un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

USB4 trece la 80 Gbps, pentru că nu era destul de complicat deja standardul

6 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Cei care standardizează USB-ul au anunțat că viitoarea specificație USB4 versiunea 2.0 va crește viteza de transfer a datelor la 80 Gbps folosind cablurile de 40 Gbps din prezent.

De fapt vorbim de bandă totală disponibilă. Au găsit ei o metodă de a dubla numărul de biți transmiși pe același număr de cabluri pe secundă, de unde creșterea de viteză de transfer.

Ceva similar s-a întâmplat și la trecerea de la USB 3.2 gen 1 la gen 2, când au schimbat codarea 8b/10b (adică împachetează 8 biți de date într-un pachet de 10 biți total) la codarea 128b/132b. Dacă faceți raportul, înseamna că au trecut de la o eficiență de 80% la una de 97% în transmisie.

Partea cea mai interesantă a anunțului este că se vorbește și despre “newly-defined 80 Gbps USB Type-C active cables”. Cablu activ înseamnă cablu alimentat electric, de obicei pentru amplificarea semnalului pentru a putea fi transportat pe distanțe mult mai mari. Fără amplificare, diverse efecte fizice nedorite degradează semnalul respectiv, ceea ce este o problemă la rate de bit atât de mari.

Mie asta îmi spune că grupul USB se pregătește să propună un fel de “cablul suprem”. În ultimii ani, USB a avansat bine pe două direcții paralele: întâi pe viteza de transmisie, observați acum cei 80 Gbps, și apoi pe power delivery, unde se poate ajunge la 240W dacă țin bine minte, suficient pentru a alimenta dispozitive de mari dimensiuni.

Cu alte cuvinte, este posibil ca în viitor USB să-și dorească să înlocuiască HDMI, de exemplu, un alt standard care are o rată mare de bit necesară transmisiei audio și video de rezoluție mare (iese pe la 48 Gbps parcă) sau Thunderbolt. Mai sunt posibilități diverse și în conectarea diverselor periferice de mare viteză, de la SSD-uri și până la ecrane portabile. Conectorul este mic și reversibil, un alt avantaj față de alte standarde.

De ce lupta cu alte standarde? Pentru ca sunt pe bani. Producătorii de laptopuri plătesc la Grupul USB (o să-i zicem așa) pentru a implementa o anume versiune de USB pe laptopurile lor. Dacă pui USB și pe monitoare, de exemplu, înseamnă mai puțini bani care se duc la cei cu HDMI.

Singura problemă este că în continuare versiunile de USB sunt extrem de complicate de memorat. De exemplu, USB 3.0 se numește oficial USB 3.2 gen 1 x 1, iar USB 3.1 este USB 3.2 gen 2 x 1, pe când USB 3.2 este USB 3.2 gen 1 x 2, acel x 2 fiind un soi de dual lane. Există și USB 3.2 gen 2 x 2, cel de 20 Gbps.

Când s-a trecut la USB 4, Grupul USB a decis ca se va scrie USB4, adică legat, și există USB4 Gen 2 x 1 și USB4 Gen 3 x 1. Unde este USB4 Gen 1? Păi nu este.

Există și denumiri frumoase, de marketing. USB 3.2 Gen 2 se numește SuperSpeed USB 20 Gbps, de exemplu. USB4 Gen 2 x 2 se numește USB4 20 Gbps. Așa că, privind de la distanță, te poți întreba ce este mai bun, SuperSpeed USB sau USB4?

Și dacă deja vi se pare complicat, stați să adăugăm și puterile electrice în calcul. Pe lângă specificația de viteză a unui cablu, mai trebuie văzut și ce putere suportă din cei maxim 240W ai standardului, care au alte nume, precum Power Delivery 3.0 pentru maxim 100W sau Power Delivery 3.1 pentru maxim 240W.

Eu sunt curios cum vor arăta acele cabluri active USB-C și pe ce distanță maximă vor putea transmite date. Dacă au alimentare pentru amplificarea semnalului, ar putea fi destul de lungi. Grupul USB va anunța în curând astfel de lucruri.

asus s5507

    4 comentarii

  1. Complicații de dragul complicației complicațiunilor complicat de complicate… va trebui ca pe fiecare cablu să fie notate informații ca și la talonu de la cauciucuri la mașini, să fie deci notată generația, viteza de transfer, curentu suportat, hmmm… de parcă cineva ar ști că după clasica expresie “u-se-be” mai există și altceva, mă rog, acuma la telefoane se mai știe și de “u-se-be-ce”… dar așa, prea multe u-se-beuri…

      (Citează)

  2. Ce repede uita lumea toate modelele de mufa posibile, si ce bine a fost cand a aparut standardizarea. Noul standard este compatibil cu toate pre standardele USB la viteza celui mai mic standard implicat. Nu trebuie sa tii minte standardul doar sa-l folosesti si sa nu faci bascalie cand nu stii cu ce se mananca. Daca intra fizic in mufa o sa merga. Si avand in vedere necesitatea de a transfera cantitati mari de date, o sa ne lovim toti de situatia asta. U-se-bee-ceee.

      (Citează)

  3. Pare ca ai testat toate acele laptopuri degeaba, USB-C a inlocuit deja cu succes display port. Sunt destule exemple de laptopuri care se conecteaza prin Type-C la monitor, pentru alimentare si transmis imaginea prin acelasi cablu.

      (Citează)

  4. E o mizerie de nedescris in standardele usb. De asta Thunderbolt e mai simplu, nu se incurca cu atatea variante. Sunt variante de viteza, variante de putere si chiar daca standardul suporta viteza x, nu e obligat nimeni sa o implementeze ci e obligatoriu un minim. Sa vezi debandada la cumparat cabluri; daca nu te pricepi ori iti iei tzeapa ori apelezi la un expert in cabluri usb :))
    Te doare mintea cum lucrează astia cu standardele usb.

    Ar trebui sa se miste mai repede si sa dispara orice port care nu e usb-c/thunderbolt.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus