►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« State of nwradu – ediția de septembrie 2022
Un punct forte și două probleme ale noului laptop pliabil Asus Zenbook 17 Fold »
Pe lângă: Glenmorangie 12 ani maturat și în butoaie de sherry, cum sunt whisky-urile care-mi plac mie. Tentant.
Un review foarte laudativ despre iPhone 14 Pro Max:
Unul mai echilibrat, ca să decideți voi cine are dreptate:
« State of nwradu – ediția de septembrie 2022
Un punct forte și două probleme ale noului laptop pliabil Asus Zenbook 17 Fold »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
16/09/2022 la 10:28 AM
Parcul ala eolian face fix cat un reactor la Cernavoda. La juma de miliard investitie. Nu 4 md sau cat vor astia sa dea pe un reactor.
add(Citează)
16/09/2022 la 10:36 AM
Funcționează… nonstop?
[§”My second neuron is on vacation..”]
theSame(Citează)
16/09/2022 la 11:18 AM
why not? vantul bate si noaptea :)
add(Citează)
16/09/2022 la 12:13 PM
@add, asta sa fie singura noastra problema, ca avem prea multe surse de productie energie electrica. Este bine ca metodele de productie a energiei sa fie cat mai diversificate.
Iar cu productia eoliana, lucrurile nu stau chiar asa de roz. Desi avem o putere instala de 3000 MW, de la inceputul anului si pana acum eficienta medie este undeva la 780 MW, adica aproximativ 25-30% din puterea instalata.
Asa ca, pentru a echivala un reactor nuclear, ai nevoie de 3-4 parcuri eoliene de genul celui care este in proiect acum. Plus problema ca nu te poti baza pe o productie constanta.
De exemplu, in timpul zilelor toride de vara cand toata lumea foloseste aerul conditionat, nu prea bate vantul. Deci ai consum mare si productie mica.
Andrei G(Citează)
16/09/2022 la 1:06 PM
Nu zic ca tre sa inchidem Cernavoda. E buna acolo unde e, productie constanta, relativ curata. Zic doar ca nu merita sa mai investesti in altele de genul pentru ca sunt foarte scumpe. In zona de est bate vantul destul de bine, chiar si cand e cald, datorita diferentei de temperatura a maselor de aer de deasupra marii si uscatului. Eficienta mai ridicata ar avea offshore, dar nu s-a sinchisit nimeni sa faca cadru legal si sa promoveze astfel de investitii.
add(Citează)
16/09/2022 la 7:07 PM
Am zis deja care ar fi calculele. Pentru ultimul parc eolian de 600 MW s-au cheltuit 1 miliard de euro. Acum, pentru ca tehnologia a avansat, Ziarul Financiar estimeaza ca investitia se va ridica la doar 500 milioane euro.
Ca sa ajungi la puterea generata de un reactor de la Cernavoda, ai nevoie de aproximativ 4 astfel de parcuri eoliene, deci investitii de 2 miliarde de dolari.
Costul este la jumatate fata de un reactor nuclear, dar si predictibilitatea productiei de energie este mult mai mica. Momentan perioadele “moarte” in productia de energie eoliana si solara sunt compensate de hidrocentrale, dar si acestea au o capacitate finita. Nu vor putea compensa la infinit zilele in care nu avem vant.
Andrei G(Citează)