un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mi-am luat o liză pliabilă ieftină și în mod miraculos încă nu s-a rupt

14 Oct 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

12 comentarii

Asta este o liză pliabilă pe care am cumpărat-o pentru a căra materiale de construcții la apartament, ca să nu-mi rup spatele, că vertebra aia L4-L5 nu se mai vindecă niciodată. Eu am luat-o din Leroy Merlin, am dat 108 lei pe ea în aprilie.

Nu s-a rupt până acum, deși am încărcat-o și cu 40 de kilograme. M-ar mira să țină vreodată 70 de kg, cum zice pe etichetă. Mânerul se extinde de două ori. Când o pliezi, se face foarte subțire, vreo 4 cm, e bună de ascuns pe după un perete sau prin debara sau de lăsat în mașină așa pliată.

Eu am luat-o pe cea mică din stânga, nu pe cea de 240 de lei pe atunci din dreapta. Eu îi spun Liză Fold2. Pe eMAG una similară ar fi aceasta. Un seller o vinde chiar pe cea verde a mea, dar la 319 lei, nu merită. Hornbach vinde una marca Stanley, dar costă 435 de lei.

Problema ei mare este că are platforma destul de mică. Adică ai zice că poți pune acolo fără probleme saci de glet sau pachete de gresie și da, poți pune, au loc. Problema este că, atunci când vrei să pleci de pe loc cu ea, trebuie să o înclini mai mult de 45 de grade ca să se ridice și platforma de jos, altfel doar se deformează elastic sub greutatea mare pusă pe ea. Este foarte posibil să se rupă din prima, la o adică. Țineți bonul pentru garanție.

Așa că, în practică, am folosit-o mai aplecat, ca să o țin la 45 de grade. Mânerul nu-i suficient de lung încât să o poți trage după tine fără să te apleci, decât dacă ai 1,2 metri înălțime sau ceva așa. Până la urmă am improvizat ceva, i-am legat de mâner un soi de mâner suplimentar din cordelină (merge și bandă textilă sau altceva mai lat, ca să fie ușor de apucat, nu o sfoară chioară) și o trăgeam de acolo.

M-am zgârcit eu în magazin. Deși nu mai apare acum pe site-ul Leroy, aveau acum câteva luni și aceeași liză în varianta mai mare și, ce-i drept, dublă la preț. Cea din dreapta în fotografia de mai sus. Un model asemănător este pe Dedeman. Poate cea mare n-ar mai fi avut această problemă, nu știu.

Soluția cea mai bună, dacă aveți de cărat multe, este un cărucior real, solid, nerabatabil, adică fără piese care s-ar putea rupe la îmbinări. Ceva de genul aceasta. Cei care au livrat aerul condiționat și electrocasnicele au venit cu un astfel de model. Era înalt cât ei, dar cu platforma un pic mai mare. S-a înclinat imediat pentru a-l pune în mișcare, iar roata mare a urcat fără probleme orice.

Pentru mine, însă, a fost obligatoriu să fie rabatabilă, ca să intre în mașină și să fie ușor de ascuns când nu mai am nevoie de ea. În următoarele luni am cărat sute de kilograme cu a mea, cătinel-cătinel, mai chinuit, mai pe mersul piticului, dar încă nu s-a rupt și nici nu mi-am rupt eu deloc spatele, așa că mi se pare o victorie. Acum am pliat-o și ascuns-o în debara.

 

Știți ce m-a ajutat la fel de mult precum această liză? O platformă de transport de 35 de lei, luată tot de acolo. Este din lemn, are vreo 40 cm în diametru și patru roți siliconice. Am agățat și de aceasta o sfoară (de fapt, o cordelină cu cârlig, că nu-s sălbatic) și am tras-o după mine ca un copil care trage o mașinuță cu o sfoară. Are roțile prea mici pentru teren accidentat sau diverse borduri, deși pe unele le urcă în viteză. Dacă drumul este însă lin în fața ta, o poți împinge și cu piciorul până la destinație după ce ai pus 1-2 pachete de gresie pe ea.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Și… aveam 50 de ani când am aflat că se zice “liză” și nu “lisă” cum am zis eu toată viața.

    Dacă vreți să aveți revelații de-astea, uitați-vă în dex ce înseamnă “fulie”.
    Piesa aia din angrenaje se cheamă “pulie”. :)

      (Citează)

    • E fulie toata ziua pentru ca asa spunem toți cei care nu ne trăim viața în dex.
      FULÍE, fulii, s.f. Roată care foloseşte, ca element antrenat sau de antrenare, într-un mecanism de transmitere prin curea. – Cf. fr. poulie.

        (Citează)

    • Vreun româno-englez a corcit-o cu pulley si a iesit pulie prin dex…

        (Citează)

  2. Avem modelul acela cu NEO la munca. Il folosim periodic pentru a cara echipamente IT. E cea mai proasta liza pe care am folosit-o vreodata. Centrul de greutate nu este ok. Talpa este foarte scurta si e destul de greu sa incarci ceva singur pe ea fara sa ai ajutor de la un coleg.
    Rotile se dezumfla foarte des si e necesar sa le umflam. Imi aduc aminte ca mi-a recomandat un curier batran sa nu mai folosim lize cu camere de aer la roti. Cele mai ok ar fi cele fe nu necesita umflare. Si cand am scris liza ma refeream de fapt la “carucior”. Ma gandesc sa comandam pentru munca asta https://bit.ly/3RW26yN

      (Citează)

    • Da. Bun rau curieru ala de a recomanda asta. Curiera ciment sau ce? Ca orice alta marfa topaie la denivelari de zici ca are viata!
      P.S. Am recitit post-ul tau si am vazut ca era curier batran:))))). Stim cu totii ca de la o varsta incepem sa tampim!

        (Citează)

  3. A se observa designul de doi lei la ambele lize: cea mica are platforma supradimensionata, la cea cu manere portocalii e subdimensionata (are roata mai mare decat tabla de incarcare).

      (Citează)

  4. Am modelul NEO la munca si precizez si eu ca rotile pierd ceva presiune cam de doua ori pe an. Camere se gasesc usor, am schimbat odata. Am pus pe carucior, asa il numesc eu in romana, de vreo 5 sau 6 ori cate un butoi se ulei de 208l / 186 km aproximativ. Dar trebuie sa te ajute cineva sa inclini caruciorul. Am facut asta ca nu aveam atunci alta varianta. Da, s-au optat putin rotile intre timp. Inca il folosim zilnic cu maxim 70..80 kg. Cumparat cu vreo 7 sau 8 ani in urma.

      (Citează)

  5. Carucior am luat eu cand m-am mutat, ca am vazut la un coleg cum s-a rupt liza cand a incercat sa ridice ceva putin mai greu.

    Si a fost bun, l-am folosit apoi sa scot stalpii de gard putreziti.

      (Citează)

  6. Unde scrie ca liza se incarca numai cand este in pozitie verticala si nu cand este la 45 de grade sau chiar la orizontala, ca o roaba?

    Eu zic ca greutatea trebuie sa stea tot timpul pe bratele lizei, nu pe platforma.

    Poti sa iei 100 de lize la rand si o sa vezi ca toate au platforma la fel de mica. Deci eu zic ca nu e un bug, e un feature.

      (Citează)

  7. După ani de kineto și fizioterapie, apoi operatie de hernie, prefer sa plătesc oricât dar sa nu ridic prea mult. Și atunci când o fac, port centura. Maxim 10kg de fiecare dată.

    Ciudat că Radu a plătit o căruță de bani pt apt, dar cara el materialele de construcții.

      (Citează)

  8. Aia Verde Standers de 100kg e super tare. Isi face treaba de vreo 2 ani fara nicio problema, zi de zi. E nornal sa apuci si marfa si sa o ajuti, cand o inclini

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus