►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
A fost o lună proastă. Nu este foarte clar de ce. Americanii par că bâjbâie între prognoze optimiste și pesimiste, ceea ce introduce instabilitate mare în piață. În Marea Britanie, premierul Truss a făcut un 180 de grade față de programul de guvernare anunțat inițial, ceea ce introduce tot instabilitate în piață. Europa pare că nu găsește o soluție pentru problemele actuale (gaz, inflație etc), iarna s-a anunțat la uși și, ați ghicit, asta introduce instabilitate în piață.
În plus, mai multe organizații au venit cu predicții pesimiste pentru viitorul apropiate. Fondul Monetar Internațional a anunțat că 2023 va fi un an de recesiune și că ce este mai rău urmează să vină. Ce să mai zici când auzi din acestea? Simțeam cum scad bursele doar citind știrea respectivă.
În plus, administrația Biden a mai introdus o serie de sancțiuni împotriva Chinei. Nu doar că a adăugat alte noi companii pe interdicțiile de export de tehnologie, dar a interzis cetățenilor americani să lucreze pentru companii chinezește de tehnologie. Americanii au demisionat în masă din astfel de companii. Uneori erau coordonatorii unor procese importante pe acolo. China probabil va răspunde cu diverse sancțiuni, dar per total bursele se tem că vânzările vor scădea din nou sau vor apărea întârzieri în livrări.
În articolul de luna viitoare vom fi trecut deja peste Black Friday și vom avea rezultate financiare de acolo, ca să vedem cum au evoluat lucrurile în România. Vor cheltui oamenii? Vor fi reținuți? Nu au ce cheltui? Despre toate acestea, în episodul următor!
A fost o lună proastă. Statisticile din eToro sunt următoarele:
O creștere ușoară în ultima săptămână, dar la lună sunt pe minus și, dacă vă uitați pe articolul anterior, și acolo mă plângeam că a fost o lună slabă.
Pe 12 luni este o scădere uriașă, ca și YTD, dar asta nu mă miră. Prin noiembrie anul trecut a fost un maxim pe burse, iar declinul a început ușor în ianuarie și apoi accentuat prin februarie-martie, thx Putin!
Mai am 5 dețineri profitabile: Pepsi, McDonald’s, Coca-Cola, Apple, Google și IBM, ultima revenind pe plus față de luna trecută. Și Microsoft este practic la break even.
Nu sunt speriat de celelalte pe minus. Cum spuneam anterior, am încredere în portofoliul meu, cred că va evolua bine pe termen lung, dacă omenirea reintră pe o perioadă de calm. Majoritatea sunt dețineri bune.
Momentan, însă, lucrurile sunt cum sunt. Mă enervează că nu am apucat să fac modificări. În fiecare lună îmi spun “probabil nu vor mai scădea” și apoi bursele scad. Aș fi făcut ceva bani vânzând acum 3 luni, de exemplu, și recumpărând astăzi aceleași companii, dar cu preț mai mic. N-am fost pe fază, n-am știut ce urmează.
Am văzut NASDAQ100 scăzând sub 11.000 de dolari. Acțiunile UiPath au ajuns la un minim istoric, vreo 11,07 dolari, dar nu m-ar mira să ajungă și mai jos. Sper să nu-i cumpere cineva prea curând, ca să fie timp de crescut spre valorile de la IPO, când s-au lansat în jur de 70 de dolari.
Beyond Meat a scăzut vreo 90% în acest an. Am înțeles că au anunțat vânzări mai mici, fac și concedieri.
Și Tesla a scăzut mult. Musk a anunțat că vânzările ar putea scădea pe fondul crizei economice, fiind mai greu să găsească clienți pentru prețul modelelor produse de Tesla. Așa o fi.
Mi s-a declanșat un stop loss pe un trader pe care-l urmăream. Acum am niște bani în contul eToro, dar îi țin acolo, cred că va mai urma o perioadă de scădere și voi cumpăra atunci… ceva.
Din ce văd eu, Bitcoin se păstrează pe la 13.000 de dolari. Ethereum se păstrează pe la 1.300 de dolari. Trecerea la algoritmul PoS nu a dus la creșterea valorii tokenului, deși mulți asta sperau că se va întâmpla.
Ripple a avut o creștere interesantă după câteva luni de stagnare. A urcat de la un nivel mediu 0,3 USD la 0,4 USD. Nu pare mult în valoare absolută, dar vorbim de +33% de fapt.
Am înțeles că NVIDIA a scos din noile drivere limitarea ratei de hashing pe plăcile lor video. Ceva îmi spune însă că nu se vor năpusti din nou minerii pe minerit. Cred că toți așteaptă să vadă următoarea monedă de interes pe care să-și concentreze eforturile. Asta dacă va mai fi o monedă. Sunt la fel de multe voci și indicii care spun că piața cripto nu mai este de interes.
Când bursa este jos, și fondurile de investiții sunt jos, că au o expunere de 20-40% și acolo. Fondurile mele din ING/NN sunt la -10% momentan, după ce acum două luni cred că erau pe plus.
Pe de altă parte, titlurile de stat în România au dobândă în creștere, indiferent că vorbim de 6 luni sau 10 ani. Poate se mai îndreaptă ceva.
Am decis să mut o parte din bani în fonduri BCR/Erste. Acolo există o “precizie” mai mare a investiției, au vreo 40 de fonduri grupate inclusiv pe domenii, așa că poți găsi unul axat chiar pe o industrie în care crezi că va fi un boom, nu un fond generalist.
Vreau să pun pentru Alice niște bani într-un astfel de fond, cadou de 1 an, “azi la fond un leu depui…” Vreau să mut și jumătate din fondurile mele însă tot la BCR/Erste, ca să vedem cum se descurcă și ei cu managementul banilor. Încă nu am studiat cu atenție în ce fonduri anume să fac asta, dar o voi face. Mă gândesc că o perioadă optimă ar fi pe final de an sau început de 2023, când tradițional valoarea unităților mai scade pe fondul vânzărilor generate de dorința de a scoate niște bani la final de an.
Sincer să fiu, de imobiliare îmi pasă tot mai puțin, având în vedere că am cumpărat apartament în martie, este mobilat, finalizat și închiriat.
Acum nu mai contează cum evoluează prețul apartamentului. Pe termen scurt pot apărea variații, dar pe termen lung va crește constant. Prețul pe metru pătrat în București crește, în special în clădiri noi, pe măsură ce se dezvoltă economia României.
În plus, orașul nu se dezvoltă ca suprafață, că nu are cine să-l dezvolte, cine să decidă o strategie de noi cartiere, stații de metrou sau tren pentru navetă șamd, cum s-a întâmplat în alte mari capitale. București își păstrează granițele actuale, iar noile clădiri răsar printre cele vechi sau pe unde se mai demolează ceva inutil. Și nu zic, avem multe ruine de demolat, dar ritmul de construire va fi totuși suficient de lent încât apartamentele existente să devină treptat mai valoroase.
Am văzut un singur articol pe subiect, unul care spune că volumul de construcții a crescut față de anul trecut. Datele sunt de la INSS și se referă la întreaga țară. Asta nu cred că miră pe cineva, oriunde te uiți inclusiv prin București vezi câte o macara. Să vedem cum vor sta la vânzare în perioada următoare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
32 comentarii
22/10/2022 la 7:45 AM
Tu esti fericit cu astfel de probleme, multi oameni nu stiu daca-si vor putea permite cateva sute de grame de salam de Sibiu si de cascaval pentru masa de sarbatori. Nici nu mai vorbesc despre posibilitatea de a cumpara porc… estimez ca jumatate de porc (de la taran) va costa minim 2500 de lei anul acesta.
Kopa_Kopan(Citează)
22/10/2022 la 7:49 AM
Bate la usa o criza mult mai grava fata de 2008 si ar fi bine sa nu va prinda in Romania. My 2 cents.
Deea(Citează)
22/10/2022 la 10:24 AM
Daca nu s-au gandit cand era mai bine…unii, nu toti. Ca sa nu mai zic de alegeri profesionale. Nu ca “learn to code” ci mai de mult trebuiau sa se gandeasca ca se poate ajunge la “learn to code” si sa aleaga corespunzator. Nu zic literal, sa se fi facut toti it-isti.Inseamna si sa fi adis masini din Germania in loc de un job mai prapadit ca bani.
S(Citează)
22/10/2022 la 12:32 PM
Deea, vorbești în calitate de expert in macro-economie?
Tano(Citează)
22/10/2022 la 12:38 PM
Pe linia asta o poți să tot mergi.
Cum îți permiți să te gândești la salam de sibiu de sărbători când alții nu știu nici unde vor locui de sărbători?
Cum îți permiți să te gândești unde să locuiești de sărbători, când alții nici nu știu dacă vor mai fi în viață de sărbători?
manu144x(Citează)
22/10/2022 la 10:30 PM
@Deea, inainte de inceperea unei crize economice este cel mai prost momenta sa faci o schimbare importanta.
Sa presupunem ca pleci in Europa de Vest pe un salariu foarte bun, vine criza si compania la care lucrezi trebuie sa faca restructurari. Cine crezi ca va fi luat in colimator pentru concediere? Neamtul care lucreaza acolo de 10 ani sau romanul care a venit de 10 luni?
Andrei G(Citează)
22/10/2022 la 8:17 AM
500 lei lunar dobanda de la BT. Asta e singura investitie. O sa mor de foame, inghetat si pe intuneric.
Blackskull(Citează)
22/10/2022 la 10:22 AM
Asa de mult curent si gaz consumati, ca sa nu va mai incadrati in plafon?
Eu ma ingrijorez pt unele firme, nu pt persoane fizice. Desi probabil se va reveni la pretul reglementat. O sa aiba statul cheltuieli mai mari, sa taie din unele locuri si sa dea unde e vital. Daca se ajunhe si asa la foarte rau pt stat, nu e iesire, asta e, impozite mai mari la cine traieste bine si dupa ce i se ia un procent mai mare.
S(Citează)
22/10/2022 la 8:59 AM
De ce îți trebuie jumate de porc? Cat mănâncă 2 oameni+2 copii?
Daca iei pentru 3 familii, nu mai suna așa scump
Matthers(Citează)
22/10/2022 la 9:52 AM
Bitcoin la 13000, un typo acum, realitate peste nu foarte mult timp.
PartidulSpecialiiRomânia(Citează)
22/10/2022 la 10:15 AM
De ce ar fi mai bine altundeva? Adica de ce s-ar mari diferenta?
S(Citează)
22/10/2022 la 10:46 AM
“Acum nu mai contează cum evoluează prețul apartamentului. Pe termen scurt pot apărea variații, dar pe termen lung va crește constant. Prețul pe metru pătrat în București crește, în special în clădiri noi, pe măsură ce se dezvoltă economia României.”
In Spania inca sunt zone in care nu s-a ajuns la varfurile din 2008.
In Japonia bursa inca nu a atins valorile din anii ’80.
Asta cu “it only goes up long term” e cam sketchy.
dragos(Citează)
22/10/2022 la 10:58 AM
Eu nu vad de ce ar creste constant pretul locuintelor din Bucuresti, cea mai jalnica, anosta si mizerabila capitala din UE. Dimpotriva, populatia Bucurestiului scade constant de cel putin 10 ani. Cresterea pe Ilfov nu echivaleaza nici pe departe cu scaderea populatiei Bucurestiului.
Deea(Citează)
22/10/2022 la 10:33 PM
@Deea, sincer eu nu am vazut ca ar scadea populatia Bucurestiului. Ba din contra, pare ca este din ce in ce mai aglomerat.
@dragos, chiar daca preturile apartamentelor nu vor mai creste din cauza cererii (desi in continuare pare ca avem un deficit de locuinte), vor creste din cauza inflatiei. Si atunci, ramane cea mai sigura investitie pe termen lung.
Andrei G(Citează)
23/10/2022 la 11:14 PM
Cauta cat era popilatia Ilfovului in urma cu cativa ani si cat e acum.
S(Citează)
24/10/2022 la 7:21 AM
In principiu sunt de acord ca nu are de unde sa creasca la nesfarsit cererea de locuinte ca sa mentina ridicat pretul in Bucuresti. Dar nu uita ca populatia oficiala nu este deloc totuna cu cea reala in Bucuresti.
Doar studentii sunt cateva sute de mii care nu au buletin de Bucuresti. Plus toti corporatistii si alte specimene cu masini de Giurgiu, Vrancea, Satu Mare samd care de fapt locuiesc in Bucuresti de ani de zile si platesc taxe si impozite la nivel de Cucuietzii din Deal.
Un efect al costurilor mai mari de trai care au inceput deja sa apara va fi eliberarea locuintelor de catre cei care nu si le permit, fie plecand la tara definitiv fie mutandu-se cu cineva cu care sa imparta costurile.
Gaelex(Citează)
22/10/2022 la 12:09 PM
Mama, Deea parca vrea sa-l inlocuiasca pe Gaelex, sa fie ea hater-ul de serviciu.
Pyro(Citează)
22/10/2022 la 12:31 PM
Da, e deranjant ca expun adevaruri incomode. Comparatia intre calitatea vietii din Bucuresti si a celei din (insert oricare oras din vestul si nordul UE) e cel putin hilara. Cauta cat era populatia Bucurestiului in urma cu 15 ani si cat e acum.
Deea(Citează)
22/10/2022 la 12:35 PM
Cunosc oameni din tari cu apa calda(Portugaia, Spania), cu ceva pregătire (IT-isti) care au plecat în Germania sau UK că mureau de foame la ei in țară.
Tano(Citează)
22/10/2022 la 1:39 PM
Deea, cred ca iti imaginezi prea mult ca in alte capitale umbla caini cu covrigi in coada.
Peste tot sunt avantaje si dezavantaje; momentan, avantajul principal la Romania e ca e o tara sigura, nu-ti faci griji ca vine babuinul si baga cutitul in tine, sau ti-arunca acid in fata – sau na, ca tot esti femeie – sa te violeze un pic cu inca 2-3 co-babuini.
Sau mergi in Elvetia si vezi cat de usor iti gasesti de munca ca femeie fara sa stii IT sau dialectul lor (in partea germana, ca in celelalte sunt salarii infecte, altfel eram de mult mutat in Lugano), sa-mi spui cum iti este.
Ca sa pun lucrurile in perspectiva, eu sunt unul din cei care vrea sa plece – si eram cat pe ce sa fiu in Elvetia, doar ca finalmente m-am razgandit si am refuzat oferta – doar ca momentan n-am gasit echilibrul potrivit pentru mine.
Si crede-ma ca am facut research de mi-a iesit pe nas la orice inseamna Europa; momentan castig prea bine si sunt prea safe aici ca sa plec altundeva.
Pyro(Citează)
22/10/2022 la 1:48 PM
Foarte bine ca esti safe, si eu sunt safe aici, in bula pe care mi-am creat-o. Dar, vezi tu, pentru unii nu e suficient. Ca refuz sa-mi cresc copiii in mediul si societatea asa-zise safe (mediocre, stupide si corupte prin excelenta, ca sa nu folosesc alte cuvinte). Si aici ma refer la toate palierele, from the bottom to the top. cat despre babuinii care baga cutitul in tine, am ras. Sunt suficient de umblata prin lume si stiu unde bati, insa argumentul tau e nul pentru mine.
Deea(Citează)
22/10/2022 la 10:35 PM
@Deea, atata timp cat tu locuiesti in continuare in Romania, orice recomandare de plecare din tara venita din partea ta este egala cu zero.
Andrei G(Citează)
22/10/2022 la 12:38 PM
Partea buna e că dobânzile la depozite au crescut și poți obține și un 8% pe 6-12 luni la o suma mai mare. Știi macar că nu îi pierzi.
Tano(Citează)
22/10/2022 la 12:46 PM
Nu inteleg de ce nu faci DCA intr-un etf (sp500, msci world) decat sa tii banii intr-un fond mutual, mai ales pentru Alice. Fondurile de la banci au niste comisioane oribil de mari, comisioanele la etfuri sunt de 0.1-0.15% pe an.
Sorin c(Citează)
22/10/2022 la 12:47 PM
Se moare de foame in Spania si Portugalia, va dati seama ce e in Romania, gradina maicii Domnului, cloaca Europei civilizate. Suntem pe ultimul loc la toate capitolele ce tin de un trai decent, insa te consoleaza gandul ca, uite, niste IT-isti mediocri din Spania si Portugalia au fost nevoiti sa plece, ca altfel mureau de foame pe acolo.
Deea(Citează)
22/10/2022 la 1:26 PM
Doar presupui că sunt IT-isti mediocri, atât de mediocri, încât ambii s-au angajat la firme din FAANG.
Nimeni nu a zis că e luxul de pe lume in Romania, dar nici afara nu zboară câinii cu covrigi in coada. Firma unde lucrez are sedii in toată lumea și vorbesc des cu români care au plecat in filialele altor țări.
Tano(Citează)
22/10/2022 la 1:39 PM
Ma bucur nespus ca s-au descurcat. Dar sa afirmi ca in Spania si Portugalia se moare de foame, cu atat mai mult cu cat vorbim de IT, este cel putin bizar. Evident ca nici afara nu umbla cainii cu covrigi in coada (cat detest cliseul asta mestecat de romani la absolut orice argument care dovedeste ca Romania e cloaca Europei…), insa gradul de civilizatie e incomparabil. Nu are rost sa mentionez alte capitole, ca intram cu totii in depresie.
Dar daca te incalzeste ca “nici afara nu umbla cainii cu covrigi in coada”, fie ca tine.
Deea(Citează)
22/10/2022 la 2:35 PM
Strict referitor la salarii in IT, in Spania sunt salarii mizerabile.
Concret, iau mai mult aici decat mi s-a oferit in orice loc din Spania.
In Portugalia nu stiu cum e, insa de genere am observat ca cu cat e un climat mai placut, cu atat sunt salarii mai mici, si cu cat e mai urat, cu ploaie, reumatism si din astea cu atat sunt salariile mai mari.
eg. Spania/Italia vs Olanda/Germania/Elvetia/Anglia
Pyro(Citează)
22/10/2022 la 2:45 PM
In Portugalia sunt salarii mici, preturi relativ mari, pretul imobiliarelor nejustificat de mare (nordicii, nemtii, britanicii etc. au cumparat masiv), clima si peisajele superbe, calitatea sistemului educational ceva mai ridicata fata de a noastra, insa nimic notabil. E o tara f buna pentru retras la pensie, nu pentru muncit.
Deea(Citează)
23/10/2022 la 12:29 AM
Mama, când o vad pe aia de 12 luni efectiv imi vine sa vomit.
Matilda(Citează)
23/10/2022 la 8:33 AM
asa e cand bagi la pacanele si nu castigi
ionut(Citează)
23/10/2022 la 9:05 AM
Cand i s-a spus pe live blogger-ului natiunii sa nu isi puna mari sperante in BF s-a dat cocos smecher, ca stie el mai bine.
BF-ul de anul acesta va fi mai esec si va fi mai clar asta decat anul trecut cand eMAG a bagat rezultatele nominale in fata, uitand sa ajusteze pentru inflatie, curs de schimb, numar de oferte samd.
Incep sa apara facturile la curent electric, la gaze si urmeaza cele la caldura. Pe langa asta, preturile mai mari la mancare vor lovi si ele in acelasi timp.
Asa ma unge pe sufletzelul meu meschin cand vad ca UiPath este adus la adevarata sa valoare de firma care vinde fum. Si inca e plin Linkedin de excroci cu flatulente in cap care se lauda cu mareata firma si inutilismul lor.
Gaelex(Citează)