.

💰 Dacă rămâneți în continuare în lumea crypto, mutați-vă monedele într-un cryptowallet personal. Nu le lăsați în exchange, cum fac milioane de oameni, pentru că exchange-ul poate dispărea peste noapte și s-ar putea să nu le recuperați niciodată.

Un cryptowallet personal este echivalentul cu a ține banii normali în portofel, nu la bancă. În lumea crypto, asta este o variantă mai bună.

Majoritatea oamenilor care au cumpărat niște cripto cu gândul că le va crește valoarea și se vor îmbogăți le lasă pe acestea în exchange-ul de unde le-au cumpărat, ca să nu-și bată capul. Problema este că acolo sunt vulnerabile la faliment, dispariție din “conturile” exchange-ului, închiderea bruscă a site-ului, hacking cu transferul lor în portofele untraceable și alte riscuri. S-au întâmplat de toate în trecut:

Dacă vreți să-i schimbați în alte monede, normale sau crypto, trebuie să-i transferați din nou în contul vostru dintr-un exchange, dar asta este o operațiune de o zi. Transferați, schimbați, transferați la loc în wallet-ul propriu.

Perioada aceasta de volatilitate mare, lipsă de lichiditate și lipsa oricăror informații privind stabilitatea financiară a diverselor exchange-uri este mai bine trecută cu banii în portofelul vostru digital, nu în al lor.

Care este un cryptowallet bun? În principiu oricare, dar spuneți voi în comentarii, dacă vă pricepeți, ce recomandați altora.

💶 Dacă vreți să ieșiți din lumea crypto, scoateți banii acum din exchange-uri. Să zicem că ați vândut cripto când a început să scadă și poate că așteptați vremuri mai bune ca să cumpărați din nou la un dip, așa că stați cu dolari sau euro în vreun exchange. Mutați-i înapoi în banca voastră.

Nu contează câți sunt. Problema este aceeași ca mai sus, exchange-urile ar putea avea probleme, iar când apar problemele de obicei sunt însoțite de un mesaj laconic precum cel de mai jos.

Deja atunci este prea târziu.

Criptomonedele ar putea crește din nou. Puteți să mutați atunci din nou bani în exchange-uri și să cumpărați unele. Sigur că se pierd niște bani pe astfel de transferuri, dar comisioanele SEPA ar trebui să fie mici, iar costul respectiv este până la urmă un cost of doing business și un cost de risc. Mai bine pierdeți 3 euro pe comisioane decât 1.000 de euro dacă exchange-ul are probleme.

 

asus s5507

    19 comentarii

  1. Si inainte de toate, va duceti frumos la o oglinda, sa vedeti cum arata un post

    Dar nah, sunt eu hater cand explic ca asa zisele monede crypto nu au acoperire in realitate, ca sunt fum, ca e pura specula si schema piramidala tip CARITAS…

      (Citează)

    • Tu si la un articol despre dragalasenia ursuletilor panda ai putea fi acru… Acresti ciorba numai uitand-te la ea.

        (Citează)

    • Ar trebui să mi se ridice o statuie pentru ca iese ciorba bună datorită mie.

      Desigur, asta nu înseamnă că nu as avea dreptate.

        (Citează)

    • Poti s-o mai zici o data. Si eu am fost prost, recunosc.
      Orice crypto moneda creste doar daca vin alti prosti sa bage bani, altfel nu creste nimic.

      Legat de portofele proprii, e complicat, trebuie sa fii atent ce folosesti. Si de acolo se pot fura.

        (Citează)

    • Cam are dreptate @Gaelex.

      Totusi nu vi se pare ca vorbesc despre Crypto si recomanda chestii in majoritate oameni care nu au cunostinte economice peste nivelul basic si cunostinte tehnice despre blockchain? Adica nu vezi un programator cu 10 ani de experienta sa recomande investitiile in mumu-coin sau alte chestii. Ciudat nu? Deci, de asta are dreptate Gaelex. :)

        (Citează)

  2. Crypto e viitorul. To the moon!

      (Citează)

  3. Wow, o schema ponzi peste care se darama sandramaua? Nu pot sa cred!

      (Citează)

  4. Cat timp exista prosti o sa existe si crypto.

      (Citează)

  5. “În lumea crypto, exchange-ul este echivalentul unei bănci clasice sau al unui trader de bursă, că le dai banii tăi reali și ei îi schimbă în criptomonede pentru tine.”

    Nu. FTX nu este nici echivalentul unei banci clasice, nici al unui trader de bursa. Este, adica a fost, chiar o bursa.

    Motivul falimentului FTX este frauda. Pur si simplu ala a folosit banii clientilor pentru alte lucruri (mai precis i-a dat fondului lui de investitii numit Alameda) iar o parte din bani au fost pierduti cand a crapat Luna si restul au fost probabil sifonati.

    Deci nu a fost nici un Ponzi scheme.

    O regula de baza e sa nu bagi bani (multi) in ceva despre care nu pricepi mare lucru.

    Valabil si pt scris articole.

      (Citează)

  6. Multe hackinguri au aparut in momentul cand se muta monezile dintr un portfofel personal in alta parte. Nu prea e o recomandare buna. Recomandarea buna e sa vindeti si sa renuntati la ideea de a deveni milionari asa.

      (Citează)

  7. “Probabil sunt milioane de oameni care au cumpărat bitcoin când costa 50.000 de dolari, iar acum l-ar vinde înapoi exchange-ului pentru 16.000 de dolari.Diferența de 34.000 de dolari o păstrează exchange-ul, profitul lor”

    Dețin și exchangeurile crypto dar de obicei când vanzi/cumperi tranzacționezi cu un alt user nu cu exchangeul.

    “…iar faptul că tranzacțiile și criptomonedele sunt anonimizate face ca urma banilor să se piardă rapid în caz că cineva fuge cu banii.”

    foarte vag in exprimare. Unii pot înțelege că nu pot fi urmărite tranzacțiile cu crypto. Nimic mai fals. Cu excepția la 1-2 blockainuri care sunt gândite că tranzacțiile sa fie anonime (monero), tot ce e pe Blockchain e … Public, transparent cum nu va fi niciodată un guvern.

    Ah, poate te referi la tranzactiile(care se întâmplă între useri) de pe un exchange, alea sunt ‘pe caiet’ul (in baza de date) exchangeului și doar când retragi în portofelul propriu se ‘impinge’ o tranzacție pe Blockchain. Poate la asta te referi cand zici că ‘tranzactiile și cryptomonedele sunt anonimizate’ adica doar exchangeul are acces la acea baza de date.

    Nici nu am citit articolul cap-coada,ma intreb ce as mai fi găsit…

    Ideea de a-ți tine crypto in walletul propriu e buna. Asta s-a și dorit cu crypto, că userul să dețină controlul propriilor ‘bani’, nu sa apeleze din nou la un 3rd party pt tranzacții.ideea poate continua mult și bine aici, dar mă opresc.

      (Citează)

  8. Probabil sunt milioane de oameni care au cumpărat bitcoin când costa 50.000 de dolari, iar acum l-ar vinde înapoi exchange-ului pentru 16.000 de dolari. Diferența de 34.000 de dolari o păstrează exchange-ul, profitul lor

    Exact, pentru ca exchange-ul a dobandit acel bitcoin gratuit, din spuma marii. Sigur-sigur nu l-a luat cand era 49.998 si l-a vandut cu 50.000.

      (Citează)

  9. nwRadu:
    Probabil sunt milioane de oameni care au cumpărat bitcoin când costa 50.000 de dolari, iar acum l-ar vinde înapoi exchange-ului pentru 16.000 de dolari. Diferența de 34.000 de dolari o păstrează exchange-ul, profitul lor, asta dincolo de profitul făcut din tranzacțiile în sine, care sunt comisionate și ele.

    Nu prea merg asa lucrurile la un exchange. FTX nu a vandut bitcoin cu 50.000 dolari din “buzunarul” propriu. I-a cumparat de pe piata la un pret similar, deci nu a ramas cu banii. In teorie, ei au un comision la fiecare vanzare/cumparare si e acolo fac profit.
    Dar in plus, in cazul exchange-urilor de crypto, tu iti pastrezi monedele la ei. Iar FTX s-a bazat ca nu o sa ai nevoie de aceste monede prea curand si le-a vandut pentru a face diverse alte achizitii.

      (Citează)

  10. Mi se pare funny ca multă lume e pasional pro sau contra criptomonede. E ca și cum ai fi pro sau contra vântului. În funcție de situația fiecăruia au sau utilitate practica sau doar speculă. In oricare dintre situații bagi doar cât ești dispus sa pierzi și aia e.

    Spunea Mofo mai sus ca nu vezi programatori băgând în cripto. I LOLed. Știu personal destui și nu zic asta cu vreo malițiozitate, unii chiar s-au scos bine din specula asta și bravo lor.

      (Citează)

    • Nu este chiar asa. Eu de exemplu nu am nimic impotriva criptomonedele ca obiect de specula. Comentez doar atunci cand speculantii incearca sa ne minta ca exista si o utilitate pentru acestea.

      Era foarte amuzant cand toata lumea insista sa explice cum viitorul este reprezentat de blockchain si cryptomonede, dar nimeni nu stia sa arate concret la ce vor fi folosite.

        (Citează)

  11. ”…mi se pare că arată nevoia unor măsuri speciale…”
    Împotriva prostiei nu există măsuri să o contracareze, nici măcar speciale…

      (Citează)

  12. Crypto e un fel de Caritas 2022.
    Cei care au bagat la inceput s-au scos, cei care au bagat la sfarsit s-au ars.

      (Citează)

  13. Folosiți Metamask ca portofel digital gratuit sau cumpărați un portofel hardware dacă aveți sume importante.

      (Citează)

  14. Radu, poate nu stii dar in crypto ai protocoale descentralizate unde poti face aceste tranzactii. Lumea nu trebuie sa foloseasca un wallet al cuiva (e acelasi lucru cu a tine pe FTX).

    Ce trebuie sa faca e sa tina crypo pe propriile wallet-uri. Si sa tranzactioneze direct din ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus