un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Seriale: The Sandman (Netflix) este și bun și rău

25 Nov 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

The Sandman este adaptat după un comic book cu același nume scris de Neil Gaiman, care este un autor fantasy foarte bun. Probabil îl știți mai bine de la American Gods.

Ca serial fantasy, Sandman este bine făcut, spune o poveste interesantă și mai ales inedită. Personajul principal este Sandman sau Dream of the Endless sau Morpheus Regele Viselor, adică un conducător atot-puternic a lumii viselor, cea în care oamenii ajung atunci când visează. Este doar una dintre zeitățile universului, că mai sunt pe acolo și Lucifer, Moartea, Dorința și altele. Ca de obicei, Gaiman și zeii lui.

Serialul începe când Dream ăsta este de fapt capturat de un muritor, care află o vrajă ce putea face asta. Stă captiv vreo sută de ani, pierde niște artefacte ce dau puteri magice, plus că se întâmplă alte lucruri rele pe Pământ în absența unui șef al viselor. Așa că restul serialului arată cum evadează de acolo, cum își recuperează artefactele, cum se mai luptă cu alte zeități pentru putere și duce la loc în lumea lor niște “coșmaruri” scăpate de sub control. Pare pueril, dar mi-a plăcut.

Mi-a plăcut în special pentru anumite momente care poate nu au legătură cu acțiunea propriu-zisă. Este un episod în care Dream se întâlnește cu Death și vorbesc ei despre soarta oamenilor și filosofii de viață, în timp ce Moartea lucrează pe acolo și-i ia pe diverși. În alt episod, este arătat cu Dream se întâlnea la fiecare o sută de ani cu un om care era nemuritor și vedem cum a evoluat relația lor în acest timp.

Toate acestea, plus o mulțime de alte dialoguri din diverse episoade, sunt un prilej foarte bun pentru niște cugetări de valoare. Într-un episod se analizează cât de multe contează capacitatea oamenilor de a visa. În altul, dacă ar fi mai bine ca toți oamenii să fie super-sinceri între ei și de ce asta ar putea fi un eșec. Sunt cugetări despre nemurire, moarte, iad etc. Îi dă serialului o adâncime foarte mare. Practic, se cunoaște că Gaiman, un autor bun, a stat la baza lui.

Ce nu mi-a plăcut, atunci? Nu mi-a plăcut că este violent. Este exemplul perfect despre ceea ce ziceam aici, cum foarte multe filme și jocuri moderne duc violența la extrem, fără ca asta să fie necesar pentru poveste. Este doar gore pentru că așa este moda. Cadavrele explodează în draci și aruncă sânge și mațe peste tot. Un criminal scoate ochii victimelor sale, dar nu înțeleg de ce trebuie să-mi și arate respectivii ochi scoși în detaliu, puși pe masă de parcă ar fi cheile de la mașină.

În alte episoade vine ideea de autoflagelare, dar din nou nu înțeleg de ce trebuie să-ți arate de aproape cum își toacă unii degetele de la mâine sau își bagă șurubelnițe în ochi. Nu aduce nimic în plus decât scârboșenie. Așa o fi televiziunea modernă pe streaming, unde nu se aplică regulile uzuale de rating.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Bine ca te uiți la toate rasurile, dar nu te uiți la HoD. Eu la Netflix nu ma uit decât la filme mai vechi, nefăcute de ei, sau documentare. Excepția a fost Calamarul, o capodopera.

      (Citează)

  2. Cu excepția lui Lucifer (probabil cea mai proastă alegere din serie dpdv al castingului) și unele mici detalii, este o adaptare mult mai fidelă a nuvelei lui Gaiman decât mă așteptam din partea netflix. De aici și violența și gore-ul.

      (Citează)

  3. Atata timp cat filmul este marcat corespunzator cu 18+, nu vad o problema ca are scene pline de violenta si de sange. Pana la urma exact asa sunt si benzile desenate, pe care au incercat sa le adapteze cat mai bine.

    Avem destule filme pentru toata lumea, inclusiv o multime de seriale cu idei filosofice si fara pic de violenta.

      (Citează)

  4. Precum multe seriale Netflix, are potential si ceva idei la inceput, apoi isi pierde suflul pe parcurs. Personaje care pareau personaje-cheie dispar pe termen lung, episoadele devin aproape independente de serial, ca in cazul unui sitcom, si asa mai departe. IMHO, pare ca nu duce niciunde.

      (Citează)

  5. S-a cam “stricat”‘ spre final, dar episoadele 5, 6 (cu diner-ul si cel cu pub-ul la 100 de ani) au fost 10/10.

      (Citează)

  6. Daca te plictisesti arunca un ochi pe Rogue Heroes.

      (Citează)

    • L-am văzut, primele 3 episoade e cam plictiseală, restul sunt cât de cât ok.
      Sandman e fain ca realizare și subiect. Nu am citit cărțile, și acolo jumătate din personaje sunt LGBTQETC? Sau doar Netflix a vrut să fie woke?
      Episodul bonus e mișto, a venit din senin, fără legătură cu nimic.

        (Citează)

  7. Acum mă uit la Wednesday, promite mai mult decât speram după primul episod.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus