un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Despre distracțiile simple și cele cu adevărat satisfăcătoare

22 Sep 2022  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

Matilda citește o carte numită Everyday Vitality: Turning Stress into Strength, de Samantha Boardman, care-i medic psihiatru. V-o recomandă și vouă (Amazon, eMAG, Libris), chiar este bună și explică bine cum să-ți faci zilele mai plăcute, mai satisfăcătoare, mai împlinite.

O idee care mi-a plăcut mie este următoarea: în timpul tău liber, fă ceva care să te ajute să evoluezi și să-ți aducă satisfacție. Nu mă refer să deschizi un business sau să faci o a doua facultate, ci să te distrezi într-un mod care îți aduce măcar niște beneficii mici.

Foarte mulți oameni se distrează prin mijloace care nu le aduc nimic suplimentar în viață. Sunt meaningless, cum ar spune străinii.

În categoria aceasta intră foarte bine petrecutul de ore în șir pe TikTok-ul și chiar și YouTube-ul. Le deschizi și te uiți la 3 dansuri, 4 poante cu chiloții jos că vine instalatorul și vreun clip în care doi oameni se întrec în prostie. Este dopamină dată instant în creier, hormonul fericirii care te satisface pe moment.

 

Când închizi programul respectiv, însă, nu rămâi cu nimic. A dispărut dopamina, te întorci la situația de dinainte fără ca tu să fi fost schimbat în nici un fel, fără să fi învățat ceva nou, fără să fi evoluat nici un milimetru. Când privești lucrurile din această perspectivă, sunt de fapt ore din viață irosite.

Culmea este că și noi probabil le reproșam același lucru părinților sau bunicilor noștri atunci când se uitau la telenovelă după telenovelă pe Acasă TV și alte programe. Se uitau la seriale fără nici un sens real. Se termina o telenovelă, actorii principali se căsătoreau, toată lumea era fericită și rula ultimul episod. Ziua următoare începea o altă telenovelă, cu alți actori și alte povești, iar prima era uitată în timp record pentru că nu-ți lăsa nimic în minte în cele 42 de minute ale unui episod.

Acum alte generații fac asta cu infinite scroll pe TikTok, YouTube, Instagram șamd.

Și, din nou, nu zic că trebuie să salvați lumea în acele ore de timp liber și relaxare. E ok să vă relaxați, dar încercați să o faceți într-un mod care să aducă o plus valoare cât de mică vieții voastre.

Uitați câteva sugestii:

Căutați să învățați ceva nou. Decât un clip cu trei poante triste, mai bine unul din care învățați ceva. Poate fi o rețetă de mâncare, poate fi un travel vlog despre o zonă în care v-ar plăcea să călătoriți, poate fi orice alt subiect cu cea mai mică urmă de conținut educativ sau informativ în el. De exemplu, m-am uitat cu plăcere la un clip despre de ce nu sunt poduri în estul Londrei și apoi la multe altele de pe acel canal, că sunt prezentate amuzant.

Accesați mai mult conținut despre hobby-urile voastre. Eu am petrecut sute de ore uitându-mă la tutoriale despre cum se fac cafea, latte art, friptură de vită, ouă poșate și altele. Nu regret timpul petrecut așa.

Nu-mi pasă că gătesc rar o friptură de vită și și mai rar ouă poșate, ci îmi dă oricând satisfacție faptul că știu să le prepar bine, iar când o și fac sunt foarte încântat de mine. Faceți-vă unul sau mai multe hobby-uri, dacă nu aveți.

Faceți lucruri solicitante, care vă bagă în “flow”. O să pară ciudat că zic asta, dar inclusiv un joc video este mai bun decât mindless scroll prin tiktok sau instastories. Un joc video bun vă solicită reflexele, inteligența, vă face să deveniți mai bun la ceva, chit că acel “ceva” este… un joc video.

Să faci ceva aparent prostesc precum să depășești în sfârșit după multe încercări un nivel dificil la Candy Crush aduce mult mai multă satisfacție și ceva încredere în forțele proprii decât o activitate care nu-ți solicită decât un pic de atenție și atât.

Citiți o carte sau urmăriți un film bun. Sunt o mulțime de povești bune în lume, unele care fac oamenii să viseze la alte lumi sau la tot felul de probleme filosofice sau le dau niște lecții de viață, nu doar “telenovele”. Nu trebuie să fie Hemingway. Inclusiv Lord of the Rings vă arată, în esență, despre cum și cea mai mică ființă poate face o diferență în lume și despre cum iubirea și prietenia sunt arme împotriva răului.

Acestea sunt lucruri pe care le puteți face cu un telefon sau o tabletă în mână. Foarte mulți oameni le folosesc doar pentru distracție simplă, la îndemână, dar care va fi uitată imediat ce se încheie și care nu reîncarcă bateriile corpului și nici nu aduce satisfacție precum altele.

Și, desigur, dincolo de telefon sunt alte metode. Relațiile interpersonale rămân în continuare o alternativă mult mai bună. Sunt o mulțime de studii care spun că o oră petrecută cu prietenii aduce de obicei mai multă plăcere decât alte activități. Poate fi o ieșire în oraș, dar poate fi și un videocall sau un joc multiplayer cu persoane pe care le cunoști. Te distrezi mai bine chiar dacă nu este jocul tău preferat.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Asamblatul unei masini Lego Technic este foarte relaxant si totusi te mentine si foarte alert ca sa gasesti piesele, sa intelegi unde vin puse si sa constientizezi etapele unui proiect.

      (Citează)

  2. Nu reusesc sa ma opresc din ras cand aud pe cineva zicand ca jocurile video “solicita reflexele, inteligenta etc”. De obicei e vorba de parinti (barbati) care justifica astfel faptul ca si-au abandonat copiii la jocuri/ ecrane.

    E ca si cum ai zice ca fumatul te face mai sociabil.

    In rest, dubios articol. Nu ca nu ar fi valabile sfaturile, dar na, e cineva care nu stie lucrurile astea?

      (Citează)

    • Unele jocurile video chiar solicita si antreneaza reflexele, mintea, vederea in spatiu etc.

        (Citează)

    • Ai fi surprins. Cata lume nu stie chestiile astea.

      Oridecateori am zis, “bai nu exista oameni atat de prosti ca sa…”, m-am inselat.

        (Citează)

  3. Bai dar unul nu ar zice sa faceti miscare in timpul liber.
    Faceti oameni buni miscare!!! Nu conteaza ce: alergat, mers cu bicicleta, cu rolele, mers la sala, la o clasa de dans etc.
    Este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru voi, pentru corpul vostru si pentru sanatatea voastra mentala. Creierul vostru va fi mai relaxat, relatiile inter-umane cu cei din jurul vostru vor fi mult imbunatatite.

    Lasati prostiile precum jocurile video sau uitatul la filme si seriale pe Netflix. Va stafidesc corpul, deveniti niste dovlecei cu picioare. Ati vazut cum alearga un copil de liceu? Exact ca un dovlecel, mai mult impleticindu-se.
    Faceti miscare, este cel mai bun hobby!!

      (Citează)

    • Clar mișcarea e în topul lucrurilor care îți aduc și fericire și sănătate!

        (Citează)

    • Confirm. Exact in ideea articolului, cu viata nesanatoasa in Bucurestiul asta, cu 2 copii mici, sportul (bicla) este ceea ce ma tine sanatos psihic. Si nu doar prin prisma faptului ca sportul este in general sanatos, ci pentru ca este aproape o pasiune, de la bicicleta si accesorii, pana la antrenamente, amici, performante, concursuri, etc.

        (Citează)

    • Pentru cine nu are chef de miscare, recomand inotul. Faci cat efort vrei, nu te dor genunchii, talpile si nici nu transpiri.

      Dupa luni de dureri de spate de la stat pe scaun zilnic, trei ore de inot pe saptamana au facut sa nu mai am nicio problema la spate.

      Plus iti imbunatateste respiratia, cei sedentari pot observa asta la simplul urcat pe scari.

        (Citează)

    • Ca sa ma laud, de ani de zile fac 15000 pasi pe zi minimum. Rar, ma mai rasfat cu 13-14000. Unii se plictisesc plimbandu-se de nebuni, noroc ca n-am problema asta. Numarul asta a pornit de la un articol in care scria ca vanatorii-culegatorii faceau in medie vreo 15 mii de pasi pe zi. Nu mai stiu de unde concluzia asta, dar a fost destul cat sa ma stimuleze: n-o sa fiu acel om modern lenes, vreau beneficiile prezentului intr-o forma fizica de om din paleolitic (minus carentele pe care probabil le mai aveau). Iti schimba si starea de spirit in bine si pare a da rezultate imediate, nu am mai fost racit, nici macar un pic sau cu alte boli, de 6 ani. Dar nu sunt cu alergatul, nu mi se pare cea mai naturala chestie daca o faci des. Probabil foarte buna pt respiratie, circulatie, dar grea pt genunchi.
      Inotul e perfect. Bazine ca lumea sunt esentiale intr-un oras.

        (Citează)

  4. În urma articolului ăstuia m-am lăsat de jucat șah:
    Brain Training Doesn’t Work – Scott H Young https://www.scotthyoung.com/blog/2022/09/13/brain-training-doesnt-work/

    Will mastering chess make you more strategic? Does playing Sudoku speed up your mind? Do brain teasers help you think more logically?

      (Citează)

    • Asta cu sahul tind sa cred ca e adevarata. Dar nu neaparat orice metoda de training a creierului este ineficienta (sunt zeci de alte articole in care explica ca socializarea, invatarea unei limbi straine, etc ajuta fitness-ul creierului). De ce zic ca sahul nu ajuta: pai ma uit in parcuri la cine il practica, oameni cu care cu siguranta as pierde, insa in alte contexte nu debordeaza de inteligenta. Ma rog, inteligenta e si ea complicata, are multe aspecte si nu e totdeauna usor sa o masori.

        (Citează)

    • Sunt jucător de șah. E nevoie de o doza de inteligenta acolo desigur, dar în mare parte e antrenarea creierului sa recunoască patternuri. Învățând și jucând.

        (Citează)

    • @Olivian Breda, tu jucai sah doar ca sa devii mai inteligent? Adica ma gandesc ca cineva care joaca un joc / practica un sport, o face si de placere, nu doar pentru beneficiul adus.

        (Citează)

    • Era un motiv important gândirea strategică, că dezvoltă logica etc.

      Îmi și place să joc, și mai joc și de plăcere, dar o făceam și că mi se părea că mă dezvolt.

        (Citează)

  5. Aș adăuga: învățați o limbă străină.

      (Citează)

  6. Fain articol. Felicitari.

      (Citează)

  7. In ce lume am ajuns sa traim: sa vina altii sa-ti spuna ce-ti place, ce sa faci ca sa nu te distrezi “aiurea”. Distreaza-te cum zic ei, altfel esti meaningless.

    E si asta un mod de viata: sa traiesti in turma, facand ce zic alti sa faci, intrand in “flow”. Cea mai simpla metoda e sa te raliezi la trendul momentului, asa n-ai cum da gres. Te vei distra la maximum si-ti vei odihni si creierul.

      (Citează)

  8. Matilda:
    Clar mișcarea e în topul lucrurilor care îți aduc și fericire și sănătate!

    Sarut-mana dna Nwradu. Sunt onorat ca-mi raspundeti la comment (si nu sunt deloc ironic).
    Revenind la comment si miscare, va rog eu din suflet sa insistati pe langa Radu sa faca mai multa miscare si mai putin KFC/Mc.

      (Citează)

  9. “Relațiile interpersonale rămân în continuare o alternativă mult mai bună”

    Aici cred ca se poate formula mai bine. Relatiile interpersonale nu sunt o alternativa. Jocurile / telefonul / ecranele sunt o alternativa.

      (Citează)

  10. “Culmea este că și noi probabil le reproșam același lucru părinților sau bunicilor noștri atunci când se uitau la telenovelă după telenovelă pe Acasă TV și alte programe”

    Ei macar se uitau la 1,2 episoade pe zi, insa tu recomanzi netflix, disney, hbo si altele pentru binging la seriale cel putin la fel de stupide cu care poti lejer sa iti umpli 20 de ore pe zi.

      (Citează)

  11. radu: tik tok si youtube sunt mijloace care nu aduc nimic suplimentar in viata

    tot radu: faceti ceva important cu timpul vostru, gen intrati pe youtube

    ok

      (Citează)

    • Cred că Radu se referă mai mult la tipul de conținut decât la platformă.

      Experiența mea – Eu sunt prezent pe multe rețele, dar urmăresc destul de puține persoane.

      Nu consider că “Facebook = rău” etc., ci “Alege de pe Facebook să urmărești lucrurile cele mai interesante de pe platformă”.

      Revenim la Radu – La fel și YouTube. Poți urmări clipuri scurte amuzante sau clipuri mai lungi și educative.

      YouTube #1 (clipuri amuzante) = bad, YouTube #2 (educativ) = good.

      E YouTube rău? Da. E YouTube bun? Da.

        (Citează)

  12. Sunt lucruri sanatoase in articol, nu “corecte”. Care vin din experienta, intelepciune, studii.
    E si asta un mod de viata: sa ii critici pe cei ce vorbesc despre lucruri sanatoase care duc la o viata mai naturala si mai buna. Ai informatii si pareri utile la dispozitie, ignora-le daca nu ai mintea deschisa si vrei sa “traiesti doar cum vrei tu”.
    Oricum cum credem traim toti, doar ca unii vor sa faca ce e cu adevarat bine pentru ei si cauta si informatii si intelepciune legata de asta.

      (Citează)

  13. Într-adevăr sunt și filme din care înveți multe chestii. Am vizionat recent un documentar…”Wild România”, pe HBO Max, recomand!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus