un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Câte milioane de dolari scoate din merch un canal mare de YouTube

26 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Sunt sigur că mulți dintre voi urmăriți Linus Tech Tips și restul canalelor sale, precum Shortcircuit. L-am mai văzut menționat pe aici prin comentarii.

Eu unul mă uit doar la Shortcircuit și tot mă deranjează că uneori sunt prea habarniști cu produsele sau le prezintă fără o minimă pregătire prealabilă, de parcă ar fi un video care trebuie făcut.

Pe de altă parte, apreciez faptul că ofertă și entertainment, nu doar informație, că oamenii lor au experiență în unele domenii (tipul cu tastaturi dubioase este foarte tare, de exemplu) și că sunt deschiși în legătură cu business-ul lor, de exemplu anunță bine când un video este sponsorizat chiar de către compania care a făcut produsul prezentat în acel clip.

Anyway, au magazin de merchandise pe care vând diverse, de la haine, hanorace, sticle de apă, perne și mai nou scule. Au lansat recent un set de șurubelnițe cu biți la care zic ei că au muncit vreo 3 ani, plus un rucsac mare și mișto care mi-ar plăcea și mie, doar că este foarte scump.

Și se vând bine, că asta înseamnă fan base mare și produse prezentate bine și, desigur, bine proiectate și testate înainte de a fi vândute. Își protejează de fapt brandul punând în vânzare doar produse de calitate, chiar dacă la preț mare.

În pagina produselor importante scrie și câte s-au vândut până acum (cum spuneam, transparență, nu-i vreo rușine să câștigi bani în mod cinstit).

Șurubelnița costă 70 de dolari. S-au vândut până acum, adică până la data la care am scris acest articol, un pic peste 90.000 de bucăți. Asta înseamnă vânzări totale de 6,3 milioane de dolari în mai puțin de o lună de la lansarea șurubelnițelor.

Rucsacul costă 250 de dolari, plus transport. Până acum s-au vândut 33.700 de bucăți în aproape două luni. Asta înseamnă peste 8,4 milioane de dolari vânzări de rucsacuri.

Și îmi place că știu să le vândă. Nu fac doar clipurile explicative de mai sus, care prezintă foarte bine produsul, dar organizează niște pop-up stores în care potențialii clienți pot veni să vadă produsele și să le compare cu ce au ei. Țin minte că la rucsacuri le-au zis oamenilor să-și aducă ce cară de obicei într-o deplasare și să vadă dacă nu încap mai bine în noul rucsac.

Dar na, bani serioși. Avantajele YouTube-ului în engleză se tot adună:

  • se fac bani mulți din reclame, că pe engleză în SUA se plătesc mult mai bine decât pe română aici.
  • se fac bani din clipuri sponsorizate și sponsorul poate fi din alte domeniu, ca să se elimine orice idee de conflict de interese. Un clip despre telefoane poate fi sponsorizat de producătorul de huse, un clip despre laptopuri de un dezvoltator de VPN etc
  • se fac bani mult mai mulți din campanii, că fee-ul este proporțional cu abonații la canal.
  • se fac bani din merch.

Frumos așa. LTT parcă spunea pe undeva că are vreo 80 de angajați, iar jumătate probabil lucrează de fapt pentru social media, creare de produse, managementul magazinului șamd. Dacă vreți să vedeți nivelul, urmăriți acest clip despre 10.000 de dolari dați pe plastice Pantone și ce fac cu ele.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Surubelnita aia probabil ca este iphonul surubelnitelor.

      (Citează)

  2. Da, este fascinanta “industria” merch-ului in US , nu intelegeam acum niste ani de ce se agita majoritatea pe care ii urmaream sa isi scoata cani/tricouri/etc credeam ca e un mix de vanitate + sa mai scoti cativa dolari – asta pana a explicat un youtuber ca poti sa faci niste milioane lejer ,iar tipul respectiv a dus la alt nivel asta : nu numai ca facea pt el dar si pt altii , avea furnizori cu produse de calitate, depozit si toata infrastuctura necesara iar la vremea respectiva castiga mai multi bani din treaba asta decat din canalul de youtube, desi avea cateva milioane de subscribers (acum are aproape 16 mil )…

      (Citează)

  3. Dar totusi… 70 de dolari o surubelnita? si nu poti sa spui ca este profesionala, pentru ca profesionistii nu folosesti genul asta de echipamente. Asta este o surubelnita pe care o folosesti cand ai ceva ocazional de reparat si nu vrei sa cari un set mai voluminos.

      (Citează)

  4. am un OnePlus Explorer Backpack de 3 ani si arata ca in prima zi, este un produs excelent, extrem de rezistent (material Cordura), compartimente utile/bine gandite si a costat 109E. In caz ca cineva cauta alternative la rucsacul ‘minune’ amintit.

      (Citează)

    • In caz ca cineva cauta alternative la rucsacul ‘minune’ amintit

      Deci tu propui ca “alternativa” un rucsac care nu mai este disponibil si care este la jumatate din capacitate fata de cel prezentat. “Multumim” de informatie, ne-ai ajutat enorm.

        (Citează)

  5. Sa faca si romanii canale Youtube in engleza, sa castige bani frumosi. Parca era o romanca acum vreo 2 ani, care castiga sute de mii de dolari cu slime, dar nu mai stiu daca si vorbea sau daca doar se juca pe muteste cu slimeul.

      (Citează)

  6. Șurubelnițele acelea costă între 7 și 15$ in China, mai trebuie transport, taxe vamale. Dar tot fac bani frumoși din ele.

    Au muncit atâta la ele încât au avut deja un lot care trebuie înlocuit pentru că sunt proaste, au anunțat pe instagram cel puțin că trebuie să vină oamenii cu ele la schimb.

    Nu au muncit mai nimic la ele, chinezul le-a arătat opțiuni de design, de biți, de culori și ambalaj. Poate la formă să fi avut Linus vreo cerință, nu au inventat nimic.

      (Citează)

    • Corect. China 100%. Daca ai bani face chinezul ce vrei tu.

        (Citează)

    • De data asta trebuie sa te completez: Chinezul de care vorbesti (fara sa te documentezi) se numeste Megapro.
      Este compania pe care cei de la LTT au ales-o pentru a le produce aceasta surubelnita. Este o companie de familie din USA-Canada care se mandreste ca produsele lor sunt: “MADE IN NORTH AMERICA Your driver is proudly designed, assembled, inspected, and packed by the Megapro family here in Canada and the USA.”
      In plus pentru ale lor ofera: “LIFETIME WARRANTY All of our screwdrivers come with a Lifetime Warranty — and we’ve never had a handle come back broken.”
      Daca mergi pe site la ei ai sa vezi ca o surubelnita asemanatoare se vinde cu preturi intre 49 si 60$. Probabil costa productia cat spui tu insa sunt si alte costuri.
      Produsul celor de la LTT nu este unul de serie al celor de la Megapro (direct de pe raft) si atunci fiind o serie mai mica decat de obicei ma astept la preturi un pic mai mari. Revenind daca de obicei cumperi un produs cu 49-60 de lei si maine vine nwradu cu unul pe care-l lauda ca l-a adaptat nevoilor in urma numeroaselor teste, in plus este si personalizat cu culori care sa-l fdaca usor de diferentiat si iti cere 70de lei pe el cum suna?

        (Citează)

    • Firma aceea din Canada nu are nici un profit de le vând pe cost? Salarii nu plătesc?

      Ani de zile ca să facă o șurubelniță? Ce naiba au putut freca la ea de le-a luat ani de zile?

      Sunt din adamantium și trebuia adus de pe o cometă care a trecut pe lângă Pământ?

        (Citează)

    • Daca chiar vrei sa vezi ce au facut 3 ani, au chiar un video unde explica tot procesul pana la lansare: https://www.youtube.com/watch?v=2K5Gqp1cEcM

        (Citează)

  7. E un canal ( project farm) care testează unelte si tot felul de lucruri, ia făcut review. Da e scumpă dar nu a fost cea mai scumpă din test, in general se descurcă bine dar la jumătate de preț poți sa iei alta care se descurcă aproape la fel de bine. Pe scurt ca e scumpă dar nu e țeapă.
    Canalul e chiar bun si testele bine făcute https://youtube.com/c/ProjectFarm

      (Citează)

  8. Niles:
    Corect. China 100%. Daca ai bani face chinezul ce vrei tu.

    Asa-i ca ai cautat 1 minut detalii despre surubelnita aia?

      (Citează)

    • Ai vazut ca a pus si Radu link-ul da?
      Dar da, stiam dinainte de ea.
      Fiecare are slabiciunea lui (placerea lui vinovata), deci te inteleg. Nu am zis-o ca atac la cumparatori.

        (Citează)

  9. sunt mare fan LTT – dar urmaresc doar canalul principal, TechTips, si – destul de rar, cand caut ceva punctual, TechQuickie. stiam ca exista WAN Show si SuperFun, auzisem de ShortCircuit dar nu stiu ce transmit, si asa aia sunt 80 care produc continut zi de zi, eu doar unul, care mai are si cateva job-uri :)

    legat de surubelnita, desi si mie mi se pare scumpa (prefer iFixit), daca te uiti la filmulet o sa afli ce au facut 3 ani. rezumand, e INCREDIBIL de complex sa ajungi la un produs personalizat in serie mica. au reproiectat manerul, deci matrite noi. au reproiectat clichetul, au schimbat aliajul la tub si altele… eu aveam impresia ca manufactura de produse e ceva banal – alegi de la chinez ce vrei, le zici ce culoare de logo sa-i friga pe carcasa si bingo. dupa propria experienta cu cu chinezii pe echipamente telecom (ONT, switch-uri PoE, MC si cutii de fibra) am ajuns la fix aceeasi concluzie ca si el – PARE usor cand privesti de afara. sa obtii un produs de calitate la un pret rezonabil si livrat la timp e orice, mai putin simplu & rapid, oricat avem Interneti. daca fiecare etapa trebuia validata prin trimiterea unei mostre prin posta, trecut prin vama, aprobat etc, ar fi durat TRIPLU.

    deci, fie ca va place sau nu surubelnita lui Linus, priviti clipul ca sa intelegeti…

    si DA, merch-ul e o afacere frumoasa. o cana, o sticla de apa, niste tricouri cool trebuie sa ai. daca tot esti fan, si ale lor sunt mai mult concepte IT decat reclama desantata la LTT, atunci de ce nu?

    legat de rucsac, la care nu ofereau garantie, celebrul Louis Rossmann i-a luat deja in balon: https://www.youtube.com/watch?v=H-KUNVu2k28 – bine, pe el il urmaresc ca entertainment, nu doar pentru a invata electronica

      (Citează)

  10. Wera, Wiha, Felo, PW Swiss, Vessel. Nu neaparat in aceasta ordine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus