►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
22 Dec 2022 ·
De 1 decembrie am postat patru mâncăruri românești care-mi plac la orice oră. Apoi a făcut și Matilda lista ei. Apoi am citit toate comentariile și mi-am dat seama că mai sunt multe alte mâncăruri românești care îmi plac mult de tot, dar nu mi-au venit în minte în acel moment.
Așa că iată a doua parte a listei mele. Reamintesc ce înseamnă pentru mine mâncare 🇷🇴 românească: nu-mi pasă care este de fapt originea ei. Dacă se mănâncă prin toată România, dacă toată lumea știe despre ce vorbesc când îi pronunț numele, dacă inclusiv părinții și bunicii noștri știu să o prepare, este românească. Cum ar fi prima din listă.
Sau de boeuf? Nu contează. Eu îi spun salata boeuf și îi sunt mare fan. De asemenea, cea mai bună salată boeuf este cea făcută de mama, care știe să regleze proporțiile ingredientelor exact la finețea necesară pentru a o face perfectă pentru mine.
Cu ornatul ei nu prea o avem noi în familie, motiv pentru care nu apare des pe Instagram. Dar poate vom face și asta.
Am gătit personal salată boeuf? Nu.
Îmi place cam orice mâncare de mazăre, de fapt. Mereu mi-a plăcut mazărea, sunt #fandebebeluș. Am spus de mazăre cu pui pentru că este cea mai accesibilă. Îmi place la fel de mult și mazărea cu vită, poate tăiată julien și gătită în stil stroganoff (mâncare românească aici, nu glumă!). Mazărea cu porc parcă nu are atât de mult farmec, însă.
De câțiva ani fac cu Matilda și piure de mazăre. Practic iei mazărea fiartă sau, dacă este din cea congelată, un pic blanșată, și băgăm mixerul vertical în ea. Nu vrem să iasă pastă perfectă, e un un pic chunky. Este la fel de bună.
Iată un moment când am fost fancy și am gătit piure de mazăre, plus boabe de mazăre, cu scoici St Jacques luate din Lidl, o rețetă clasică și neromânească. Nu prea am fotografii cu mâncare românească.
Am gătit personal mazăre cu pui? Da.
Și acest preparat îmi place mult, deși prin restaurante poate fi hit & miss. Trebuie fiert mult pentru ca boabele de fasole să fie moi, dar nu prea moi.
Adăugați peste ea niște cârnați perfect făcuți, gustoși, nu prea grași, și mănânc oricând. Ar mai putea fi bună și cu bucăți de ciolan de porc gătit în prealabil în cuptor, din acela care iese cu crustă crocantă și apoi rupt în bucăți și pus în fasole. Merge cu multe, de fapt.
În oraș, am mâncat mereu iahnie bună la Caru’ cu Bere, deși am auzit zvonuri că ar fi ieșit din meniu.
Am gătit personal iahnie de fasole? Nu.
I ❤️ cozonac! Cozonacul este bun oricând, nu doar de sărbători. Este ca un desert complet, în special dacă-i plin de nucă. Dacă vă săturați de el, poate fi combinat cu Nutella sau dulceață de fructe roșii.
Uneori noi prelucrăm cozonacul vechi în stil french toast, adică îl dăm prin ou bătut și îl punem în tigaie pentru niște crustă. Poate fi servit apoi cu dulceață sau înghețată sau doar o cafea bună.
Mai nou îmi place un stil de cozonac numit babka, care are mult mai multă nucă. Cofetăria Alice face așa ceva de mulți ani (cred că ei îi spun Cozonac Spic), dar noi luăm din Freshful de obicei unul numit Iris mini-cozonac însiropat.
Am gătit personal cozonac? Da.
Oh yes, cum am putut uita despre o altă ciorbă care-mi place la fel de mult precum cea de burtă? Așa cum îmi place iahnia de fasole, îmi place și ciorba de fasole cu afumătură.
Condițiile sunt similare: fasolea să fie moale, dar nu prea moale. Supa să fie nici prea groasă, nici prea zeamă-chioară. Nu-mi pasă în mod special de afumătura din ea. Dacă ciorba are gust bun și fasolea la fel, le mănânc cu plăcere. Dacă mai este și niște carne aruncată pe acolo, este ca un bonus plăcut.
Am gătit personal ciorbă de fasole cu afumătură? Nu.
Am menționat în acest articol dacă am și gătit noi în casă acele preparate sau nu. Nu-i tocmai un semn bun că n-am gătit niciodată cu mâna mea atâtea mâncăruri care îmi plac mult, trei în această listă, papanașii și ciorba de burtă din prima listă. Poate ar trebui să fac niște pași în această direcție. Bănuiesc că, având-o acum pe Alice, va veni și acel moment.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
22/12/2022 la 11:47 AM
Zilele trecute am facut carnati. Ca la tara, doar ca la bloc. Masina de tocat aveam, tulumba d-aia de umplut am luat din auchan. Finess. Porc 80%, vita 20%. Intinsi in balcon pe-o coada de mop. Am pus usturoi, boia, cimbru etc dupa gustu meu, ca-n copilarie ai batrani nu puneau cum trebuie ca cica te arde pă mațe daca-s prea piperati. Aseara am bagat o juma de metru. Curcubeu pe ceru’ gurii. Cu cartofi taiati ca cipsurile, la cuptor, cu vinu care il luasem cadou lu tata. A mers ca uns. Carnea+mirodeniile+tulumba aia ptr umplut m au costat pana in 300 lei. Mi au iesit 7 kile juma de carnati.
Carnea am tocat-o in 5 min. Carnatii i-am bagat in mate in juma de ora. Plus o ora framantatu. Nu se compara cu nimic din astia de-a gata.
Blackskull(Citează)
24/12/2022 la 7:58 PM
Sa-i mananci sanatos si felicitari pentru initiativa :)
Mogulu(Citează)
22/12/2022 la 11:49 AM
Din 5 mancaruri, 4 contin mazare sau fasole (desi eu prefer salata de boeuf fara mazare).
Care-i legatura pozei de la iahnie cu iahnia?
alunelu(Citează)
22/12/2022 la 12:20 PM
Cred ca suntem prea obisnuiti cu mancarea romaneasca ca sa ne dam seama cate mancaruri sunt unice, in sensul ca nu mai exista nicaieri.
De exemplu borsul, nu ca sinonim pentru ciorba, ci ingredientul acela semitransparent pentru a il acri, nu mai exista nicaieri.
Ne-am lasat pacaliti de faptul ca ucrainenii au o chestie numita borshct, dar daca te uiti de aproape aia e o supa de sfecla rosie, iar ingredientul romanesc bors obtinut din fermentarea cerelelor e cu totul altceva.
mac gregor(Citează)
22/12/2022 la 2:20 PM
Ba da. In Germania eu cumpar si folosesc des. Se numeste Brottrunk
AndreiofB(Citează)
22/12/2022 la 2:49 PM
Da, bucataria romaneasca nu e cu nimic mai prejos decat cea din Franta, Grecia sau Italia.Ca sa nu mai zic de restul. E chiar foarte complementara celor din astea trei tari.
Si chestia asta o vad tot mai mult in aprecierile strainilor.
S(Citează)
22/12/2022 la 6:33 PM
@AndreiofB
Tare, n-am stiut. Am cautat un pic, si Brottrunk e aparent inventata in 1980, si e marca privata.
mac gregor(Citează)
23/12/2022 la 11:23 PM
@Mac Gregor – in Europa de est sunt mai multe natii care mananca ciorba acrita cu zeama de cereale fermentate: polonezi, bielorusi, rusi si chiar mai spre est inspre Asia.
https://en.wikipedia.org/wiki/West_Slavic_fermented_cereal_soups
babu(Citează)
22/12/2022 la 1:17 PM
dupa ce am plecat prin alte tari am realizat cat de prost si ce mancare grasa mancam noi. adica la cat de gras si de mult se mananca la noi, nu e de mirare ca principala cauza a deceselor o reprezinta infarctul miocardic.
am fost in grecia, italia, spania si mi-a placut mult mai mult mancarea lor mediteraneana: paste, peste, salate. adica acolo am vazut foarte putini localnici grasi sau obezi, pe cand la noi vezi cam peste tot.
speedy.gonzales(Citează)
22/12/2022 la 2:34 PM
Vii si tu fix cu tarile unde clar mancarea traditionala e in medie mai usoara :)
M-am uitat pe statistici cu obezitatea, intr-adevar Italia sta mai bine, dar nu cu mult fata de noi. Bineinteles ca poate la tineri diferenta e chiar mai mare in favoarea lor (si recunosc ca si eu am avut impresia asta pe strazi) avand in vedere ca procentul de populatie in varsta e mai mare la ei si de obicei acolo se gasesc majoritatea cazurilor de obezitate. Si cine stie daca intr-o tara cu obezitate mai mare decat alta IMC-ul mediu e de fapt mai mic decat in cea cu obezitate mai mica, asa ca de fapt populatia expusa unor riscuri mai mari de sanatate e de fapt mai mare ca pondere in tara cu obezitate mai putina.
Dar Romania nu are un procent mare de obezitate comparativ cu multe tari europene, fie vecine, vestice sau nordice.
Am vazut ca la unguri e cea mai mare, dupa, bineinteles, britanici.
S(Citează)
22/12/2022 la 5:09 PM
Speedy, du-te mai in nord și vezi ce mâncăruri “ușoare” au cei din zonele alea. Eventual in siberia.
E normal ca țările calde sa aibă mâncăruri mai ușoare.
Tano(Citează)
23/12/2022 la 10:05 AM
Socul meu maxim a fost în Belgia unde n-am reușit sa găsesc o salata în meniu nicăieri. Garniturile erau cartofi în toate felurile, nu tu legume la grătar sau altele. Și la un moment dat m-am bucurat ca mi-a adus niște salata gen decor în farfurie. Dar ghici ce? O încărcaseră de maioneză 😂
Altfel da, in tarile spuse de tine se practica dieta mediteraneana, cunoscuta ca fiind super sănătoasă.
Matilda(Citează)
22/12/2022 la 9:34 PM
Ce e cu poza aia? Jumari, sau ce face acolo?
Kopa_Kopan(Citează)
23/12/2022 la 4:09 PM
In poza de care te intreaba lumea faci pomana porcului, nu? :)
Chelu(Citează)
09/01/2023 la 5:27 PM
Doar că e mai grasă, o mică mare diferență și românul tinde să întreacă măsură la masă și băutură, uneori. De asta, țările mediteraneene, au speranța de viață mai ridicată, tocmai că mănâncă sănătos și variat și sunt activi fizic.
Vlad(Citează)