un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce browser consumă cel mai lent bateria laptopului

25 Nov 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Digital Citizen are un test despre cât de mult consumă fiecare browser bateria unui laptop. Mai exact au testat Chrome, Firefox, Edge și Opera pe două laptopuri, ambele Asus de 14 inci cu Windows 11, dar important este că unul folosea un Core i7 de generația 11 și altul un AMD Ryzen 5 5600H, așa că vezi ambele tipuri de procesoare la lucru.

Ca test, au folosit un benchmark care simulează diverse scripturi mai complexe în browser, rulat la fiecare 5 minute. La o primă vedere nu mi s-a părut cea mai bună alegere pentru că uneori faci doar browsing chior, dar apoi mi-am dat seama că nici un site uzual nu mai este “simplu”. YouTube, Facebook, Hotnews, Libertatea, whatever… toate rulează o mulțime de embeduri și clipuri și hărți prin ele, dincolo de tot felul de alte scripturi funcționale.

Anyway, rezultatele lor au fost următoarele:

 

Asta pe Intel. Găsiți pe site-ul lor și cele pentru AMD, dar vă zic eu pe scurt rezultatul: autonomia nu doar pe Chrome, dar și pe Firefox este cu o oră mai mică decât pe Edge.

Acum, eu știam că Chrome este battery hog, cum se zice, se vedea asta și din consumul mare de resurse (procesor și memorie) și am impresia că AdBlock îl face și mai rău. Nu voi renunța la Chrome, în ciuda acestor probleme. Îmi știe toate parolele, are salvate cardurile mele, îmi sincronizează history-ul și bookmarks-urile (pe care le folosesc pentru a salva idei de subiecte șamd) între computere, telefon și iPad.

Așa că o să mai stau cu Chrome și în continuare. Ce zice testul, însă, este că ar trebui să aveți în laptop și un Edge sau măcar un Opera pentru acele situații când chiar nu aveți acces la priză și vreți să întindeți bateria la maxim. În aeroport, în avion, în vreun local, la coadă la vulcanizare sau spălătorie sau la un service auto cât timp așteptați să vă verifice cine știe ce pe la mașină. Se mai întâmplă. Dacă știți că urmează o perioadă în care vreți autonomie cât mai mare, deschideți Edge, nu o să cadă cerul în ziua aia.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Opera FTW! Utilizator inca de la v2 sau v3, mai bine de 15 ani. Multe din functiile pe care zici ca le apreciezi la chrome, au fost pe Opera cu multi ani inaitea tuturor browserelor. Inclusiv sincronizarile intre device-uri, de parole, tab-uri deschise, site-uri, parole, tab-uri deschise, etc. Nu mai zic ca are integrate si mesageriile de whatsapp, facebook, telegram. Spotify, la fel, il poti asculta in background (pe desktop) fără să accesezi site-ul sau aplicatia dedicata – este integrat in browser. Si multe astfel de chestii care-ti fac viata mai usoara. Si e si f rapid.

      (Citează)

    • Am avut si eu o perioada in care foloseam Opera. Doar ca din cand in cand trebuia sa revin la Firefox atunci cand intalneam cate un site care nu se incarca corect.
      Usor, usor, am inceput sa folosesc Chrome doar pentru faptul ca este mai aerisit si pare ceva mai rapid, dar tot revin la Firefox atunci cand ceva nu functioneaza. Mereu am impresia ca este browserul cel mai stabil.

        (Citează)

  2. Pentru Mobil & personal PC folosesc Brave (e tot Chromium dar cu multe alte beneficii pe partea de securitate, privacy).

    La birou mi l-au interzis asa ca acolo am trecut pe Edge, am si Chrome disponibil.
    Efectiv nu simt diferență fata de Chrome, nu-mi impacteaza integrarea aspectelor personale cu ecosistemul google si e mai rapid ca si Chrome.
    Există sincronizare intre dispozitive (inclusiv parole), managerul de parole mi se pare superior chrome. In plus are 2 functii native:
    -Read aloud (inclusiv română bunicica nu sacadata)
    -search in side box

    Ps: e tot Chromium si edge.

    Microsoft a crescut mult

      (Citează)

    • Safari consumă cel mai puțin dintre toate.

        (Citează)

    • Wow, oare de ce ți l-au interzis?

        (Citează)

    • @Claudiu, daca ai MacOS, Safari este clar cea mai buna varianta, in special pentru integrarea cu sistemul de operare.
      Dar totusi cred ca testul de mai sus se refera la laptopuri cu Windows, unde Safari nu prea poate fi considerat un pretendent la titlul de cel mai bun browser.

        (Citează)

    • @Andrei G Safari nu mai există pentru Windows de mulți ani, deci nu are cum să apară în acele teste.

        (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    25/11/2022 la 8:15 AM

    Eu folosesc Firefox pentru că unui place cum randează fonturile, probabil pentru că folosește alt engine decât toate celelalte browsere bazate pe Chrome

      (Citează)

  4. Totusi, de ce nu Brave in loc de Chrome?

      (Citează)

  5. Opera e chinezesc, treci pe Brave.

      (Citează)

  6. Și eu folosesc Brave ca browser atât pe desktop, cât și pe iOS, până acum nu am avut nicio problemă. Se sincronizează intre ele și funcțiile de AdBlock sunt indeajunse.

      (Citează)

  7. Vivaldi pentru navigat.
    Firefox pentru web dev.
    Chrome pentru web dev, dar rar.
    Toate pe Desktop.

      (Citează)

  8. cand treci de pe chrome pe edge poti transfera tot ce ai in primul in al doilea folosind functia de import (asta daca nu te intreaba el deja).
    De preferat ar fi totusi sa folosesti o aplicatie dedicata pentru parole si nu chiar browserul.

    Pe mac/iphone am ramas pe safari si nu m-a convins inca nimic sa trec pe alt browser.

      (Citează)

  9. Claudiu:
    Safari consumă cel mai puțin dintre toate.

    Si este si cel mai prost dintre ele

      (Citează)

    • Și cum ți-ai dat tu seama că este cel mai prost?

        (Citează)

    • Tinand cont ca versiunea pentru Windows a Safari nu a mai fost updatata de cativa ani, este destul de simplu sa deducem ca este cel mai prost browser (dintre cele cunoscute).

      Asta pentru ca discutia aici era legata de sistemul de operare Windows. faptul ca pe MacOS sau iOS clasamentul este total diferit si Safari este lider, nu prea are legatura cu acest articol.

        (Citează)

    • Chiar si pe macos e cel mai slab feature wise. Incearca sa ai mai mult de un profil de ex :)

      E lider pe Mac cum era lider si IE pe win acu 1000 de ani… din inertie si ignoranta userilor

        (Citează)

    • Și eu zic că e cel mai slab feature wise și probabil că se potrivește și prost, cu sensul de simplu. Abia recent a primit suport pentru video 4K, nici măcar aia nu avea. Mie de asta îmi place, că e simplu și nu consumă multe resurse. Nici lipsa 4K nu m-a deranjat pentru că nu leg laptopul la vreun monitor, dar la un desktop + monitor ca lumea nu cred că stăteai doar cu Safari chiar și numai din cauza asta.

      Nu știu dacă e neapărat ignoranță, cine are nevoie de mai mult folosește alt browser. Pe Mini am Safari și Chrome, dar cum fac exact același lucru pe amandouă nu mă simt mai câștigat cu Chrome. În schimb cine are chestii pe alte calculatoare sau îl obligă unele platforme să treacă la alt browser o poate face. Nu-mi place ideea asta că pierzi ceva dacă nu folosești nu știu ce features care plac altora.

        (Citează)

  10. Folosesc Edge de cand s-a lansat pe PC de acasa, a crescut enorm si vad ca e mai snappy vs chrome. La munca pe laptop am work related pe chrome si personal stuff pe Edge, am incercat si Brave dar push-ul spre crypto stuff m-au facut sa pierd increderea in el.

      (Citează)

  11. “Îmi știe toate parolele, are salvate cardurile mele, îmi sincronizează history-ul și bookmarks-urile (pe care le folosesc pentru a salva idei de subiecte șamd) între computere, telefon și iPad.”

    Orice browser știe să facă asta, daca vei vrea vreodată să te muți.

      (Citează)

    • Firefox: The credit card autofill feature is available to users in Canada, France, Germany, the U.K. and the U.S.

      Plus ca or avea browserele “cam la fel” featurerile, dar migrarea nu e asa painless pentru tot.

        (Citează)

  12. E cam puțin 5 ore. Nu m-am uitat exact la benchmark, dar presupunând că simulează browsing normal e puțin 5 ore pentru un laptop de 14 cu un CPU de putere mică. Varianta cu AMD, pe la 7-8 ore, parcă e mai aproape de ce ar trebui să fie.

    Contează și utilitarele și plugin-urile, e o modă acum să ai toate prostiile posibile instalate, mai ales pe mac – system monitor, clipboard manager și toate aiurelile. Pe un desktop nu se simt, dar pe laptopuri da.

      (Citează)

  13. ionică:
    Și cum ți-ai dat tu seama că este cel mai prost?

    Folosind un mbp m1 pro de 14 de ceva vreme :)

      (Citează)

  14. Ce folosesc eu e cel mai bun, habar n-aveti voi, pentru ca nu va pricepeti asa de bine ca mine.

      (Citează)

  15. Tano:
    Wow, oare de ce ți l-au interzis?

    Politica de control a aplicatiilor folosite. Ce nu cunosti si aprobi voit (ca si companie) e considerat nesigur. Sunt ok cu astfel de abordari.

      (Citează)

  16. “deschideți Edge, nu o să cadă cerul în ziua aia.”

    Pai eu folosesc Edge de la bun inceput. Am avut unele dubii cand au trecut pe chromium, dar a fost chiar mai bun decat inainte. Mai compact, mai rapid. Mi se pare cu mult in fata Crome-ului, care e pur si simplu un mancator lacom de resurse.

    Si folosesc Edge si pe Android de ani de zile. Si merge bine si acolo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus