un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 18 august 2022

18 Aug 2022  ·

ȘTIRI  ·

24 comentarii

Broken Roads pare un RPG ca pe vremuri:

asus s5507

    24 comentarii

  1. Link greșit la google

      (Citează)

  2. Sistemele astea de analiza comportamentala precum cel implementat de AirBNB devin din ce in ce mai similare cu sistemul de scor social din China. Pur si simplu, in functie de analiza aplicatiei, poti ajunge in situatia in care nu vei putea inchiria o locuinta in momentul in care vrei sa pleci in vacanta.

      (Citează)

    • pai daca esti cuminte, de ce sa iti fie frica?
      si la banca ai scoring, si pt asta tot poti sa ai un card de debit sau sa beneficiezi de serviciile bancii, chiar daca ai scor naspa.

        (Citează)

    • @Andrei: sistemele alea de analiza comportamentala se uita la niste chestii: varsta, review-uri pozitive, distanta fata de casa, weekend sau nu etc. Adica eu ca om care foloseste airbnb ma uit la review-urile locurilor pe care le inchiriez, mi se pare normal sa faca si proprietarul acelasi lucru.

      Problema pe care vrea sa o rezolve airbnb e destul de nasoala pentru proprietari si solutia nu ar trebui sa afecteze clientii normali.

        (Citează)

    • Intr-un fel face sens.

      Avem acum big data + capacitati de automatizare a analizei respectivelor date. Cumva analiza comportamentala e pasul urmator.

      Mi se pare ca lumea e contra mai mult pentru ca China. SI pentru ca criteriile pot fi politice, ceea ce e a dracu de periculos, daca ai zis “Mue Dragnea” poate nu te mai califici pentru imprumut la banca.

        (Citează)

    • Exact la asta se uita si mult hulitul sistem de credite sociale din China: varsta, plata taxelor, activitatea anterioara, etc.
      Si in functie de asta decide daca ai voie sa calatoresti cu trenul/cu avionul, daca ai voie sa iesi din tara sau nu, daca ai voie sa te cazezi la hotel, etc. Lucruri din astea banale, de care nu ai de ce sa iti fie frica daca tu esti corect.

      Noroc ca noi traim in Europa, unde s-a implementat GDPR-ul si asta ne apara cat de cat de anumite analize comportamentale pe care ar vrea companiile sa le faca.

        (Citează)

    • Nu e acelasi lucru, Andrei.

      In China e o problema de carrot and stick. Daca faci scandal si deranjezi sistemul, ti se retrage accesul la diferite facilitati sau ti se restrang libertatile.

      Aici e ceva mai direct. Nu e vorba de control ci de a evita situatii neplacute pentru proprietari. E o consecinta a unor evenimente. Tinerii inchiriaza niste locatii special pentru a tine petreceri acolo. Ii distrug omului casa, ii deranjeaza vecinii etc. Nu e ceva teoretic, e ceva real si masura asta e o posibila solutie.

      Chestia asta in care oamenii fac comparatii aiurea cu sistemele totalitare trebuie sa inceteze. Da, si nazistii aveau autostrazi, asta nu inseamna ca autostrazile sunt proaste. Putem judeca o situatie si pe meritele ei.

        (Citează)

    • @Giani Mucea, am scris un reply destul de stufos, dar din pacate a intrat in moderare si nu sunt sanse sa apara prea curand.
      Nici nu stiu ce ar trebui sa modific la el ca sa treaca de filtre.

        (Citează)

  3. Caietele sunt la preț dublu față de anul trecut..

      (Citează)

  4. Una i sa te uiți tu si sa decizi si alta e sa se uite AI si sa decidă.

    Astia de nu s cuminți, sunt oameni mișto

    Giani Mucea:
    @Andrei: sistemele alea de analiza comportamentala se uita la niste chestii: varsta, review-uri pozitive, distanta fata de casa, weekend sau nu etc. Adica eu ca om care foloseste airbnb ma uit la review-urile locurilor pe care le inchiriez, mi se pare normal sa faca si proprietarul acelasi lucru.

    Problema pe care vrea sa o rezolve airbnb e destul de nasoala pentru proprietari si solutia nu ar trebui sa afecteze clientii normali.

      (Citează)

    • Sigur si sunt sigur ca exista proprietari care fac asta. Dar in general, ca societate, am ajuns la un punct in care putem folosi calculatorul sa ne ajute prin procesarea informatiilor si luarea unor decizii in mod automat.

      Or fi oameni misto, dar daca as fi proprietar si mi-as gasi casa devastata nu prea mi-ar pasa de asta.

        (Citează)

    • Dar de ce trebuie un sistem automat unde decizia este la AirBNB si nu se poate face un sistem manual unde decizia sa fie la proprietar?
      Adica fiecare client sa aiba review-uri la fel cum au proprietarii. Si daca ai review-uri sub 90% sa spunem, atunci sa nu se confirme automat rezervarile, sa fie nevoie ca proprietarul sa le accepte manual.

      Asa ca daca vad un “turist” despre care alti doi proprietari au spus ca le-a distrus casa, il refuz si am scapat de probleme.

        (Citează)

    • Nu stiu, poate ca oamenii s-au gandit sa nu incarce proprietarul cu informatii. Sau poate ca chiar asa va arata sistemul la sfarsit. In orice caz, efectul e limitat asupra clientilor.

        (Citează)

    • De unde stim care este efectul asupra clientilor? Avem idee ce se intampla pe termen lung cu datele colectate de catre AirBNB?

      Nu pot sa fiu de acord cu niciun sistem automatizat de analiza comportamentala, mai ales acolo unde nu este absolut necesar.

        (Citează)

    • Acum eu nu stiu care e problema ta: ca sistemul ia decizii in locul proprietarului sau ca sistemul se uita in datele clientilor?

      Unele informatii sunt disponibile oricui, cum ar fi orasul de resedinta si review-urile. Data nasterii pare singura informatie care nu e la liber si pe care sistemul ar lua-o in considerare. Acum nu stiu ce sa-ti zic, daca tu ai probleme cu faptul ca un sistem iti verifica data nasterii ca factor intr-o decizie, pot sa inteleg asta. Dar alternativa ar fi sa ofere informatia asta proprietarului, nu? Crezi ca e o varianta mai buna asta?

        (Citează)

    • Am zis deja ca nu imi place faptul ca datele utilizatorilor se interpreteaza de catre un sistem automatizat si se creeaza profile ale acestora. Mai departe nu stie nimeni cum vor fi folosite (vezi scandalul Cambridge Analityca).

      Este o diferenta mare intre situatia in care un proprietar vede datele mele si review-urile si situatia in care o companie face o analiza comportamentala in baza obiceiurilor de calatorie a zeci de milioane de utilizatori.

        (Citează)

    • Uite, de exemplu din comentariile de pe acest blog se pot afla cateva informatii despre tine:
      – tara in care locuiesti;
      – masina pe care o detii + anul achizitiei;
      – anumite preferinte culinare;
      – etc.

      Si nu este neaparat o problema, pentru ca ar fi destul de greu ca un alt cititor sa le puna cap la cap si sa-ti faca un profil complet.

      Dar cum te-ai simti daca ai afla maine ca Radu are un tabel cu profilul tuturor cititorilor care au comentat vreodata. Si ca a facut o analiza incrucisata in functie de informatiile din comentarii, ip-ul de pe care ai accesat site-ul in anumite zile si la anumite ore, dispozitvul de pe care ai accesat?
      Si in functie de acest profil Radu poate sa-si dea seama care sunt orele intre care nu esti acasa sau care sunt locurile pe care le frecventezi des, cum ar fi restaurante si cafenele.

        (Citează)

    • O comparatie mai exacta ar fi daca Radu ar face o analiza a datelor si ar bloca pe baza lor unii cititori de la a scrie comentarii care includ anumite cuvinte.

      Ideea e ca datele respective exista. Tu le-ai dat benevol, ca sa poti sa ai acces la platforma. Sigur, modul in care compania le foloseste e important – nu vreau sa le dea altei firme, nu vreau sa imi trimita reclame targetate, nu vreau sa faca cu datele respective lucruri despre care nu ma anunta. Dar in cazul asta au anuntat. Au zis cam ce date folosesc si care e rezultatul. N-au facut o manevra dubioasa in care sa extraga mai multe informatii decat ce am dat eu direct si sa le transfere altei parti sau sa abuzeze de ele pentru a scoate mai multi bani de la mine, sau pentru a imi influenta mie deciziile cumva.

