un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Principiile simple de mecanică ce sunt la baza societății moderne

27 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

M-am uitat la clipul de mai jos cu 20 de principii mecanice simple combinate într-o mașinărie LEGO.

Ce este tare aici este realizare că aceste principii stau la baza societății moderne. Dacă vă uitați cu atenție veți recunoaște mecanisme utilizate în viața de zi cu zi. Metode de a schimba direcția unui mecanism care se rotește, ca să transmiți din plan orizontal în plan vertical acea forță. Metode de a amplifica sau micșora viteza de rotație folosind roți dințate. Cum să transformi o mișcare față-spate în rotație, exact ca la primele trenuri. Angrenaje cu lanț sau curea de transmisie.

Uitați-vă la mecanismele acelea cu revenire, se rotesc într-un sens și apoi în altul. O chestie banală, folosită în tot felul de situații în care un mecanism trebuie să treacă de zeci de ori față-spate din diverse motive. Pun pariu că nu v-ați gândit niciodată cum se realizează și practic această mișcare într-un mod simplu și eficient.

Cu astfel de elemente s-a făcut revoluția industrială. Au fost mai mulți factori care s-au îmbinat cu succes dintr-o dată. Fizica a căpătat amploare mai mare și principii mecanice au fost cercetate practic. Aburul generat de fierberea apei a început să acționeze pistoane și alte mecanisme. Tehnologia materialelor a ajuns la un nivel suficient de bun încât se puteau prelucra din metale rezistente tot felul de roți dințate, pistoane șamd.

Și de atunci doar s-au făcut îmbunătățiri. În fond, chiar și o centrală nucleară modernă de fapt doar produce abur pentru a învârti o turbină.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Initial am vrut sa salvez clipul pentru mai tarziu iar dupa m-am surprins uitandu-ma la vreo 10 minute din el fara sa imi dau seama. Chestii atat de simple si totusi atat de complexe.
    Ai putea sa continui seria cu materiale de genul, eu unul sunt interesat.

      (Citează)

  2. Foarte fain. Partea educativă de You Tube.

      (Citează)

  3. Recomand blog-ul lui Bartosz Ciechanowski: https://ciechanow.ski/archives/
    Explicatiile sunt fantastic de bine detaliate, iar animatiile interactive sunt de top.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus