un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Îmi place când start-up-urile se dezvoltă în mod vizibil

23 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Un articol din ZF vorbește despre Radu Motișan, fondatorul uRADmonitor, care spune:

Am trecut de 3.000 de astfel de senzori instalaţi în toată lumea, care ne furnizează în timp real date importante, date care pot fi legate de factori fizici, chimici – spre exemplu poluarea aerului, nivelul de radiaţii – factori care ne pot afecta pe noi ca oameni. Pe teritoriul României avem un număr impresionant de senzori, spre exemplu, în Capitală sunt peste 100 de puncte fixe şi mobile care monitorizează calitatea aerului, iar la nivelul României sunt undeva spre 1.000 de senzori.

Cică au trimis câțiva senzori și în Ucraina pentru a monitoriza aerul din zona centralei Zaporojie.

Voiam să zic altceva: mă bucur foarte mult când văd astfel de start-up-uri că au crescut și au o activitate bună. Poate vă amintiți de uRADmonitor din articole mai vechi de pe acest blog.

În 2016, de exemplu, scriam despre acest proiect pentru că-l văzusem la un Innovation Labs al lui Orange și inginerul din mine a fost atras de senzorii săi și de faptul că avea legătură cu poluarea aerului, o problemă veșnică din București. Țin minte că atunci erau doar câteva aparate montate prin oraș.

Apoi, în noiembrie, deja erau mai multe aparate și vă invitam să-i votați în Chivas The Venture, o competiție de antreprenoriat.

Am mai văzut apoi proiectul în 2018, la o prezentare Orange Fab. De fapt, cred că Orange a încurajat foarte mult acest business și poate a și investit în el. Senzorii lor cred că au fost montați inclusiv în Alba Iulia în proiectul smart city de acolo.

Și uite că, niște ani mai târziu, crește în continuare.

 

asus s5507

    12 comentarii

  1. Inca 1000 de senzori in Bucuresti si se rezolva problema cu aerul poluat.
    p.s. La fel ca si in cazul UiPath si aici e doar o bula.

      (Citează)

  2. si bani? cum face bani?

      (Citează)

  3. O sa murim de foame inainte sa murim de la poluare. Azi s-au sinucis doi soti pensionari aruncandu-se de la etaj, de usoara si buna ce le era viata.

    Asa ca senzorii si aparatele astea sunt frectie la picior de lemn.

      (Citează)

    • Corect, de ce sa nu imbunatatim ceva cand altceva e tot o problema, poate mai mare.

      Kopa_Kopan:
      O sa murim de foame inainte sa murim de la poluare. Azi s-au sinucis doi soti pensionari aruncandu-se de la etaj, de usoara si buna ce le era viata.

      Asa ca senzorii si aparatele astea sunt frectie la picior de lemn.

        (Citează)

    • @Bogdan, senzorii astia sunt frectie la picior de lemn, pentru ca nu face nimeni nimic concret in baza informatiilor colectate. Stim deja ca orasele sunt poluate, stim ce masuri trebuie sa luam ca sa rezolvam problema, doar ca totul este foarte costisitor.

        (Citează)

    • Un whataboutism ca la carte

        (Citează)

  4. Andrei G:
    @Bogdan, senzorii astia sunt frectie la picior de lemn, pentru ca nu face nimeni nimic concret in baza informatiilor colectate. Stim deja ca orasele sunt poluate, stim ce masuri trebuie sa luam ca sa rezolvam problema, doar ca totul este foarte costisitor.

    Corect, dar cat de poluate? Foarte? Nu chiar? Mediu? Senzorii de tipul asta iti dau primul lucru de care ai nevoie in rezolvarea problemei: datele concrete. Trebuie sa stii cata poluare ai in locul in care stai, ca sa ai baza sa actionezi (sesizare la primarie, la Garda de mediu, la presa, etc).

    Un exemplu: noi stam langa o fabrica. Deseori se simte un miros nasol, ce vine dinspre fabrica. Sotia a facut reclamatie la primarie si la Garda de mediu. Au venit, au masurat, au inchis fabrica pana isi rezolva problema. Dupa 2 saptamani problema cica era rezolvata, au reaparut mirosurile. O alta reclamatie a readus Garda de mediu, dar raspunsul tura asta a fost ca “masuratorile au evidentiat un grad de disconfort olfactiv minim”. Nu ai cum sa combati asa ceva decat cu date concrete, sa scoti rapoarte pe ore si sa arati ca senzorii X au masurat valorile Y. Daca mai sunt si certificati si calibrati cum trebuie, ai mai multe argumente solide pentru a incerca sa rezolvi problema.

      (Citează)

  5. Offtopic: m-am uitat de curiozitate peste câteva site-uri pe care le ai în sidebar. Modapebune.ro (de exemplu) se pare că nu mai există, este de vânzare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus