un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum sunt joburile în tech hub-ul ABOUT YOU din România: aceleași salarii pentru toate țările Europei, muncă remote, tehnologii moderne și scalabile

14 Nov 2022  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Se pare că ABOUT YOU este un loc foarte bun de muncă dacă ești programator sau tester sau în general om de tehnologie. Au deschis în acest an un hub regional în România, în Cluj-Napoca, dar care folosește mai mult ca punct de contact și ancoră pentru românii care vor să lucreze pentru ei. În practică, toate joburile companiei sunt deschise oricui din Uniunea Europeană pentru muncă remote. Inclusiv din România angajează oameni din vreo 7 orașe diferite, pe diverse roluri, și toți lucrează de acasă în echipele lor.

Mai au un mare avantaj, aș spune eu: salariul oferit este același indiferent că ești neamț sau român sau croat sau orice altă naționalitate, fiind precizat pe site pentru fiecare job în parte. Am plecat din discuție cu impresia că nu contează din ce țară ești, ci ei te plătesc bine câtă vreme îți faci job-ul.

În caz că nu știați, ABOUT YOU este o companie foarte mare din Germania cu aproape 2 miliarde de euro cifră de afaceri. Ei nu operează doar magazinul online cu același nume, ci sunt și o companie de tehnologie pentru că platforma online de ecommerce pe care este bazat și magazinul ABOUT YOU este dezvoltată in-house și vândută altor companii care vor să-și facă magazine online. De exemplu, Deichmann, Tom Tailor, s.Oliver, Bayern Munchen și zeci de alte firme folosesc platforma lor de ecommerce, menținută constant la zi și poate chiar și particularizată și operată pentru acel client. Iar cum ABOUT YOU este un magazin prezent în 26 de țări și mulți dintre clienții lor sunt similar prezenți în foarte multe țări, rezultă o muncă de amploare în care sunt implicați mulți dezvoltatori și de asta și caută mereu oameni pricepuți. Au și un blog bine întreținut pe care explică ce se întâmplă prin fiecare departament.

Hubul acesta din Cluj-Napoca a fost deschis în martie 2022 pentru că mulți români aplicau la joburile europene ale companiei, așa că un sediu local pentru zona de tehnologie face procesul de recrutare mai ușor. Birourile sunt undeva în centrul orașului, pe lângă Mihai Viteazu. Culmea este că majoritatea celor angajați în prezent “pe Cluj” sunt din alte orașe pentru că se lucrează remote și te poți angaja de oriunde. În discuția mea cu managerul tech hub-ului din Cluj mi-a spus că s-au întâlnit cu toții, dar în Hamburg, unde compania organizează periodic team building-uri și alte activități.

În ABOUT YOU s-ar putea spune că sunt trei mari departamente. Două dintre ele lucrează la platforma de magazin online în sine. Unul dintre departamente, cel core, dezvoltă toate cele necesare pentru operațiunile clasice ale unui magazin, de la momentul când marfa nouă întră pe poartă și până la pagina de thank you de după vânzare. Al doilea departament se ocupă cu integrarea unor procese de management, precum coordonare de campanii, business analytics șamd.

Al treilea departament este cel care vinde platforma de ecommerce către alți clienți și o și operează, dacă așa se dorește. Acest departament se numește Scayle, numele platformei, și are vreo 400 de angajați din cei 1.500 ai companiei. Are și propriul site scayle.com, dacă vreți să citiți ce se întâmplă pe acolo.

Am întrebat dacă se lucrează pe proiecte, cu echipe formate ad-hoc în funcție de nevoi, mai ales dacă fiecare intră remote. În general, nu. Adică or fi și astfel de situații, dar în general caută oameni pentru a forma echipe de dezvoltare pe termen lung. Doar ABOUT YOU, de exemplu, este prezent în 25 de țări, ceea ce presupune de fapt o activitate continuă de a dezvolta scalabil fiecare componentă a platformei, de integrare a diverselor soluții de plată, de dezvoltare constantă a aplicației de mobil cu noi funcții și inclusiv a unor tehnologii de ajutor în vânzare, de exemplu ca platforma să se prindă că-ți plac tricourile albastre și să-ți sugereze întâi astfel de modele atunci când accesezi secțiunea tricouri.

Practic, echipele dezvoltă constant partea lor din Întregul Tot, cu accent pe scalabilitate și optimizare și poate chiar perfecționism (sunt nemți, până la urmă), având în vedere că toate aceste dezvoltări sunt apoi duse prin Scayle pe site-urile celor 100+ clienți ai platformei.

Se lucrează cu React, PHP, Flutter, Vue, Go, Dynamics 365. Se face testare cu Cypress, Nightwatch și alte platforme. Infrastructura pare a fi bazată pe AWS, din ce văd prin joburile postate în acest moment. Cel mai bine este să vă uitați direct pe joburile ABOUT YOU, că sunt precizate acolo ce cunoștințe sunt necesare pentru fiecare rol.

Joburile sunt disponibile oricui din UE. De fapt, același job este postat uneori pentru mai multe țări și tradus în mai multe limbi:

Toate joburile de mai sus au același pachet salarial oferit. ABOUT YOU face parte dintre puținele companii care au o politică deschisă despre nivelul salarial pe fiecare bandă, așa că știi cam la ce să te aștepți în funcție de nivelul tău. De exemplu, cel de mai sus are salariu între 60.000 și 85.000 de euro pe an, în funcție de nivel:

Mai sunt și alte avantaje pe lângă bani. Îți alegi echipamentul și ti-l trimit ei acasă. Oferă acces la o platformă de learning pentru specializare, ba chiar au în companie ceva numit ABOUT YOU Academy care asigură accesul la cursuri nu doar de specializare, ci și de dezvoltare personală. Se lucrează în engleză, dar de exemplu poate vrei să înveți și germana printr-un astfel de curs. Au un pachet de healthcare bunicel, inclusiv cu consiliere pentru mental health, stress management șamd. ABOUT YOU organizează și o conferință anuală numită Code.talks, unde puteți avea acces. Media de vârstă este mică în companie, deci probabil și teambuilding-urile lor sunt fun.

Ah, plus 40% reducere pe ABOUT YOU pentru angajați. Bună treaba, mai bine ceream și eu un cod de reducere, un -25% pentru colaboratori.

Și cam așa stau lucrurile la ABOUT YOU. Dacă vă căutați un job, uitați-vă pe cele postate pe site-ul de recrutare. Caută oameni de tehnologie și îi vor pe termen lung, că este cu dezvoltare scalabilă și bine planificată, nu heirupisme. Deschiderea hub-ului din Cluj-Napoca este un semn că sunt interesați de talentul românilor în dezvoltare, în timp ce le oferă salarii competitive la nivel european, deci profitați de asta.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Articol platit Radu ? Hai ma serios? Adica tu nu ti-au luat nimic de pe about you cand au avut campania de Black Friday cu preturi foarte bune fata de fashiondays iar acum ii promovezi?

      (Citează)

    • N-a fost campanie pe bune la About You de BF acesta. Au avut prin iunie sau iulie campanie adevarata, si probabil vor mai face una spre sfarsitul anului. Atunci e de cumparat, nu la mermeleli de genul celei de zilele trecute.

        (Citează)

    • @Reno: mă scuzați, nu mi-am dat seama că trebuia să-mi cumpăr întâi haine de pe AY în acest an înainte să pot scrie despre ce joburi au și ce se lucrează pe acolo.

      Mă duc să cumpăr urgent o Dacia sau un Renault, am în trecut am scris și ce se lucrează pe la Titu în cercetare-dezvoltare și… nu cumpărasem mașina…

        (Citează)

  2. Unele joburi sunt doar pentru hamburg, altele doar pentru germania. Pica faza cu TOATE joburile companiei sunt deschise….

      (Citează)

    • Mi-aș dori oricum sa fie asa ceva și în marketing, dar nu prea vezi.

        (Citează)

    • Poate nu TOATE, dar marea majoritate da. Or mai fi și nevoi specifice pentru anumite echipe locale, la fel cum nu poți avea pretenția ca secretate șefului să fie din Cehia dacă șeful are biroul în Germania, nu?

        (Citează)

  3. “Mai sunt și alte avantaje pe lângă bani. Îți alegi echipamentul și ti-l trimit ei acasa”

    La ce companie se face altfel? La toți sunt 2-3 echipamente standard, ti le alegi și îți vin acasă.

      (Citează)

  4. Reno:
    Articol platit Radu ? Hai ma serios? Adica tu nu ti-au luat nimic de pe about you cand au avut campania de Black Friday cu preturi foarte bune fata de fashiondays iar acum ii promovezi?

    Eu cred ca Radu ar trebui sa faca munca patriotica, sa nu incaseze nici un leu, niciodata. La ce i-ar trebui lui bani? doar blog-ul asta se intretine singur, nu-i asa? articolele se scriu singure, familia pe care si-a intemeiat-o se intretine singura; toate se construiesc asa… ca din aer si din nimic, nu?!

      (Citează)

    • Eh, să nu exagerăm. Omul doar avea pretenția să cumpăr o cămașă de BF înainte să zic despre joburile de programare dintr-un tech hub. Mi se pare o idee foarte românească.

        (Citează)

  5. La Digi te pune sa lucrezi de pe echipamentul personal pentru ei, deci…

      (Citează)

  6. Alin:
    Unele joburi sunt doar pentru hamburg, altele doar pentru germania. Pica faza cu TOATE joburile companiei sunt deschise….

    Nu cred ca Radu a “bagat” de la el info ca joburile sunt “remote” ci tind sa cred ca asta a fost “pachetul de informatii” primit pentru acest articol si n-a facut prea multa investigatie. Ca HR/PR-ul romanesc al companiei sunt fie incompetenti sau alta agenda nu vom stii cu certitudine.

    In cazul acesta, in ochii mei toata lumea pierde:
    1) compania careia i s-a facut reclama e “shitty”, nu o sa ma intersectez cu ei vreodata.
    2) alte articole de tipul asta le voi ignora din start pe blog. Daca se continua trend-ul de “gafe” ma “portez”.

    Am dat pe twitter de un caz similar: anunt de job-uri in IT full remote, bazate pe engleza, baza fiind in Germania. Ajung pe site, vad anunturile majoritar scrise in germana, jumatate erau “hybrid” si jumatate erau “on-site”. Le-am scris ca sunt incompetenti deaorece platesc reclama in engleza cand tinta lor e clar alta si in plus reclama lor nu se regaseste pe site. Dupa 3 zile n-am primit raspuns, asa ca le-am dat block pe Twitter si am facut acelasi lucru si pe Linkedin.

      (Citează)

    • Eu doar am scris ce am observat in 2-3 minute de uitat pe site-ul lor. Ca el da copy paste si gata, nu e problema mea.

        (Citează)

    • @Ariel: poți să te portezi de acum dacă nu-ți place blogul, că nu te țin cu forța. În rest, nu cred că-i greu să te uiți pe anunțurile de joburi și să vezi că la vreo 80% scrie “sau orice locație remote din UE” și că multe din celelalte rămase sunt de fapt același job tradus pe rând pentru fiecare țară și tocmai ți-am spus cum sunt regulile de țară aici.

      Sau poți să-l crezi direct pe Alin, desigur. El sigur are doar informații corecte!

        (Citează)

  7. Nu sunt trecute pentru toate job-urile range-urile salariale. Apoi, acolo unde sunt, nu este precizat daca sunt venituri nete, brute sau TCO.
    Multe joburi doar pentru Hamburg, nu remote.

    In concluzie e mai mult bla-bla, pe principiul afara vopsit gardul.

      (Citează)

  8. Sumele pe care le vedeti in anunturi, sunt sume brute. Doar in Ro e nebunia asta cu salariul net, in rest peste tot in Europa cand vezi un anunt de angajare se discuta de suma bruta.

      (Citează)

    • Eu as spune invers… afisarea salariului net este o normalitate. Atata timp cat nu am nici o posibilitatea sa imi deduc taxele catre stat, nu prea ma intereseaza care este salariul brut.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Eu as spune invers… afisarea salariului net este o normalitate. Atata timp cat nu am nici o posibilitatea sa imi deduc taxele catre stat, nu prea ma intereseaza care este salariul brut.

      Fiecare stat are alte impozite și taxe pentru un job, deci este normal să ți-l spună pe cel brut. Ei sunt dispuși să le iasă atâția bani din cont pe lună. Calculezi tu cât înseamnă asta în țara ta.

      Ce rost ar avea să facă geolocalizare pe fiecare accesare și să calculeze ei netul care oricum pare că se schimbă anual, funcție de politica statului?

      Doar ca apoi să zică cineva “am intrat pe VPN de Malta și sunt salarii mult mai mari pentru ăia pe același job, huo!”?

      Părerea mea este că programatorii lucrează oricum într-un domeniu în care nu le este greu să scadă impozitele dintr-un salariu brut.

        (Citează)

  9. Asta cu salariile uniformizate deja e în dezavantajul României că în orașele mari programatorii noștri au salarii mai mari decât poziții similare în Germania. Nu mai vorbesc de Polonia sau Cehia unde sunt mult mai mici decât la noi.

      (Citează)

    • Știu ca asa e pentru unele specializări și mi se pare o anormalitate totală. Înțeleg cum s-a ajuns aici, dar în curând vom deveni atât de scumpi încât vom fi necompetitivi.

        (Citează)

    • Ceva similar a zis si Lucian Sova:
      ”Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari și multinaționalele vor pleca către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici.”

      Nu stiu, dar eu astept momentul ala in care romanii vor deveni necompetitivi din punct de vedere al salariilor fata de cei din Europa de Vest. Asta teoretic ar trebui sa insemne ca vom avea un nivel de trai similar cu al lor.

        (Citează)

    • Andrei G: Nu stiu, dar eu astept momentul ala in care romanii vor deveni necompetitivi din punct de vedere al salariilor fata de cei din Europa de Vest. Asta teoretic ar trebui sa insemne ca vom avea un nivel de trai similar cu al lor.

      Păi în multe privințe ai un nivel de trai similar. Și nu aștepta acest moment cu mare interes, că va fi nasol. Deja importăm zeci de mii de muncitori din Asia pentru că este mai ieftin pentru angajatori. Economia țării crește pentru că simultan cresc veniturile pe alte domenii, precum programare, dar dacă apare și acolo o necompetitivitate, va fi de rău.

      Când un domeniu devine neatractiv pentru investitori deoarece este mai ieftin în altă parte, ar fi bine ca țara să aibă pregătite alte domenii pe care să exceleze și din care să genereze creștere economică. Mie România nu mi s-a părut însă niciodată ușor adaptabilă, cu ochii pe viitor și indici astfel încât să ia din timp decizii corect pentru astfel de adaptări.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus