un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Apple lansează noile iPad Pro cu M2 și iPad 10: update-uri așteptate, prețuri mari, câteva funcții care lipsesc inexplicabil

19 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Apple n-a mai organizat o prezentare cu public pentru noul iPad 10 și noul iPad Pro cu M2. După ce le vezi specificațiile, înțelegi de ce n-au făcut o mare lansare pentru ele: sunt doar update-urile așteptate la mijloc, fără ceva ieșit din comun.

Noul iPad Pro cu M2 este rapid de explicat. Are noul procesor M2, cum era de așteptat. Mai are și 5G și Wi-Fi 6e. Varianta de 12,9 inci folosește în continuare un ecran Mini LED, iar cea de 11 inci unul Liquid Retina, ambele la 120 Hz.

Pe noul procesor au activat și filmarea ProRes, deci poți face asta acum și cu iPad Pro, nu doar cu iPhone 13 Pro și iPhone 14 Pro. Noul M2 nu este însă mult mai rapid decât vechiul M1, mai ales în sistemul mai limitativ al unei tablete, așa că iPad Pro cu M1 rămâne o afacere foarte bună, câtă vreme va mai fi în stoc.

Noul iPad 10, însă, este mult mai scump decât iPad 9. Preț de pornire în SUA de 449 dolari. La noi asta se va traduce în 579 de euro, adică aproape 3.000 de lei pentru versiunea de 64 GB, ceea ce mi se pare ușor ridicol. Vrei versiunea de 256 GB stocare? Costă 779 de euro, aproape 4.000 de lei, iar o versiune cu doar 128 GB, adică the sweet spot la stocare, nu există pe piață pentru acest model.

Generația anterioară, iPad 9, a fost lansată la sub 2.000 de lei și în continuare costă 1.800 de lei la eMAG.

Ce primești în plus pe iPad 10, ca să justifice creșterea de preț? Păi, ecranul crește de la 10,2 inci la 10,9 inci, iar procesorul este un A14 Bionic, care este vechi de 2 ani, a fost lansat pe iPhone 12. Nu zic, este foarte performant, de nivelul procesoarelor Qualcomm moderne de la concurență, dar este totuși mai ieftin de produs astăzi decât acum doi ani, nu? Eu zic că da.

Tableta are și conector USB-C, plus Wi-Fi 6e și opțional 5G, versiunea cu 5G fiind bineînțeles și mai scumpă. A dispărut butonul Home fizic, iar senzorul de amprentă a fost mutat pe un buton lateral, exact ca la iPad Mini de anul trecut.

Ce nu are? Suport pentru Apple Pencil 2. Este compatibilă doar cu stylusul Apple Pencil 1, cel super-vechi care nu se încarcă wireless. Apple Pencil 1 se desface la un capăt, unde are un port Lightning, și îl înfigi în tabletă, de zici că-i pui o antenă mare, ca să-l încarci. Iar cum tableta are USB-C, ai nevoie pentru asta și de un adaptor de la USB-C la Lightning, care costă vreo 9 dolari și nu te rupe, dar ca idee pare un produs aiurea gândit. La acest preț și nu o puteau face compatibilă cu Pencil 2, care se prinde magnetic de o laterală și se încarcă de acolo?

iPad Mini de anul trecut așa este făcut, am eu Pencil 2 la tabletă. Un an mai târziu, modelul iPad pare de fapt făcut special să pară inferior pentru a împinge clienții să mai dea niște bani în plus pe iPad Air sau pe iPad Pro.

Comparația este așa: iPad 10 cu 256 GB costă 600 de dolari în SUA. iPad Pro de 11 inci, cu stocare 128 GB (iată, acolo s-a putut face variantă cu 128 GB) costă 800 de dolari.  Pentru cei 200 de dolari în plus, primești ecran mult-mult mai bun, procesor M1 mult-mult mai bun, suport pentru Pencil 2, suport pentru accesorii mai multe și mai performante și în general o tabletă superioară pe toate planurile. Știu, vorbim de o creștere cu 33% a bugetului, dar merită dacă o poți suporta.

iPad Air este și mai accesibil. Costă 150 de dolari în plus față de iPad 10, dar are procesor M1 și este o tabletă mai performantă pe toate planurile. Practic iPad 10 devine un model entry-level din toate punctele de vedere, mai puțin ca preț, unde cere un premium pe care nu-l poate justifica prea ușor. Luați un iPad 9 cât se mai găsește, la 1.800 de lei este o tabletă excelentă.

Ar trebui să scriu un soi de “review iPad Mini după un an de folosire”? Este cineva interesat?

asus s5507

    13 comentarii

  1. Neata!
    Da, sa vina review-ul

      (Citează)

  2. Eterna bataie de joc practicata deApple la adresa clientilor. Apple face preturi intentionat mari la produse evident proaste ca sa faca rezonabila si chiar logica alegerea modelelor mai scumpe.

    MKBHD explica foarte bine situatia, au scalat produsele astfel incat sa te faca sa cheltui cat mai mult .

    In teoria negocierii asta se numeste tehnica salamului, prin care se obtine o concesie mica, pe urma inca o concesie mica, inca una si inca una… pana iti dai seama ca ai dat un deget si ti-au luat o mana si un picior.

    In momentul de fata Ipad Air este cea mai buna alegere, pret de Ipad nou si procesor de Ipad Pro vechi.

      (Citează)

  3. Apple Pencil 1 se desface la un capăt, unde are un port Lightning, și îl înfigi în tabletă, de zici că-i pui o antenă mare, ca să-l încarci. Iar cum tableta are USB-C, ai nevoie pentru asta și de un adaptor de la USB-C la Lightning

    Faza asta este atat de dubioasa incat nici macar @dam167 nu poate gasi o justificare pentru cei de la Apple.

      (Citează)

    • Eu ma intreb daca are vreo explicatie pentru cum se incarca maus-ul Apple.

        (Citează)

    • Păi vă lămuresc, atunci. Pe scurt, e mai comod să atașezi magnetic creionul și să se încarce, evident. Pe lung, eu nu văd prima generație ca fiind așa o mare porblemă. În primul rând, gen 1 are adaptor pentru cablu (pe care-l primeai în cutie), deci dacă nu voiai să-l înfigi în tabletă, se putea și atunci. În familie avem 2 tablete (Pro), una e folosită cu creionul, cealaltă nu – n-am avut plângeri și nici porturi rupte. Eu personal cred că am făcut 2 schițe pe iPad și nu mi s-a părut strigător la cer să las creionul 30 min înfipt în tabletă, pe masă. E evident că nu e cea mai elegantă soluție, dar asta e. Printre designerii pe care i-am urmărit eu n-am prea văzut să se plângă de chestiile astea.

      Legat de mouse. Am 2, cel cu baterii și generația următoare, cu portul de încărcare la partea inferioară. Îl prefer pe al doilea și îl folosesc acasă pentru net, muzică, chestii ușoare. L-am mai folosit și la editare foto, dar ergonomia e nasoală, nu e un mouse cu care să pot lucra mai multe ore. L-am luat pentru că arată bine și cam aia e. Așa că pentru mine nu e o problemă, că îl încarc rar și nu se dărâmă lumea dacă fac o pauză sau pur și simplu mă uit la ceva și nu-l folosesc. Pentru lucru am un MX Master și tot așa, când se descarcă fac o pauză, nici n-am încercat să văd dacă poate fi folosit în timp ce e la încărcat.

      Dacă ar fi să emit o părere „de ce e așa”, probabil că 1) design și 2) probabil că n-ar fi putut fi folosit oricum cât e la încărcat. Dar dacă recapitulez, ergonomia e proastă, în Windows e o pacoste de folosit, așa că aș spune că ești unul dintre ăia ciudați dacă folosești așa ceva și principala problemă e cum îl încarci.

        (Citează)

    • Nu folosesc așa ceva, că nu sunt masochist. După ce am folosit câțiva ani iphone și ipad, stau departe de apple dacă am de ales.

      Nu știu cum e la maușii lor, nu știu exact cum e nici cu MX Master, dar folosesc un MX Vertical acasă și un MX Anywhere în deplasare și pot să îți zic că ambii pot fi folosiți în timp ce se încarcă. Devin practic niște mauși cu fir.

        (Citează)

    • @dam167, deci raspunsurile tale sunt:
      1. Creionul nu il folosesc asa ca nu mi se pare nimic aiurea sa fie nevoie sa folosesc un adaptor si sa il infing in tableta.
      2. Mouse-ul este foarte bun, fiindca arata bine. Din nou nu am probleme pentru ca nu prea il folosesc, il am mai mult de decor :)

        (Citează)

    • @Andrei G: se pare că n-am fost destul de clar.
      1. Am zis că nu e o mare problemă și că n-am auzit oameni din domeniu să spună că ar fi o mare problemă. E doar o părere, poate că nu am citit eu pe unde se plâng designerii. Măcar eu am pus mâna pe ele, alții nici măcar atâta dar se plâng de ani de zile pe net.

      2. Mouse-ul e prost, dar nu din cauza portului. Îl folosesc pentru ce este de 3 ani (și ăla vechi l-am folosit încă vreo 2-3) și nu e pentru oricine, dar repet, nu portul e problema.

        (Citează)

  4. Sa vina review ul la iPad Mini dupa 1 an.ms!

      (Citează)

  5. iPad-ul normal era singurul produs Apple care nu era overpriced. Se pare ca nu mai e cazul. Acum imi dai FOMO sa cumpar un iPad 9, cat inca se mai gaseste. Eu inca am unul generatia 2017, care merge ca-n prima zi.

      (Citează)

  6. Am dubii legate de faptul ca ipad 9 merita pt ca foloseste incarcator cu mufa lightning si un stylus vechi. Mi-e clar ca pt mine iPad nu e deloc interesant. Nu am avut tableta si daca ar fi sa iau una ar fi pt notite si sa desenez. La cat costa nu prea merita prea multe. Samsung s8 Ultra e prea mare si cam scump. Asta e. Speram la un ipad10 la fel, dar cu usb si suport de stylus nou la pret similar cu ipad9.

      (Citează)

    • Nu cred că găsești o tabletă bună la un preț mai mic, iar dacă desenul nu e ceva serios n-ai nevoie de mai mult (dacă ai, e varianta Pro). Că e usb sau lightning e doar un factor de comoditate, pentru că 10 nu are suport pentru stocare externă sau thunderbolt.

      E clar ce au făcut, 9 și 10 sunt 2 modele ieftine pentru cei fără prea multe pretenții și care poate au deja Apple Pencil 1. Generația 10 vine cu o cameră mai bună, usb și A14, e clar că e pentru cineva care vrea produsul de generație mai nouă pentru ceva în plus.

        (Citează)

  7. florin: Sa vina review ul la iPad Mini dupa 1 an.ms!

    vreau si eu sa imi iau una…m-ar interesa ce parere ai despre ea…si mai laes ce accesorii ai luat pentru ea…husa si stylus daca are…
    asa ca te rog…cand ai timp ar fi de folos un review cred eu la ipad mini…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus