►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am avut în mână pentru câteva zile un Samsung A53, varianta neagră de 256 GB stocare și 8 GB RAM, unul dintre telefoanele cele mai bine vândute în România și restul lumii, de altfel. Review i-am făcut la lansarea de acum câteva luni, așa că acum am făcut doar multe fotografii și le-am comparat cu propriul meu Samsung S22 Ultra.
Altfel spus, cât de diferită este camera principală de pe A53 (64 megapixeli, f/1,8, OIS, 26 mm, senzor de 1/1,7 cu pixeli de 0,8 micrometri) de cea principală de pe S22 Ultra (108 megapixeli, f/1,8, OIS, 23 mm, senzor de 1/1,33 cu pixeli de 0,8 micrometri), flagship-ul suprem al Samsung din acest an, inclusiv în materie de fotografiere, și unul dintre cele mai bune în general la acest capitol?
După cum puteți concluziona deja din specificațiile lor, senzorul de pe A53 face binning 2 x 2 și scoate fotografii de 16 megapixeli la final, rezoluție finală 4.624 x 3.468 pixeli și cam 7,5 MB per fișier. S22 Ultra face binning 3 x 3 și obține fotografii de 12 megapixeli la final, rezoluție 4.000 x 3.000 pixeli (da, mai mică) și cam 6,5 MB per fișier.
Am făcut multe fotografii. Mai jos le găsiți direct puse una lângă alta și cu comentariile mele acolo unde a fost ceva de comentat. O să vă zic din start un mic spoiler: a trebuit să mă forțez să găsesc diferențe. Majoritatea nu au fost oricum importante. Pun întâi fotografia și apoi comentariile ca să vedeți dacă, privind doar imaginile, v-ați fi prins de diferențele pe care le voi indica.
Nu sunt multe diferențe, nu? Ambele au un lens flare care poate vă place, poate nu, ambele au detalii suficiente în textura asfaltului, ambele au surprins bine clădirea în contre-jour. A53 are o imagine mai caldă, dar era o dimineață de octombrie, până la urmă, cu atmosferă caldă, iar diferența este oricum infimă.
Acum a fost rândul lui S22 Ultra să producă o imagine mai caldă decât era cazul. Totuși, aș da puncte în plus lui S22 Ultra pentru că tava aceea arată mai bine în textura sa lemnoasă.
Acestea sunt făcute cu camera frontală, cu și fără modul Portrait activat. Samsung A53 avea un face smoothing pe care am uitat să-l dezactivez, așa că par mai frumos în acele fotografii. Diferențele sunt însă foarte greu de găsit, în special pe modul Portrait. S22 Ultra pare să prindă mai bine detalii în zona de piele întoarsă a vestei mele și are mai puțin zgomot de imagine pe pereții din spatele meu, dar nu mă mir pentru că are și o cameră frontală mult superioară.
Aici am testat adâncime de câmp naturală a senzorilor, fotografiile nefiind făcute pe vreun mod special. Ca să fiu sincer, îmi place mai mult cea de pe A53, pietricelele sunt mai clare, pietroaiele sunt mai uniform iluminate, iar bokeh-ul din spate este plăcut.
Acestea sunt fotografii făcute cu camerele ultrawide ale fiecărui telefon. Mie mi se par identice. În mod ciudat, S22 Ultra de fapt creează un halou nedorit în jurul copacului (o procesare HDR automată acolo) pe care A53 îl evită. Îl evită colorând întreg cerul într-un albastru mai intens decât era cazul, dar per total copacul pare mai natural integrat în scenă pe A53.
Din nou diferențe minime, dincolo de cele de colorit. Dacă trebui musai să găsesc ceva, par să fie mai multe detalii în asfalt și în bannerele publicitare pe S22 Ultra, dar este ceva ce poți vedea doar comparând telefoanele între ele și la crop 100%.
În fotografiile de mai sus cred că Samsung A53 a obținut rezultate mai bune. Frișca este mai albă pe A53, acolo este un balans de alb mai bine făcut, iar în fotografia “macro” parcă are contrast mai bun ce dă o adâncime acelui moț de frișcă.
Apoi S22 Ultra revine în forță cu o fotografie mai bună. A53 are prea puțin contrast, chiar dacă vezi mai bine detaliile din zona întunecată a chiftelei de carne.
Fotografii aproape identice, doar un pic de detalii în plus în asfalt pe S22 Ultra.
Unde apar diferențe mai clar vizibile? Pe Night Mode, unde S22 Ultra folosește senzorul mai mare pentru fotografii mai detaliate, cu sharpness mai mare. Uitați-vă la copaci, la frunzele din zonele slab iluminate și la textura tavanului. Pe timp de zi majoritatea telefoanelor au rezultate foarte bune, dar în noapte S22 Ultra arată de ce costă de 3 ori mai mult.
Din motive inexplicabile, însă, S22 Ultra arde cerul în această fotografie, în timp ce A53 obține un HDR corect și plăcut ochiului.
Aceste două fotografii pot părea foarte similare. S22 Ultra câștigă niște teren deoarece A53 face un over-sharpness, uitați-vă la frunzele din partea de sus. Apoi, când fotografiez apa pe modul Portrait pentru a forța defocalizarea fundalului, S22 Ultra realizează corect acest lucru, pe când A53 nu face o procesare la fel de bună și decide că doar apa din fântână trebuie defocalizată.
Cu toate acestea, câteva secunde mai târziu ambele telefoane produc rezultate practic identice pe modul Portrait.
În fotografia aceasta îmi place mai mult cum A53 a surprins frunze care pluteau în vânt, dar o greșește la partea de shadows în tufișurile din stânga, care sunt prea întunecate. Probabil că nu ar fi părut nimic în neregulă cu această fotografie dacă o privești singură. Pusă lângă S22 Ultra, se vede însă că procesarea HDR de pe acesta scoate mai multe detalii și o iluminare mai apropiată de ce vedea ochiul uman în acele tufișuri.
Șiiii imediat după aceea, lucrurile aproape că stau complet invers.
Ca și la burgerul de mai sus, A53 obține o imagine mai puțin contrastantă aici.
Despre aceste ultime 7 fotografii nu am ce spune, mie mi se par identice. Am fost chiar plăcut surprins să descopăr asta.
N-am ținut scorul, dar cred că S22 Ultra iese în față. Câștigă mai multe înfruntări directe, iese și la egalitate în multe fotografii, pierde doar câteva.
Treaba asta este însă normală și de așteptat. S22 Ultra are cel mai bun senzor dezvoltat de Samsung în generația sa, procesare atent reglată și este un telefon vândut ca un flagship orientat pe fotografiere și filmare. Samsung A53 este un mid-range spre flagship bun la toate, orientat spre un public divers care vrea calitate și performanță decentă, fără a scoate untul din vreun capitol.
Dacă aveți bugetul necesar, cumpărați un S22 Ultra. Nu vă va dezamăgi pe partea de fotografie. În această perioadă îl găsiți la vreo 66% din prețul de lansare, s-a mai ieftinit. Dacă insistați să plătiți prețul întreg, puteți aștepta viitorul S23 Ultra.
Dacă vreți însă un Samsung A53, luați varianta cu 256 GB, nu cea cu 128 GB. Pur și simplu trece vremea telefoanelor de 128 GB, mai ales dacă nu vreți să gestionați spațiul de stocare.
Jocurile moderne ocupă mulți GB acum. Chiar și dacă nu vă jucați, aplicațiile uzuale de telefon au devenit foarte leneșe și stochează o cantitate mare de date în cache. De exemplu, în telefonul meu Gmail ocupă 890 MB. TikTok ocupă 1,13 GB. Aplicația Google, care nu sunt sigur ce face, ocupă 776 MB. Facebook și Messenger ocupă împreună peste 1 GB. Waze ocupă 400 MB. Instagram 326 MB și tot ce face este să afișeze fotografii de pe net.
Nu am multe aplicații în telefonul mobil, dar cumva cele instalate tot ocupă 38 GB de spațiu. Android în sine ocupă aproape alți 43 GB!
Și apoi putem vorbi de fotografii și de clipuri video. De când o avem pe Alice, fotografiem și filmăm de 3 ori mai mult. Întâi pentru că face ea lucruri uimitoare și din entuziasmul de moment le filmăm. Apoi pentru că familia ne cere constant fotografii și clipuri cu ea și, din nou, o filmăm. Ziceam mai sus că S22 Ultra face fotografii în medie de 6,5 MB, iar A53 de 7,5 MB per fișier.
Dar stați să vedeți pe video! Eu, de exemplu, filmez pe modul HEVC, un codec cu compresie mare, dar totuși situația din telefonul meu este cea de mai jos:
Am mai multe clipuri video, 47 GB, decât fotografii, 46 GB, în cele 8 luni de când folosesc telefonul. Și am ajuns așa deși periodic sortez clipurile video după dimensiune și le-am șters pe cele pe care deja le-am folosit pe YouTube sau îmi erau inutile. Au rămas filmări cu Alice, filmări din vacanță și alte clipuri. Din cei 256 GB ai telefonului meu, mai am liberi vreo 80.
Practic, anul acesta a fost prima oară când am luat un telefon cu 256 GB de stocare în loc de clasicul 128 GB pe care-l cumpăram până acum și bine am făcut. Dacă mă mai și jucam diverse, cred că nu-mi ajungeau nici aceștia.
Când cumpărați un telefon nou, alegeți stocare de 256 GB acum, nu de 128 GB. Dacă îl veți folosi vreo 2 ani, împărțiți diferența de bani la 720 de zile și veți vedea că rezultă o valoare destul de mică per zi de utilizare, una care merita pentru a vă feri de jonglat cu șters mii de fișiere, dezinstalat aplicații și alte trucuri.
Pentru un Samsung A53, de exemplu, diferența pe site-ul oficial ajunge la vreo 50 de bani pe zi, dar dublează stocarea din telefon și vă mai crește și de la 6 la 8 GB de memorie RAM, un avantaj în jocuri și aplicații mai complexe. Și treaba asta este similară și pentru alte modele din seria A. La Samsung A23 iese vreo 14 bani pe zi diferența de preț pe doi ani ca să ai memorie dublă.
Pro tip: pentru Samsung A53, prețurile diferă în funcție de culoare. Modelul negru este mai ieftin decât cel albastru. Ieri, cel puțin, când am scris articolul, varianta albă de 256 GB era mai ieftină decât cea albă de 128 GB.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
28/10/2022 la 8:36 AM
Publicitate- articol platit nu pui si tu?
florin(Citează)
28/10/2022 la 8:46 AM
Mai baiatule, tu ai citit articolul? Ia vezi ,imediat sub titlu(ala cu font alb pe fond albastru) ce scrie?
Albert(Citează)
28/10/2022 la 8:50 AM
Cum e dintre cele mai bine vandute cand nu e mai bun decat A52s 5G dar e mai scump? Cati prosti sunt pe lumea asta pe care nu i-a luat deja Apple in turma lor de clienti?
Gaelex(Citează)
28/10/2022 la 9:07 AM
Pt ca majoritatea utilizatorilor nu au cunostiintele tehnice necesaee sa poata compara cele doua telefoane, asa ca aleg cel mai scump telefon, presupunand ca e cel mai bun.
A.(Citează)
28/10/2022 la 9:27 AM
Pai asa e cand compari un telefon de 1700 cu unul de 1300.Acum catev aluni aveau pret asemanator, acum nu mai e cazul
florin(Citează)
28/10/2022 la 9:22 AM
acum am vazut.scuze Radu.M am uitat de doua ori, dar sunt obisnuit cu alt tip de marcare.Oricum ma uit dupa un telefon, deci e bine venit
florin(Citează)
28/10/2022 la 9:51 AM
Problema cu balansul de alb e la absolut toate camerele, ar fi culmea ca telefoanele să măsoare corect de fiecare dată temperatura culorilor, deci da, unele mai calde, altele prea reci. Se vede din primul cadru ce face A53: aplică un contrast mai agresiv (se vede la conturul clădirilor din fundal) și un bracketing mai pronunțat (HDR) – de exemplu la cadrul cu burgerul, unde aproape s-a dus umbra complet.
Ultimele 7 nu sunt deloc identice, culorile diferă semnificativ. Nu știu care dintre ele e mai aproape de realitate, tind să cred că S22, văd că A53 cam greșește culorile în umbră sau lumină mai slabă. Din păcate e greu să faci corecturi ulterioare pentru că fișierele sunt comprimate și arată ca naiba.
Nu-mi place la telefoane profunzimea mult prea mare a câmpului (totul este clar), dar asta e valabil pentru toate, limitarea fiind la hardware. În general cadrele de genul arată bine pe ecrane mai mici (telefon, tabletă), dacă te uiți la ele pe un monitor sau chiar și pe un laptop arată artifical și mult prea agresiv prelucrate. La început te bucuri că sunt detalii și că n-ai zone sub/supra expuse, dar după 2-3 secunde când începi să vezi dataliile nu mai e așa roz. Dar cumva e normal să arate așa pozele pentru că asta se cere în momentul de față – contrast, luminozitate, culori saturate, HDR.
dam167(Citează)
28/10/2022 la 9:53 AM
50 de bani pe zi.
ai gresit putin, cu un ordin de marime!
daddy(Citează)
28/10/2022 la 10:21 AM
e bine. Insa e cea mai paguboasa gandire- cea pe zi. Oamenii bogati gandesc pe ani. Cei prosperi pe si mai mult. Daca faci un calcul simplu vezi ca in 4 ani il mai platesti o data pt ca ai vrut 256 in loc de 128. Dar asta e o metoda buna de marketing.
florin(Citează)
28/10/2022 la 11:36 AM
Sună mai bine cheltuielile/zi pentru că e suma mai mică, dar depinde de venit. Dacă ești angajat poți reduce venitul la o sumă pe zi, dar dacă ai mai multe surse (și mai diversificate) nu mai merge – poți face o medie, dar nu e elocvent.
dam167(Citează)
28/10/2022 la 12:34 PM
cred ca totusi diferentele s-ar fi vazut mai bine in low light intre cele 2
radu(Citează)
28/10/2022 la 2:36 PM
Mi se pare impresionant pentru in telefon midrange ca in majoritatea situatiilor diferentele fata de varful de gama S22 Ultra sunt destul de mici. Pentru pretul la care se vinde A53 se descurca mai bine decat onorabil.
PS: in Februarie la discutiile despre S22 Ultra nu era o mare problema ca telefoane de peste 5000 de lei vin cu memorie de doar 128 GB. In schimb aici, cand discutam de telefoane de 3-4 ori maiieftine, este recomandat sa treci la 256 GB.
Andrei G(Citează)
28/10/2022 la 3:19 PM
asta a fost brief-ul, boss: “insistati pe 256”
n-ai ce face daca asa e brief-ul, tre sa scoti argumente pentru 256
uite articol din Hotnews de azi
“De ce Samsung Galaxy A53 e probabil cel mai avantajos telefon pentru cei mai mulți români, în special în varianta de 256GB”
Marean(Citează)
28/10/2022 la 3:26 PM
Stocarea nu e o problemă e doar…stocare. 128 GB e suficient pentru unii, insuficient pentru alții. Problema reală e ca dacă considerăm că utilizatorul e prost, o putem întoarce cum vrem: 128 GB e suficient pentru că utilizatorul nu știe să filmeze toată ziua, sau e insuficient pentru că utilizatorul nu știe să-și gestioneze materialul media.
Cred că e puțin înșelătoare aia cu 43 GB pentru Android, cred că acolo sunt incluse și datele temporare (cache, logs). Sau dacă e pe bune, atunci poate că e nevoie de 256 GB, că o să aibă doar OS 100 GB în câțiva ani. Dar nu cred că e pe bune, iOS are sub 10 GB (doar OS).
În lumea reală, cine caută 256 GB știe că are nevoie de atâta.
dam167(Citează)
28/10/2022 la 5:23 PM
Saptamana trecuta am cumparat un Samsung S21 FE. Avea ocupati 37 GB inainte de instalarea oricarui soft suplimentar sau configurarea unui cont Google.
Adica sistem de operare, aplicatii preinstalate si cu siguranta cache si logs. Dar astea nu puteau sa ocupe foarte mult pe un telefon ce nu a fost inca folosit.
Andrei G(Citează)
28/10/2022 la 4:32 PM
Înțeleg că ai semnat contractul cu Samsung ca să insisți pe varianta de 256GB, dar bine că lași comentariile activate ca să spunem ce mizerabili sunt Samsung că au scos slotul de card și de pe seria A. Un A52s e practic același telefon (minus card și jack și alt procesor). Acum câteva luni, îl luai cu 1200 lei, varianta de 128GB. Cu încă 50 lei luai și un card de 128GB și boom, 256GB.
Lucian(Citează)