un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

YouTube ar putea permite să folosești muzică normală în clipuri fără să te pedepsească pentru asta

8 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Cea mai bună veste din ultima vreme de la YouTube este că testează posibilitatea ca creatorii de conținut să folosească în clipurile lor muzică normală, cu copyright, fără ca acele clipuri să fie demonetizate sau mai rău.

Era și timpul. Lui YouTube îi vine mintea la cap.

Acum, eu înțeleg politica lor dură în ce privește folosirea cântecelor în clipuri video. YouTube sunt vechi pe Internet, au fost printre primii care au pus muzică la liber pe net și deci au fost nevoiți să promită caselor de discuri o politică dură pentru respectarea copyright-ului. Cântăreții au profitat. Milioanele de views le aduc bani serioși. Psy, care a fost primul la un miliarde de views cu Gangam Style, a făcut banii din YouTube, nu din vânzarea de CD-uri. Mai mult, YouTube aduce bani multor muzicieni independenți. Inclusiv maneliștii din Români câștigă zeci sau sute de mii de euro din milioanele de vizualizări pe care le fac, ceea ce altfel n-ar putea face.

Problema este că politica aceasta s-a demodat. A apărut TikTok care nu doar că le fură vizualizări și timpul vizitatorilor, dar TikTok i-a învățat pe oameni că te poți filma mâncând un burger sau sărind în piscină pe muzică de Beyonce, de Snopp Dogg, de Drake, de Roxette, de Dani Mocanu, de Tiesto, de <insert singer here>. Uite că se poate! Și a început să placă asta și au folosit și mai mult TikTok în loc de YouTube.

Adevărul este că muzica pe care o poți utiliza pe YouTube este cam nașpa. Este muzică de lift. Pe moca sunt tot felul de piese fără copyright (la care nu știi de fapt dacă nu cumva se va activa vreun copyright care-ți taie clipul peste un an, dar asta este altă discuție). Pe bani sunt melodii vândute de diverse platforme. Acestea fac o treabă bună în a le categorisi după beat, stil, lungime, mood și altele, dar bani dau de obicei doar cei care fac mulți bani din acel clip. În principal, acele melodii se folosesc pentru filmări profesionale, pentru clipuri de prezentare a unei companii, a unui hotel, a unui interviu cu cineva. Sau le pui dacă ai foarte multe vizualizări și vrei clipuri făcute la mare artă, că acestea îți aduc banii.

Dar pe acele platforme tot nu găsești muzică de Beyonce, de Snopp Dogg, de Drake, de Roxette șamd. Și uneori ar merge bine o melodie modernă pe anumite clipuri, una care să se conecteze direct cu mintea spectatorul, nu doar să asigure o ambianță sonoră pe care o uiți în clipa următoare.

TikTok a dovedit atât de bine că funcționează sistemul lor de muzică la modă peste clipurile oamenilor încât acum s-a întors roata. Acum artiștii îi roagă pe creatorii populari de pe TikTok să folosească muzica lor pentru că este un boost mare de popularitate. Să fii pus pe TikTok pe clipul cuiva cu milioane de vizualizări poate asigura succesul unei melodii pe piață.

Meanwhile, pe YouTube, dacă folosești o melodie celebră poți păți orice. Poți să pierzi venitul din acel clip, care acum se duce la creatorul melodiei. Se poate ca acel clip video să fie delistat din platformă, poate iei și o avertizare. Se poate ca acele porțiuni din clip unde apare muzica să fie mutted automat, adică zero sonor în acea secțiune a clipului.

Eu le-am pățit cam pe toate din motive stupide. De exemplu, am filmat ceva în mașină și am uitat să opresc radio-ul, așa că pe fundal se aude niște muzică. Guess what? YouTube m-a anunțat că, deși eu nu am activat reclame pe clipurile mele, acesta va fi monetizat automat și banii merg la artist. Nu a contat că vocea mea era cu 12 dB peste muzica de la radio, de abia identificai ce piesă este acolo.

Am filmat ceva la mare, pe plajă. Ghinion, răcnea muzică din boxe la o terasă, iar acele 20 de secunde au fost mutted, deși de fapt era vocea mea în față și niște muzică pe care nu mi-o doream pe fundal. În principiu, din cauza diverselor sancțiuni sau mai degrabă pățanii făcute de-a lungul timpului cu YouTube, evit să filmez sau măcar să vorbesc eu pe video atunci când se aude orice muzică ambientală în jur. De obicei tai sonorul de pe acele clipuri și pun altceva, poate cuvintele mele înregistrate în altă parte sau muzică fără copyright, din aceea de lift.

Așa că știrea că YouTube cercetează în cerc restrâns, cu anumiți creatori de conținut, posibilitatea ca aceștia să folosească muzică “normală”, este foarte bună. Pe de altă parte, este vorba de Google. De obicei testează cu anii anumite lucruri, apoi le lansează doar în SUA, că sunt mai ușor de controlat și de schimbat contractele pe acolo. Restul lumii? Nu mai contează…

Dar este un pas în față. Să sperăm că va fi făcut și pentru România cândva.

 

asus s5507

    3 comentarii

  1. Pana la urma tot cu copyright va fi, si nu stiu daca pe tiktok cere cineva acordul, cine stabileste cat a fost melodia si cat imaginile din succesul unui clip. Unii mai au si legislatie de urmat. Pentru gazela ratacitoare pe pasunile nesfarsite ale retelelor sociale normal ca e mai bine moca.

      (Citează)

  2. O veste foarte buna.

      (Citează)

  3. Pai cum ai zis la început, dacă pierd vizionari, ar trebui sa se grăbească cu implementarea sistemului pana nu ii prea târziu. Este deja lume care cauta și informații direct pe tiktok…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus