►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 15 septembrie 2022
ePantofi și Modivo fac trecerea în offline și deschid magazin în Mega Mall »
Când am mobilat noul apartament, am văzut o schimbare în domeniul iluminatului: lustrele LED sunt acum la putere. Se găsesc pe piață în număr tot mai mare față de lustre, plafoniere sau aplice cu becuri clasice E27 sau E14.
Nu știu când s-a produs această schimbare semnificativă de paradigmă a iluminării, dar îi înțeleg motivul. Lustrele cu bec, orice le-ai face, sunt limitate prin faptul că trebuie să includă soclu și spațiu pentru becuri și un soi de abajur.
Cele LED pot arăta așa:
Nu trebuie musai să vă placă acestea, dar ideea este că, folosind benzi LED, lustrele pot avea orice formă. Talentul designerului este limita. Și mai sunt de obicei și plate, lipite de tavan, un avantaj în camerele joase (majoritatea lustrelor cu fir din comerț presupun că ai palat cu tavan înalt), și pot fi de întindere mare pentru iluminat mai uniform într-o cameră, nu cu sursa de lumină grupată în centru.
Singura chestie este că, folosind becuri normale, îți poți alege puterea lor și temperatura de culoare. Al doilea aspect mă interesează cel mai mult, că mie nu-mi place lumina albă ca de morgă, ci una caldă, asemănătoare cu a soarelui, cum este și recomandat pentru ochi.
Mi-ar plăcea ca toate aceste lustre să aibă pe ele și niște reglaje de intensitate și temperatură de culoare. Asta le-ar ridica prețul, că e nevoie de LED-uri variabile în ambele privințe, dar nu l-ar ridica mult. Și, în fond, este ceva ce montezi pentru mulți ani de zile. Unele au asemenea reglaje, dar nu toate.
« Știrile zilei despre tehnologie – 15 septembrie 2022
ePantofi și Modivo fac trecerea în offline și deschid magazin în Mega Mall »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
15/09/2022 la 11:30 AM
Yeah, doar ca-s de unica folosinta, am una la care s-a defectat unul din circuite si nu mai lumineaza toata. N-am energia sa o dau jos, s-o trimit la garantie & shit. Is in general de calitate indoielnica, cu fire super subtiri, fara impamantare, chiar daca de la distanta arata bine.
add(Citează)
15/09/2022 la 6:10 PM
ad(d)ica stai pe intuneric?
GabrielG(Citează)
15/09/2022 la 11:34 AM
Eu inca nu m-am obisnuit cu lumina ledurilor in casa, si nu e vorba de temperatura de culoare, ca am leduri cu temperatura variabila, ci e vorba ca lumina de la leduri este directionala, spre deosebire de un bec, la care lumina este omnidirectionala. Adica mai pe romaneste, nu este iluminat tavanul.
Iar asta ma face sa ma simt ca la hotel, nu ca “acasa”.
Pe langa asta, lustrele led sunt inca nejustificat de scumpe, calitatea e slaba si nici nu pot fi reparate/ inlocuite piese.
Asa ca pana una alta ledurile smart (spoturi) de la Ikea sunt la putere la mine in casa, recomand in loc de lustre led.
Marean(Citează)
15/09/2022 la 12:26 PM
De ce ai nevoie sa fie smart?
Intreb pentru ca si eu mi-am luat smart, in camera copiilor, dar am constatat ca, dincolo de entuziasmul initial, le folosesc ca pe niste becuri normale…
Bipbip(Citează)
15/09/2022 la 12:39 PM
Pai pentru automatizari, nu pentru faptul ca pot fi controlate din telefon.
Uite ce automatizari am eu pentru lumini:
– pentru holuri, bai si bucatarie: luminile se aprind si se sting automat la miscare, de la apus la rasarit daca este lumina naturala ziua, cu intensitati scazute dupa ora 11
– lumina de afara se aprinde cand Ring detecteaza miscare
– lumina din hol se aprinde cand intru in casa
– pentru dormitoare: cand apas pe intrerupator, lumina se face daylight daca e dimineata si se face warm seara, cu intensitati diferite – aici in Olanda iarna soarele rasare la ora 9 dimineata si lumina alba ajuta sa eviti Seasonal Affective Disorder, mai ales pt astia ca noi care nu-s obisnuiti
– pentru living, am o scena care pregateste camera pt Movie time si luminile sunt parte din ea
– toate luminile OFF cand suntem plecati, ca ai mei copii uita sa stinga lumina dimineata cand pleaca la scoala
– trezire dimineata cu cresterea intensitatii
– daca vreo usa de acces in casa ramane deschisa dupa ora de culcare, mi se aprinde un bec in dormitor ca sa stiu
Acum nu zic ca automatizarile astea sunt absolut necesare, pentru mine smart home e un hobby, imi face placere.
Marean(Citează)
16/09/2022 la 7:42 AM
Au aparut becuri cu LED care dau lumina peste tot si care au si flux luminos mare, nu ca cele imitatie de filament.
Eu folosesc asa:
https://www.hornbach.ro/p/bec-led-philips-e27-13w-2000-lumeni-glob-mat-a67-lumina-calda/10300018/
Sau varinata urmatoare de 17.5 W.
Am luat si unul de 23 W cu 3500 lumeni !!!!
Dar le-am schimbat in garantie de 2 ori, nu ma credeau cei de la Hornbach ca s-au stricat, ziceau ca nu am tensiunea buna (la bloc in apartament)
https://www.hornbach.ro/p/bec-led-philips-e27-23w-3452-lumeni-glob-mat-a95-lumina-calda/10299933/
In conditiile in care inca imi functioneaza niste Osram A10 de 12 W luate in 2013.
Costi(Citează)
15/09/2022 la 11:35 AM
Lustrele ce permit control de intensitate si culoare de temperatura (unde este cazul) pot fi convertite foarte usor si ieftin la WiFi si integrate in solutii de automatizare.
Marius(Citează)
15/09/2022 la 11:42 AM
Dezavantajul si mai mare, pe langa optiunile limitate: cand se strica ceva inlocuiesti toata lustra.
Am 2 plafoniere pe led, una din ele nu se mai aprinde. Am intrebat la importator, mi-au zis ca nu am decat optiunea de a cumpara plafoniera cu totul, si nici macar nu mai au in oferta acelasi model.
Avand doua aproape la fel, am reusit sa schimb transformatoarele intre ele, asa am aflat ca e transformatorul ars (deci ledurile sunt ok). Problema este ca nu am gasit de cumparat un transformator cu exact aceleasi caracteristici. Am luat ceva de putere un pic mai mare, dar e prea mare si greu si nu incape.
Acum am de ales intre sapat pe aliexpress dupa alt transformator si cumparat alta plafoniera.
Sorin(Citează)
15/09/2022 la 12:56 PM
FIX asa! eu folosesc becuri LED Hoff de 23W 2700K pe stative (lumini de videochat daca vreti sa cautati) si poti pune puteri diferite daca vrei efecte, le poti muta in camera dupa cum ai nevoie, si poti regla balansul de alb in camera (desi C922 face treaba destul de buna si pe auto) – exista inclusiv optiunea cu bec inteligent cu orice culoare vrei, eu folosesc LB130 de la TpLink).
Iar pentru iluminatul “normal” al sediului, cand nu tin cursuri, folosesc panouri LED Novelite 3000K (de diverse dimensiuni si puteri) prinse in rame de aluminiu. Desi e un metal moale, nu le schimbi in fiecare zi, dar se pot inlocui cu alimentator cu tot oricand, ca sunt dimensiuni standard. Am avut un alimentator picat, dar niciun panou in peste 5 ani de cand le am, si unele merg zi si noapte, de veghe.
Deci, flexibilitatea maxima e cu becuri, preferabil LED, Ikea sunt bune, am E14 cateva. Pentru aspect, panourile dau un aer profesional. Daca in camera de apartament nu vrei panouri pe tavan, atunci exista spoturi LED cu bec detasabil, si macar sunt compacte fata de un E27, astea de 23W sunt cam porcusori :)
WhiteLion(Citează)
15/09/2022 la 4:00 PM
@WhiteLion, eu am becuri de la Philips cu led de 13W. Mult mai compacte decat cele de la Hoff.
Nu au decat 1500 de lumeni, dar pentru apartament sunt destul de puternice. In sufragerie de bloc (18 mp) am 2 becuri + 2 spoturi si lumina este suficient de puternica. Nu le tin aproape niciodata pe toate aprinse.
Andrei G(Citează)
15/09/2022 la 11:52 AM
Lustrele astea arată bine, dar mi se pare că sunt wasteful. Dacă se strică ceva trebuie înlocuită cu totul. În loc să schimbi becul, schimbi toată lustra și o arunci pe cea veche. Mult gunoi, și multe resurse irosite.
Em(Citează)
15/09/2022 la 11:59 AM
Sunt cel putin 2 probleme cu aceste lustre:
1. iti dai seama exact cat de puternic lumineaza incaperea ta doar cand o montezi. Si daca nu este suficienta lumina sau dimpotriva, prea puternica, cam ramai cu ea, nu mai ai ce face. La bec e simplu, il inlocuiesti cu unul de putere mai mare.
2. cand se strica ceva la ea, o arunci la gunoi. Sunt de unica folosinta.
corny(Citează)
15/09/2022 la 12:18 PM
Or fi frumoase dar nu sunt practice. Tot becul LED e baza.
Dan(Citează)
15/09/2022 la 12:55 PM
un lucru important de mentionat e ca au un pret mai mare fata de cele clasice
wrumflo(Citează)
15/09/2022 la 1:21 PM
Am gasit niste chestii care inlocuiesc doar becul sau neonul din aplica si restul ramane, full led fara piele pentru cine cunoaste, sunt pe temperaturi/culori in functie de camera. A fost mai usor decat sa schimb si restul.
xixache(Citează)
15/09/2022 la 1:25 PM
Benzile LED au ajuns la putere, nu lustrele.
Eu am făcut o lustră pentru masa din sufragerie singur, cu o bandă LED și o țeavă de cupru. E relativ ieftină, deși ar mai trebui îmbunătățită. Ce e important e că arată exact cum am vrut eu să arate. Și fiecare element poate fi schimbat.
Giani Mucea(Citează)
15/09/2022 la 1:25 PM
Am de peste 5 ani numai LED in casa, 8 lustre cu LED din fabrica (da, au transformator) si 2 lampi unde am pus becuri LED deoarece nu gasisem atunci un design care sa se preteze si care sa dea destula lumina. Intre timp lucrurile au evoluat in bine si au mai scazut preturile. In medie cheltuisem peste 300-400 lei / lustra LED, deci deloc ieftine, dar tintit am luat calitate de atunci.
Si azi, daca ar fi cazul, as merge in aceeasi directie.
Probleme in intervalul acesta:
– vreo 2 becuri LED E27 s-au ars (un fel de no-name de la Dedeman) – fapt ce m-a determinat sa le schimb si pe restul de 4 ca sa am “de rezerva”;
– In toata casa am ales temperatura de culoare 4000K, da un sentiment placut/calm linistitor. IKEA avea acum 3 ani doar becuri LED la 3200K care efectiv nu se impacau cu restul luminii din casa si nu doar eu simteam trecerea dintr-o camera in alta. Asa ca am renuntat la ele.
– o singura lustra LED a murit sub 3 ani, era luata din Hornbach si am schimbat-o pe garantie. Din 4 puncte de iluminat 2 s-au oprit brusc din functionare, nu cred ca era transformatorul vinovat – care transformator oricum gasesti sa-l schimbi (am schimbat la proiectoare LED de exterior ce nu mai erau in garantie).
– am inclusiv in bai surse LED, zero probleme de la aburi/umezeala. Transformatorul este oricum capsulat iar LED-urile nu prezinta atatea provocari la umezeala + cred ca sunt protejate cu un lac special.
Ariel(Citează)
15/09/2022 la 1:32 PM
1. Trebuie verificat produsul inainte de achizitie dupa numarul de lumeni si nu dupa puterea consumata (W sau echivalent W de la un bec incandescent)
-1 bec de 100W incandescent – emite ~1600 lumeni
-1 bec de 100W incandescent – poate fi echivalat cu un bec LED ce consuma 16-20W (reali)
2. nu sunt de acord, exista transformatoare de schimb care astea se ard cel mai des, fiind sub dimensionate la produsele de slaba calitate. Se pot schimba.
Ariel(Citează)
15/09/2022 la 1:59 PM
Se inchid becurile din baie daca nu detecteaza miscare? Cum faci ca sa nu ramai rege peste un taram intunecat? Dansezi pe WC sa stea becu aprins?
david(Citează)
15/09/2022 la 2:44 PM
cred ca e pt mine intrebarea.
da, becurile se inchid cand nu se mai detecteaza miscare.
sau se pot inchide la un numar de minute dupa ce nu se mai detecteaza miscare.
se intampla sa fie nevoie si sa dai din mana cand stai pe veceu, i-adevarat :-)
am pus oricum si butoane smart care functioneaza pe post de intrerupator, ca sa fie de backup, ca mai vine mama soacra etc si e derutata daca nu vede intrerupator
una peste alta, am deja 4 ani cu automatizarile astea si daca erau probleme cu ele, ma punea nevasta sa le scot :-)
asta e the “ultimate user test” cand vine vorba de smart home: asa numitul “wife acceptance factor” :-))
Marean(Citează)
15/09/2022 la 9:22 PM
Eu am întrerupător Smart dublu Aqara la baie. Un buton oprește/pornește lumina și celălalt ventilatorul. Am senzor miscare in baie la fel ca Marean care acționează intrerupatorul astfel: dacă simte miscare aprinde lumina. Dacă nu mai simte miscare timp de 4min stinge lumina. Dacă simte miscare mai mult de 5min pornește ventilatorul pt 20min. La asta se adauga automatizare cu click pe ambele butoane ale intrerupatorului in același timp, care oprește/pornește toate regulile de oprire a lumini si ventilatorului. Funcționează bine de un an, mai ales cu copii care nu ajung la întrerupător sau care uita sa oprească lumina după ei…
Dan(Citează)
15/09/2022 la 3:50 PM
Sunt curios, ai mers pe o marca anume de dispozitive pentru automatizare sau ai integrat diversii producatori in Home Assistant ?
Eu am senzori de miscare pe holuri, camara, debarale care sunt activi doar ziua,
In bai am lasat traditional aprinderea luminii. Intr-o baie mi-am montat de curand o banda LED ce ilumineaza slab zona si senzor care sa fie de folos doar noaptea. Sa nu ma trezeasca super lumina.
Ariel(Citează)
15/09/2022 la 4:47 PM
am senzori de la ikea / aqara si becuri/ spoturi de la ikea (in principal)
hub de la smartthings, dar am si home assistant pt automatizari pe care ST nu le poate face
inca mai am ST pt ca asta am avut la inceput, HA a venit ulterior
Marean(Citează)
15/09/2022 la 8:46 PM
Nu zice nimeni de design-ul lor prea… contemporan?
Zici ca sunt pe o nava spatiala :))
Adrian(Citează)
16/09/2022 la 7:18 AM
Domnul influenker ați uitat sa marcați acest frumos advertorial.
Louis(Citează)
18/09/2022 la 3:33 PM
Becuri led pe toate lustrele clasice.
In rest, cateva lampi bine pozitionate (cu becuri smart) si alte cateva benzi led tot smart. Chestiile smart puse sa porneasca la miscare sau dupa o anumita ora.
Mi se pare combinatia cea mai ok.
Dani(Citează)