►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
15 Nov 2022 ·
Am testat un încălzitor de cameră Aeno Eco Smart Heater, care este un panou radiant cu infraroșu ca tehnologie de încălzire. Are un consum redus de energie (maxim 700W, adică trage vreo 3 amperi maxim), arată bine, are o aplicație de control foarte bună și poate fi interconectat și cu Google Assistant, Siri și Alexa. Mi-a plăcut.
Un pic despre încălzitoarele cu infraroșu: ele încălzesc mai degrabă obiectele din cameră, nu aerul în sine, așa cum face și Soarele, de exemplu. Aerul din cameră se încălzește secundar, de la căldura panoului sau de la faptul că pereții și obiectele urcă spre temperaturi normale.
Asta vine cu câteva avantaje. Îți găsești fotoliul sau patul la o temperatură normală, nu reci. În plus, dacă aerisești camera, nu înlocuiești aerul cald cu unul rece de afară ca să o iei de la capăt cu încălzirea camerei, ci căldura rămâne înmagazinată mai multă vreme în obiecte. Acum să nu vă închipuiți că veți găsi canapeaua fierbinte și apa caldă în pahar. Nu, pur și simplu vorbim de o altă metodă de a transfera căldură obiectelor din cameră, una mai directă decât convecția uzuală prin intermediul aerului cald pe care-l fac aerotermele, caloriferele și convectoarele clasice.
Mai sunt și alte avantaje. Este foarte eficient energetic, principiul său de funcționare transformă cu randament mare energia electrică în căldură, așa că va consuma mai puțin curent electric. Acest model Aeno consumă maxim 700W, pe când de obicei la aeroterme sau convectoare vorbim uzual de 2000W și mai mult. Mai mult, încălzitoarele clasice de casă încălzesc aerul, iar aerul cald se ridică la tavan, deci durează mai mult până simți căldura la nivelul de jos; iar dacă mai au și ventilator pentru mișcarea aerului, ridică și praf prin cameră. Panourile radiante nu au astfel de probleme, nu au ventilator, nu fac zgomot și sunt și subțire.
Astfel de panouri au venit mai hotărât pe piață acum câțiva ani, cel puțin asta a fost percepția mea. Probabil au scăzut costurile suficient de mult. Acum mulți ani, când am scris un articol despre tipuri de aparate de încălzit și avantajele lor, nici nu erau prin magazine, am adăugat după câțiva ani secțiunea de panouri radiante.
Dar cum este acest încălzitor Aeno? În primul rând, cred că Aeno este brandul lui Asbis, un mare distribuitor de echipamente în Europa Centrală, și este vândut ca un brand premium. Toate electronicele Aeno au un design minimalist, linii moderne și elegante, sunt conectate și smart și controlabile de la distanță. Cu siguranță acest încălzitor pare premium, arată bine și este făcut din materiale de calitate. Este fabricat în Polonia, are carcasă IP44 și are certificările CE uzuale, cântărește 8,9 kg, costă 1.249 lei la Altex.
Mi-a plăcut că nu este nevoie de nici o unealtă pentru a-l monta. Nici măcar nu trebuie să tai vreun scotch, cutia este închisă mecanic, iar piesele se îmbină cu mâna. Picioarele sale sunt din aluminiu și cu pad-uri de cauciuc la contactul cu podeaua, în timp ce multe alte aparate folosesc picioare de plastic. Se îmbină cu patru șuruburi care se strâng cu mână, au capul foarte mare pentru a fi ușor de mânuit. Cred că este prima oară la un aparat de mari dimensiuni când mă pregătesc cu cutter și șurubelniță și nu am la ce să le folosesc. Tot în pachet primești și kitul de montaj pe perete sau tavan, dacă vrei asta. Este tot din aluminiu.
Încălzitorul în sine este gros de 11 mm, dar per total se mai adaugă grosimea picioarelor și a unei mici surse de alimentare de pe lateral. Suprafața sa este de sticlă rezistentă la șocuri și are un tratament stil oglindă, mi s-a părut că arată destul de elegant. Varianta albă ar trebui să fie cea default pentru case și apartamente. De ce contează aspectul? Pentru că poate ai un apartament modern sau o casă făcută cu designer și nu vrei să pui un calorifer clasic lângă fereastră, care strică feng-shui-ul. Poate că ai ferestre până jos și deci încălzitorul va fi agățat de perete pe un colț, unde iarăși contează să arate simplu și modern.
Astfel de aparate pot fi montate și pe tavan, ceea ce probabil ar fi o poziție chiar recomandată pentru birouri sau spații comerciale, ca să încălzească eficient printre tot felul de separeuri sau rafturi sau culoare. Varianta neagră, cea testată de mine, cred că se potrivește mai bine în zone închise la culoare, poate în localuri sau magazine unde se asortează mai bine pe această culoare cu pereții sau obiectele din jurul său. Pentru mine acasă, aș lua varianta albă.
Și deci cum încălzește? Păi foarte bine, nici o problemă. În specificații scrie că este potrivit pentru camere de până la 30 de metri pătrați. În practică, îl pornești și după câteva minute începi să simți cum se încălzește camera, iar din software-ul său poți monitoriza temperatura.
Aeno Heater vine cu o șmecherie bine gândită. Cablul de alimentare include un senzor de temperatură, undeva lângă ștecher, deci aparatul monitorizează temperatura din cameră prin intermediul său, un senzor neinfluențat direct de temperatura ridicată a panoului radiant în sine.
Încălzește și este ușor de folosit, are un buton on-off pe lateral și asta este tot. Are un consum redus de electricitate, maxim 700W. Eu plătesc 0,85 lei per kWh, deci o oră de încălzire la “turația” maximă m-ar costa cam 0,6 lei, mult mai bine față de aeroterme sau calorifere electrice de 2000W, unde aș plăti cam 1,7 lei pe oră.
Ce mi-a plăcut însă cel mai mult este că dispozitivul este un smart și asta contează mult din două aspecte: reduce mult consumul de energie față de ce-am spus mai sus și apoi oferă tot felul de scenarii de încălzire ca să nu lucreze de pomană.
Treaba cu reducerea consumului de energie este următoarea. Poți folosi aparatul în modul “constant heating”, când doar bagă maxim pe căldură și asta este tot, consum 700 de wați. Din aplicație îi poți seta un timer, de exemplu să se închidă după 3 ore.
Poți comuta însă pe modul “smart heating”, când setezi tu o țintă de temperatură în cameră, de exemplu 24 de grade. Are acel senzor de temperatură integrat în cablul de alimentare, deci știe situația din cameră. Și ce am observat din testele mele este că aparatul își ajustează funcționarea după diferența de temperatură din cameră. De exemplu, dacă sunt 17 grade, bagă maxim până pe la vreo 21-22 de grade Celsius, apoi reduce consumul chiar și la jumătate pentru a încălzi acele ultime grade rămase.
Acest mod reduce substanțial consumul energetic. Deja te-ai încălzit, este ok dacă ultimele grade le avansează mai lent, cu consum mai mic de energie. Iar când atinge temperatura setată, se oprește și se mai pornește din când în când, un mod în care consumă în jur de 150 wați, deci aproximativ 0,15 lei pe oră.
Sincer să fiu, metoda de funcționare cu țintă de temperatură mi se pare oricum cea ideală. Nu-mi plac aparatele pe care trebuie să le tot închid și deschid constant, că este ba prea frig, ba prea cald în cameră. Pe Aeno reglezi tu cât vrei, el menține temperatura și o face și bine, că acel senzor de temperatură chiar își face treaba spre deosebire de alte soluții de termostate sau senzori integrați în carcasa caldă a aparatului.
Apropo de consum, știu cifrele pentru că aplicația Aeno îl monitorizează. Există o secțiune în care vezi graficul de consum pe ore și zile. Au făcut un încălzitor cu consum mic și se laudă cu asta.
Confortul în utilizare, al doilea avantaj al funcțiilor smart, este adus de tot felul de scenarii destul de complexe, dar ușor de setat pentru că aplicația este suficient de bine făcută în acest sens.
De exemplu, poți regla ca aparatul să se pornească de luni până miercuri la ora 6 dimineața și să funcționeze până la 8:45, când poate pleci de acasă, cu o țintă de temperatură aleasă de tine. Și mai fac un scenariu similar și pentru orele de seară, ca să găsești casa încălzită când te întorci de la muncă.
Să zicem însă că joi și vineri lucrezi de acasă, apoi urmează weekendul. Faci alt scenariu și îi zici că de joi până duminică să funcționeze toată ziua cu ce țintă de temperatură vrei tu.
