un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum se fac banii: istoria simplă a Figma, companie cumpărată de Adobe pentru 20 de miliarde de dolari

16 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Este știre că Adobe cumpără Figma pentru 20 de miliarde de dolari în cash și acțiuni. Este una dintre tranzacțiile anului și una dintre cele mai mari din istorie, de altfel.

Se dovedește încă o dată că IT-ul te poate îmbogăți cel mai rapid în societatea actuală. De asta și există atâtea start-up-uri, cel puțin în țările vestice cu o cultură antreprenorială mai dezvoltată (sau măcar o cultură de tipul “am o idee, încerc să o pun pe piață, nu tac și regret”). Unele au succes și cresc ușor. Unele bubuie, în sensul bun.

Figma este o companie înființată în 2012, acum doar 10 ani. A fost lansată de doi tipi care inițial voiau să facă un meme generator. Au creat în schimb un software numit Figma, care este o aplicație web de design colaborativ.

Nu vă gândiți la Photoshop. Figma este pentru făcut tot felul de ilustrații vectoriale, pentru desenat machete de interfețe sau alte produse, înainte de a le coda efectiv. Dacă vrei să-i propui cuiva un design pentru un site, îl poți face rapid în Figma, chit că la final obții doar o poză.

Figma a fost lansat în 2016, acum 6 ani. Au mai lansat apoi un program numit FigJam, care-i un whiteboard colaborativ pentru muncă în echipă. Poți face acolo scheme, pui stickere, faci un flowchart etc. Ambele produse sunt utile multor companii sau freelancer, nu poate nega nimeni asta, și generează bani. Nu uitați că și Canva era evaluată la 40 de miliarde de dolari (acum 26 miliarde de dolari) și faci ceva asemănător și acolo, flowcharts, invitații, thumbnails, mici animații etc.

6 ani mai târziu, Figma a fost cumpărată pe 20 de miliarde de dolari de către Adobe. Așa se fac banii.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Via Marius Comper dacă nu ma înșel:

    Adobe a anuntat ieri ca va cumpara Figma pentru $20 miliarde, jumatate cash, jumatate actiuni. Scurte despre tranzactie:

    1. Figma este un software de design in regim colaborativ, online. Canva este principalul concurent. Canva a fost evaluat la $40 miliarde in septembrie 2021 si “retrogradat” la aproape $26 de miliarde in august anul trecut.

    2. Figma are 850 de angajati, $200 milioane in venituri recurente si un forecast de a ajunge la $400 milioane anul viitor. Cash flow positive. Gross margin ~ 90%

    3. Investitorii au capitalizat firma cu $332 milioane

    4. Intre Aprilie 2020 si Mai 2021, evaluarea Figma a crescut de la $2 miliarde la $10 miliarde.

    5. Primii investitori, asa numitii investitori “seed” au castigat un multiplu de 456 din vanzarea companiei. Adica la un dolar investit au castigat 456 dolari.

    6. La ce pret per actiune s-a investit in Figma:
    – Seed: $0.088
    – Serie A $0.199
    – Serie B $0.332
    – Serie C $1.098
    – Serie D $4.619
    – Serie E $21.29

    Vanzarea s-a facut la $40+ per actiune

    7. Din punct de vedere al valorii tranzactiei, achizitia Figma este a sasea cea mai mare tranzactie de software/platforma soft din lume:

    1. Dell cumpara EMC pentru $67 miliarde
    2. IBM cumpara Red Hat pentru $34 miliarde
    3. Salesforce cumpara Slack pentru $27 miliarde
    4. Microsoft cumpara LinkedIn pentru $26 miliarde
    5. Meta/Facebook cumpara WhatsApp pentru $22 miliarde
    6. Adobe cumpara Figma pentru $20 miliarde

    8. Este cea mai mare vanzare a unei companii private (nelistate pe bursa) de tehnologie de pana acum si a doua cea mai mare tranzactie care implica o companie SaaS (Software as a Service)

      (Citează)

  2. Bănene, poate nu înțeleg eu chestia asta, dar cum plm poate să aibă firma aia valoare de piață de 20 miliarde? Pe bune, mă depășește complet situația. M-am uitat puțin la produs, e ok dar what the fuck, 20 de miliarde pentru asta?

      (Citează)

    • Initial a fost Adobe leader de piata si site-urile se faceau in Photoshop.

      Apoi a aparut un program Sketch disponibil doar pe Macbook.
      Chestia asta a bagat la fund Adobe ca prim pas, desi ei inca incercau sa fie relevanti cu Photoshop. Toti UX/UI Designerii treceau la Sketch pt. ca era mai eficient.

      In timp ce Sketch traia bine, au dormit pe o ureche si din cauza managementului prost, aplicatia a inceput sa o ia la vale cu probleme de performanta, Figma prindea teren. Adobe isi lansasera si ei Adobe XD, dar nu au reusit nimic serios cu asta.

      Figma a tot avut features foarte bune si folositoare si cel mai important, avea performanta foarte buna. Oamenii care au facut Figma au stiut ce sa lanseze. Partea cu colaborarea e doar una din lucruri, in acelasi timp ei scos unelte foarte bune ca sa lucrezi eficient.

      Valoreaza acum Figma 22 miliarde? Nu stiu ce sa zic, nici nu pot concepe cifrele astea.
      Iti pot spune doar ca 90% din designeri in momentul de fata folosesc Figma si in ziua de azi daca mai stai pe Sketch esti old school sau incapatanat fara motiv.
      Au trecut toate corporatiile si firmele mici la Figma, deci valoare de piata sigur este mare.

      Toti designerii sunt in momentul de fata putin speriati de achizitie, pentru ca Adobe sunt praf, corporatie rigida si scot produse pline de bugs pe care nu sunt in stare sa le repare pentru ca acestea traiesc pe codul vechi.

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Bănene, poate nu înțeleg eu chestia asta, dar cum plm poate să aibă firma aia valoare de piață de 20 miliarde? Pe bune, mă depășește complet situația. M-am uitat puțin la produs, e ok dar what the fuck, 20 de miliarde pentru asta?

      Asa e. E prea scump. Pentru doar un milion, iti vand eu compania mea, Ligma.

        (Citează)

  3. am prins vremurile în care interfețele site-urilor se făceau în Photoshop, apoi am migrat la Sketch, XD și mai nou, de prin 2020 încoace, toată lumea folosește Figma.

    și înțeleg de ce. e un soft simplu, bine gândit care-și face treaba.

    sper să nu-l strice Adobe.

      (Citează)

    • “sper să nu-l strice Adobe.”
      Hahahahaha.
      Cand ai vazut tu o corporatie sa strice vreun produs bun?
      Nu-l strica. Il integreaza.
      Asa incat e un loc liber pe piata.

        (Citează)

  4. Dar de ce a căzut Adobe pe bursa cu 20%? Ca nu înțeleg, pare o investiție buna făcută de Adobe.

      (Citează)

    • Se erstimeaza ca Figma va avea venituri de 400 milioane de dolari anul viitor. Si cum spuneau unii usei mai sus, deja 90% din industrie foloseste serviciile lor, deci nu este loc de foarte multa crestere.
      Asadar, la 20 de miliarde, Adobe plateste o suma de 50 de ori mai mare decat venitul anual estimat. Este normal ca o astfel de tranzactie sa ridice niste semne de intrebare pe bursa.

        (Citează)

  5. Adobe are Express (fostul Spark) cu care incearca sa concureze Canva. Ma astept sa ia ce e mai bun din Figma si sa imbunatateasca Express.

      (Citează)

    • Pai Canva nu are nici o treaba cu Figma. Maxim ai fi putut spune ca ia Figma sa imbunatateasca XD, dar asta ar fi o prostie. Probabil vor retrage XD si vor integra Figma ca si produs Adobe.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus