►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
O știre de acum un an spune că în China au fost puse la pământ 15 clădiri-turn a căror construcție fusese abandonată. Este bună ideea aceasta și mi-ar plăcea să o văd și la noi.
Problemele de acest tip ale Chinei poate le mai știți din știri: au multe ghost cities, orașe construite parțial și unde nu locuiește nimeni pentru că dezvoltatorii au dat faliment înainte de a termina proiectele rezidențiale. Iar cum China este o țară mare, și proiectele rezidențiale sunt de amploare mare, așa că din loc în loc se găsesc ansambluri de câteva clădiri abandonate de mulți ani.
Dar asta este treaba chinezilor. Problema noastră este că și în București se găsesc astfel de clădiri neterminate, abandonate de mulți ani, dar primăria nu pare să aibă nici cea mai mică intenție de a face ceva în legătură cu asta. Nu mi se pare corect ca, dacă dezvoltatorul respectiv n-a mai terminat proiectul din cauze de lipsă de bani sau poate de lipsă de avize sau descoperirea altor ilegalități, lotul acela de pământ trebuie să rămână ocupat pe vecie cu scheletul unei clădiri care arată în cel mai bun caz “la gri”.
Exemple ar fi multe. Cele patru turnuri Planorama dintre Pantelimon și Colentina sunt un exemplu excelent. Construcția a fost abandonată prin 2008, iar de atunci sunt o ruină a Bucureștiului. Două clădiri sunt înălțate, dar neterminate. O a treia este la nivelul de groapă în pământ.
Al patrulea turn a fost finalizat pe banii proprietarilor după o vreme, dar vorbim de oameni care de 14 ani văd pe ferestre doar ruinele celorlalte blocuri și locuiesc în mijlocul unui șantier abandonat. Cât valorează un apartament acolo? Cine ar cumpăra unul pus la vânzare?
Și sunt multe altele. Vizavi de Hala Traian este o altă clădire abandonată, ceva de șapte etaje care ocupă tot colțul intersecției.
Pe BdKogălniceanu, o clădire de 4 etaje are doar planșeele făcute și scările interioare.
Pe Nicolae Caramfil, vizavi de penthouse-ul One vândut cu 2 milioane de euro, sunt niște clădiri tot în stadiul de ruină.
Prin Nordului este un bloc abandonat de ani de zile.
Pe Barbu Văcărescu, imediat după hotel Caro, o clădire triunghiulară este abandonată. Prime real estate acolo.
Casa Radio. Enough said. Puteți să numiți și altele în comentarii, dacă vă vin rapid în minte.
Trebuie demolate, curățat terenul și lotul vândut altora care vor ridica ceva acolo, că altfel București devine un oraș al ruinelor.
Singura schimbare notabilă a fost tot în Aviației, unde se întâlnesc Caramfil cu Barbu Văcărescu sau cum se cheamă acolo spre Podul Băneasa. Era pe colț, în spatele benzinăriei, o clădire abandonată de vreo 10 ani. A fost demolată recent și în locul ei este deja un bloc One construit.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
06/09/2022 la 7:50 AM
Intersecție N. Caramfil cu Alexandru Șerbănescu, în spatele benzinăriei Mol.
dumy(Citează)
06/09/2022 la 7:52 AM
Nu poti sa le faci nimic
Sa zicem dezvoltatorul a dat faliment și o parte din apartamente au fost vândute la proprietari și o parte sunt deținute de banca.
Dacă vrei sa le dărâmi proprietarii și banca te vor da în judecata pentru ca practic le dărâmi proprietățile și va trebui sa le plătești. Deci practic din bugetul și așa găurit al Bucureștiului o suma considerabila ar trebui data pentru salvarea fostelor companii falimentare.
Daca dai amenzi atunci amenzile se vor duce la constructorul care a intrat în faliment.
Dacă construcția a fost făcută ilegal atunci dărâmarea trebuie sa se facă pe banii constructorului care a dat faliment deci iar nu e posibila
Practic nu ai ce face deoarece e un Catch 22.
nicolae(Citează)
06/09/2022 la 8:23 AM
dai proprietarilor amenzi % din valoarea proprietatii + penalitati pt ca strica aspectul orasului pana cand depasesc valoarea si apoi le iei in instanta, le demolezi si faci un parc. Probabil asa ar trebui sa se faca in mod ideal, practic cred ca ai dreptate.
vlad(Citează)
06/09/2022 la 9:22 AM
Nu bossilor, faci un mediu de afaceri si legislativ care sa permita investitorilor sa cumpere usor astfel de spatii ca sa poata sa le dezvolte mai departe. Exista o lege a falimentului, e simplu ce se intampla cu activele si pasivele unei companii in faliment, doar ca #justitiaPeCareOAparam si ai carei magistrati gradati ii platim cu zeci de mii de euro, nu face nimic.
Boris(Citează)
06/09/2022 la 9:27 AM
Constructia e pe numele firmei si nu are inca receptia facuta, deci amenda se va duce tot la firma.
Pe scurt singura solutie e ca proprietarii reali sa mai plateasca o firma ca sa le termine blocurile.
Problema apare daca exista si o banca deoarece pe banca o intereseaza sa vand restul blocului si sa isi recupereze banii din acel apartament, deci cineva va trebui sa il cumpere si sa spere ca
1 toate apartamentele detinute de banca se vor vinde
2 toti proprietarii vor avea suficiente fonduri pentru a termina constructia
Tinand cont ca acele blocuri s-au facut in perioada boom ului imobiliar e putin suma pentru plata unui apartament(chiar si cu o reducere de 50% sa zicem 50K Euro), cine detine acei bani probabil va prefera sa ia ceva sigur decat sa faca acest pariu riscant
De asemenea nici o banca nu va da imprumut pentru cumpararea acelui apartament sau o va da cu o dobanda uriasa 3-4X fata de standard si cu plata din momentul acceptarii creditului.
nicolae(Citează)
06/09/2022 la 9:28 AM
Este prea complicat, ar trebui sa ai niste legi care sa spuna clar care este perioada maxima de finalizare a unei constructii si apoi Primaria sa initieze o actiune in instanta pentru a putea demola cladirile respective.
Lucrurile se vor rezolva de la sine atunci cand nu vor mai exista terenuri libere pentru constructii si va deveni rentabil sa cumperi o cladire inceputa, sa o demolezi si sa construiesti ceva in locul ei.
Momentan inca ma sunt zone in care se poate construi si nimeni nu vrea sa-si asume costurile demolarii.
Andrei G(Citează)
06/09/2022 la 8:06 AM
Radu, greșești! Cum adica lotul vandut altora? Statul nu poate demola si vinde terenul pentru ca nu e el proprietar. O eventuala demolare se poate obtine doar in instanta și după ani de zile. Chiar și asa demolare nu înseamnă transferul proprietății la stat. China este un exemplu nefericit.
Coco(Citează)
06/09/2022 la 9:23 AM
Bineinteles ca se poate, daca proprietarul este in faliment bunurile firmei se executa silit si se despagubesc in cota parte creditorii.
Boris(Citează)
06/09/2022 la 11:47 AM
Problema este sa gasesti pe cinea dispus sa cumpere o cladire terminata pe jumatate, adica o cladire ce implica niste costuri foarte mari pentru demolare.
Andrei G(Citează)
06/09/2022 la 4:32 PM
Andrei, nu asta e problema, ca se organizeaza licitatii, decide piata pretul. Si oricum de ce trebuie toate demolate (daca s-ar fi vandut cand s-au oprit lucrarile). Anumite chestii se puteau continua, doar s-au facut malluri la zeci de ani dupa ce a abandonat ceasca circurile foamei.
Problema e ca la toate cadrul juridic momentan este….in pom.
Boris(Citează)
06/09/2022 la 8:36 AM
@Radu, motivul pentru care în China există Ghost Towns nu este că au dat dezvoltatorii faliment, ai înțeles complet greșit fenomenul.
Orașele alea n-au fost construite niciodată pentru a fi locuite, ci doar pentru speculă imobiliară, practic aproape singura activitate de „investiție” a chinezului de rând.
Ciuby(Citează)
06/09/2022 la 9:14 AM
Exact. In schimb India a demolat recent doua turnuri de 40 de etaje care au încălcat autorizațiile și legile și au pus dezvoltatorul să plătească.
Em(Citează)
06/09/2022 la 9:44 AM
Terminarea blocurilor incepute acum multi ani nu o vad ca pe o solutie; proiectul folosit atunci e posibil sa nu mai fie conform cu normele in vigoare (s-au mai schimbat intre timp si normele de proiectare pentru constructii) … deci ar trebui facuta o expertiza, poate reluata proiectarea lor si vazut daca mai sunt conforme … alti bani, alta distractie
Victor S.(Citează)
06/09/2022 la 10:21 AM
Asta-i costul democratiei si pietei libere, ce sa-i faci. Si in Spania e la fel.
Pana la urma o sa le cumpere cineva.
Alta varianta ar fi sa le cumpere primariile si sa faca parcuri si parcari. Vezi sa nu. Desi sunt destule situatii de genul prin tara, la Sibiu au facut parcare etajata dintr-o hala de supermarket care a falimentat
S(Citează)
06/09/2022 la 10:31 AM
Ups, am gresit , parcarea e langa. Dar tot si-a gasit cumparator hala.
S(Citează)
06/09/2022 la 10:56 AM
Nu sunt deloc comfortabil cu tonul laudativ la adresa Chinei de la inceputul articolului.
Sol(Citează)
06/09/2022 la 11:50 AM
De fapt nu guvernul Chinez a demolat cladirile respective. Este vorba de un alt dezvoltator care a cumparat pe nimic bunurile vechiului dezvoltator intrat in faliment si a ales sa le darame si sa construiasca altceva pe terenul respectiv.
Andrei G(Citează)
06/09/2022 la 11:17 AM
Cred ca pe canalul The B1M am vazut un mini documentar legat de ghost town din china. Multe din cladirile alea nu au apa, curent, canalizare. Sunt facute doar pentru a misca banii dintr-o parte in alta si atat.
Alin(Citează)
06/09/2022 la 12:46 PM
in Com Pantelimon, in zona Selgros este un “cartier” de ma imulte blocuri, iar cele de la strada au ramas in stadiu de structura de la criza din 2008 cred. Dupa atatia ani, fiind supusa intemperiilor…structura nu s-a deteriorat ? Acum am vazut ca au inceput sa lucreze la ele..
DaeHan(Citează)
06/09/2022 la 2:10 PM
Este una mare rau de tot,a statuluim dar nu stiu sa iti spun unde ca nu-s din Bucuresti, dar imi parea identica cu Biblioteca Nationala
mihai(Citează)
06/09/2022 la 5:53 PM
Se declara ca structurile sunt degradate si reprezinta pericol public, si se demoleaza la urgenta.
Gaelex(Citează)
07/09/2022 la 9:28 AM
Parca numai alea sunt de demolat. Sunt multe cladiri vechi ce stau sa cada care trebuiesc demolate, mai ales prin centru. Eu as demola si Casa Presei, ma deprima cladirea aia :)
Catalin(Citează)