►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
31 Oct 2022 ·
Garmin Venu Sq 2 este un ceas cu picioarele în două bărci: are evidente părți bune și evidente părți rele. Este mai potrivit pentru cei interesați de tracking de fitness, nu de partea de notificări.
Ca aspect, este pătrat, cu sticlă Gorilla Glass 3 sub formă de dom, adică sticla iese în relief deasupra ceasului. Are 40 mm, formă pătrată, două butoane pe dreapta, curea siliconică.
Să vă spun ce face bine. Excelează la autonomia bateriei, oficial 11 zile, cam 9 zile în testele mele. Spun excelează pentru că trăim vremurile în care un ceas are autonomie de 1-2 zile, cele de 3-4 zile sunt deja remarcabile, iar un ceas cu baterie de 9 zile iese din tipare.
Garmin spune și că autonomia este de 26 de ore cu GPS și monitorizare de fitness activă permanent, adică în cadrul unui exercițiu, din nou o valoarea foarte bună. Bănuiesc că nu aleargă nimeni mai mult de atât la maraton.
Odată ce realizezi că a trecut mai mult de o săptămână de când ai încărcat ultima oară ceasul, dar totuși l-ai purtat non-stop la mână, realizezi și ce dezavantaj mare au alte ceasuri poate mai moderne din piață. Ceasurile sunt un accesoriu, nu un computer la încheietura mâinii. Am deja un computer in buzunar. Mi se pare că decizia de a prioritiza autonomie în fața unor funcții avansate este mereu cea corectă pentru un smart watch.
Deci autonomia este “bonbă”, ca să zic așa. Al doilea element foarte bine făcut pe Venu Sq 2 este partea de monitorizare a activității. Pur și simplu se cunoaște experiența suplimentară a Garmin în acest domeniu.
De exemplu, mie mi-a plăcut conceptul de Body Battery. Ceasul analizează cât și cum dormi și îți zice “ești la 87% încărcare”. Apoi, pe măsură ce ziua curge, ceasul vede de activitate fizică ai și scade din această “baterie”. La propriu iți spune câtă energie mai ai și partea bună este ca mi s-a părut că se potrivește. În zilele când seara eram obosit și ceasul îmi spunea că sunt la 6% body battery. În serile când încă aveam chef de viață și voință, și ceasul îmi arăta mai mult.
Monitorizează pulsul, concentrația de oxigen, calitatea somnului, pașii, caloriile. Când faci exerciții fizice, îți arată o mulțime de date. De exemplu, am fost la rafting pe râul Buzău și am purtat două ceasuri. La o mână Samsung Watch5 Pro, la cealaltă Garmin Venu Sq 2. Ceasul Samsung mi-a arătat durata activității și ritmul cardiac de-a lungul ei. Ceasul Garmin a făcut harta traseului, mi-a spus lungimea sa, mi-a arătat durata, pulsul, apoi numărul total de vâsle date și numărul de vâsle per minut.
Nu sunt eu mare barcagiu, dar îmi închipui că daca pornești o activitate în modul Canoeing sau Rafting, atunci numărul de vâsle pe minut te interesează, ca să poți compara cu alte ocazii. Garmin mi-a arătat aceste date foarte bine.
Lucrurile bune se cam termină aici, însă, și începe o listă de aspecte negative.
Cred că ceasul acesta a fost gândit ca un concurent pentru Apple Watch SE. Are cam aceeași formă și cam același preț. Problema este că Venu Sq 2 pare ieftin, pare prea jucărie pentru gustul meu. Cureaua siliconică are o textură care nu inspiră nimic premium la mijloc, de exemplu.
Carcasa ceasului în sine este predispusă la lovituri, sticla fiind mult ieșită în sus. Am zgâriat-o după câteva zile de utilizare, deși este Gorilla Glass 3.
Apoi, un dezavantaj mare pentru mine a fost la partea de notificări a smart watch-ului. Știți cum la toate ceasurile notificările sunt imediat disponibile, poate la o apăsare de buton sau un swipe din ecranul central? Nu și la acest Garmin, unde notificările sunt ascunse între alte mici pastile de date numite Glances. Apeși și dai swipe de vreo 4-5 ori ca să ajungi la ele, ceea ce este foarte peste mână.
Să vezi notificările din telefon în ceas mi se pare o funcție primară a unui smart watch. Trebuie să fie ușor accesibile. Culmea este că poți configura un shortcut, o comandă ușor accesibilă… dar Notifications nu este între opțiunile de shortcut. Pur și simplu nu este o prioritate pentru Garmin.
Ah, iar aplicația Garmin Connect de configurare nu te lasă să alegi de la ce aplicații să primești notificări in ceas. Vin aceleași notificări ca și pe telefon. Le ai pe toate sau nu ai niciuna.
Eu consider că ceasul, ca accesoriu al telefonului, trebuie să te ajute să decizi dacă scoți sau nu telefonul din buzunar/poșetă când vine o notificare. Din acest motiv pe ceas configurez să fie afișate doar notificările importante: SMS-uri, WhatsApp, emailuri, Biziday, aplicația bancară etc. Toate celelalte pot aștepta. Nu vreau pe ceas mulțimea de notificări care-mi vine în telefon de la Google News, de la Uber, Freshful și toate celelalte.
Notificările sunt oricum limitate. Le vezi într-un mod sumar, nu poți răspunde decât unora cu câteva mesaje predefinite. Speram la mai bine.
Sistemul Garmin este inutil de complex în multe alte moduri. Ai o aplicația de configurare a ceasului, dar o altă aplicație de sine stătătoare din care iei fețe de ceas sau aplicații. Acestea se instalează greoi, apar după o vreme în ceas, după un algoritm știut doar de ei, iar configurarea este dificilă.
Controlul muzical mi s-a părut de asemenea dificil. Ești limitat la aplicațiile pe care le poți instala, majoritatea sunt de fitness sau chestiuni simple gen “cu ce viteză mergi”. Configurarea este greoaie. Ai un meniu din care activezi funcția Do Not Disturb, dar un alt meniu din care setezi orele între care să fie activă.
Cumva pare că Garmin a tot adăugat funcții în ceasurile lor, dar într-un mod haotic. Arată ca o casă extinsă cu noi camere cu diverse stiluri, plasate unde s-a putut, când poate ar trebui demolată și clădită de la zero într-un mod contemporan, care să facă o concurență reală celorlalte ceasuri din piață, măcar la nivelul de configurare și ușurință în utilizare.
Ca să recapitulăm, Venu Sq 2 are autonomie foarte bună și face de top partea de monitorizare a activității sportive. Pe de altă parte, pare ieftin construit, notificările sunt dificil de explorat, cele două aplicații de configurare nu sunt nici ele foarte bine gândite, iar uneori experiența este frustrantă față de ușurința de utilizare a ceasurilor concurente.
Și ultima problemă este la preț. Venu Sq 2 costă 1.337 lei pe site-ul oficial, mai primiți încă 5% reducere cu codul “nwradu5“. Serios.
Problema ceasului este că un model precum Samsung Watch4 ajunge și la 650 de lei în oferte speciale. Noul Watch5 este uneori mai ieftin decât Venu Sq 2.
Cele Samsung fac mult mai bine partea de “smart” a ceasului, oferă o experiență mult mai plăcută pe notificări, par un asistent adevărat la mâna ta (inclusiv afișează pe ecran fotografiile primite prin WhatsApp, de exemplu, au Google Assistant, tastatură etc). Poate că Garmin stă mai bine pe partea de tracking de fitness, dar nu mult mai bine, până la urmă, că și Samsung îi suflă în ceafă pe astfel de tehnologii și statistici. Și costă de 2 ori mai puțin, ba chiar are materiale mai bune și o carcasă mai rezistentă.
În aceste condiții, Venu Sq 2 este doar pentru cei care vor musai un Garmin pentru că face foarte bine partea de fitness și grafice și recovery sau sunt în primul rând interesați de autonomia foarte bună a acestuia. Acești oameni vor fi mulțumiți de ceas.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
31/10/2022 la 7:00 AM
Deci un ceas mai prost decat un Amazfit Band 5, dar de 10x mai scump.
Gaelex(Citează)
31/10/2022 la 7:53 AM
Pe partea de notificari poti opri notificarile care nu te intereseaza.
Alin(Citează)
31/10/2022 la 7:54 AM
Faci tranzactii de 3 ron? Esti in bani…
Anda(Citează)
31/10/2022 la 8:49 AM
Am versa2 de 2 ani si jumatate, bateria tine in continuare 5 zile cu 1 ora gps pe zi.
Ma gandeam sa iau un Garmin forerunner pt ca are niste chestii faine pt alergare dar review-ul asta m-a dezumflat bine de tot.
Esti sigur ca nu poti alege de la ce aplicatii sa primesti notificari?
PS la ultramaratoane se alearga mai mult de 28 de ore.
Marean(Citează)
31/10/2022 la 9:29 AM
Controlling what notifications display on your Garmin device can be managed from the Garmin Connect app.
Open the Garmin Connect app.
Select Black box with three blue horizontal lines (top left).
Select Settings.
Select Notifications.
Select App Notifications.
In Romania nu vazut ultramaratoane unde sa faci 28+ ore. Plus ca poti incarca ceasul in punctele de hidratare. Daca te bagi la UTMB sau alte ultra de sute de km, da, poate ar trebuie sa te orientezi catre alt model de la garmin.
Alin(Citează)
31/10/2022 la 9:59 AM
Merci, deci se poate cu notificarile.
Informatia cu ultra era pt Radu, ca fapt divers, sa mai afle si el una alta. Dar exista si in RO, eu stiu de Ultra Race Romania care are o etapa la care cutoff-ul este 36 de ore.
Nu ca ar conta cand alegi un ceas, dar ca idee. Chestia e ca GPS afecteaza bateria ceasului si o afecteaza chiar si daca il folosesc 1 ora pe zi.
Aia ar fi fost informatie relevanta: cat tine bateria daca folosesti gps 1 ora pe zi.
Ca ceasul tine 26 de ore in mod gps e mai putin important. In fine.
Marean(Citează)
31/10/2022 la 11:00 AM
pentru ultra sunt alte serii, solare, care tin mult mai mult. da’s si mai scumpe, evident
add(Citează)
31/10/2022 la 12:05 PM
Marean, e relativ usor de aproximat. Ceasul tine sa zicem 10 zile in mod smartwatch, deci intr-o zi consuma 10% din baterie. Pe de alta parte tine 26 de ore de activitate GPS, adica 1 ora de activitate consuma 4%. Deci total 14% pe zi cu o ora de activitate. Deci ar putea sa te tina 7 zile.
Din experienta mea recenta cu un FR955 am scos chiar un pic mai bine decat specificatiile, ei dau 15 zile fara activitati si eu am scos de doua ori la rand cate 2 saptamani in cap, cu 4-5 ore de alergare pe saptamana.
Sorin(Citează)
31/10/2022 la 9:55 AM
Multumesc frumos pentru review. Am nevoie de ceva care are si NFC pentru plati iar asta era pe lista.
Poate faci review si la un Fitbit sau Xiaomi care are NFC.
Sumsang nu vreau, parca nici nu e compatibil cu iOS.
Dan.S(Citează)
31/10/2022 la 11:01 AM
Amazfit GTR-ul meu dupa mai bine de 2 ani tot are in jur de 14 zile de autonomie in functie de cum folosesc GPS-ul.
Pe ce lume traiesc cei care isi cumpara ceasuri unde bateria tine doar 1-2 zile?
SirNeo(Citează)
31/10/2022 la 11:04 AM
Din pacate implementarea la wallet e trista la garminul asta cel putin. Tre sa bagi un cod pe ecranul ala mic si rareori il nimeresti din prima. Nu l-am putut folosi.
add(Citează)
31/10/2022 la 11:03 AM
eu am varianta veche, dupa vreo 3 versa, un amazfit ceva. E super ok, dar tot mi se pare ca e mult sa-l incarci la 8-9 zile. Ma uitam la un Instinct 2 solar, ca n-am nevoie de culori. Scumput tho’.
add(Citează)