      Tu zici ca preferi sa fie vizibile de catre utilizatori, eu nu. M-as simti mult mai rau daca tabelul ala pe care il are Radu ar fi disponibil la liber.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Am zis deja ca nu imi place faptul ca datele utilizatorilor se interpreteaza de catre un sistem automatizat si se creeaza profile ale acestora. Mai departe nu stie nimeni cum vor fi folosite (vezi scandalul Cambridge Analityca).

      Este o diferenta mare intre situatia in care un proprietar vede datele mele si review-urile si situatia in care o companie face o analiza comportamentala in baza obiceiurilor de calatorie a zeci de milioane de utilizatori.

      Poate ca n-am inteles eu corect, dar compania nu iti face tie profilul. Compania face profilul cererii tale. Nu e o sabie care atarna asupra ta mereu, e o analiza a probabilitatii ca cererea ta pentru casa aia din perioada aia sa fie pentru o petrecere sau nu. Si chiar si in cazul ca rezultatul e pozitiv, tot nu te blocheaza de la a rezerva orice.

        (Citează)

    • Compania face profilul tau, pentru a putea analiza cererea. Si apoi, daca decide ca tu esti genul de persoana care ar face o petrecere, nu-ti mai permite sa inchiriezi anumite locatii.

      PS: poate ca nu s-a inteles, dar eu nu am spus ca proprietarii trebuie sa aiba acces la acele informatii detaliate.
      Am spus ca acestia ar trebui sa aiba acces la review-uri primite de turisti si eventual la localitatea de domiciliu a acestora plus varsta. Iar numele utilizatorului sa fie anonimizat.

        (Citează)

    • Compania face profilul cererii. Adica include datele tale, dar si locatia si timpul. Asta inseamna ca unele cereri pe care le faci ar putea fi aprobate, altele nu. Iar alea care nu sunt aprobate, nu sunt aprobate doar pentru anumite tipuri de case, alea la care proprietarul nu e prezent. Dar pot fi aprobate altele, in aceeasi localitate si in aceeasi perioada. Adica nu e ca si cum n-ai putea sa mai inchiriezi nimic.

      Pai proprietarii au acces la review-uri si localitatea de domiciliu si acum, dar se pare ca nu e suficient. De ce? Nu stiu ca n-am fost in situatia aia. Poate sunt foarte multe cereri si n-au oamenii timp sa verifice toate review-urile, poate aia care dau petreceri folosesc conturi one-off, nu stiu. Iar data nasterii probabil ca e considerata informatie sensibila, deci nu e data proprietarilor.

        (Citează)

  5. Andrei G:
    Dar cum te-ai simti daca ai afla maine ca Radu are un tabel cu profilul tuturor cititorilor care au comentat vreodata.

    Nici macar nu e vorba de Radu aici, poate face gravatar asta mult mai bine adunând informatiile de pe mai multe bloguri

      (Citează)

  6. Andrei G:
    Dar de ce trebuie un sistem automat unde decizia este la AirBNB si nu se poate face un sistem manual unde decizia sa fie la proprietar?
    Adica fiecare client sa aiba review-uri la fel cum au proprietarii. Si daca ai review-uri sub 90% sa spunem, atunci sa nu se confirme automat rezervarile, sa fie nevoie ca proprietarul sa le accepte manual.

    Asa ca daca vad un “turist” despre care alti doi proprietari au spus ca le-a distrus casa, il refuz si am scapat de probleme.

    This.
    Feedback proprietari despre chiriasi. Simplu.
    “Analiza comportamentala” … pff… please miss me with that intrusive s**t

      (Citează)

  7. Unde greșesc ăștia cu cărțile audio, gem AudioTribe sau Voxa.

    AudioTribe e scump, 7 euro o carte nu e ok. Cică rămâne a ta. Nu mă interesează. Am citit-o, vreau alta.

    Voxa e un pic mai bine, dar are preț unic/lună – 48 de lei și asculți/citești nelimitat. Părerea mea, pe lângă varianta preț lunar, ar trebui să fie și un preț/carte. Adică aș da 12 lei să ascult o carte, în cât timp am eu la dispoziție, decât să citesc/ascult doar ipotetic 10 cărți/lună cu 48 de lei pe Voxa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus