►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 21 septembrie 2022
Despre distracÈ›iile simple È™i cele cu adevărat satisfăcătoare »
A fost o lună proastă pe toate planurile, deși nu există multe explicații pentru asta.
Aici ar fi de remarcat doar faptul că Ethereum a trecut la mecanismul de minare proof-of-stake (PoS). Cel vechi, proof-of-work (PoW), consuma mult mai mult timp și resurse. Atât de multe resurse încât acum se spune că rețeaua Ethereum consumă cu 99% mai puțină energie electrică.
Asta ar trebui să facă rețeaua și mai atractivă pentru doritorii de smart contracts și deci să tragă moneda în sus. Ce s-a întâmplat, în practică, a fost că prețul unei monede a scăzut de la 1.600 USD la 1.300 USD.
Se pare că, îl lipsa unui mecanism PoW care recompensa deci minerii cu sisteme puternice, fermele de criptomonede cum ar fi, o mulțime au abandonat rețeaua Ethereum și s-au orientat spre alte monede. În fond, dacă ai investit în putere de calcul pentru minerit, vrei să o folosești la ceva ce-ți aduce recompensa cea mai mare.
Așa că rămâne de văzut ce va fi în viitor cu Ethereum.
Nici Bitcoin n-a făcut vreo mare scofală. A oscilat toată luna între 22k și 19k dolari și pare în ușoară scădere.
A fost rău. Trendul pozitiv din articolul de acum o lună s-a inversat complet, iar bursa americană a evoluat foarte slab în ultima lună. N-am treabă cu bursa românească, dar înțeleg că și aici lucrurile au stat similar de prost.
Am văzut câteva motive pe la È™tiri. InflaÈ›ie peste aÈ™teptări la americani, incertitudine legată de evoluÈ›ia ratei dobânzilor în SUA, în fine, the usual suspects. Măcar preÈ›ul petrolului a mai scăzut, la fel È™i al energiei electrice. Pe de altă parte, s-a terminat oficial vara, se simte mai frig pe afară È™i deci vine realitatea iernii peste europeni, ocazie de scădere a consumului È™i a previziunilor de vânzare, cheltuială È™i orice altceva înseamnă schimburi economice, ceea ce indirect duce la scăderea multor companii la bursă. Și mai indirect, asta duce la un sentiment de nesiguranță pentru investitori, iar unii spun “fock it, vând acum È™i cumpăr din nou când o fi la minim sau când o fi o perioadă mai puÈ›in volatilă”.
Bursa este exemplul perfect pentru zicala “unde dai È™i unde crapă”.
Portofoliul meu are următoarele evoluții în acest moment:
O schimbare mare, având în vedere că vine după două luni consecutive în care evoluția la o lună a fost pozitivă. La modul grosier, portofoliul a revenit la situația din iulie, când aveam un year to date de -30%.
ÃŽn acest moment, sunt profitabil doar pe Pepsi, Coca-Cola È™i McDonald’s în zona de mâncare, pe Apple, Google È™i Microsoft în zona de tech È™i pe Lululemon pe haine, care a avut o evoluÈ›ie bună.
Visa și Mastercard, care aproape mereu au fost profitabile în portofoliul meu, sunt momentan pe minus.
Am vândut în ultima lună acțiunile Enphase, o companie green energy care a crescut în ultimele luni. Am vândut binișor, +42% și +62% pentru cele două tranșe de acțiuni deținute. Am mai făcut un 10% profit și pe NASDAQ100 și l-am vândut la momentul potrivit, a doua zi urmând o scădere mare.
Remarcabilă este și scăderea Adobe. Compania a anunțat venituri record în ultimul trimestru, dar acțiunile au scăzut 17% (și în total vreo 25% în această săptămână) pentru că Adobe a anunțat că va plăti 20 de miliarde de dolari pentru a cumpăra compania Figma. Acționarilor nu le-a plăcut această cheltuială.
Aici nu am găsit multe de raportat. Fondurile au scăzut și ele odată cu bursa, dar mai puțin, probabil pentru că managerii lor au atenuat scăderea vânzând la momentul oportun.
Pe imobiliare nu am văzut vreo analiză memorabilă.
Mă uimesc două proiecte din cartierul meu. Unul este Splai 214 sau ceva așa, celălalt un bloc al One de la Timpuri Noi. Ambele stagnează de ceva vreme. La clădirea Splai mai sunt de construit ultimele 2-3 etaje, dar nu văd nici o mișcare acolo.
La One Timpuri Noi chiar nu se mișcă nimic. Mai au de făcut acoperișul, parterul, intrarea în parcare și alte elemente. N-am mai văzut picior de muncitor pe acolo de ceva vreme.
Ambele sunt vândute integral, dar nu știu ce termen oficial de finalizare au. Poate de fapt sunt în grafic.
« Știrile zilei despre tehnologie – 21 septembrie 2022
Despre distracÈ›iile simple È™i cele cu adevărat satisfăcătoare »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
21/09/2022 la 11:24 AM
One Timpuri Noi mai au de ridicat ~2 etaje. Au primit PUZ acum ~5 luni si momentan asteapta autorizatia de constructie.
AdrianC(Citează)
21/09/2022 la 12:53 PM
Mai corect spus ar fi ca au avut autorizatie fara alea 2 etaje, le-au construit ilegal, iar acum asteapta smecheria numita “cerere de intrare in legalitate”.
Nu mai zic ca in brosuri & co arata o mare verdeata in fata, spre birourile Ikea, cand de fapt aia au ingradit acolo si urmeaza sa ridice (surpriza!) un bloc.
Niste gunoaie si astia.
Gasiti informatii interesante despre orice complex din zona pe Softpedia, momentan n-am vazut nimic in zona Tineretului/Timpuri Noi care sa-mi inspire incredere.
Pyro(Citează)
21/09/2022 la 12:16 PM
Nu ai nevoie de motive pentru care septembrie e o luna proasta pt stocks. Daca te uiti istoric septembrie e cea mai proasta luna pentru stocks cam din totdeauna. Exista cateva articole care analizeaza istoria pietei bursiere, au fost doar cativa ani in care septembrie a fost pe plus, majoritatea fiind un minus agresiv. Septembrie e o luna foarte buna pentru cei care fac dollar cost average
Sorin C(Citează)
21/09/2022 la 2:12 PM
Actiuni, pe romaneste. Stocks-u lu peste…
S(Citează)
21/09/2022 la 6:46 PM
https://www.youtube.com/watch?v=KMlRuM3r1O8
nea_caisă(Citează)
21/09/2022 la 12:38 PM
Investitorilor pe termen scurt-mediu nu actionarilor (eu vad actionari pe cei care detin pozitii semnificative in actionariat pe termen lung) nu le-a plăcut această cheltuială, dar este normala evolutia dupa anunt pentru ca, de regula, companiile care anunta achizitii au scaderi pe burse pe termen scurt.
Investitorii pe temen scurt-mediu penalizeaza iesirea unor sume importante din companii pentru plata actiunilor firmelor cumparate deoarece raman mai putini bani in companii pentru dividende, unii indicatori fundamentali se inrautatesc pentru ca se diminueaza capitalurile proprii etc.
Investitorii pe termen scurt-mediu, cel putin cei care sunt disciplinati, isi seteaza niste valori ai indicatorilor, atat tehnici cat si fundamentali, si vand sau cumpara actiunile urmarite sau din portofoliu in functie de evolutia lor. In momentul in care au proiectii de scadere a indicatorilor, dau sell pe actiunile respective astfel ca pretul o ia in jos (cei institutionali sigur au limitele prestabilite si chiar se tin de ele – acestia sunt si cei care au puterea sa miste piata).
lp(Citează)
21/09/2022 la 12:56 PM
Deci tu ai -32% ytd, in timp ce sp500 are YTD -19%, iar etf-urile disponibile în Europa ce replica sp500 (gen vusa, iusa, sxr8) stau mai bine de -10%
In condițiile astea, mi se pare și mai rentabil și mai puțin consumator de timp ca mare parte a investițiilor în acțiuni sa fie facute într-un etf pe sp500
Vlad(Citează)
21/09/2022 la 4:02 PM
Radu ne spune care este situatia portofoliului actual, dar nu a detaliat daca aici a luat in calcul si actiunile pe care deja le-a vandut pe profit. Am un feeling ca face o statistica bazata doar pe actiunile pe care le mai detine.
Andrei G(Citează)
21/09/2022 la 1:00 PM
Haha, intr-un cuvant… stonks!
Sol(Citează)
21/09/2022 la 1:22 PM
Foarte corect spus. Aceasta este si recomandarea specialistilor pentru investitorii la inceput de drum sau chiar pentru cei mai experimentati, dar care nu doresc sa petreaca mult timp pe analiza tehnica sau financiara a companiilor in care investesc.
De ce nu se intampla asta? pentru ca ETF-urile de mai sus inregistreaza aceeasi viteza redusa si la crestere, ceea ce nu este deloc interesant pentru investitorul retail de rand.
cristi(Citează)
21/09/2022 la 2:06 PM
A si intrat intr-un moment prost, atunci cand era frenezie maxima pe piata de capital. Erau articole despre bursa, crypto in toate ziarele, blogurile, vlogurile. Toti erau brusc specialisti si, desi nu aveau absolut nicio legatura cu domeniul, te invatau cum sa iti multiplici banii.
Costel(Citează)
21/09/2022 la 2:11 PM
Sa traiesti in Elvetia (la granita cu zona euro), Irlanda sau Austria , cu economii in franci elvetieni, facute mai de mult (dar si acum e bine). Niste lei pt dobanda si dolari, yeni, aur, cripto pt diversificare geografica.
Euro ii spargi.
De imobiliare in tarile astea oricum n-aveti bani :)
S(Citează)