un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Sub Mini este subwooferul Sonos pentru apartamente și case normale

3 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Sonos avea în portofoliu un singur subwoofer dedicat, dar era vorba despre modelul Sub (gen 3), un model mare și care costă 850 de euro. Lăsând prețul la o parte, Sub este prea puternic pentru o cameră normală de apartament sau chiar și de vilă normală. Aș spune că se potrivește cel mai bine în camere de 50-60 mp sau în spații comerciale, pe când într-o casă normală ar trebui ținut mereu la minim ca să nu-ți bată vecinii în țeavă.

Așa că era de așteptat ca Sonos să lanseze un subwoofer de dimensiuni mai mici. Se numește Sub Mini și costă 450 de euro. Păstrează design-ul “cu gaură” al fratelui mare, dar într-o carcasă cilindrică și, după cum ne-a obișnuit Sonos, minimalistă.

Preț: 2.500 lei la AVstore.

Nu are nici un buton de reglaj pe el. Sigla Sonos este discret marcată pe partea de sus. Conectorul de alimentare este sub…. sub, alături de un port RJ-45 pentru cei care nu vor o conexiune wireless la restul sistemului.

Fără porturi și fără alte butoane, probabil ați intuit că poate fi utilizat doar în pereche cu alte difuzoare Sonos. Mai exact, este compatibil cu soundbar-urile (inclusiv Beam și Ray) și cu difuzoarele de dimensiuni mai mici  ale Sonos, plus dispozitivele IKEA Symphonisk care sunt produse tot de Sonos. Lista de compatibilitate este aici.

L-am testat câteva zile. Este un subwoofer, va fi un review scurt și va include termeni precum “bârâială”. Își face treaba, adaugă frecvențe joase în ecuație, așa că vei beneficia de un sunet mai amplu, mai greu, indiferent că folosești restul sistemului Sonos pentru muzică sau pentru filme.

Sub Mini este însă un subwoofer discret. Îl conectezi și, pe setările default, adaugă subtil acele frecvențe joase pe care le emite un subwoofer. Nu este genul de echipament care-ți aduce bârâială (v-am zis eu?) și vibrație în casă în orice moment al filmului. Amplifică joasele atunci când este cazul, într-un mod bine calculat, și per total face experiența de televiziune un pic mai aproape de cea de cinematograf, iar muzica mai complexă.

Poate că este prea discret pentru mine pe setările default, când uneori te întrebi “băi, dar e pornit?”. Așa că vă recomand să-l folosiți la setarea Sub Level +3 din meniul de configurare, din cele +20 trepte posibile. Pe la +7 sau +8 deja simți joasele în majoritatea situațiilor, chiar și când poate n-ar fi cazul, iar pe la +15 și Sub Mini intră la categoria “îți bat vecinii în țeavă” și îți vibrează bibelourile prin casă.

Are destulă putere în el, dar este un model gândit pentru apartamente normale sau spații comerciale mai mici, precum o cafenea, unde aduce mult în plus sunetului.

 

Este ușor de instalat, doar îl alimentați de la priză și aplicația Sonos de telefon deja îl detectează, apoi îl puteți atașa unui dispozitiv existent. Nu sunt multe opțiuni de configurare.

Are două difuzoare de 6 inci în interior, apropo, și o carcasă foarte bine făcută. Este un dispozitiv greu, are 7 kg, ceea ce înseamnă că nu vibrează și poate fi pus deci și pe un mobilier fără probleme. Are 23 cm în diametru și 30,5 în înălțime și poate fi cumpărat pe alb sau pe negru. Un cablu de alimentare de lungime 2 metri este inclus în cutie.

 

Sonos spune că redă frecvențe începând cu 25 Hz. Nu precizează însă și frecvența de cut-off și nici nu o poți regla tu în vreun fel.

Am încercat să fac niște teste cu recorderul meu, care este bun și pentru a înregistra muzică. Dacă analizăm apoi spectrul semnalului (care practică arată ce putere au sunetele de pe fiecare frecvență a spectrului), se vede cum subwooferul adaugă putere sonoră pe frecvențele joase, cam până în 100-100 KHz aș spune eu.

Mai jos aveți spectre cu și fără Sub Mini activat. Am măsurat asta pe două melodii, Drunk in Love a lui Beyonce și Superman a lui Armin van Buuren cu Blasterjaxx, plus pe film, Doctor Strange și Multiuniversul Dubios (lupta de la început), care era redat din Disney+ pe format Dolby Atmos. Se vede cum “muntele” inițial este mai amplu, mai lat și de amplitudine mai mare.

 

Dar n-ai nevoie de un grafic spectral ca să știi că funcționează. Pus la nivelul +3, îl auzi că-și face treaba în acele momente când frecvențele joase sunt necesare.

Mie mi s-a părut foarte bine construit, performant dar și discret și bine echilibrat în funcția sa de subwoofer. Nu-ți vâjâie capul, nu-ți vibrează casa sau pieptul, dar dă complexitate suplimentară sunetului din filme și muzică.

Singura sa problemă mi se pare prețul, adică 2.500 de lei la lansare. Echipamentele Sonos sunt de obicei scumpe, premium, high-end și minimaliste în design și configurare. N-am o problemă cu prețul soundbar-urilor Sonos, dar acest Sub Mini funcționează oricum exclusiv cu alte dispozitive Sonos și deci, ca accesoriu pentru ele și pentru un sistem în care deja ai investit mult, speram să fie mai ieftin la lansarea pe piață.

Nu este. Chiar și așa, dacă aveți Sonos și vreți un subwoofer în ecuație, aș spune că este o afacere mai bună decât Sub-ul mare, care costă dublu. Acela trebuie să rămână doar pentru încăperi de volum mare.

asus s5507

    10 comentarii

  1. De când e Sonos brand premium și high-end?

    Pentru mine nici Bose nu este high end, e un fel de BMW al sunetului – toți parveniții îl cumpără în speranța că vor părea culți.

      (Citează)

    • sonos si bose sunt produse premium, ceva mai sus decat sony, lg, samsung.
      high end sunt de la Bang & Olufsen incolo :)

        (Citează)

    • High end sunt Klipsch, B&O cum ai zis, Bowers & Wilkins.

      Sonos mai are mult pana sa ajunga in asemenea companie.

      Si Edifier are si produse premium sau chiar high-end, dar nu are astfel de pretentii.

        (Citează)

    • Klipsch mai putin, poate Focal. Magnepan, MLB… din astia
      si desigur B&W.

        (Citează)

  2. Aș vrea și eu un subwoofer care să meargă în 100 de KHz. Kilo. Hertz.

    Acum, serios vorbind, acel „cut off” de care vorbești se numește crossover și la 100 Hz (asta ai vrut să zici, Hz, nu KHz) tot este destul de sus, înseamnă că „bara” (sau la ce îl legi) sună destul de… subțirel.

    Un subwoofer se integrează într-un sistem cu un crossover la cel mult 80Hz, pentru că aceste frecvențe devin omnidirecționale, ceea ce face prezența subwooferului mai greu de detectat în spațiu (nu mai sună mono). Ideal ar fi chiar 50-60Hz, zona de SUB-bass. Mid-bass-ul și high-bass-ul trebuie să iasă din sateliți, fiind sunete direcționale.

    O întrebare, totuși, că n-ai zis: mi se pare mie, sau jucăria asta de 2500 lei e din plastic?

      (Citează)

  3. Mihai:
    sonos si bose sunt produse premium, ceva mai sus decat sony, lg, samsung.
    high end sunt de la Bang & Olufsen incolo :)

    Sony in A/V e ceva mai sus decat LG sau Samsung. Daca tot pastram paralele cu lumea auto, din descrierea voastra Sony e un fel de Opel, nu e cazul, la scule audio Sony oricand poate concura cu Sonos sau Bose pe care ii mentionati acolo.

      (Citează)

  4. Giani Mucea:
    O “bară” Arc “începe” de pe la 50 Hz.

    Și o boxă portabilă de 500 lei coboară în 50 Hz, dar, la fel ca Arc-ul, toate au aceleași limitări. Trebuie să fii plecat bine de tot de acasă să dai atâția bani pe un soundbar + subwoofer Sonos când poți obține același efect și cu un soundbar de 1000-1500 lei, vezi LG Eclair.

    Întâmplător am auzit atât Eclair, cât și Arc, Arc-ul are nevoie de subwoofer ca să poți spune că e măcar o clasă peste Eclar, dar compari un soundbar de 1400 lei (pe care îl prinzi și la 1000-1200) cu un soundbar + subwoofer de… 7700 lei? De acești bani îți iei un Powernode și niște boxe serioase și deja e altceva.

    CIne a ascultat măcar o perioadă un sistem stereo de calitate (chiar și monitoare de studio entry level sau Hi-Fi tot entry level), nu va putea să folosească astfel de jucării. E ca și cum ai făcut trecerea de la HDD la SSD. Nu te mai poți întoarce.

      (Citează)

    • Te cred, ziceam doar să n-ai impresia că începe de la 100.

      Când am căutat eu să iau un soundbar, n-am văzut nici un Eclair prin liste. Era între Sonos și Sony, Samsung, Sennheiser, JBL sau alte LG-uri. Și am ales Sonos, că era ușor de aranjat și de extins. Apoi am luat niște boxe de la Ikea și curând probabil că o să iau și un sub (normal sau mini, vedem).

      Acum nu zic că nu aș fi putut să organizez ceva mai mișto la același preț cu monitoare de studio și alte chestii, dar asta ar fi însemnat să intru într-un rabbit hole care m-ar fi costat mai mult pe termen lung. Și în principiu soundbar-ul e pentru filme, pentru muzică am un Marshall Woburn legat la un pi cu hifiberry și Moode și e suficient pentru mine.

        (Citează)

  5. zetanu: Sony in A/V e ceva mai sus decat LG sau Samsung. Daca tot pastram paralele cu lumea auto, din descrierea voastra Sony e un fel de Opel, nu e cazul, la scule audio Sony oricand poate concura cu Sonos sau Bose pe care ii mentionati acolo.

    Bine :))))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus