►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă vă plac statisticile așa cum îmi plac mie și vreți să aflați care mai este cota de piață a producătorilor de telefoane în România, iată niște cifre pe care le-am auzit recent.
Samsung are 58% cotă de piață în vânzări în România în luna anterioară. A avut o creștere constantă începând cu martie 2022, când era pe la 50%, probabil pe fondul lansării seriei S22, care a fost bine primită, și a modelelor A53 și altora.
Pe locul 2 a urcat Apple, cândva prin luna aprilie. Acum are 14%, dar mă aștept să crească după lansarea seriei iPhone 14. Oricum, de remarcat aici că Apple a întrecut Xiaomi pentru locul 2, chinezii scăzând constant în ultimele 6 luni, dar și diferența mare față de Samsung.
Diferența aceea spune de fapt că Samsung este lider clar și foarte dificil de întrecut pe piața noastră. Faptul că Apple a ajuns pe locul 2 mi se pare însă un semn bun. Apple are doar telefoane scumpe, inclusiv generațiile anterioare au un preț mare de vânzare, dar totuși locul 2 arată că și piața noastră se îndreaptă spre modele mai scumpe, arată o creștere a nivelului de trai sau măcar a bugetului disponibil pentru telefoane.
Xiaomi este pe locul 3, cu 10%, iar cifra include și brandul Redmi. Xiaomi a scăzut de la vreo 15% și locul 2 pe la începutul anului. Nu știu de ce. Unii spun că n-au fost stocuri destule. Alții că noile modele Redmi au fost dezamăgitoare sau că prețurile modelelor best-buy și flagship de la Xiaomi au crescut spre nivelul Samsung.
Nu poți da vina pe alți producători, pentru că și restul au scăzut în vânzări. Singurii care au crescut semnificativ, de fapt, sunt Samsung și Apple.
Locurile 4 și 5 sunt la egalitate cu vreo 5% cotă de piață pentru Oppo și Motorola. Oppo a scăzut, terminase anul trecut cu 10% cotă de piață. Motorola a avut o oscilații lunare, dar în medie s-a păstrat la acel 5%, ceea ce mi se pare un rezultat bun. Uitați-vă la câți bani bagă Oppo în parteneriate și publicitate, pe când de Motorola parcă nici nu auzi în majoritatea timpului.
Huawei abia atinge 4%, a fost o scădere constantă. Am senzația că inclusiv fanii Huawei s-au cam săturat de mașini virtuale și aplicații luate de pe unde o fi posibil, pentru că nu are Google Play, sau de lipsa permanentă a Uber, Spotify și altele. Pare ciudat că în aceste condiții Huawei continuă să lanseze telefoane cu procesoare mai vechi, ba chiar o face la prețuri mari. Am o teorie despre de ce continuă să faca asta și o voi scrie în alt articol.
Mi-a părut rău sa aud că Realme stă mult mai slab, poate 1%. Mie mi se pare noul OnePlus. OnePlus nu știu cât are, apropo. O fi inclus în Oppo, care-i compania mamă, deși atunci și Realme ar fi trebuit inclus in Oppo. Poate că de fapt OnePlus are și mai puțin. Honor, Nokia, iHunt, Alcatel, Vivo și alții chiar intră în categoria “și alții” și o cotă de piață foarte mică.
Acestea ar fi cotele de piață pentru august 2022. Ar mai fi de menționat următoarele:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
06/10/2022 la 8:39 AM
“Huawei abia atinge 4%”
Si totusi la orice mall sau magazin de profil, esti asasinat de insule si masute Huawei, daca se poate chiar in intrare.
Anda(Citează)
06/10/2022 la 8:47 AM
Fan Huawei aici. Dupa 2 ani de utilizare zilnica a unui P40 Pro… am clacat. L-am vandut ieri. Telefonul mergea extraordinar de bine, n-am avut niciodata probleme… insa picatura cu picatura am cedat fara GMS. Da, stiu, exista viata si fara GMS, insa cand primesti greu notificarile de la diverse aplicatii… parca nu e fun. Cu instalarea din diverse surse ma obisnuisem, insa anumite aplicatii absolut banale iti faceau tot felul de probleme. Am sa cumpar din nou cu drag huawei daca-si rezolva problema cu GMS. Pana atunci am revenit un S8 vechi de 5 ani si astept sa vad ce telefon sa-mi iau…. imi face cu ochiul Pixel 7 pro care se lanseaza zilele astea.
Titi(Citează)
06/10/2022 la 9:33 AM
In analiza ta iti scapa faptul ca majoritatea oamenilor cumpara modele low cost sau cel mult telefoane middle. Ar fi interesant de aflat cate telefoane S22 a vandut Samsung in Romania, si cate A13, A03 si altele ca acestea.
Kopa_Kopan(Citează)
06/10/2022 la 10:00 AM
“Apple are doar telefoane scumpe, inclusiv generațiile anterioare au un preț mare de vânzare, dar totuși locul 2 arată că și piața noastră se îndreaptă spre modele mai scumpe, arată o creștere a nivelului de trai sau măcar a bugetului disponibil pentru telefoane.”
Bugetul pentru telefoane e in crestere intrucat prostia este in crestere si reteta de marketing Apple este din ce in ce mai buna, ataca fix acolo, la prostie.
Mai stiti aia cu “au masini mai scumpe decat casa unde stau”?
Am vazut pe strada oameni si in special adolescenti care aratau asa ca nu prea au dupa ce bea apa dar chat-uiau de zor pe modele iPhone 13 Max.
O sa spuneti ca aparentele pot inseala, eu zic ca e foarte adevarat!
vladutz(Citează)
06/10/2022 la 10:31 AM
Bugetele pentru telefoane au crescut pentru că și prioritățile s-au schimbat și se caută mai puține electronice. Lumea nu mai are nevoie de camere foto, sisteme audio, tablete, playere portabile etc., așa că e normal să dea mai mulți bani pe un telefon, care e practic un PC în buzunar.
Apple are și telefoane mai ieftine (SE), nu trebuie să iei doar Pro Max, plus că modele mai vechi găsești la prețuri ok la prelungiri de abonament sau la campanii de reducere.
Și da, aparențele înșeală și oamenii sunt judecați după scenariile unuia sau altuia. Care e problema că x stă într-o casă mai ieftină ca mașina? poate urmează să se mute, poate locuiește temporar într-un oraș sau poate în momentul respectiv n-are nevoie de mai mult. Ar trebui măcar să-l cunoști bine pe x înainte să-i pui viața la îndoială – ca să nu mai zic că e treaba lui cum alege să trăiască.
Poate pe adolescenții respectivi nu-i interesează să arate cum consideri tu că ar trebui să arate și nu pun preț pe haine sau alte prostii. Asta o să vezi peste tot în lume, nu s-a inventat roata la noi. E important să-ți dai banii pe ceea ce folosești des, iar dacă stai toată ziua cu ochii în telefon ar fi chiar ciudat să dai banii pe lucruri. Dacă te iei după deștepții și bogații internetului românesc, unele lucruri n-ar trebui să ni le cumpărăm niciodată că vai, nu așa se trăiește corect.
dam167(Citează)
06/10/2022 la 4:21 PM
Aoleu, cata incrancenare impotriva alora de cumpara iPhone. “Al mai prost om din lume e ala de are iPhone”. Incrancenarea astea ascunde niste traume. Asa-i ca ai vrea si tu unul, dar nu-ti permiti?
Hai c-am glumit, doar nu te-ai suparat, nu? ;) E normal sa existe diferente intre ce vor oamenii. Chiar si pentru a avea un iPhone exista destule motive absolut rezonabile.
Si iti spune asta unul care a stat cu Windows Phone/Mobile pana la moarte lui si chiar si dupa (mi-au blocat bestiile de la Whatsapp aplicatia prin februarie 2020, ca mai stateam) si care de atunci are numai Xiaomi-uri ieftine (peste care a pus Launcher 10, evident)
silicon_v(Citează)
06/10/2022 la 12:02 PM
@Radu: cota de piata este pe $$ sau pe bucati?
cris(Citează)
06/10/2022 la 4:05 PM
Samsung are cota de 58% cu telefoane până-n 100 de euro.
Apple are 14% cu telefoane de la 800 de euro în sus.
Big difference.
Claudiu(Citează)
06/10/2022 la 10:51 PM
@Vladutz nu ai cum să vorbești despre nivelul de cultura, inovatie, etc și să spui „să aibe” :)
dumy(Citează)
06/10/2022 la 6:09 PM
Argumentul tau se aplica la modul general, pentru orice piata. Noi aici vorbim de Ro. Deci nu sta in picioare.
And the point being? Nu am zis a Apple nu are telefoane (mai) ieftine ci ca multi romani saraci vor opta pentru varianta Max din motive de ego (deci prostie).
Asa este, trebuie sa fim open minded, fiecare e liber sa decida cum vrea sa traiasca. Si daca eu vreau sa stau intr-un apartament de 35mp in Rahova, sa mananc de pe jos dar sa scot pe masa la bodega cheile de la Mercedes E class nou si telefonul meu iPhone Max nou, nu ar trebui sa aibe nimieni ceva de comentat de rau (ci doar de bine).
Cu toate astea, daca ma uit la statisticile despre nivelul de cultura, inovatie si nivel de trai in Romania comparativ cu alte tari, incep sa ma intreb daca nu cumva sunt corelate cat de cat cu valorile pe care le au cei descrisi mai sus.
Ca vezi peste tot in lume, nu pot fi de acord. Poate vrei sa spui ca vezi peste tot in tarile in curs de dezvoltare.
vladutz(Citează)
06/10/2022 la 6:42 PM
ih, un articol despre cifre si procente.. si nici un grafic…
john2381(Citează)