►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Topul fast-food-urilor din România după cifra de afaceri, cu Mesopotamia și Gigi in top 5
Mi-am comandat praștie cu laser, pentru că există praștii cu laser și boloboc de nivel »
10 Aug 2022 ·
Întotdeauna este plăcut să vezi flagship-uri noi, mai ales unele inedite precum cele pliabile Samsung Fold4 și Flip4.
Când m-am apucat însă să scriu despre ele și mi-am adunat gândurile după ce le-am butonat și filmat, termenul care-mi venea în minte cel mai des a fost “update minor”. Așa sunt telefoanele, un update minor față de generația anterioară.
Norocul Samsung este că Fold3 și Flip3 au fost telefoane foarte bune, primele cu adevărat gata pentru mainstream, iar asta s-a văzut și in vânzări. S-au vândut vreo 10 milioane de foldables în lume în perioada anterioară, iar Samsung are 87% din această piață. Este practic a lor, câteva modele concurente fiind limitate doar la piața chineză.
Generația anterioară este foarte bună. Are inclusiv rezistență la apă, ceea ce părea de nesperat acum 2-3 ani, chipset de top, ecran de top cu refresh mare. Așa că, pentru Flip4 și Fold4, Samsung nu a avut decât să aducă la zi câteva specificații, dar fără a schimba major nici un aspect.
Update: au apărut precomenzile și prețurile pentru toate variantele:
Seria Flip este cea mai bine vândută de la Samsung și am zis de anul trecut de ce: este un telefon ce poate fi utilizat de oricine. Aduce în plus acel factor cool și fashionable legat de plierea sa, dar este și practic, ai un telefon cu ecran mare ce devine apoi un telefon mic, ușor de strecurat în buzunar.
Matilda își dorea unul, dar cum Alice îi dă le jos telefonul de câteva ori pe zi (și apoi bocăne cu el în podea sau în pisică), am zis să mai așteptăm o vreme.
Anyway, Flip4 este un Flip3 cu procesor modern, acum un Snapdragon 8+ Gen 1, cel mai tare al momentului. Vine cu 8 GB RAM și poate fi comandat în variante cu 128/256/512 GB memorie de stocare. Are tot două camere pe spate, una normală de 12 MP f/1,8 OIS și alta ultra-wide de 12 MP f/2,2. Fără zoom optic, dar adevărul este că puțini i-ar simți lipsa.
Cel mai important update este la baterie, care este cu vreo 10% mai mare, urcă de la 3.300 mAh la 3.700 mAh. Încărcarea se face tot la maxim 25 wați, chiar aș fi vrut să văd o trecere mai convingătoare spre 45 wați la Samsung, în condițiile în care alții scot mid-range-uri cu 150 wați charging.
În rest, telefonul este același. Ecran de 6,7 inci 1080p cu refresh de maxim 120 Hz și acum sticlă Victus+. La hands-on nu mi-am putut da seama cât de “variabil” este acesta, dar sunt sigur că vor apărea astfel de informații. Aceeași rezistență la apă IPX8, cameră frontală de 10 MP, ecran micuț cover de 1,9 inci cu widgeturi și încadrare pentru fotografiere. Ecranul acesta cover rămâne unul dintre avantajele telefonului.
Are desigur și funcțiile suplimentare aduse de forma sa pliabilă, adică îl poți îndoi la 90 de grade pentru a fi un fel de suport în fotografiere șamd.
Culorile din acest an sunt destul de slab saturate, nu vă temeți de acel nou Bora Purple sau de cel albastru. Costă 5.399 lei la lansare pentru varianta de 128 GB, preț similar cu cel de anul trecut, iar la precomandă primiți și un voucher de 150 euro (valabil pentru produse și accesorii Samsung), plus un an de Samsung Care+, ceea ce este o afacere bună, că e un serviciu bine gândit și care costă ceva pe cont propriu.
Problema la un update minor este că generația anterioară rămâne o afacere la fel de bună, mai ales că va fi disponibilă la preț mai mic. În fond, câți își vor putea da seama de diferența între Snapdragon 8+ Gen 1 și Snapdragon 888 de anul trecut?
Fold4 este cam aceeași poveste, un update minor. Snapdragon 8+ Gen 1 și aici, cu 12 GB RAM și stocare 256/512/1 TB.
Ecranele sunt foarte similare cu generația anterioară, 7,6″ cel mare și 6,2″ cover screenul, ambele la maxim 120 Hz, dar acum ambele protejate de Gorilla Glass Victus+. Rezistență la apă IPX8, carcasă tot din aluminiu, software care încearcă să te ajute cu split screen și rulat mai multe aplicații simultan pe ecran.
Update-ul care trebuie menționat aici s-a făcut la camere. Acum avem o soluție similară cu cea de pe S22, camera principală are 50 MP f/1,8 OIS și din experiența cu S22 vă pot spune că este o îmbunătățire sesizabilă, în special cu software-ul Samsung pentru modul portret.
Modulul foto-video include și ultrawide de 12 MP, zoom optic 3x de 10 MP stabilizat optic, cameră pe cover screen de 10 MP și o cameră sub ecran pe cel mare, tot de 4 MP. Aceasta parcă face fotografii un pic mai bune decât anul trecut, sunt mai puține efecte nedorite în imagine, dar nu vreun pas semnificativ în față.
Bateria mi s-a părut dezamăgitoare la 4.400 mAh. Este un telefon mare, te aștepți să încapă mai multă baterie în el. În plus, se încarcă tot la 25 wați. Momentan doar S22 Ultra are 45 wați pe încărcarea pe fir.
Aceeași concluzie: nu ai luat anul trecut un Fold și vrei unul? Iată un model adus la zi, dar nici cel de anul trecut nu este deloc o afacere rea, mai ales dacă-l găsești la preț redus.
Fold4 se lansează la 1.800 euro, 8.899 lei mai exact pentru 256 GB, iar la precomanda primiți un voucher pentru produse Samsung de 200 de euro și un an de Samsung Care+.
Samsung a enumerat multe îmbunătățiri pentru earbuds-urile lor de top, dar toate sunt din acelea care trebuie testate pe o perioadă mai lungă ca să-ți dai seama de performanța lor.
Un lucru ușor de sesizat este însă că volumul căștilor a scăzut cu 15%. Mie îmi place forma lor, sunt destul de plate și deci păstrează centrul de greutate în ureche, adică nu “atârnă” în afara acesteia și deci ar trebui să nu cadă foarte ușor de pe poziție.
Samsung spune că anularea activă de zgomot a fost îmbunătățită, iar software-ul face automat comutarea pe ambient mode când detectează voce în jur. Unul dintre microfoane are o protecție de vânt îmbunătățită și sunt curios dacă asta va înlătura fâșâitul ce apare uneori când este vânt pe afară. Autonomia este bună pentru dimensiunea căștilor, 5+19 ore ANC on și 8+29 ore ANC off, iar cutiuță de transport are încărcare wireless.
Există acum și posibilitatea de a conecta ușor căștile la televizoare Samsung compatibile, iar funcția dual connect transferă apoi conexiunea spre telefonul tău atunci când primești un apel. Conectivitatea ușoară cu televizorul este un bonus, de când cu Alice inclusiv eu am avut momente când mi-am dorit să ascult televizorul prin căști, ca să nu o deranjez.
Căștile mai fac și procesare de sunet pe 24 de biți, dar cu un schepsis mare. Nu folosesc codecul LDAC pentru asta, ci un codec proprietar Samsung, inclus în telefoanele Samsung Galaxy cu OneUI 4.0 și mai noi. Asta le face capabile de sunet hi-fi, dar fără vreo certificare de la cele două standarde mari din domeniu, ci doar dacă ai un telefon Samsung compatibil.
Prețul mi se pare mare în aceste condiții, oficial la lansare este de 1.099 lei. Știu că sunt Samsung și vor scădea la preț în lunile anterioare, probabil vor putea fi luate și la 600 de lei după o vreme. La lansare, însă, costă mai mult decât concurența lor de la Sony WF-1000XM4 sau Huawei FreeBuds Pro 2, care vin cu LDAC și alte funcții similare, poate chiar mai bune. Trebuie să fii fan mare Samsung sau să-ți placă forma acestora Buds2 Pro sau să le iei la un preț mult mai bun ca să merite comparația.
Din păcate, Samsung a eliminat din gamă varianta Classic, cea care are bezel rotativ și pe care am cumpărat-o și eu anul trecut. Îmi place foarte mult acel bezel rotativ, chiar este o invenție bună, și îmi pare rău să-l văd mătrășit după foarte mulți ani de prezență pe ceasuri.
Așa că Watch5 vine doar în variante de 40 și 44 mm și fără un bezel ceva mai impunător, iar în opinia mea arată ca niște jucării, nu ca ceasuri de adulți. Culorile vesele ale Samsung și fețele cu tot felul de animăluțe sau personaje animate contribuie la aspect.
Update minor și aici, voi spune în continuare. Watch5 se încarcă mai repede cu 30%, nu ceva crucial. În rest, ceasul rămâne unul cu multe funcții, că pe lângă clasicele notificări din telefon și trackingul de activități, ceea ce fac toate ceasurile din piață, Watch5 îți măsoară și BMI-ul, face electrocardiogramă și măsoară și tensiunea arterială. Și Watch4 are aceste funcții și eu sunt în continuare mulțumit de ele.
Ecranul este acum protejat de cristal safir cu duritate 8, iar carcasa este din aluminiu. În rest, însă, nu sunt mari diferențe, doar câteva fețe în plus, ceva îmbunătățiri pe la detecția somnului și vreo două curele noi. Prețul de lansare este de 1.599 lei pentru varianta 40 mm cu bluetooth, mai mult daca vreți și LTE sau diagonala mai mare. Acestea ceasuri scad însă la preț după câteva luni, prin decembrie-ianuarie se vor găsi probabil la 1.000 de lei la ofertă. Un Watch4 este astăzi 589 lei la eMAG.
Watch5 Pro este nou în gamă. Acesta are un aspect pe placul meu, cu o ramă a ecranului mai impunătoare, un pic ieșită în relief, dar din păcate fără bezel rotativ. Watch5 Pro vine cu un upgrade important la materiale, carcasa este din titaniu, iar ecranul dintr-un cristal safir de duritate 9 (din câte știu, doar diamantul are 10). Cureaua folosește o închidere magnetică, fără perforații. Arată bine, mi-a plăcut ca model.
Are și cea mai mare baterie dintre toate. În ordine, avem așa: Watch5 40 mm are baterie de 284 mAh, Watch5 44 mm are baterie de 410 mAh, iar Watch5 Pro de 590 mAh. Nu este clar ce autonomie va avea în număr de zile, asta rămâne de văzut la vreun review.
O funcție prezentă doar pe Pro este posibilitatea de a introduce în ceas trasee în format .GPX și ceasul oferă navigație turn by turn pe poteci montane, plus instrucțiuni despre cum să ajungi înapoi la punctul de plecare dacă te-ai rătăcit. Altfel spus, prin materiale și astfel de funcții Samsung concurează și cu noile Huawei cu carcasă de titaniu, dar și cu unele ceasuri Garmin, modelul Watch5 Pro adresându-se amatorilor de sporturi outdoor. Nu știu cât de mulți sunt aceștia, dar asta e problema lui Samsung, nu a mea.
Ecranul este Super AMOLED pe toate, iar software-ul este bazat pe WearOS cu OneUI Watch 4.5 la lansare. Din experiența cu ceasul meu, sunt mulțumit de funcțiile acestuia și de software. Prețul la Watch5 vi l-am spus. Watch5 Pro începe de la 2.299 lei, cum mă și așteptam după ce leakurile au vorbit despre noile materiale.
« Topul fast-food-urilor din România după cifra de afaceri, cu Mesopotamia și Gigi in top 5
Mi-am comandat praștie cu laser, pentru că există praștii cu laser și boloboc de nivel »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
10/08/2022 la 3:28 PM
Smecheria era sa ne zici acum, dupa lansare o sa stim si noi care e mersul. Hai bine, revenim dupa lansare.
xixache(Citează)
10/08/2022 la 4:14 PM
ok, asteptam noul iphone.
e mid aug, trebuie incet incet sa apara “scaparile in presa”.
legat de cum nu se schimba nimic, dar in fine, hype, hau hau.
mihnea(Citează)
10/08/2022 la 4:46 PM
9000 de lei ???? Sigur e telefon? Nu vine și cu vreun laptop la pachet?
Adi(Citează)
10/08/2022 la 5:17 PM
Are cineva Fold 3? Sunt curios cum se mentin ecranul si balamalele dupa 1 an de folosire zilnica.
Dan(Citează)
10/08/2022 la 6:40 PM
Boss, în afara de piscotari care îl țin o sapt la review, nu cumpăra nimeni asa ceva
mihnea(Citează)
10/08/2022 la 10:47 PM
Da, am eu Fold 3, iar sotia Flip 3. Dupa aprox 10 luni de folosire , ambele ecrane si balamale se prezinta excelent. La Fold a inceput sa se desprinda un pic folia de protectie din silicon de pe ecranul mare, in partea de jos. Se pune alta in service, pe garantie. In rest, absolut nicio problema. Si n-as mai reveni sub nicio forma la un telefon obisnuit. Nu dupa ce m-am obisnuit cu ecranul ala.
boglous(Citează)
12/08/2022 la 2:33 PM
Prietena mea a avut Flip 3, iar colegul de birou un Fold 3.
Pareri pe scurt despre fiecare:
1. Flip
– prietena mea l-a vandut dupa o luna si ceva, nu s-a putut acomoda cu android (venea dupa vreo 7-8 ani de apple si a ramas la apple dupa ce a scapat de samsung);
– balamalele se tineau bine, era ok din punctul asta de vedere, dar telefonul era f fragil, ecran f moale, te purtai cu el de prca aveai o bijuterie, nu un telefon;
– daca ii pui husa, arata ca naiba si devine ffff gros;
– in rest, android, cautam tutoriale pe youtube sa facem o modificare in setari 🙃
Fold:
– mult mai solid si mai practic
– foarte prost pe scris mesaje, whatsapp, emails deoarece ecranul mic este super subtire, ca barbat cu degete normale nu reusesti sa scrii pe el, iar cand il desfaci tastatura este rupta in doua: jumatate la mana stanga, jumatate la mana dreapta si este suuuuper incomod. Pacat de cum se vad mailurile pe el si ca chiar iti poti pune ideile in ordine sa scrii emails in toata regula…
– camera foto jalnica
Raport calitate pret: mi se pare mult prea scump pentru ce primesti, daca esti cu android, mult mai corect este samsung note sau galaxy + sau cum naiba le mai zice: alea mari de la ei. Daca vrei iphone, pro max e mult peste dpmdv, ca return vs money paid.
Anyway, ma batea si pe mine gandul sa incerc un android, nu am mai avut de la Samsung s2 pe care l-am schimbat cu Iphone 4. Dar cand l am vazut la prietena mea, mi-a trecut rapid.
Marius(Citează)
10/08/2022 la 8:02 PM
cam asa este, din gama anterioara fold/flip s-au vandut doar aprox. 10 milioane, subtire..
xixache(Citează)
10/08/2022 la 9:30 PM
10 mil sunt cifre serioase?
adica simt un sarcasm lvl 99 de la tine.
mihnea(Citează)
11/08/2022 la 12:15 AM
M-am uitat la clipul despre Z Flip, ma interesa conceptul inainte sa im iau 13 mini. Nu pot sa nu observ cum intr-un video despre Z Flip 4, deja la secunda 11 mentionezi celalalt model, Z Flip 4. Nici n-ai prezentat telefonul inca, dar deja mentionezi un alt telefon. Asta pe langa ecou si zgomote de fundal
C(Citează)
11/08/2022 la 9:59 AM
Am Flip3 de aproape 1 an. Telefonul chiar decent. Teama cea mare cu ecranul si mecanismul de indoire nu s-a adeverit, telefonul functionand impecabil.
In schimb, s-a adeverit ce spunea toata lumea in review-uri: bateria tine cam putin.
Si asta poate ar fi nemultumirea cea mai mare. Dar in realitate nu e chiar asa grav. Poate de 1-2 ori am ramas efectiv fara baterie si posibilitate de a-l incarca. In rest mai mereu am o alimentare pe langa mine.
corny(Citează)