►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
22 Sep 2022 ·
Logitech a prezentat ieri o consolă portabilă de jocuri. Se numește Logitech G Cloud, rulează Android și deci toate jocurile de pe această platformă, plus că are integrare cu servicii de cloud gaming precum NVIDIA GeForce Now și Xbox Cloud Gaming, deci poate rula jocuri de acolo prin streaming.
Altfel spus, acum sunt trei console portabile în piață: Logitech G Cloud se alătură lui Nintendo Switch și lui Valve Steam Deck.
La o primă vedere, G Cloud pare a avea nișa sa proprie. Este prima consolă gândită pentru Android, în fond. Faptul că este integrată și cu servicii de streaming deschide și posibilitatea de jocuri avansate de PC și Xbox. Un fel de best of two worlds, s-ar putea spune.
Pare și bine construită. Are două joystick-uri, un D-pad, trăgaciuri și alte butoane de control. Ecranul este de 7 inci la rezoluție 1080p, iar Logitech spune că bateria îți oferă 12 ore de cloud gaming, ceea ce pare peste puterile oricărui telefon modern. Are wifi, difuzoare stereo, jack audio și Bluetooth.
Sunt sigur că își va face treaba bine, în scopul gândit de Logitech (și Tencent, aparent partener în dezvoltarea ei). Mai sunt sigur și că este bine construită, că Logitech face produse foarte bune în ultimii ani, în special pe brandul lor Logitech G.
Sunt însă și multe elemente împotriva succesului acestei console. Unul ar fi că ea poate părea inedită pe hârtie, o consolă cu Android și cloud gaming!, dar în practică concurează din start cu toate telefoanele mobile performante din piață, nu doar cu Switch și Steam Deck, deci de fapt nu are o misiune ușoară.
Apoi, prețul este mare. Costă 300 de dolari la lansarea din octombrie, iar apoi Logitech a anunțat oficial că o va scumpi la 350 de dolari. Sunt mulți bani pentru hardware-ul din interior, care este un Snapdragon 720G cu 4 GB de RAM și 64 GB stocare internă (plus microSD). O consolă practic garantează că vei putea juca jocurile gândite pentru ea, dar hardware-ul tot slab pare. Procesorul acela a fost lansat în ianuarie 2020, mă și mir că a mai avut Qualcomm unele prin stoc.
300 de dolari, 350 de dolari după câteva luni, este comparabil deja cu Nintendo Switch (350 de dolari), care vine cu multe jocuri celebre pentru lumea Nintendo. Steam Deck, care este ceva mai voluminoasă (de fapt e huge, că am văzut-o în realitate) costă 529 de dolari în SUA, în varianta de 256 GB. Cea de 64 GB costă 399 de dolari, dar n-ar trebui cumpărată cu stocarea aceea, însă pentru comparația de aici rămâne totuși cu doar 50 de dolari mai scumpă decât G Cloud și rulează jocuri moderne de PC.
Apoi mai vine aspectul următor: Logitech G Cloud nu are conectivitate 4G, ci doar wifi. O mulțime de jocuri Android sunt jucabile offline fără probleme, dar necesită conectivitate la rețea pentru a porni și pentru a se sincroniza. Asta din start face mai dificilă utilizarea G Cloud în situații de genul “copii în mașină” sau “copii la bunici”, dar să zicem că-ți faci hotspot din telefon.
O altă problemă este și că o fi ea compatibilă cu cloud gaming, dar trebuie să ai acele jocuri cumpărate în Steam sau Xbox ca să ți le ruleze serviciile respective în cloud. Alți bani și acolo, în caz că nu te joci doar freeware.
Logitech G Cloud va fi lansată inițial doar în SUA și Canada. Ulterior va fi adusă și în alte piețe. Cu Tencent partener, probabil că va fi vândută rapid și în China.
Mă gândesc însă că în România ea va rămâne mai mult la nivelul de discuție și “iată ce au străinii”. La noi Xbox Cloud nu este activ, deci m-ar mira ca Logitech să o lanseze aici doar cu suport pentru NVIDIA GeForce Now. Posibil să meargă și Stadia, dacă instalezi aplicația din Play Store. Nu m-ar mira însă ca Logitech să ocolească oficial țara noastră în lipsa suportului pentru Xbox Cloud.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
22/09/2022 la 2:39 PM
Din experienta proprie, Steam Deck de 64 de GB e best buy si fix aia ar trebui cumparata, daca nu vrei sa platesti mult decat e cazul. Are slot microSD standard si poti extinde memoria cat vrei tu, evident recomandabil cu un card de calitate, iar diferentele de loading times sunt minore fata de SSD intern. Sunt comparatii pe YT in sensul asta. Cardurile microSD sunt chiar hot-swappable, deci poti avea diverse colectii de jocuri pe diverse carduri.
Sol(Citează)
22/09/2022 la 4:38 PM
Pe de alta parte, nu mai face nimeni tablete de 7″ cu Android. Asa ca daca are play store si se misca macar decent poti s-o iei si ca tableta generica ultraportabila. Era si mai misto daca avea gamepad-urile detasabile ca la Switch.
Sorin(Citează)
22/09/2022 la 8:43 PM
Inca o chestie cam inutila de la Logicrap.
Gaelex(Citează)