un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Lenovo Yoga Slim 7i Carbon (13IAP7), un ultrabook performant și cu greutate sub 1 kilogram

27 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Sunt impresionat. Laptopurile Lenovo din seria Carbon au fost mereu bune, dar acest Slim 7i Carbon este un ultra-portabil adevărat (are 990 de grame!) și cu cel mai puternic hardware care se poate pune în acest moment pe un asemenea șasiu.

Nici numele său nu-i scos din pălărie. Slim pentru că este subțire, are 14,8 milimetri oficial, iar Carbon pentru că are o carcasă construită din magneziu de duritate mare, întărit suplimentar cu fibră de carbon.

Preț: încă nu a apărut în magazinele noastre. Este prea nou. Generația anterioară, cea cu procesoare Intel generația 11, costa în jur de 7.000 de lei. Sper că și generația actuală va rămâne în acea gamă de preț, deși au fost îmbunătățiri hardware.

Să o rezolvăm cu portabilitatea. L-am cântărit, are fix 990 de grame, fiind unul dintre cele mai ușoare laptopuri de 13,3 inci de pe piață. Prin comparație, un MacBook Air nou are 1,24 kilograme. Lenovo Yoga Slim i7 Carbon este într-o clasă aparte alături de LG Gram 14 și câteva alte laptopuri ultra-ușoare din piață.

Este genul de model pe care nu-l simți în geantă sau rucsac. Pare nenatural de ușor, aș spune, asta și pentru că este foarte subțire. În fotografii pare mai gros pentru că are totuși picioare de cauciuc care-l mai înalță un pic, dar când îl iei la subraț ca să-l transporți dintr-o cameră în alta sau dintr-o sală de ședințe înapoi la birou sau când îl pui pe genunchi, combinația aceasta de greutate redusă și grosime redusă devine un avantaj mare al modelului.

Este și bine construit. Materialele acelea rezistente din carcasă, magneziu “aerospace grade” și fibră de carbon, probabil contribuie la faptul că tastatura nu flambează deloc atunci când apeși pe ea, iar întreg laptopul pare bine îmbinat, solid, capabil să reziste frecușului, deși este atât de subțire și ușor. Pare fragil, dar după ce pui mâna pe el descoperi că nu este.

Mi-a mai plăcut un lucru: ecranul este tactil, dar fără a fi acoperit cu sticlă. Asta face laptopul mai ușor, face ecranul mai puțin glossy și mai asemănător cu al unui laptop normal, îți permite să-l apuci mai ușor de bezel ca să-l înclini fără să declanșezi vreo apăsare pe ecran și totuși oferă avantajele unui ecran tactil pentru cei ce le vor.

Design-ul include și un fel de anti-notch, adică o ieșitură ceva mai lată acolo unde este webcam-ul și sistemul Windows Hello, foarte utilă pentru a deschide laptopul fără mare chin, că ai de ce să apuci capacul monitorului pentru a-l ridica. Ecranul se dă peste cap la aproape 180 de grade, iar balamaua este destul de rigidă, nu a avut joc deranjant în cele două săptămâni cât l-am utilizat eu.

Trecând la hardware, Lenovo Yoga Slim i7 Carbon stă bine. Procesorul este un Intel Core i7-1260P din generația a 12-a (are 4 nuclee performante și 8 nuclee eficiente energetic), iar modelul testat de mine a venit cu 16 GB memorie DDR5 și stocare internă de 1 TB pe SSD tip PCI-Express 4.0. SSD-ul, ca să termin rapid cu el, este un model Samsung care a prins aproape 7000 MB/s pe citire și 5000 MB/s pe scriere în testele mele.

Problema clasică a procesoarelor Intel este că se încălzesc. Lenovo mi-a lăsat impresia că a gândit un sistem de răcire bun pentru acest laptop, deoarece în testele mele de performanță am văzut că throttling-ul nu intră așa agresiv în funcțiune și, după ce intră, periodic procesorul mai și accelerează spre putere consumată mai mare, nu leșină definitiv de la căldură. Procesorul este de 28 W în mod normal, iar în throttling astfel de procesoare scad de obicei la 12 W, dar pe Slim 7i Carbon am văzut o medie de 20 W în benchmark-uri. Mie asta îmi spune că are un sistem de răcire bine pus la punct și, în plus, laptopul nici nu se încălzește deranjant și nici nu face foarte mult zgomot atunci când ventilatorul este turat la maxim.

Rezultatele din teste mi s-au părut bune, 1.740 de puncte single-core în Geekbench și 7.636 puncte multi-core. Asta este cu alimentarea înfiptă în laptop. Dacă vreți fără alimentare conectată și pe modul de economisire baterie, rezultatele scad la 1.217 puncte single-core și 7.238 puncte multi-core.

Am obținut și 19.794 puncte în grafică Geekbench, iar în Cinebench am avut 1.589 puncte single-core și 6.115 puncte multi-core, dacă vreți să comparați cu alte laptopuri.

Pentru activități stil office, browsing, EPR și alte asemenea treburi, Yoga Slim i7 Carbon este foarte bun. Mie mi-a plăcut atât de mult încât l-am folosit vreo două săptămâni, deși de obicei testez un laptop doar o săptămână. Se simte ca un laptop rapid, ușor de folosit în multitasking prin astfel de activități.

Ecranul este unul performant în specificații. 13,3 inci diagonală, raport 16:10, rezoluție 2.560 x 1.600 pixeli pe panel IPS și, o chestie bună în plus, refresh la 90 Hz. Refresh-ul acesta face animații mai fluente, dar în rest nu are alt rol pe un ultrabook stil office. Mai are și acoperire sRGB de 100% și un Delta E < 1, adică o calibrare bună a culorilor.

Ecranul este și tactil, după cum vă spuneam, dar fără a fi acoperit cu sticlă, ceea ce îl face mai puțin glossy decât alte laptopuri cu touch. Pe carcasă scrie ceva de Dolby Vision și Dolby Atmos și oficial atinge 400 nits, dar mie nu mi s-a părut cel mai luminos ecran, ci mai degrabă mediocru la acest capitol. Este un laptop gândit pentru a fi folosit în interior, nu în soare puternic pe afară.

Windows 11 activează default niște opțiuni prin care luminozitatea variază în funcție de ce afișează ecranul, așa că îți variază uneori și când treci de la un tab la altul. Le-am dezactivat rapid pentru o experiență mai bună.

Difuzoarele, 2 x 2W, sunt bune, dacă vă interesează acest aspect, oferă un sunet clar pentru call-uri și muzică, deși niște căști sunt oricând recomandate. Webcam-ul are un buton fizic pe lateral, on/off, ca să-l poți dezactiva în caz de paranoia securitate extremă. Ai Bluetooth și Wi-Fi 6, desigur. Singura problemă reală și repetabilă întâlnită de mine a fost că sistemul Windows Hello nu prea îmi recunoștea mutra, deși mi-am înrolat-o de 3 ori, iar uneori camera sa web (sau poate cea IR) nu pornea după ieșirea din stand-by. Dar na, mă logam cu PIN în acele situații.

Ca să fie subțire și ușor, s-a făcut compromis la conectică. Slim 7i Carbon din această generație are un port Thunderbolt 4 de 40 Gbps pe stânga și un port USB-C de 20 Gbps, cu DisplayPort și power delivery, pe partea dreaptă. Asta este tot.

Generația anterioara avea mai multe porturi, inclusiv un jack audio. Ca să compenseze asta, Slim 7i Carbon testat acum vine în cutie cu un dock pe USB-C, care adaugă un port HDMI, un port VGA și un port USB-A, plus jack audio. Fără pass-through pentru alimentare, dar ai pe laptop două porturi USB-C, deci poți folosi simultan dock-ul și alimentatorul pe USB-C al laptopului. Interesant că dock-ul vine cu un conector D-Sub 15 și măcar îți dă jack audio. Este și mic și plat, dar, până la urmă, încă ceva de cărat cu tine.

Autonomia bateriei, apropo, este dificil de testat. Citeam un articol despre cum unele browsere sunt cu 25% mai economice cu bateria decât altele, plus că depinde mult de site-urile vizitate. În utilizarea mea (browsing cu multe tab-uri, Office, câte un Open Transport Tycoon Deluxe, YouTube, export de fotografii etc), bateria m-a ținut între 4 și 8 ore, în funcție de ce făceam. Oficial Lenovo zice 10 ore, dar nu m-ar mira să obțină o astfel de cifră cu luminozitatea ecranului la minim, care însă este aproape de nefolosit în acest mod, exceptând momentele când îl utilizezi în beznă.

Bateria are 50 Wh și se încarcă la 65W cu un alimentator de priză pe USB-C, de dimensiuni reduse și el. Am mai măsurat și că peste noapte, în stand-by, pierde cam 3-4% din baterie. Per total, Intel mai are de lucru la capitolul eficiență energetică, dar asta nu-i ceva nou.

În concluzie, Lenovo Yoga Slim 7i Carbon are un nume foarte lung, dar mie mi-a plăcut și l-am folosit cu plăcere. Portabilitatea este punctul său forte, este ușor ca un fulg când îl duci dintr-o cameră în alta sau când îl ții pe picioare, nu se simte niciodată incomod. Pentru mobilitate și deplasări, este foarte bun.

Portabilitatea aceasta extremă a fost bine împerecheată cu o construcție de calitate. Materialele sunt rezistente, îmbinările sunt plăcute, tastatura edge-to-edge are taste mari, este un model ușor de folosit. Hardware-ul este și el performant, deși eu îi scad niște puncte pentru conectica prea simplificată și lipsa unui jack audio pe carcasă, deși primești în cutie un docking ce adaugă porturi suplimentare. Mi-a plăcut că inclusiv au pus hardware suplimentar ce pare un bonus plăcut, precum ecranul tactil și refresh-ul la 90 Hz. Aș fi preferat un ecran mai luminos și Full HD în locul celui actual de 1600px, dar per total Slim 7i Carbon este un pachet foarte bun.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Acoperirea sRGB ai verificat-o cumva sau i-ai crezut direct pe cuvant? Luminozitatea estimata ochiometric nu este un mod ingineresc de a aprecia calitatea unui ecran.

    Ai dat bani pe tot felul de echipamente, unele zac nefolosite de ceva timp cum ar fi camera termica, dar un colorimetru pentru monitoare si ecrane de laptop nu iei.

    https://www.amazon.de/-/en/Calibrite-ColorChecker-Display-Plus-photographers/dp/B0973R6Q8K/

    260 de euro foarte bine cheltuiti, DisplayCal e gratis, cred ca am corectat spre 20 de ecrane diferite pana acum. Mai nou calibratul ajuta si la economii la curent, luminozitatea excesiva consuma si incarca factura de aiurea.

      (Citează)

    • Bai, mai poti?
      Tu vorbesti de metode ingineresti? Tu care acum cateva articole intrebai de ce nu se prezinta luminozitatea ecranelor de iphone in candele?

        (Citează)

    • Ocazie cu care ai aflat că unitatea oficială de măsură pentru luminozitate este candela.

        (Citează)

    • Există site-uri specializate pe review-uri care fac astfel de teste. Eu fac review-uri mai scurte, de utilizator generalist.

        (Citează)

    • Dureaza cam 15¬20 de minute o calibrare completa daca monitorul are deja jumatate de ora de cand e pornit. Ca sa afli luminozitatea maxima dureaza 2 minute.

        (Citează)

  2. Mie mi se pare ciudat cum pun ei rezoluții așa mari pe ecrane așa mici, de nu vezi nimic. Și dacă mărești fontul din Windows, incepe sa se vadă pixelat.

      (Citează)

    • 2.560 x 1.600 e o rezoluție foarte bună pentru un laptop. Pixelat înseamnă un ecran de calitate slabă (densitate mică a pixelilor), iar scrisul neclar e de obicei de la scaling-ul prost al Windows. În mod normal mărești fontul unde e nevoie, nu trebuie UI scalat mare în tot OS-ul. 4K e prea mult, în schimb.

        (Citează)

    • Nu pixelat, dar este cam inutil de fapt orice peste Full HD pe 13 inci. Stai cu Windows la 150-200% și nu câștigi nimic pe o asemenea diagonală.

        (Citează)

  3. Trebuie să schimb și eu laptop-ul și mă gândeam să trec la ceva mai ușor, că nu mai am nevoie de placă grafică bună de vreo 10 ani. Dar când am văzut că alea ușoare n-au mai mult de 16GB (cel puțin la noi), am rămas la Precision. Că să ții 3 VM-uri deschise cu 16GB e cam greuț, iar AWS e pe bani.

    Când o să iau ceva pentru acasă, poate.

      (Citează)

  4. E cam mult să pierzi 40% din single core fără alimentare, mai ales dacă nici bateria nu are autonomie grozavă. E bine că are 990 de grame, dar autonomia e mică și fără alimentare nu faci mare lucru cu el – asta e portabilitate doar de dragul reclamei.

    Nu e greu să testezi autonomia bateriei, îți faci 2-3 scenarii de testare și aia e – de exemplu browsing + office, ceva intens și eventual video playback. Chiar dacă asta nu se aplică la toată lumea, e un test care poate fi reprodus de oricine și doverse dispozitive pot fi comparate.

      (Citează)

    • Lol, al meu (i7 de 4 ani) fără alimentare se transformă în Pentium 4.

        (Citează)

    • La Intel 4 ani ănseamnă mult ca salt de performanță și eficiență, în ciuda a ce se spune pe internet. Eu n-aș fi crezut că la 3 ani distanță un i7 de laptop (la aproape 100 de grade) bate un i7 de desktop, chiar și autonomia a crescut puțin de la an la an.

      Poate la al tău nu mai duce bateria mare lucru. La MacBook-uri am apreciat tot timpul că autonomia era previzibilă – cu Intel, evident. Când știi că la un flux de lucru te ține bateria 5-6 ore e mai bine decât să țină ba 3, ba 8. Mai ales că nu ai diferențe de performanță cu/fără alimentare, deci știi ce poți face și cât timp ai la dispoziție.

        (Citează)

    • Al meu e laptop făcut luni dimineața. I s-a schimbat placa de bază cu totul la câteva luni după ce l-am luat. Bateria abia ține 2 ore și așa a fost de la început.

      Partea mișto e că a ieșit din garanție de un an. Am zis la IT că e o problemă, mi s-a zis că au comandat și o să vină cândva. Până atunci, backup zilnic.

        (Citează)

    • @dam167: nu fără alimentare, dar și pe modul Balanced, ca să ai idee cum funcționeaza laptopul uzual pe baterie. Îl poți da pe Best Performance în continuare, dacă vrei.

      M-am gândit la teste standardizate, dar tot depinde de ce site-uri accesezi. Facebook consumă mult mai mult decât Google. Un site de știri poate fi moartea bateriei față de alt site de știri. Așa că prefer să-mi fac eu treaba uzuală de pe laptop și să zic o medie de autonomie.

        (Citează)

  5. Cum naiba să coste un laptop 7000 de lei?? A, un Iphone e mai scump? Nice

      (Citează)

    • Să înțeleg că nu le-ai văzut pe alea de 20-30 de mii de lei? Păi e normal ca un iPhone să fie mai scump ca Lenovo ăsta, că văd că are ecran mult mai bun, putere de procesare mai mare (single core) și autonomie mult mai mare. A, și e mai ușor; ecranul e mai mic, ce e drept, dar vedem în 2-3 ani.

        (Citează)

  6. alt review marca: toate bune

      (Citează)

    • Ce crezi ca poate fi rău la un ultrabook premium? Doar camera care nu mă recunoștea a fost dubioasă, iar cu autonomia era de așteptat.

        (Citează)

  7. Tu folosesti laptopul sa tii 3 masini virtuale deschise pe el ?

    Giani Mucea:
    Trebuie să schimb și eu laptop-ul și mă gândeam să trec la ceva mai ușor, că nu mai am nevoie de placă grafică bună de vreo 10 ani. Dar când am văzut că alea ușoare n-au mai mult de 16GB (cel puțin la noi), am rămas la Precision. Că să ții 3 VM-uri deschise cu 16GB e cam greuț, iar AWS e pe bani.

    Când o să iau ceva pentru acasă, poate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus