►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
11 Oct 2022 ·
Un raport al Departamentului pentru Energie al SUA spune că anul trecut americanii au construit parcuri solare de 12,5 GW. În SUA se pot genera astăzi peste 50 GW din energie solară.
Ca idee, România consumă vreo 9 gigawați într-o zi călduroasă de vară. SUA a adăugat mai mult decât capacitatea necesară nouă într-un singur an, doar din panouri solare — și este vorba despre parcuri fotovoltaice, apropo. Ce și-a instalat fiecare american pe casa proprie nu este inclus aici.
Comparația asta nu zice nimic, sunt mere cu pere, dar ajută la a înțelege factorul de mărime. Faptul că se instalează panouri solare începe însă să răspundă la întrebarea “dar de unde atâta energie pentru mașini electrice și aer condiționat și televizoare mai mari?” zisă uneori pe ton zeflemitor.
Păi… de la Soare. Este infinit și gratuit.
Articolul sursă mai spune și că, față de 2010, costul de instalare și operare a panourilor solare a scăzut cu 75%.
“it’s now often cheaper to build and operate a solar plant than it is to simply buy fuel for an existing natural gas plant”
Este un moment interesant în lumea industriei energetice. Inclusiv articolul spune că indicatorul LCOE, levelized cost of electricity, care spune un preț ce nu ia în considerare diversele beneficii acordate de stat, ci doar efectiv cât costă să produci energia, dă megawatul-oră la 33 de dolari față de 230 de dolari în 2010. Cu diverse programe ale statului american, scade la 27 de dolari, iar în unele state, cele cu soare mult, costul unui MWh este de 20 de dolari pe panouri solare.
Într-o piață energetică stil bursă, bazată pe cerere și ofertă, metodele clasice de generare a electricității (cărbune, gaz etc) pur și simplu nu au cum să supraviețuiască pe termen lung. Fotovoltaicele și eolienele dau acum cea mai ieftină electricitate la americani.
Mai mult, panourile fotovoltaice sunt tot mai ieftine, după cum spuneam înainte. Este o electronică de bază pe acolo, fabricile de electronice pot fi convertite ușor în fabrici de panouri solare, iar operarea lor este relativ ieftină.
Per total, se poate. Și România are mult soare. Un hei-rup cu panouri solare și/sau eoliene ne-ar scăpa pe veci de probleme energetice. Doar că statul român insistă să opereze centrale vechi și neprofitabile, că altfel pierde voturi și ocazia de a face licitații cu dedicație pentru tot felul de servicii pe acolo.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
42 comentarii
11/10/2022 la 6:52 AM
Saaau in loc sa o iei pe miriste cu SF-uri, termini de construit Cernavoda, modernizezi reactorul 3 care nu e terminat si faci reactoarele 4 si 5 cu tehnologie si capacitate imbunatatita si la zi.
Cam facem concurs care viseaza mai mult…
Gaelex(Citează)
11/10/2022 la 7:39 AM
How you dare?
Vali(Citează)
11/10/2022 la 9:28 AM
La Cernavoda una din probleme este debitul de apa care abia este suficient pentru a raci 2-3 reactoare. Iar reactoarele 1-2 se apropie de finalul ciclului de operare, trebuie retehnologizate pentru a li se prelungi durata de functionare.
In plus, Romania nu are productie/extractie de uraniu in acest moment (toate minele sunt inchise), exista ceva rezerva nationala dar e discutabila starea si cantitatea, depindem de importuri.
Si chiar daca se rezolva toate aceste probleme, cu toate reactoarele pornite poate acoperi doar 25-30% din consumul maxim. Nu mai discutam de riscul concentrarii unei capacitati asa mari de productie intr-o singura centrala. Un incident ar pune jos toata reteaua.
Dar noi vorbim, ca nu ne costa nimic.
Vlad(Citează)
11/10/2022 la 9:33 AM
@Vlad, ultima data cand s-a deconectat de la retea unul dintre reactoarele de la Cernavoda nu a fost nici o problema pentru reteaua nationala. In doar cateva secunde au pornit la turatie mare generatoarele Hidroelectrica si au acoperit diferenta de productie.
Daca avem mai multe generatoare la Cernavoda, Hidroelectrica poate pastra mai multa apa in abaraje (a.k.a. rezerve mai mari de energie) si teoretic poate acoperi pe termen scurt orice deficit.
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 9:46 AM
Din motive tehnice reactorul 5 nu se poate construi la Cernavoda dar putem sa construim odata reactoarele 3-4 ca sa mai dam 1.5GW in sistem
Cand ai comparat merele cu perele ar fii mers si o comporatie de suprafara RO vsm US
SirNeo(Citează)
11/10/2022 la 11:02 AM
Ai fluierat în biserică.. culmea, sa aibă Gaelex dreptate..
Andrei Serbanescu(Citează)
11/10/2022 la 11:08 AM
Reactoarele se construiesc în 6-10 ani. Instalarea de capacitate solară in plus e o chestie începând de la câteva luni.
Em(Citează)
11/10/2022 la 7:36 AM
Toti lauda panourile astea solare. Or fi super ok, clar ai energie moca, dar eu as vrea sa stiu pe cinstite care este costul cu exploatarea lor. De la achizitie, la montat, la intretinut etc. Ca banuiesc ca nu le pui pe casa si gata, le ai o viata fara sa te mai atingi de ele.
Pe o perioada de cativa ani sa zicem. Cat bagi in ele per total.
Blackskull(Citează)
11/10/2022 la 7:40 AM
Sunt așa de ieftine că statul trebuie să le subvenționeze
Vali(Citează)
11/10/2022 la 9:06 AM
LG de 400 de euro: https://www.europe-solarstore.com/solar-panels/manufacturer/lg/lg-neon-h-bifacial-lg435n2t-e6.html
Cel mai scump LG de altfel, putere 435W, iti trebuie 10 bucati pentru o gospodarie dotata cu de toate.
Gaelex(Citează)
11/10/2022 la 9:19 AM
@Gaelex, inteleg ca platesc doar 4000 de euro si imi asigur necesarul energetic pentru urmatorii 25 de ani? Sau mai este nevoie si de alte componente ale sistemului pentru a putea folosi panourile astea solare?
Nu prea ma pricep, dar cred ca ai nevoie cel putin si de un sistem de montare (care poate costa aproape la fel de mult), invertor, acumulatori pentru a inmagazina energia produsa in timpul zilei cand de multe ori nu esti acasa, etc.
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 11:38 AM
Nu sunt doar panourile, mai ai nevoie de invertor ca si cost mai mare de achizitie (undeva la 1000 de euro) plus montaj si diverse pentru montaj.
Singura mentenanta este invertorul care in general duce cam 10 ani si curatarea panourilor daca se murdaresc.
Daca locuiesti in zona cu grindina, probabil o asigurare extra pentru panouri ar fi utila.
Ciprian(Citează)
12/10/2022 la 1:32 PM
Sistemul de montare este in mare un cadru de metal, mai trebuie un invertor, un acumulator poate pentru stocare pentru noapte si zile in care soarele cam lipseste la apel.
Nu sunt inginer asa ca nu stiu toate detaliil, daaar vazand ca panourile costa 4000 de Euro si stiind ca statul sustine si el cu niste bani, as spera ca iesi bine la capitolul costuri totale.
Gaelex(Citează)
11/10/2022 la 8:08 AM
A incercat UE metoda heirupista cu energia verde, si s-a vazut ce-a iesit. Acum avem nevoie de compensari la curent si gaze. Asa ca hai s-o mai lasam cu herupismele astea, ca niciodata n-au functionat. Trecerea trebuie sa se faca treptat, nu cu sloganuri si cu propaganda.
Kopa_Kopan(Citează)
11/10/2022 la 9:49 AM
Pentru inceput nu-i vorba de “trecere la”, e vorba de diversificara surselor si suplimentarea productiei.
alunelu(Citează)
11/10/2022 la 11:10 AM
UE tocmai că nu a investit suficient în alte surse de energie și a mers pe gaz, mare parte importat de la ruși.
Em(Citează)
11/10/2022 la 8:45 AM
Da, pentru ca panourile solare dau energie si noaptea, nu trebuie suplimentata in timpul noptii de ceva ce poate fi produs la cerere.
alex(Citează)
11/10/2022 la 9:10 AM
Din nou un articol scris in graba, care nu tine cont de realitatea de pe teren si nici macar de zi si noapte.
Wow, energia solara a devenit atat de eficienta inca nemtii construiesc termocentrale noi. Sau… wow, energia solara si eoliana este atat de eficienta incat pretul energiei a crescut in 2 ani de la 60 de la bani la o medie de 2,5 lei.
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 10:27 AM
Pentru suplimemtarea energiei produse de panouri, noapatea se poate folosi energie hidro. Ca sa ai suficienta apa, ziua se poate pompa apa invers in lacurile de acumulare folosind surplusul de energie din panouri.
GeoDaDume(Citează)
11/10/2022 la 11:45 AM
@GeoDaDume
1. Ai vreo recomandare de zone unde se pot construi hidrocentrale suplimentare (cu barajele si bazinele de colectare a apei de rigoare)?
2. De unde pompezi apa aia upstream? Ar trebui ca la baza fiecarui lac de acumulare sa contruiesti un alt lac de acumulare unde sa pastrezi apa pe care o ridici inapoi in lacul principal in timpul zilei.
3. Ce faci iarna cand productia de energie solara este mult diminuata?
Momentan nu avem tehnologia necesara pentru a trece exclusiv la energie verde. Sunt foarte bune si investitiile in panouri solare si eoliene, dar este nevoie si de capacitati de productie “clasice”.
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 12:05 PM
@Andrei G: Discuțiile de genul au farmec la o bere, când după mai multe pahare orice prostie începe să fie o idee bună.
Treaba cu pompatul apei în amonte s-a mai încercat în România (pe lângă Anina, parcă) – evident fără succes -, dar nu cu panouri fotovoltaice. Trebuie oricum evaluată scara lucrării în ansamblu, pentru că mi-e greu să cred că alimentezi orice pompe cu astfel de panouri. Plus că acolo unde poți amenaja un lac s-ar putea să n-ai și loc pentru un parc fotovoltaic, dar astea sunt detalii. Amenajările hidrotehnice în cascadă nu sunt neapărat un lucru nou, dar trebuie, ca țară, să poți face astfel de lucrări. Ce se poate face și ce nu rezultă în urma unui studiu de fezabilitate – chestia aia de care fac toți mișto.
dam167(Citează)
11/10/2022 la 12:09 PM
Ai perfecta dreptate. Voiam doar sa-i arat lui @GeoDaDume ca nu este atat de simplu ce spune el si care ar fi amploarea unor astfel de lucrari.
Chiar daca tehnologia teoretic exista, practic s-ar putea sa nu fie deloc fezabila. Un indiciu ar fi faptul ca nimeni nu s-a gandit sa o aplice la scara mare pana acum.
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 2:33 PM
@Andrei G
https://www.libertatea.ro/stiri/centrala-nant-de-drance-elvetie-sursa-energie-regenerabila-europa-4229588
bogdand(Citează)
11/10/2022 la 5:02 PM
@bogdand, am citit si eu articolul ala. Si da, este o tehnologie interesanta ce ar putea si utilizata cu succes in viitor.
Dar raman in continuare intrebarile de mai sus:
1. Ai vreo recomandare de zone in Romania unde se pot construi hidrocentrale suplimentare (cu barajele si bazinele de colectare a apei de rigoare)?
2. Ce faci iarna cand productia de energie solara este mult diminuata?
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 9:34 AM
Trebuie ca statul roman sa le opereze si pe alea vechi (si sa le innoiasca) si sa investeasca in panouri. De cand prea multa energie e ceva rau? (pentru restul, nu pt producatori) De unde bani? Tai din alta parte (de la cinsum, nu de la investitii), eficientizezi serios administratia centrala si locala, fara sa scazi impozitele. Idealism, stiu.
S(Citează)
11/10/2022 la 10:16 AM
Principala problemă la noi e racordarea la SEN (sistemul energetic național) pentru că nu se poate face oriunde și poate costa foarte mulți bani – de multe ori mult mai mulți decât panourile. Trebuie să fie adaptată și infrastructura, nu se pot pune aiurea panouri solare sau turbine eoliene.
Cea mai scumpă componentă e acumulatorul, nu panoul sau suportul. Mai contează și eficiența, că acolo e un calcul mai complicat, nu ajunge să dai un link la un atlas solar. Momentan nu prea sunt investiții rentabile, decât în anumite cazuri. Dar da, să le facă statul dacă nu sunt rentabile, că statul știe de-astea.
dam167(Citează)
11/10/2022 la 10:29 AM
Un minim google iti raspunde la probleme.
In ce priveste panourile, e chiar in likul acela la panouri LG:
Enhanced Performance Warranty
LG NeONⓇH BiFacial comes with an enhanced performance warranty. After 25 years of use, the LG NeONⓇH BiFacial is guaranteed to provide at least 96.4% of initial performance.
Industry-Leading Product Warranty
LG offers an industry-leading 25 year product warranty on the NeONⓇH BiFacial.
Sa zicem ca investesti 10.000E in instalatie (panouri + transformator) ~ 9kw, care nu functioneaza 100% non-stop dar per total, asa pe an, ai eficienta undeva la 60-70% (depinde de clima). Functioneaza CHIAR si iarna cand e lumina puternica. Eu zic ca taie factura de curent cu 80%. Daca platesti lunar 1000 lei/curent ar insemna o economie de approx 1000E/an.
La preturile actuale s-ar putea sa economisesti chiar mai mult.
Cu cat consumi mai multa energie electrica, cu atat “se merita” mai tare sa instalezi panouri.
Daca ai o masina electrica deja e chiar bine. Cu conditia sa suplimentezi spre 15-20 kw puterea panourilor.
Daca stai la apartament si ai 200 lei/luna curent, nu ai nevoie de panouri..
enzo(Citează)
11/10/2022 la 12:00 PM
Nu prea dau bine calculele tale. Nu este cam putin 10.000 euro pentru un sistem complet de panouri + invertor + montaj care sa aiba o putere instalata de 9 kW?
Eficienta aia de 60-70% poate fi doar un vis frumos. Iarna eficienta orara este de maxim 20%, adica din sistemul ala de 9 KW va produce undeva la vreo 43 kWh.
Si totul este relativ bine doar atunci cand injectezi energia in retea si ai compensare 1 la 1 pentru consumul ulterior (desi si aici platesti costurile de distributie). Dar daca toata lumea va avea panouri solare on-grid, nu prea vor mai avea nici furnizorii cum sa faca compensarea si vei fi nevoit sa investesti suplimentar in acumulatori.
Andrei G(Citează)
11/10/2022 la 11:52 AM
Panourile rezolva elegant problema energiei, dar fie trebuie sa investesti in stocarea ei, fie trebuie sa ai surse alternative si complementare.
add(Citează)
11/10/2022 la 12:03 PM
referitor la panouri solare si fotovoltaice, sper sa inteleaga toata lumea ca sunt doua chestii diferite:
https://www.products.pcc.eu/en/blog/photovoltaic-panels-vs-solar-panels-differences/#:~:text=Photovoltaic%20panels%20are%20installed%20for,they%20may%20complement%20each%20other.
Mihai(Citează)
11/10/2022 la 12:07 PM
Nu cred ca le confunda nimeni. A, ca le zice “solare” la fotovoltaice, da, din comoditate.
alunelu(Citează)
11/10/2022 la 12:29 PM
Bună treaba cu panourile, chiar și pentru apa caldă, doar că e nevoie de o investiție suficient de serioasă încât să nu și-o permită mulți. Dar e foarte probabil ca prețurile să tot scadă odată cu trecerea timpului, astfel încât panourile să se înmulțească precum antenele parabolice odinioară. Zic eu.
Adrian Bolocan(Citează)
11/10/2022 la 12:49 PM
“Păi… de la Soare. Este infinit și gratuit.”
am ras.. dar nu in bine de data asta..
ma asteptam la asa ceva de la o eleva de pe instagram, nu de la un inginer.
cum soarele nu ne da direct energie electrica..
nu prea e gratuit sa o trasnformi, cum nu e gratuit nici sa o transporti si cum nu e gratuit nici sa o stochezi.
fiecare dintre astea inseamna un set destul de complex de provicari si costuri, dar asta probabil ca nu e o discutie de blog-instagram.
o lasam pentru alta data si pentru alt loc.
john2381(Citează)
11/10/2022 la 1:02 PM
La Londra e mai mult Soare, in medie pe un an, decat in zona Brasovului, Covasnei sau Harghitei ; intrebati-l pe Manuel Cheta, blogger brasovean , stabilit la Londra prin 2015…
Deci “skip”, next…
George(Citează)
11/10/2022 la 1:25 PM
…ceea ce poate duce la confuzie
O alta preconceptie este ca panourile fotovoltaice au nevoie de soare puternic pentru a functiona.
Gresit!
Au nevoie de lumina si atat; daca este soare puternic vor functiona la randament maxim, dar chiar daca este innorat afara, vor functiona ok
Mihai(Citează)
11/10/2022 la 5:01 PM
Tu ești genul ăla care comentează când lumea zice că și-a luat adidași Puma și de fapt e “încălțăminte sport marca Puma”
alunelu(Citează)
11/10/2022 la 8:52 PM
iar tu pari genul ala de ignorant care le stie pe toate dar habar n-are de nimic.
Mihai(Citează)
12/10/2022 la 11:49 AM
Am impresia ca nu stii sa citesti. Sau citesti doar ce iti convine.
Am spus 60-70% / AN
Adica vei avea cateva luni bune de vara 100% (sau pe aproape).
Si vei avea 2-3 luni cu o vreme ceva mai noroasa.
De aia e bine sa ai 50% + instalat fata de necesar, pentru ca vei avea scaderi de randament in unele luni, dar din cauza supradimensionarii initiale tot e productie suficienta pentru nevoile personale.
Daca faci calculul la zi, la luna, nu da bine.
Daca faci calculul la 1 an de zile, aduni toate facturile de peste an si le imparti la 12 o sa vezi ca iese bine.
Oricum ai lua-o este o solutie buna, care se plateste singura in X ani, depinde de consum si cati kw ai instalati (cu cat mai multi cu atat mai bine).
Pretul la zi este: 1200E / KW cu montaj imediat. Adica daca dau banii astia acum, am solutia completa cu montaj, cu invertor, etc etc in 48 ore. Up and running.
Daca nu te grabesti foarte tare, pretul este 1000-1050 E / KW. Montaj in 1-2 luni (la fel, solutie completa).
Daca te pricepi cat de cat si iti montezi singur panourile, probabil poti economisi approx 1000E la o solutie de 10.000E.
enzo(Citează)
13/10/2022 la 1:21 PM
Lasa visele acestea cu 60-70%. In general, eficienta maxima a unui panou fotovoltaic este atunci cand ai soare permanent si temperatura interna nu depaseste 25 grade Celsius. Asta automat duce la o eficienta mai mica de 100% chiar si in zilele calduroase de vara. Apoi mai ia in calcul ca ai si noapte (atat iarna, cat si vara) si mai ai si zile innorate.
Uite aici un calculator foarte bun pentru energia produsa de un panou solar. Poti sa alegi o zona din Romania ca sa iti faci o idee despre eficienta acestora.
https://pvwatts.nrel.gov/pvwatts.php
De exemplu pentru o instalatie de 5 kW montata pe acoperis in Bucuresti, ai o productie anuala de aproape 6000 kWh. Poti sa faci si tu calculul, dar mie imi da o valoare a eficientei anuale in jurul a 15%.
Andrei G(Citează)
12/10/2022 la 5:39 PM
Sau GDP:
SUA ~25 trilioane $
RO ~250 Miliarde $
100x
Alex(Citează)
12/10/2022 la 5:46 PM
De unde ‘se poate pompa” apa in lacurile de acumulare? Din…rau?
sa zicem ca pe un rau sunt baraje unul dupa altul (cate rauri stiti care sa aiba asta?) : ai nevoie de extra energie ziua ca sa pompezi apa aia in barajul superior. noi suntem net imortatori de energie.
Alex(Citează)
13/10/2022 la 12:09 PM
Am mai comentat o data cu date concrete, dar oamenii uită repede. Costul unui sistem fotovoltaic este cam așa (preturi de la comercianți):
– panourile solare, 2-2.4 lei/W.
– invertor 1-1.5 lei/W.
– smart meter 500-800 lei.
– sistem de prindere pe acoperiș 250lei/kW.
Mai puteți pune acolo o cutie/tablou electric IP68 pentru găzduirea unor protecții SPD daca nu le are invertorul (Huawei are), una tot IP68 pentru Smart meter. Ceva gen 50-100 lei bucata.
Un sistem de 4kW putere costa 4000*2.4+4000*1.5+800+1000+100=17500 lei fara montaj. Am pus preturi maxime.
Firmele de montaj pun la această calculație 20000 lei prima din programul “casa verde” și in concluzie costa 37500lei. Nu credeți?
Vorbiți cu cineva care și-a pus prin acest program. Eu am vecin. Fix atît a costat 4kw cu invertor Huawei și Smart meter evident Huawei.
Smart meter-ul e necesar pentru a ști tu cit injectezi în rețea, distribuitorul știe prin contorul lui. De asemenea, cu ajutorul Smart meterului poți face diverse scenarii de injecție: injectezi tot surplusul, sau injectezi pina la o limită, sau nu injectezi nimic (dacă să zicem ai mașină electrică și o încarci acasă în weekend și vrei sa nu dai nimic în rețea).
Credeți că valorează 20000 lei montajul și proiectul?
Orice subvenție mărește prețul unui produs sau serviciu. Se fura bani prin acest program. Autoritatea nu verifică de ce și cit costa un sistem. Inca ceva: daca ceri 20-30kw putere client casnic (trifazat), orice firma îți va spune că deja marja de profit e mica la așa ceva și va umfla și mai tare estimarea de cost. Profitul maxim e la sisteme de 4-5kw.
Ceea ce va povestesc sunt chestii reale, sunt inginer și în curind îmi voi monta sigur sistemul.
finch(Citează)