Acestea sunt opțiuni direct în meniul aparatului. Aplicația Aeno permite și scenarii mai complexe, în caz că ai mai multe încălzitoare sau electrocasnice de-ale lor, dar aceste scenarii și automatizări funcționează și cu un singur dispozitiv, dacă atât ai. De exemplu, poți regla ca aparatul să pornească în funcție de temperatura de afară. Ii spui adresa ta, își ia temperatura de afară din cine știe ce serviciu meteo și deci îl poți programa să înceapă încălzirea când afară sunt mai puțin de 10 grade. Ba chiar poți merge mai avansat, la nivel de zi sau dacă temperatura scade sub câte grade vrei tu doar noaptea sau doar ziua.
Există și scenarii ce pornesc de la senzorul de temperatură al aparatului. Îi poți spune “când temperatura în cameră scade sub 19 grade, pornește încălzirea în modul smart cu o țintă de 24 grade C” sau “pornește încălzirea cu un timer de 3 ore până la oprire”.
Dispozitivele pot fi controlate și de la distanță, desigur. Dacă ești pe drumul spre casă după un weekend la munte, poți porni încălzirea cu o oră înainte de a ajunge, nu trebuie să o lași pornită toate zilele doar ca să găsești casa caldă. Aplicația Aeno poate fi conectată și cu Google Assistant, Siri și Alexa. Eu am încercat doar cu Google. Avantajul este că poți da comenzi vocale de genul “hey google, start the heater in the living room”. Dezavantajul este că în Google ai acces doar la comutarea on/off, fără reglat de temperaturi, dar pentru asta deschizi aplicația Aeno.
O problemă a acestor panouri radiante în infraroșu este că se încing destul de tare. Am pus camera de termoviziune pe acest Aeno și pare a avea trei zone de încălzire, una mare centrală și două laterale. Probabil că separarea este mai degrabă cauzată de prinderile picioarelor în panou, acolo nefiind elemente radiante. Panoul în sine, însă, radiază și cu 100 de grade Celsius. De fapt, în aplicația ai o setare care spune că temperatura maximă este 120 de grade Celsius.
Asta nu înseamnă că temperatura pe suprafața lui ajunge la 100 de grade Celsius, că nu-i plită, dar se încinge destul de tare. Un adult l-ar atinge din greșeală și ar lua imediat mâna de acolo, că este foarte fierbinte. Poate că nu vrei însă să-l lași la îndemâna unui copil sau a unor animale de companie.
Pentru a preîntâmpina problemele, însă, aplicația Aeno are o setare deșteaptă. Poți schimba temperatura radiantă a panoului între 60 și 120 de grade Celsius. Asta are impact și asupra consumului, desigur. Dacă o pui pe 60 de grade Celsius, practic îi pui panoului “încălzește-mi mai lent camera, că nu vreau rapiditate”, și consumă și mai puțin curent în acest mod. Eu așa l-aș folosi, mă și mir că by default vine setat pe 120 de grade Celsius, nu pe 60 sau măcar ceva intermediar, dar recomandarea mea ar fi să schimbați această setare. Ca idee, temperatura unui calorifer pe RADET nu trece de 40 de grade, de obicei, așa că un panou radiant setat la 60 de grade oricum va încălzi mai bine.
Singurul lucru care nu mi-a plăcut, de fapt, este că aparatul are un LED pe lateral, care este și butonul on/off. LED-ul acesta se aprinde verde sau albastru și nu poate fi stins din setări, deci dacă montezi un astfel de panou în locul caloriferului în dormitor, s-ar putea să-l vezi noapte aprins.
Prețul său este de 1.249 lei la Altex. Este mai mult decât un convector normal, dar lăsând la o parte design-ul său elegant și multele funcții smart/connected, consumul redus de electricitate înseamnă că vei face economie ulterior, în funcționare, față de un aparat de putere dublă sau triplă, de exemplu. Așa că este o investiție inițială mai mare, dar apoi are consum redus. Eu l-aș prefera oricum datorită funcțiilor smart, că-mi place să pot regla temperatura dorită și apoi să o mențină cu consum foarte mic de curent electric sau să-l pot regla să funcționeze doar între anumite ore.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
50 comentarii
15/11/2022 la 7:49 AM
Te rupe la bani.
Cine se incalzeste pe curent o sa aiba o iarna grea, cu toate plafonarile.
Kopa_Kopan(Citează)
19/11/2022 la 1:51 PM
Are 700W, nu 2000-2200 precum aerotermele alea care vântură aer. La propriu scrie în articol asta…
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 7:57 AM
Nu am gasit in articol nimic despre radiatiile emise si daca acestea afecteaza organismul. Presupun ca acesta incalzeste si organele din noi, nu doar obiectele din jur. Sau stie sa faca diferenta? Ca ma gandesc ca il lasi pornit si cand te afli in incapere.
Alexje(Citează)
15/11/2022 la 8:48 AM
Privitor la afectarea sanatatii ne-am pus si noi intebarea in discutiile de la birou. Nu am gasit aproape nimic despre asta, producatorii isi lauda marfa. Pot fi efecte pe termen lung si asta nu se poate determina decat printr-un studiu cu adevarat serios.
Nicu(Citează)
15/11/2022 la 9:19 AM
”Radiația” este pe infraroșii, nu pe microunde… Deci nu te afectează, așa cum nu te afectează să te încălzești la un foc de tabără sau un godin încins.
Marinel(Citează)
15/11/2022 la 9:25 AM
Radiația în infraroșu nu e periculoasă.Orice obiect care emite căldură emite în infraroșu, chiar și oamenii. Radiațiile X, gamma, alea-s periculoase, cu mențiunea că cele X devin periculoase dacă-ți faci vreo radiografie la fel de des precum bei cafea.
Și dacă nu e suficient de credibil, folosește orice cameră cu imagine termală și așa cum „vezi” panoul ăla, așa o să „vezi” și caloriferul sau soba de-acasă. Sau omul. Sau urma lăsată de palmă pe un perete, minute bune după ce nu mai e contact.
GuestStar(Citează)
15/11/2022 la 9:32 AM
Nu e ca la microunde, care de fapt încălzesc moleculele de apă din mâncare.
E ca la soare. Știi cum este uneori o zi friguroasă, dar când ieși la soare simți cum te încălzește un pic, deși aerul din jur tot – 3 grade are?
Așa este și aici. Panoul emite lumină în infraroșu, invizibilă ochiului, dar care atunci când “lovește” un obiect îl încălzește un pic. Aerul este mai greu de încălzit astfel, fiind transparent. Nu te gândi însă că este vreun aparat de bronzat.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 11:53 AM
Radu, microundele nu încălzesc moleculele de apă, e doar un “mit”. Asta e explicația adevărată https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_heating
Lista asta e foarte bună ca să găsești și alte lucruri care nu-s adevărate de fapt. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_common_misconceptions
Alex(Citează)
15/11/2022 la 2:16 PM
Am observat că sînt benefice organismului în urma utilizării în camerele copiilor.
Problema majoră cu ele este că necesită o casă termoizolată foarte bine, altfel consumul de energie va fi mare.
sly(Citează)
19/11/2022 la 1:55 PM
Bună lista, mulțumesc. O voi citi cu plăcere.
Știu că microundele nu sunt targetate pe apă. Adică știam explicația cu molecule de un anumit tip, dar știam că apa este cea mai des întâlnita astfel de moleculă în alimente și de asta are succes încălzirea.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 8:41 AM
As fi citit ca e interesant subiectul dar am vazut ca nu e marcat ca publicitate asa ca am renuntat.
Marean(Citează)
15/11/2022 la 9:23 AM
Mi-a trimis cineva comentariul tău și m-a întrebat de ce te mai țin pe blog :))
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 9:56 AM
Ma tii pe blog pt ca am contributii interesante, chiar daca nu tot timpul comode.
Si pentru ca stii si tu ca am dreptate in ce spun, in majoritatea cazurilor.
Nu in ultimul rand, ma tii pe blog pentru ca esti un tip ok, spre deosebire de majoritatea bloggerilor de la noi.
Sper ca cititorul respectiv sa fie lamurit.
Marean(Citează)
15/11/2022 la 10:52 AM
E mai complicat la nivelul ăsta, pentru că nu e chiar publicitate. Cel mai corect ar fi să existe un disclaimer, ca la străini: produs primit fără pretenții de review, review plătit (poate fi ok și asta) sau produs primit cu obligație de review. Dar ar trebui să fie foarte clar specificată treaba asta ca să fie totul transparent. Până la urmă un profesionst poate evalua corect, pe bani, un produs.
Faptul că se trimit produse în teste (cum se mai spune) nu înseamnă neapărat că e conținutul în sine plătit, chiar dacă pe alocuri se vede că respectă un șablon – că la ce nu folosești curent tu personal trebuie să cauți inspirație pe undeva și e normal să iei de la producător/vânzător.
O abordare complet personală poate fi doar când cumperi produsul și îl folosești mai mult timp, nu pe încercate câteva zile – or asta puțini ar putea susține financiar. Foarte puțini. Ce mi-ar plăcea mie însă ar fi să se termine cu loialitatea și impresiile cum că abordarea pe bloguri e personală – nu se poate dacă avem profesioniști. În realitate nu poți fi loial unei mărci dacă faci bani din publicitate.
dam167(Citează)
19/11/2022 la 1:57 PM
Eu apreciez unele comentarii de-ale tale. Totuși, vezi că se apropie momentul acela în care o să prefer să-ți moderez manual comentariile decât să pierd comentariile altor 20-30 pe care îi îndepărtezi prin afirmații dubioase.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 9:20 AM
Radu, eu cred ca acest articol nu e scris de tine. Nu cred ca o persoana cu cunostinte tehnice adecvate poate sa afirme asa ceva: “Este foarte eficient energetic, principiul său de funcționare transformă cu randament mare energia electrică în căldură, așa că va consuma mai puțin curent electric.”
Ghici ce, randamentul este de 100%, exact la fel ca alte echipamente gen resou, aeroterma, convector, calorifer electric. Pe de alta parte un aer conditionat folosit pe incalzire poate sa ajunga si la 400% fiind o pompa de caldura. Chiar si un frigider are un randament supraunitar pe termen scurt la incalzirea camerei.
Practic da atata caldura cat consuma. Consuma putin, da putina caldura.
Cauta pe net diverse comentarii ale utilizorilor care folosesc pe termen lung astfel de panouri si vei vedea ca cei ce folosesc exclusiv astfel de solutii mor de frig si platesc o tona de bani.
thundermar(Citează)
15/11/2022 la 9:27 AM
Nu este chiar așa. Toate aparatele au randament bun, dar nu musai egal. Există mereu pierderi, plus diferențe din principiul de funcționare, unele generează și lumină etc. Un convector care suflă aer cald în sus va trebui să funcționeze mult mai mult timp ca tu să resimți aceeași căldură în cameră. Și dacă aerisești câteva minute o iei de la capăt.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 10:08 AM
Este vorba de o alta metoda de a transmite caldura catre obiectele din jur. Probabil ca un panou cu infrarosu va fi mai eficient in a transmite caldura catre obiecte si catre persoanele din camera, atunci cand acestea se afla in raza lui de actiune.
Andrei G(Citează)
15/11/2022 la 10:22 AM
@Radu
Nu stiu la ce pierderi te poti referi, dar practic toate acele pierderi se transforma foarte repede tot in caldura in respectiva incinta, inclusiv energia cinetica a curentului de aer de la aeroterma si lumina de la diverse beculete. Cam orice aparat electric care nu comunica cu exteriorul transforma curentul in final integral in caldura (TV, expresor, uscator, etc).
Intr-adevar, modul in care resimti caldura difera in functie de aparat, dar nu la acest “randament” m-am referit.
thundermar(Citează)
15/11/2022 la 11:25 AM
De acord cu thundermar si cu Andrei G. Randamentul incalzitoarelor electrice este apropiat de 100% (cu ceva pierderi in energia electromagnetica, poate). Oricum, nu de acolo e diferenta. Cum zice si Andrei G, in cazul acestui radiator in IR, poti sta bine-merci in raza lui si sa-ti fie bine, chiar daca temperatura aerului din jur e scazuta (sa zicem 18 grade). Dar cum iesi din raza lui, iti va fi racoare/frig. Altfel, daca consideram o temperatura de echilibru, adica temperatura aerului va fi egala cu temperatura obiectelor din jur, atunci si cu un radiator IR si cu un radiator prin convectie, cam tot confortul ala il obtii, cu acelasi consum de energie. Iar in cazul in care deschizi geamul si-ti iese aerul cald pe fereastra, tot timpul ala iti ia sa ajungi din nou la echilibru. Cu un plus de confort in cazul radiatorului IR daca stai in raza lui, caci te va incalzi direct (precum exemplul cu soarele intr-o zi friguroasa).
Deci, faptul ca el consuma mai putin ca un radiator prin convectie se “datoreaza” puterii sale mai mici (700W fata de 2000W cum e exemplul din articol), nu prin prisma randamentului.
In schimb, eu n-am inteles-o pe aia cu “Pe de alta parte un aer conditionat folosit pe incalzire poate sa ajunga si la 400% fiind o pompa de caldura. Chiar si un frigider are un randament supraunitar pe termen scurt la incalzirea camerei.”
Octav(Citează)
15/11/2022 la 1:50 PM
Este mai eficient energetic fata de un radiator/convector obisnuit pentru ca incalzeste obiectele, astfel incaperea se incalzeste mai repede(daca sunt obiecte in incapere). Cu metoda clasica de incalzire(radiator/convector) intai se incalzeste aerul, apoi obiectele. Incalzitorul AENO trimite caldura direct catre obiecte prin IR(mai exact 75% IR – 25% convectie) si astfel nu consuma la fel de multa energie ca un incalzitor clasic, incalzind aerul.
Mai mult decat atat, faptul ca obiectele sunt incalzite(scaun, fotoliu, canapea, pat etc.) accentueaza senzatia de caldura in comparatie cu o camera in care doar aerul este cald si obiectul pe care te asezi este rece(scaun, fotoliu, canapea, pat etc.).
AENO rep(Citează)
15/11/2022 la 11:30 PM
@Octav:
“In schimb, eu n-am inteles-o pe aia cu “Pe de alta parte un aer conditionat folosit pe incalzire poate sa ajunga si la 400% fiind o pompa de caldura. Chiar si un frigider are un randament supraunitar pe termen scurt la incalzirea camerei.””
Nu mi-e clar care e partea ce nu a fost inteleasa. Legat de eficienta AC, ai mai jos cateva detalii:
https://smartreview.ro/cel-mai-bun-aer-conditionat-pentru-incalzire-top-aere-conditionate-pentru-incalzire/
Legat de frigider – si acela e o pompa de caldura care scoate caldura din interiorul frigiderului afara in camera. Initial cand il pornesti scoate caldura afara din el deci baga in camera mai multa caldura decat consumul de curent. Dupa ce temperatura din frigider este stabilizata, consumul de curent se transforma practic in caldura in camera 100%.
thundermar(Citează)
16/11/2022 la 9:23 AM
“Cam orice aparat electric care nu comunica cu exteriorul transforma curentul in final integral in caldura” – deci daca eu consum 100 de kWh cu un aspirator imi incalzesc casa la fel de mult ca atunci cand consum 100kWh cu un calorifer cu ulei? Sau cu un cuptor cu microunde lasat sa mearga in gol. Sau cu un ventilator (da stiu ca ventilatorul nu raceste propriu zis aerul, dar cumva nu cred nici ca il incalzeste prea mult)
Boris(Citează)
19/11/2022 la 2:02 PM
@Boris: pe scurt, nu.
Aparatele de încălzit sunt orientate spre conversia energiei electrice în căldură. În general randamentul este mare, dar pot exista și pierderi (de exemplu, prin lumina emisă de un reșou).
Pierderile semnificative apar însă la transmiterea căldurii. Dacă te interesează rezultatul final și deci randamentul efectiv de încălzire a camerei, nu doar de conversie a energiei în căldură, apar diferențe mari. Cum am zis mai sus, aerul cald se ridică la tavan, iese pe geam dacă aerisești, pierde căldura în alt ritm decât alte materiale șamd.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 9:26 AM
Sunt aceleasi contraindicatii pe care le primesti cand stai prea mult la soare (care te incalzeste prin aceleasi radiatii infrarosii), mai putin partea de UV care nu e prezenta la panoul radiant. Deci nicio contraindicatie la ce valori produce acel panoul.
Si iti incalzeste direct pielea, nu organele din interior … radiatiile infrarosii nu penetreaza pielea. Cititi pe tema asta : https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared
Sunt ceva contraindicatii pentru ochi, dar la cantitati mari/industriale de IR, nu la panourile pentru home use.
Si se gasesc studii facute de majoritatea producatorilor de panouri, dar ma rog … ei sunt cam subiectivi, deci poti intreba un dermatolog cu experienta.
Ciprian(Citează)
15/11/2022 la 9:28 AM
Nerecomandat vampirilor, i guess.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 10:51 AM
am glumit cand am zis organele, ma refeream la corp, dar am zis sa fac o gluma :))
Alexje(Citează)
15/11/2022 la 9:30 AM
Nu e adevarat. Eu folosesc panouri radiante de cativa ani buni, si nu consum mai mult decat as plati la caldura in apartament, cu repartitoare.
Am folosit panou radiant exclusiv intr-un dormitor, si nu am platit mai mult de 80-100 RON pe luna de iarna. Da, poate la preturile de acum as fi platit maximum200 RON pe luna, dar tot nu mi se pare mult.
Iar caldura generata este mai mult decat suficienta, are termostat si iti poti programa sa porneasca inainte sa te bagi la somn, si sa se opreasca inainte sa te trezesti. Experienta perfecta. Nu stiu ce-ti trebuie mai mult de atat.
Ciprian(Citează)
15/11/2022 la 9:38 AM
Te incalzeste efectul placebo crezand ca ledul de standby genereaza caldura. Pai ca sa consumi de 100 lei pe luna inseamna ca mergi cateva ore pe zi cu un dispozitiv care consuma undeva la 500W. Coeficient de performanta (COP) au doar pompele de caldura si unele aere conditionare, restul dispozitivelor au randament 1:1, adica 1000W consumati, 1000W de caldura livrati.
Marius(Citează)
15/11/2022 la 10:01 AM
@Ciprian, ai consumat curent electric in valoare de 100 de lei, adica la preturile de caum 2-3 ani asta ar insemna in jur de 200 kWh. Dar din cate spui, asta a fost pentru o singura camera.
Ca sa incalzesti un apartament de doar 2 camere (+ hol, baie, bucatarie), ajungi la 600 kWh / luna, adica vreo 400-450 de lei tinand cont de preturile actuale (daca ai contract cu Hidroelectrica).
Probabil ca este mai putin decat daca ai folosi aeroterme, dar este mai mult decat incalzirea centralizata sau incalzirea cu o centrala termica pe gaze
Andrei G(Citează)
15/11/2022 la 11:21 AM
deci tu platesti 100 lei pe luna sa incalzesti 1 camera (cati mp poate avea – 13?) timp de 8 ore cat dormi si zici ca e pret mega bun? serios acum, nu ti-a sunat ciudat in momentul in care ai gandit sau mai mult scris asa ceva? pai pentru un apartament de 55mp (adica mic) incalzit 24 de ore inseamna ca ai plati undeva la 1200 lei. cu preturile de acum 2400 lei. e moca, intr-adevar.
andrei(Citează)
19/11/2022 la 2:54 PM
Dar voi cât credeți că te costă încălzirea dacă nu o ai moca de la RADET?
Cam 100 kWh, prețul este de 0,8 lei de mulți ani, cel puțin la mine.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 9:33 AM
Are fix aceeasi eficienta energetica ca un resou vechi din BCA. Resoul din BCA macar are putere (cam 2000W) in timp de acesta la 700W abia incalzeste. In ambele cazuri factura la curent va fi mare.
Marius(Citează)
19/11/2022 la 2:55 PM
De ce crezi că abia încălzește? Menține temperatura dorită la fel de bine ca alte aparate, dar cu cost mai mic pentru că ai toate funcțiile smart care ajută.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 10:53 AM
Da de purificatoarele ce omoara coronavirusul niciun update, nimic? Ca la nivel de scuze pentru articol putem astepta mult si bine
M V P(Citează)
16/11/2022 la 7:51 AM
Hai ca ești dus cu pluta. I-auzi vreau scuze ca a citit despre soluții de încălzire. Mare e gradina.
Matilda(Citează)
16/11/2022 la 10:09 AM
Cred totusi ca se referea la scuze pentru recomandarea de a folosi un purificator de aer pentru a te proteja de Coronavirus.
Andrei G(Citează)
19/11/2022 la 2:56 PM
De ce? Erau recomandări oficiale de la organizațiile europene de montare a purificatoarelor în spitale. Nu-i vina mea că unii nu înțeleg principii de funcționare sau că au impresia că orice este publicitate.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 11:28 AM
Am avut in fostul apartament si le-am schimbat pe o centrala cu gaz.
Sunt interesante, insa poate nu pentru o zona rece (Brasov) si un apartament prost izolat.
Poate fi o solutie pentru un apartament intermediar bine izolat care are nevoie de o suprafata radianta mica si un consum mic de energie. L-as recomanda doar ca sistem secundar de asistenta sau ajustare fina a temperaturii.
Atentie spre deosebire de radiatoarele celelalte are impac mic asupra umiditatii camerei. Daca se usuca rufe la interior o sa dureze mai mult si poate duce la formare de mucegai.
un om(Citează)
15/11/2022 la 11:32 AM
Interesant, ma uit de ceva vreme dupa asa ceva, dar caut cu posibilitatea de conectare prin zigbee, m-am saturat de 7 mii de aplicatii. Am un home-assistant cu zigbee, am senzori de temperatura, pot sa-mi fac singur automatizarea. Si nu, o priza aplicata peste priza curenta nu-i o varianta.
Actzipild(Citează)
19/11/2022 la 2:58 PM
Poate doar prin Home Assistant, dar părerea mea este că partea smart intervine abia după ce poți introduce senzori de temperatură în ecuație și ținte de menținere a temperaturii. O priza smart este o soluție foarte basic pentru încălzire, da.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 11:39 AM
Exista calorifere de designer, nu-i problema.
Hm, citesc chestii nasoale:
“Prolonged exposure to IR radiation causes a gradual but irreversible opacity of the lens. Other forms of damage to the eye from IR exposure include scotoma, which is a loss of vision due to the damage to the retina. Even low-level IR absorption can cause symptoms such as redness of the eye, swelling, or hemorrhaging.
Cataracts caused by near‐infrared radiation have been noted historically in glassblowers and furnace workers. Radiation between 800 and 1,200 nm is most likely responsible for temperature increases in the lens itself because of its spectral‐absorption characteristics. Visible wavelengths may also contribute to the problem, since the heat absorbed by the iris could result in heat transfer to the lens.”
Nu imi dau seama de cata radiatie IR e nevoie pentru a produce aceste efecte, dar e de cercetat mai departe.
alunelu(Citează)
15/11/2022 la 12:21 PM
Multumesc pentru acest prim “semn de intrebare”. Ar fi grozav daca ne-ai indica si sursa textului.
Nicu(Citează)
15/11/2022 la 12:35 PM
Linkul este https://ehs.lbl.gov/resource/documents/radiation-protection/non-ionizing-radiation/light-and-infrared-radiation/#:~:text=Near%E2%80%90Infrared%20Exposure%20and%20Cataracts
Am banuit ca oricine poate selecta o bucata din textul citat, click dreapta, Search Google for…
alunelu(Citează)
15/11/2022 la 1:48 PM
Se refera doar la razele IR vizibile, nu este valabil la cele care nu sunt vizbile. Heaterul AENO nu foloseste raze IR vizibile.
AENO rep(Citează)
19/11/2022 la 3:02 PM
Cred că niște fizică de bază în școală le-ar fi spus tuturor că orice obiect emite radiație în infraroșu, inclusiv corpul uman. Așa funcționează camerele de termoviziune și termometrele PIR, se uită la cât infraroșu iese din orice și determină astfel temperatura corpului.
nwradu(Citează)
15/11/2022 la 12:51 PM
Multumesc
Nicu(Citează)
15/11/2022 la 1:09 PM
Auzea Lojewski asta, te dadea afara din ora, bine asta daca nu erai din grupul protejat de tatucu’ lu’ colegu’ care era sef de catedra ;)
Boris(Citează)
15/11/2022 la 4:44 PM
Nu inteleg ce e gresit in enuntul lui Radu. Chiar daca mecanismul e cel indicat de Alex mai sus, tot moleculele de apa sunt cele care preiau din energia microundelor si astfel isi cresc agitatia termica si deci temperatura.
Octav(Citează)
19/11/2022 la 3:04 PM
Eu nu înțeleg cine era colegul. Șef de catedră la mine era Ciochină, pe care îl evita toata lumea pentru că se cam vedea că nu are chef de studenți și nici studenții de el. Nu știu dacă avea copii.
Așa că zi-ne, Boris, cine era colegul care proteja grupul? Sau cere-ți scuze pentru minciuni de genul acesta.
nwradu(Citează)