un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce unele țări preferă autoritatea, iar altele nu o vor deloc

22 Nov 2022  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Vă spuneam că am fost săptămâna trecută la conferința IQ Digital Summit de la Brașov. A fost axată pe business în lumea digitală, au fost invitați de top (au vorbit șefii mari din BCR, eMAG și Vodafone, primarul Brașovului și alții). Mă uitam în notițele mele de acolo că, dacă fac o listă cu sfaturi pentru start-up-uri auzite de la diverși vorbitori, iese ceva foarte bun.

Întâi, însă, o altă idee: autoritate versus anti-autoritate în lumea modernă.

Mai exact, unul dintre vorbitori a fost Andreas Ekström (autorul The Google Code), un suedez care a ținut o prezentare foarte bună despre probleme actuale ale Internetului. De exemplu, spunea că Internetul a pornit de la ideea de surfing, întâlnire cu alți oameni în mediu digital, pasiuni comune șamd, dar apoi s-a ajuns la o puternică centralizare. Principalele servicii de Internet sunt controlate de câteva mari companii, în practică de câțiva oameni: Zuckerberg pentru FB/WhatsApp/Instagram, Bezos, Musk, Pichai, Nadella.

Inițial omul părea cam anarhist, dar de fapt prezentarea lui era despre cum există mereu un middle ground și scopul ar trebui să fie căutarea lui. Și apropo, zicea asta nu doar pe Internet, ci și în orice alt scandal, conflict la muncă șamd. Pur și simplu oamenii au perspective diferite și interese diferite și nu există întotdeauna un adevăr suprem.

Și ca parte din treaba asta (hang in there, acum ajung la subiectul acestui articol, că știți că eu scriu succint totul), Ekström a vorbit despre câteva conflicte false din societatea de astăzi, genul de discuții care țin de ani de zile și adună milioane de oameni în fiecare tabără. Un exemplu a fost freedom vs regulation, o discuție care pare că mereu polarizează oamenii într-o extremă sau alta. De fapt, adevărul este la mijloc, ai nevoie mereu de niște reguli, că suntem așa mulți pe net sau în economia digitală încât fără reguli s-ar ajunge mereu la haos în cel mai bun caz și la exploatare și pericole în cel mai rău caz (de exemplu dacă autoritățile n-ar reglementa cumva munca anumitor categorii din gig economy șamd).

Cel mai bun punct mi s-a părut cel despre autoritate vs non-autoritate. Știți genul de subiecte uzuale pe net, pot varia de la “de ce mă obligă să port mască?” la “de ce limitează fumatul sau zahărul?” la “de ce vrea CNA să controleze YouTube?” și whatever, orice scandal în care autoritățile vor să controleze sau să impună niște reguli și alți oameni nu vor asta.

Ce este interesant și logic și de altfel intuit de foarte mulți oameni este că astfel de discuții au de fapt caracter național, zicea Ekström. Spunea că în țările fost-comuniste și în general în țările care trec printr-o dictatură apare un astfel de curent puternic anti-autoritate. Oamenii vor să facă ce vor ei, să nu perceapă că cineva îi supraveghează și stă să-i pedepsească atunci când calcă pe bec.

Ekström, ca suedez, spunea că la ei în țară este fix invers. Suedezii vor autoritate și nu contestă deciziile statului sau primarului din următorul motiv: au o cultură puternică de public servant, serviciu public în adevăratul sens, o cultură în care funcționarii lucrează cu adevărat în folosul cetățeanului și suedezii au deci încredere că deciziile luate de autorități sunt bune pentru cetățeanul de rând. Asta se întâmplă pentru că au o istorie de multe decenii, dacă nu chiar mai mult, în această direcție și încrederea în autorități a fost stabilită în timp și rareori zdruncinată.

Altfel spus, n-au corupție sau au foarte puțină. Asta înseamnă că funcționarii nu lucrează pentru propria îmbogățire sau cu sictir, ci își iau munca în serios. Probabil că au și un sistem de evaluare a muncii, a îmbunătățirilor aduse de fiecare în domeniul său (“a scăzut criminalitatea sub mandatul noului șef al poliției”, “este mai curat în spital cu noua firmă de curățenie?” etc) și probabil după câteva decenii în acest sens au și mândria de a face bine treaba, ca să nu fii sub colegi sau sub omul care a ocupat anterior acel post.

Este suficient ca o generație să facă treabă bună și apoi cetățenii așteaptă același lucru și de la noua generație, care oricum a avut un model bun de la care sa învețe.

A mai dat un exemplu în care spunea că, după niște alegeri parlamentare din Suedia, a fost greu de format o coaliție și vreo 5 luni de zile au stat fără un guvern. Totuși, suedezii de rând nu au simțit asta. Interimarii sau ce-or fi fost în acea perioadă și-au făcut treaba foarte bine. Nimic nu s-a blocat. Nicăieri nu s-a zis “nu e votat bugetul, că n-a avut cine să facă asta, și s-a blocat totul”. Țara a funcționat foarte bine în continuare, asta și pentru că la nivel local au oameni care își fac bine treaba, în interesul cetățeanului, iar guvernul poate că se ocupă mai mult de relațiile externe sau strategia de termen lung decât de administrarea de zi cu zi a țării.

Simțeam în sala conferinței că se făcuse mai liniște în timpul acestor explicații. Cred că toți cei prezenți și-au spus “băi ce bine ar fi să fie așa și la noi!”. Cred că este ideal să știi că poți “externaliza” complet către autorități funcționarea statului și tu să nu-ți mai faci nici o grijă în acest aspect, să nu te mai preocupe subiectul, știind că autoritățile vor face treabă bună.

Poate știți de pe la muncă acest gen de situații. Eu, ca manager de proiect în trecut, aveam colegi despre care știam că își vor îndeplini cu brio niște task-uri date. Dacă ei îmi spuneau “eu mă ocup de asta până la data X”, atunci știam că așa va fi și că la data X treaba va fi bine făcută. În același timp, aveam alți colegi care mereu erau depășiți de task-urile pe care și le alegeau ei sau care făceau parte din munca lor uzuală și mereu trebuiau ajutați.

Ce bine ar fi să avem o astfel de țară, nu? Dacă vă gândiți un pic, am senzația că ultimii ani în România au fost unii în care societatea a trebuit mereu să stea cu ochii pe autorități. Amintiți-vă de Ordonanța 13 și cum, vrând-nevrând, a trebuit să învățăm cu toții despre legi, ce face Curtea Constituțională, ce implicații au anumite decizii și cum se dau ele.

A venit apoi o pandemie în care deciziile autorităților au fost mereu contestate de la cap la coadă. Nu cred că-și dorea nimeni să știe atât de multe despre vaccinuri, mRNA, măști și altele, dar cumva am fost siliți pentru că există o neîncredere în autorități și deciziile lor.

O neîncredere bazată în realitate, de multe ori. Este o incompetență generalizată în foarte multe instituții. Și apoi din lipsa de profesionalism vine și o lipsă de comunicare bună dinspre autorități spre populație, așa că nici deciziile bune nu sunt bine explicate, ca să prinzi încredere măcar în anumite persoane de decizie.

Există însă și neîncredere în autoritate ca intelect, nu ca poziție de putere. Dacă un doctor îți spune că lucrurile stau într-un fel, o mulțime de oameni vor considera că ei știu mai bine, deși nu se pricep. Dacă un fizician îți spune că 5G-ul nu este periculos sau că buletinele cu cip nu-l atrag pe diavol, o mulțime de oameni nu îl vor crede, că știu ei mai bine.

Varianta din Suedia este o simplificare a vieții pe care eu unul mi-o doresc și cred că ne-o dorim cu toții: să știm că autoritățile, fie ele centrale sau locale, lucrează cu adevărat pentru binele nostru în schimbul banilor publici primiți. Să fii deci convins că deciziile lor sunt cele corecte sau măcar bine-intenționate, eventual însoțite de explicații simple și bine formulate despre de ce s-au luat acele decizii.

Cu alte cuvinte, tu ca cetățean să te preocupi doar de viața ta, de cum poți fi tu mai bun, nu să afli zilnic sau să te stresezi zilnic despre cum te fură ăia pe care i-ai votat, despre lehamitea din “sistem” și despre indolența celor plătiți din ban public. Iar când în sfârșit te lovești de “sistem”, fie el la spital, la primărie, la minister etc, să meargă totul bine și să simți că oamenii chiar vor să te ajute din simplul motiv că asta este treaba lor și nimic mai mult.

Pentru un moment i-am urât pe suedezi. Driving their Volvos, mâncând chifteluțe cu dulceață și probabil având chei imbus la breloc, ca să asambleze câte o mobilă la nevoie. Ieșind nefrustrați de la Poștă și Primărie și din astea. Doar pentru un moment i-am urât, că apoi i-am admirat. Probabil de asta țările nordice ies frecvent în topul celor mai fericiți oameni. De fapt, nu au atâtea surse de stres.

Și sunt sigur că lucrurile nu stau de fapt așa bine în Suedia cum am zis eu mai sus. Sigur s-ar putea găsi cineva să comenteze de la fața locului și sunt sigur că ar avea dreptate, că tot oameni sunt și acolo. Eu compar însă cu România, că de acolo plecase ideea de autoritate versus anti-autoritate. Aici cred că în fiecare zi sunt cel puțin 10 știri despre cetățeni tratați în sictir, ba chiar poate omorâți de “sistem”. Diferența este uriașă.

BTW în acest slide de mai sus era soluția lui Ekström pentru Internet, viață, start-ups, misterele Universului și orice altceva. Să răspunzi întrebărilor clientului tău (indiferent de ce înseamnă “client” pentru tine) si apoi să îi rezolvi problemele. Și dacă toată lumea face asta, băgați Hi-Q pentru că totul va fi bine!

asus s5507

    14 comentarii

  1. vvv.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=200000000401610

      (Citează)

    • Mai exact, onor ICCJ despre
      legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/248311
      (certificat verde+prelungire stare “pandemie” nedeclarata)
      a decis că se anulează. E definitivă.
      Urmează publicarea la MO.

        (Citează)

  2. E destul de mare criminalitatea in Suedia, asa ca sa nu cumva sa se culce pe o ureche. Si unii nu o fac , de aia la ultimele alegeri au avut cel mai mare procent de pana acum aia de extrema dreapta.
    Ar trebui sa admita ca si lor le-ar trebui mai multa vigilenta fata de autoritati , nu ” e gata, stim ca sunt buni, stam relaxati”
    Iar oamenii care pun la indoiala specialistii o fac de obicei nu pentru ca stiu ei mai bine ci pentru ca aud si pe altii, specialisti sau nu, mai convingatori. Care vin cu un discurs mai logic. Poti sa ai dreptate, dar daca ai goluri de logica, pierzi dezbaterea.
    Iar cu guvernul interimar (adica situatia cand “nu e guvern”), nici noi nu o prea simtim cand se intampla :)

      (Citează)

  3. Societatea scandinava(danemarca,norvegia, suedia) este construita pe ideea ca fiecare colaboreaza cu cei din jur pentru a putea face ca lucrurile sa se miste. Ideea de baza fiind ca statul,oamenii,comunitatile trag pentru binele grupului din care fac parte. Chestia asta a aparut dupa ani zeci de ani de zile de parteneriat real intre stat si cetatean. Exista o incredere orbeasca in institutiile statului pe care noi oameni oprimati de un regim comunist nu o putem intelege.
    Chestia asta este buna si rea in acelasi timp. Buna pentru ca problemele cotidiene ale cetateanului de rand sunt altele decat ceea ce exista in pe la noi. Rea pentru ca se pleaca de la o premiza simpla ce nu e neaparat valabila in realitate si anume: comunitatile si oamenii sunt cointeresati de binele propriu. Acest lucru asta s-a tot vazut in ultimii ani cand Suedia a importat migranti la greu din afara UE/SEE pe care a cautat sa-i integreze in societate. Ei bine criminalitatea a crescut in diverse zone ale Suediei fix din cauza faptului ca nu toti migrantii s-au putut adapta la diversele realitati suedeze ori stiau sa traiasca intr-o comunitate. Si de aici discutia devine un fel de ou sau gaina pentru ca este destul de clar ca o tranzitie pentru unii care au trait numai intr-un regim autoritar la o democratie autentica este prea grea. Din cauza asta asa-zisi extremisti au castigat alegerile si acum se tot pune sub discutia migratia si tot ce inseamna asta. Desi intreaga situatie in care au ajuns este fix din cauza inertiei lor si pentru ca nu au putut intelege ca exista si oameni ce pot trai altfel.

      (Citează)

  4. Bun articol, te-a ambitionat andreiG cu commentul lui de la postul cu state of nwradu.

    Legat de politica, asa e. Belgia a stat fara guvern ani de zile si nu s-a intamplat nimic, israelul nu a avut niciodata un singur partid la guvernare doar aliante (si in general sunt multe partide in alianta nu doar 2) si au alergeri cam 1/an in medie. Chiar si SUA, care are un model si extrem de arhaic cu multa putere in mana POTUS, cat a avut agent KGB/FSB pe pozitie de presedinte si tot nu a reusit ala sa duca tot USul in haosul pe care si-l dorea.

    Legat de centralizarea internetului, daca scot cloudflare si awsul din priza in acelasi timp se inchide la non-stop. Si asta e cam trist.

      (Citează)

    • Asta cu kgb/fsb e buna gluma. De aia si-a intarit armata Ucraina cu ajutorul americanilor in mandatul lui Trump? De aia nu a miscat in front (la propriu) Putin in 2016-2020? Teoria conspiratiei ca alegerile au fost furate in 2020 are mai multa baza decat asta ca Trump e (a fost) omul rusilor.

        (Citează)

    • De acord cu tine, Trump a fost tampit, dar nu a fost omul rusilor.
      Politica lui declarata a fost ca SUA sa revina pe primul loc si sa readuca productia (de orice fel) in tara.
      Acum, dupa ce el nu mai este la putere, SUA face tot posibilul sa redeschida fabrici de componente electronice in special si sa protejeze tehnologia industriala de achizitii din directia companiilor conduse de guvernul chinez. Adica urmeaza politica trasata de Trump.

        (Citează)

  5. A zis ceva suedezul despre cum autoritatile alea ale lor pe care le lauda atat, au recunoscut public ca au esuat in ce priveste migrantii?
    https://www.theguardian.com/world/2022/apr/28/swedens-failed-integration-creates-parallel-societies-says-pm-after-riots

    Intotdeauna raman uimt cum oameni cu educatie pun atat de usor botul la vrajeli de genul asta.

      (Citează)

  6. În sfârșit măi Radu… :)
    După atâtea articole plăcuto-lejero-stupizele și atâta tehnologie vii cu ceva ce merită citit, analizat, gândit și, poate, comentat.
    Întrebarea mea este… și ce facem noi pentru a ne face țara să ajungă unde ne dorim? ce și cum putem face?
    Eu nu văd nicio altă variantă legală decât implicarea cât mai mult în societatea civilă și în politică a cât mai multor oameni cărora le pasă de societatea în care trăiesc și realitatea de mâine în care vor trăi copiii noștri.
    Suntem de aproape aceeași generație, 30~47 de ani, suntem practic în floarea vârstei și în deplinătatea facultăților și experiențelor necesare unui om să se dumirească cât de cât despre propria viață, fără încă să avem și ura/frica față de schimbare pe care o au bătrânii.
    Cu ce vom ajuta noi, care e aportul nostru pozitiv la crearea lumii în care ne dorim să trăiască copiii noștri? Suntem generația care a trecut prin două ere așa apropiate ca timp dar atât de îndepărtate, cea de dinaintea proliferării tehnologiei în domeniul microchip-urilor și vastele ei aplicații, și cea de după…. Adică începutul erei tehnologiei. Avem o experiență atât în natură cât și în tehnologie.

    Tu te-ai gândit sau ai făcut ceva concret până acum? Dacă da mi-ar plăcea să dai exemple, nu pentru laudă ci pentru inspirația altora. Eu mai mult decât să susțin declic din când în când nu prea am făcut. Ce-am mai sunat pe la politia locală atunci când mașinile chiar erau parcate nesimțește și mici astfel de inițiative civice, că nu am sunat doar pt mine.

    Ce vreau să zic este că, din toată interacțiunea omului cu statul, sistemul de educație este cel care ne influențează cel mai mult viitorul copiiilor noștri. Și nu, nu ne putem apăra copiii noștri de această influență ducându-i la școli private, de renume etc.
    Pentru că viața nu este numa să ne fie nouă bine, nu putem trăi separați de ceilalți și implicit vor trăi într-o lume la care inacțiunea noastră a fost mână în mână cu acțiunile celor care au avut puterea, oricât de mică sau mare, oricât de oficială sau neoficială, în mână.

    Toți oamenii politici si oamenii influenți (mai) în umbră, care au avut puterea în mână în vreun fel sau altul în ultimii 32 de ani nu mai au ce căuta în statul de drept pe care ni-l dorim doar din această simplă perspectivă: educația este la pământ și nu face față nici măcar schimbării de regim, darămite provocărilor tehnologiei și consecințelor ei în creșterea unui copil. Găsim vreun motiv mai bun pentru a începe să ne mișcăm curu pentru comunitatea asta mare de oameni denumită România și implicit pentru noi?

    Cum ar fi să acționăm concret înspre apărarea a ceea ce am zis mai sus sau, de exemplu, a articolului 1 din Constituție, prin crearea unei societăți civile puternice și implicate, prin crearea de partide care nu sunt în antagonie ci pot conviețui foarte bine într-o coaliție care are un unic interes, acela de a desăvârși, prin munca guvernului și a tot aparatului de stat, alineatul 3 din art 1 din Constituție?

    De obicei liderii se observă în comunități nu foarte mari. Poate un început ar fi să îi împingem pe potentiații lideri din comunitățile noastre mai mici să se implice și în comunități mai mari și să-i sprijinim vocal și faptic.

    Art. 1
    (…)
    (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

    Presupun că sunt mai multe care merită aduse în discuție, nu am citit decât primul articol ca să-mi dau și eu cu părerea aici, să mă leg de ceva legal :) dar o s-o citesc pe toată cât de curând, ca și voi de altfel, că-i gratis pe net :)

    Cum ar suna o revizuire a Constituției la inițiativă cetățenească cu eventual sprijin politic de la cine îl oferă? Apoi presiune socială în care să ne implicăm, să ne arătăm prezenți pentru adoptarea celor votate la referendum, nu trebuie să facem altceva, poporul are întotdeauna cea mai mare putere dar și cea mai blajină, ca spiderman.
    Așa am putea să le arătăm că sunt mulți cei care nu mai suportă sistemul actual de mers al lucrurilor în România și nu numai.

    V

      (Citează)

  7. S: De aia si-a intarit armata Ucraina cu ajutorul americanilor in mandatul lui Trump?

    Nu “de aia ” ci “in ciuda”.
    In rest da: Trump e omul rusilor in US

      (Citează)

  8. Tu in ce societate vrei s-o cresti pe Alice? Presimt ca in 2-3 ani vei realiza ca asta nu-i tara in care sa-ti formezi copilul. Toate intrebarile astea retorice vor disparea atunci.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus