un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Pixel 7 Pro este primul telefon Google care chiar îmi place (și părerea mea despre celelalte modele)

7 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Google a lansat ieri oficial telefoanele Pixel 7, Pixel 7 Pro și ceasul Pixel Watch. Telefoanele vin cu noul chipset Tensor G2, făcut pe comandă pentru Google, și specificații de top. Pixel 7 normal poate fi privit ca un mid-range spre flagship, dar asta și pentru că Pixel 7 Pro are hardware chiar de top în toate aspectele sale și deci merită pus într-o clasă superioară.

Dacă vreți specificații detaliate, linkurile de mai sus vă duc pe site-ul oficial și există și comparația GSMarena între modele. Pe scurt, vorbim de ecrane de 6,3 și 6,7 inci, dar cel de pe Pixel 7 Pro este chiar un LTPO la 120 Hz. Modelul Pixel 7 are două camere foto pe spate, 50 megapixeli normală și 12 megapixeli ultrawide, iar Pixel 7 Pro are și una de zoom optic 5x de 48 megapixeli. Bateriile sunt de 4.355 și respectiv 5.000 mAh cu încărcare la 30 wați. Ai IP68 și Gorilla Glass Victus și restul elementelor de flagship.

Ce încearcă Google, însă, este să treacă dincolo de specificații și să arate funcții inedite, chiar unice pe telefoanele lor, iar marea majoritate a acestor funcții sunt utile zilnic, nu ceva ce poate nu vei deschide niciodată. De exemplu, Google arată că noul chipset și algoritmii lor de recunoaștere vocală îți pot transcrie un mesaj vocal primit pe messenger. Poate că nu-l poți asculta, poate e gălăgie în jur sau l-ar auzi și alții. Telefonul “ascultă” mesajul pentru tine și ți-l prezintă în varianta text.

Funcția aceasta cred că merge doar pe programul lor Messages prin RCS, dar eu îl folosesc oricum. Probabil că va funcționa însă doar pe engleză și în SUA, dar aceasta este piața principală pentru Google oricum.

Mai sunt alte șmecherii: curăță zgomotul în apeluri, include un cip Titan M2 pentru securizare, se pregătesc să includă și un VPN permanent în telefon.

Apoi, seria Pixel a fost mereu tare pe fotografiere pentru că Google a dezvoltat foarte mulți algoritmi de acest tip. Acum au introdus trei funcții noi și importante. Prima este un zoom performant. Camera de pe Pixel 7 Pro are 5x zoom optic, dar Google spune că poți merge până în 30x cu algoritmii lor performanți de interpolare și procesare.

A doua este Unblur. Au prezentat exemple și sunt foarte bune. O fotografie ușor mișcată devine clară după ceva procesare cu AI și alte funcții. A treia funcție interesantă vine din faptul că au focalizare automata pe camera ultrawide (puține telefoane au) și ca aceasta suportă și fotografiere macro, deci ai focalizare inclusiv pe macro.

Mi-ar plăcea mult Unblur-ul acela, mai ales că îl poți aplica și fotografiilor vechi. Funcția este de fapt integrată în Google Photos, dar disponibilă exclusiv pe Pixel 7 Pro, ceea ce, ca plătitor de Google Photos și Google One, mă cam enervează, dar poate că va fi disponibilă tuturor în viitor.

Apoi sunt alte funcții minore, dar utile. Există un algoritm eficient de eliminat obiecte nedorite de prin fotografii, de exemplu. Night Mode-ul a fost mereu de top pe seria Pixel. Au prezentat și un sistem de selfie asistat vocal, destinat persoanelor nevăzătoare.

Pixel 7 Pro cred că este, de fapt, primul model Google căruia nu am ce să-i reproșez și pe care simt că l-aș putea folosi cu plăcere. Are însă aceleași probleme ca și generațiile anterioare. Nu este adus oficial în România, ceea ce începe să conteze mai puțin, având în vedere că până acum nu am dus nici un telefon la service, însă multe servicii anunțate probabil nu vor fi disponibile aici. Google are obiceiul de a bloca unele funcții doar pe limba engleză sau doar geografic în câteva piețe.

Chiar și așa, cred că cei care-l cumpără prin ce metode pot ei vor fi fericiți cu Pixel 7 sau Pixel 7 Pro.

Amuzant a fost că au prezentat câteva funcții copiate de la iPhone. Există un soi de Cinematic Mode și pe Pixel, dar și în prezentarea lor părea foarte prost făcut blurul în jurul subiectelor. Au introdus Face Unlock pe telefon, pe lângă senzor de amprente. S-au lăudat cu zoom 2x făcut prin crop pe senzor, exact ca iPhone 14. Nu că ar fi fost vreo funcție complet nouă pe iPhone, dar să insiști pe ea fix acum, după ce iPhone a zis-o de parcă a inventat crop-ul, este amuzant. Le-au tras-o însă și ei celor de la Apple amintind că Pixel a introdus detecție de accidente auto încă de acum multe generații.

Prețurile se pare că vor fi 650 euro și respectiv 900 de euro. O diferență foarte mare pentru versiunea Pro și destul de greu de justificat dacă nu vrei să scoți untul din fotografii.

PIXEL WATCH

Ceasul nu l-aș putea recomanda nimănui deoarece mi-a făcut o impresie proastă încă de la perioada de zvonuri și continuă și acum după lansarea oficială.

Pe scurt, are o autonomie de o zi. Are un procesor foarte vechi în interior, ceea ce mă aștept să însemne că “agață”, că nu va fi un dispozitiv high-tech de ultimă generație. Apoi, arată ca o jucărie, un puc negru rotunjit, cu bezel foarte mare. Pare un ceas de copii.

Inclusiv cureaua are un sistem propriu de prindere pe ceas și deci nu poți folosi orice curea din comerț pe bază de telescop. Nu sunt singurii cu sistem propriu de prindere a curelei, dar un ceas complet nou pe piață ar fi fost avantajat de compatibilitatea cu orice curea clasică.

Un avantaj ar fi că folosește tehnologia Fitbit pentru monitorizarea activităților și a semnelor vitale, iar Fitbit se pricepe la asta. Nu este clar ce va face Google în viitor cu propriul Google Fit. Probabil va fi închis. Costă însă în jur de 300 de euro, mai mult decât un Samsung Watch5.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Am avut Pixel 6 cumparat imediat ce a aparut. Mi-a placut la inceput dar pana la urma l-am vandut pentru ca nu mergea pe el VoLTE,VoWiFi si 5G.
    Cand o sa fie vandut oficial in tara, si o sa aiba functionale tehnologiile de mai sus, cred ca vor fi o optiune buna, telefoanele Pixel.

      (Citează)

  2. Eu nu înțeleg cum Google are ditai biroul in București dar nu te lasă să cumperi device-urile lor în mod oficial.

      (Citează)

    • La fel cum Microsoft are ditai biroul la Bucuresti dar nu te lasa sa cumperi XBOX oficial.

        (Citează)

    • Nu au o piata destul de mare de clienti cat sa merite sa implementeze localizari si servicii de vanzari+clienti pentru potentialii clienti de aici. Pe scurt: sarakie. Not enough minerals.

        (Citează)

  3. Am avut Pixel 3, si acu Pixel 5. Nu stiu daca ma bag la Pixel 7, si asta din cauza serviciilor lipsa care la noi nu sunt implementate la niciun operator, VoLTE,VoWiFi si 5G.
    Ceas cu google wear am un Falster 2 de la Skagen, pe care l-am folosit de vreo 10 ori pentru ca nu tine bateria mai mult de o jumatate de zi fara smecherii cu bateria, plus nu am reusit niciodata sa activez Google Pay pe el dupa ce s-a lansat pe bune in RO.
    Pacat ca Google nu se lanseaza oficial in Romania, ar forta si operatorii sa suporte toate tehnologiile.

      (Citează)

    • Operatorii sunt jegosi aici, uneori nici macar pentru modelele pe care le au in oferta nu poti activa VoLTE si VoWIFI cu telefoane cumparate la liber. Nu e o limitare tehnica, e doar dorinta de a te lega de glie cu orice pret.

        (Citează)

    • @Sorin, vorbesti tampenii aici. Se poate intampla ce spui tu doar daca ai cumparat un telefon facut pentru piata din SUA sau Emiratele Arabe Unite eventual, care nu are aceleasi setari implementate de catre producator. Daca ai patit asta, verifica te rog telefonul pe care il ai si asigura-te mai intai ca este destinat pietei din Europa.

      Furnizorul de servicii din Romania are mainile legate aici, depinde 100% de producator.

        (Citează)

  4. Tocmai am dat comanda de 2 buc Pixel 7 Pro de pe store.google.de si mi le trimite un coleg in tara. Fac upgrade de la 6 Pro – stiu ca poate nu e mare lucru, dar sunt eu mai putin cumpatat dupa 13 ani de Orange :-)
    E super naspa ca nu se permite VOLTE si VoWIFI, dar aici e clasica batalie intre operatori si Google – fiecare arunca vina pe celalalt.
    O intrebare Radu ca m-a surprins parerea ta – ce este diferit fata de anul trecut de pare ca te-a convins? Legat de aducerea in tara, telefonul 6 Pro se vinde bine mersi la emag de ceva timp.

      (Citează)

    • Salut. Ai primit și casti sau ceas gratuit?

      Exista și beneficii pe partea de stocare? Știu ca la un moment dat aveau nelimitat spațiu în drive.

      Ma gândesc și eu la comanda pe google DE.

        (Citează)

  5. am Google pixel 6 pro, primul si ultimul telefon de la ei. Astept Samsung S23 ultra daca mai rezist cu el pana atunci. Cel mai varza telefon pe care l-am avut in viata mea, cade semnalul dupa cum vrea el, apoi distorsionare a vocii in timpul convorbiri, lista e prea lunga cu cate probleme are telefonul. Avantaj ca nu ai toate aplicatiile dublate ca pe altele cu android.

      (Citează)

  6. Mint ăștia de la Google de rup. Aveam AOD pe Nokia N9 în 2011, cu 6 ani înainte ca Google să se laude cu o asemenea “invenție” pe Pixel 2. Dar na, lumea uită și nici N9 nu a fost un telefon popular. Chiar și așa, ăștia tot mincinoși rămân…

      (Citează)

  7. Catalinx:
    […] Pe scurt: sarakie. Not enough minerals.

    corect, e plin de sarmani cu iphone 13 si amarati cu Ferrari si Lamborghini. Masina saracului in Bucuresti este BMW. Nu stiu cum s-or descurca.

      (Citează)

    • Vezi cate dintre telefoanele alea Apple sunt cumparate din Romania si cate sunt “importate” din SUA sau alte tari. Apoi analizeaza si ce procent din BMW-urile alea sunt aduse second-hand din SUA si o sa-ti dai seama ca intr-adevar suntem o tara saraca.

        (Citează)

  8. E urat cu spume.

      (Citează)

  9. Se poate lua orice device Google cu livrare în România de pe Amazon DE chiar de pe pagina oficială Google, adică veți avea și garanție pe bune.

    Magazinele din Ro aduc neoficial, deci garanție la ei in service-ul din garajul din spate, adică țeapă.

    Partea nașpa la telefoanele google e lipsa serviciilor volte, vowifi și 5g.

    Seria 6 are probleme mari cu semnalul, e plin internetul de plângeri, in rest e un telefon bun pt cine nu e deranjat de dimensiunile mari față de generațiile trecute.

    Să văd cum va fi s23, prefer ceva compact cu 3 camere spate totuși, nu vreau să trec la phablet indiferent de specs, chiar mi se pare perfectă dimensiunea actualului pixel 3.

      (Citează)

  10. Știu că un articol despre Pixel (posesor de pixel 2xl – mda , încă rezista perfect și nu am găsit încă motivul de a-l schimba – într-adevăr, security updates but … Nici nu intru sau instalez pe dubioasenii) … Revin :). Cochetez de ceva vreme să trec pe iPhone … Cum zicea cineva chiar mă enervează ideea de a da cel puțin 4500 Ron pe un telefon de care e posibil să-i pierd garanția din start … Ce sa mai zic de faptul că dacă se strica … De văzut cu asta!
    A făcut cineva trecerea de la Pixel (nu android! Just Pixel) la iPhone? Cum vi s-ar părut? Vă gândiți să reveniți cândva la pixel?
    Mersi!

      (Citează)

  11. L-as lua (ca dupa Android Authority e best Android phone 2022 si pt editori si pt public), dar fara VoLTE/VoWiFi/5G/garantie, ar fi mai inutil decat unul de 1000 de lei…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus