un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am băut Carpathian Single Malt, primul whisky românesc (varianta maturată și în butoaie de Pinot Noir)

15 Dec 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Am băut whisky-ul românesc Carpathian Single Malt, lansat recent pe piață. Este bun, chiar foarte bun, chiar dacă și destul de scump. O să vă spun direct concluzia: mi se pare un whisky de care poți fi mândru că este românesc și pe care l-aș da oricând unui pasionat de whisky să-l bea, ca să mă laud că uite ce produs bun se face și în România.

Iată un video despre toată șmecheria, dacă nu vreți textul plictisitor:

Iată textul, care de fapt este foarte mișto!

Whisky-ul acesta este cât se poate de românesc în acest moment, chiar dacă metoda de a-l produce este cea tradițional scoțiană. Orzul este recoltat din România în 2016 și distilat în 2017. Apa este din zona Carpaților. Orzul malțificat a fost dublu-distilat în distileriile Alexandrion Saber 1789 din Prahova (localitatea Pleașa, zice pe etichetă), unde whisky-ul a fost apoi maturat pentru câțiva ani.

Fiind vorba de metoda scoțiană, a fost maturat în butoaie de bourbon importate din Kentucky, cum fac și scoțienii cu whisky-urile lor. Carpathian nu are age statement pe etichetă, dar a stat la maturare vreo 4 ani în aceste butoaie, după socoteala mea, înainte de o perioadă mai scurtă de finish în alte tipuri de butoaie.

Aici lucrurile devin interesante. Multe whisky-uri sunt ținute suplimentar în alt tip de butoaie, uneori vreo 6 luni sau un an, pentru a mai lua în plus câteva arome de la acestea. Poate știți deja că whisky-ul meu all-time preferat, Kavalan Oloroso Sherry Oak, a fost maturat la final în butoaie de oloroso, care-i un vin dulce spaniol. Adaugă exact o urmă de dulceață, de miere, care îmi place mult.

Și Carpathian a fost ținut pentru finish în diverse tipuri de butoaie. Două expresii sunt 100% românești, whisky-ul a fost ținut în butoaie de Fetească Neagră și de Pinot Noir, butoaie ale unor vinuri românești. Eu am băut ediția Pinot Noir. Sunt foarte curios cum este și cea Fetească Neagră, un soi foarte bun și popular în România. Împreună, aceste două ediții de Carpathian mi se pare că reprezintă perfect ideea de single malt românesc.

Pe lângă acestea, mai sunt alte 7 expresii: Oloroso, Madeira, Pedro Ximenez, Tawny Port, Commandaria, Burgundy și Cognac. Prea multe? Poate că da. Primele 5 enumerate sunt toate vinuri dulci fortifiate. Cred că majoritatea oamenilor ar avea dificultăți în a descrie mari diferențe între Oloroso, Pedro Ximenez și vin de Porto, de exemplu. Burgundy este un vin franțuzesc, iar coniacul știți ce este, tot o tărie franțuzească.

Generează 7 whisky-uri cu arome diferite? Probabil că da. Sunt și bune? Probabil că da. Încă sunt ofticat că mi-am scos măseaua de minte fix când avea loc Whisky Fest, unde Carpathian era disponibil pentru degustare în toate variantele sale, ceea ce mi-ar fi plăcut mult să fac. Cred totuși că sunt prea multe variante și pot crea confuzie în rândul unui consumator care vrea să încerce ceva.

Așa că recomandarea mea este simplă: alegeți unul românesc până la capăt, precum ediția Pinot Noir sau cea Fetească Neagră. Iar dacă vreți altceva, oricare dintre Oloroso, Madeira, Pedro Ximenez, Port și Commandaria ar trebui să fie un whisky ceva mai dulce și plăcut aromat. Eu probabil că aș lua Oloroso doar ca să am un fel de comparație cu alte whisky-uri similare din piață maturate în astfel de butoaie (Aberlour, Glenmorangie The Accord, Kavalan Sherry Oak etc). Cel ținut în butoaie de coniac sună de asemenea interesant.

După acest finisaj în butoaie speciale, Carpathian este îmbuteliat fără filtrare la rece la o tărie de 46% și pus la vânzare, momentan doar pe site-ul oficial al Alexandrion, IconicDrinks.shop. În noiembrie era anunțat că va intra la vânzare și în alte magazine, dar încă nu l-am văzut în alte locuri.

Eu am băut Pinot Noir-ul. Sticla îmi place, are câteva motive românești pe etichetă, iar pe a mea scria că este sticla numărul 21 din 395 îmbuteliate din butoiul 2.897. Pe spate are o altă contra-etichetă ce-i explică originea, plus o etichetă destul de românească pe care scrie, printre altele, și Ingrediente: whisky, apă demineralizată, ceea ce mi s-a părut funny.

Carpathian-ul ținut în butoaie de Pinot Noir a fost foarte bun. După aromă se vede direct că se duce în zona de condimente, nu de băuturi fructate. Miroase plăcut, iar la culoare este destul de închis, probabil datorită butoiului de vin.

Are și gust bun, desigur. Mie mi s-a părut că simt vanilie, poate și niște alune sau genul acela de… fructe? nuci? Matilda a zis miere și citrice când l-am degustat apoi și împreună. Oricum ar fi, este bun.

 

Este comparabil la preț cu whisky-uri similar de plăcute ca experiență, gen Glenfiddich 15 ani sau Balvenie 12 ani. Uneori este mai scump decât altele similare (ca nivel de plăcere oferit, că Talisker 10 ani la care mă refer este totuși ușor spre mediu afumat), alteori mai ieftin. Problema este că alte whisky-uri au age statement, ceea ce le oferă un soi de respect suplimentar, sau că prețul lor include și branding și marketing făcute în întreaga lume. Ce-i drept, este și alt nivel de producție în astfel de cazuri.

Oricum, asta nu mai contează așa mult. Carpathian este bun. Dacă vă place whisky-ul, încercați-l și pe cel românesc.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Stai ca apar cunoscătorii care consumă Gi-bii la 45lei/0.7 sa urle ca e foarte scump, ca in banii aia poți cumpăra cutare (dupa un price low to high pe finestore).

      (Citează)

    • Eu am prins Ballantines cu doua pahare incluse, la 50 de lei. Pun pariu ca daca iti dau Ballantines si din asta testat de Radu, nu faci diferenta intre ele.

        (Citează)

    • Nu pune pariu, poate sunt oameni care au băut mult Ballantine’s și îi recunosc rapid gustul. Mulți ani a fost whisky-ul default al României.

        (Citează)

  2. Am comandat, sunt tare curios.
    Vorbind de whiskey-uri fara age statement, incearca Hibiki.
    Eu l-am gasit la un pret bun la vama dintre Bulgaria si Grecia. Bine, pret bun e relativ, e destul de scump.

      (Citează)

    • Whisky-urile japoneze s-au scumpit foarte tare in ultimii ani. Sunt de o calitate destul de buna, dar din cauza ca sunt relativ recent intrate pe piata, momentan nu exista stocuri prea mari. Producatorii nu s-au gandit ca vor avea atat de mult succes.

        (Citează)

    • Nikka from the Barrel este recomandarea mea. Este tare, dar gustos, din păcate și scump având în vedere că se găsește la sticlă de 0,5 litri.

      Am mai băut Yamazaki. Hibiki n-am încercat, dar momentan, dacă ar fi să cumpăr vreo sticlă, m-aș duce pe Carpathian Fetească Neagră.

        (Citează)

  3. RECLAMA!…..ai uitat sa pui in titlu mare si bine vizibil

      (Citează)

    • Și asta ce îți zice? (spoiler – va spune mai multe despre tine decât altceva)

        (Citează)

    • Așa, și dacă ar fi reclamă ar avea alt gust whiskey-ul? Cu ce te încurcă dacă a pus sau n-a pus “reclamă” în titlu?! Ti-a luat ceva, i-ai dat ceva…? Care e schema asta cu “reclama”?

      Ca să nu fie suspiciune de reclamă, ce ar trebui să scrie? Amintiri din copilărie?!

        (Citează)

    • De asta marcarea articolelor publicitare este inutilă. Oamenii oricum cred ce vor ei să creadă. Scrii despre ceva bun? Sigur te-a plătit cineva să lauzi asta, că altfel nu se poate!

        (Citează)

  4. Am vazut ca vor deschide in curand un concept store Alexandrion pe N. Caramfil ( inainte era un restaurant La Placinte in aceea locatie ) . Asa incat cred ca in curand o sa poti degusta toate variantele. Eu o sa ii vizitez .

      (Citează)

  5. Iti luai un instant ptr apa calda la banii aia. Rusine ca dai banii pe bautura si copilu iti ingheata de frig.
    In alta ordine de idei, pretu e maricel, in aceiasi bani iti iei whisky bun. Nu gibii si alte chestii. Dar cum am mai spus, cred ca se bazeaza pe curiozitatea oamenilor acest pret. Pe principiu, ia cwae sa vad cum e uischiu romanesc, chiar daca-i scump.
    Acu ca spusesi de bine de el, o sa-mi rup si io de la gura si-mi iau o sticla. De curiozitate

      (Citează)

    • Da, dar dupa o sticla de whiskey nu cred ca il mai deranjeaza cablurile intinse pe pereti.

        (Citează)

    • @Blackskull: sunt câteva mii sau zeci de mii de sticle, le vând ei rapid.

      Boris:
      Da, dar dupa o sticla de whiskey nu cred ca il mai deranjeaza cablurile intinse pe pereti.

      Depinde cât de repede o beau. Vezi că ai uitat să-ți ceri scuze pentru nu știu ce minciuni ziceai despre mine în alt articol, ceva cu favoritisme în facultate și tatăl nu știu cărui coleg.

        (Citează)

    • Pai nu mi-ai raspuns atunci.
      Nu cred ca am de ce sa imi cer scuze, comentariul la care am raspuns acolo era despre “cum sa te dai bine pe langa profesori ca sa stii …cum se da la examen”. Si ma rog afirmatia ta ca profii nici nu stiau cum te cheama (ma rog, va cheama ca erati mai multi pe soboloneala cum zicea nashu). Daca colegul profirescu (fiu lu’ marcel) era sau nu in grup, nu mai stiu, eu eram doar in trecere pe acolo, poate nu imi amintesc bine, ar putea comenta si Vladutz pe subiect ca l-am mai vazut pe aici.

        (Citează)

  6. Bun articol, luat 2 sticle, una cadou, una pentru mine.

    Multumesc

      (Citează)

  7. Kopa_Kopan:
    Eu am prins Ballantines cu doua pahare incluse, la 50 de lei. Pun pariu ca daca iti dau Ballantines si din asta testat de Radu, nu faci diferenta intre ele.

    Pun pariu ca 80 % din comentatorii barbati de aici fac diferenta.

      (Citează)

    • Cei care nu fac diferența bănuiesc că oricum n-au de ce să dea atâția bani pe un whisky.

        (Citează)

    • Eu sunt între cei 20%. Nu ma pricep, nu ma bag. Mai rău, ma încadrez între cei ce strica whisky-ul cu cola, ca țăranii ce strică vinul făcându-l spritz cu apa.
      De fapt am o problema cu tot ce are 40 grade sau mai sus. Sunt bun însă pe bere.

        (Citează)

  8. Eu sunt un om simplu, place si gei bi ( de ce zice atata lume gresit gi bi?), place si Red Breast, place si Talisker ( asta din urma cand nu am dat eu bani pe el)

      (Citează)

  9. Bine, cand se va apropria vreodata de Royal Brackla 12YO Sherry Cask Finish atunci o sa cumpar si eu :)
    Pretul este nesimtit de mare pentru un “uischi” romanesc fara nici un fel de pedigree.

      (Citează)

  10. Jeez, cata vreme la acelasi pret sau mai putin pot comanda un whisky scotian maturat la 10+ ani nu vad de ce as alege acest brand.
    Pana la urma e facut la noi in tara, nu are costuri de transport asa mari, nu trece prin vama, nu e tinut zeci de ani la maturat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus