►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Samsung Fold4 este un telefon foarte bun. Am zis la primele impresii că este un update minor față de Fold3 și pe hârtie așa este. În practică, când folosești noul taskbar adus de interfața Samsung, descoperi că Fold4 devine dintr-o dată foarte ușor de folosit în multi-tasking și mai ales multi-window față de generația anterioară, iar asta parcă deschide o nouă dimensiune a performanței sau măcar utilității sale.
Cred în continuare că se adresează unei nișe de clienți, dar este și primul telefon pliabil pe care simt că l-aș putea folosi și eu pe termen lung fără să regret nimic față de un telefon normal. Are însă și câteva dezavantaje sau probleme pe care Samsung ar trebui să le adreseze prin update-uri sau măcar în generația următoare, că multe dintre ele erau prezente și pe Fold3.
Preț: 8.899 lei la eMAG la lansare, dar sunt și niște oferte speciale, 1000 lei voucher și altele.
Iată review-ul pe video. Multe funcții pe care le descris în text mai jos, precum partea de multi-window și cum învârți ferestrele, se văd imediat pe video, că face cât o mie de poze:
(Apropo, mă bucur să observ că am scris și filmat unul dintre primele review-uri din lume la Fold4. Am folosit telefonul mai mult de o săptămână, cred că am fost printre primii din România cu el în mână pentru teste.)
O să trec rapid prin lucrurile evidente. Hardware-ul este foarte puternic, chipsetul Snapdragon 8+ Gen 1 a obținut rezultate excelente în toate benchmark-urile de procesare și grafică, dar se simte foarte rapid și în utilizarea normală. Nu am simțit nicăieri lag, agățări sau alte întârzieri, nici măcar atunci când pui pe ecran 3 aplicații simultan, în multi-windows. Chipsetul se încălzește rapid, Qualcomm nu are vreo soluție magică în acest sens, iar într-un stress test de 20 de minute a arătat un throttling care i-a redus performanța la 60%. Chiar și așa trecut în throttling, însă, tot rămâne foarte performant și capabil să ruleze orice joc pe perioade lungi de timp.
(Geekbench single-core: 1.329 puncte; Geekbench multi-core: 4.045 puncte; 3DMark Wild Life: 11.047 puncte; 3DMark Wild Life Extreme: 2.786 puncte dacă doriți să comparați cu alte telefoane. I mean… peste 11.000 de pct în 3DMark.)
Face pereche cu 12 GB RAM. Stocarea este de 256, 512 sau 1.024 GB tip UFS 3.1, adică foarte rapidă. Mai primești și cam orice funcție adițională posibilă, de exemplu este un telefon cu UWB, are și Wi-Fi 6e la bord (am prins 860 Mbps) și difuzoare stereo.
Ecranele sunt de asemenea foarte performante. Cel principal are o rezoluție de 1.812 x 2.176 px, aproape pătrat (mai exact, raport 1,2:1), este luminos până spre 1200 nits și are refresh variabil de maxim 120 Hz. Cover screen-ul are 6,2 inci în diagonală, rezoluție 904 x 2.316 px (raport 2,5 la 1), adică este mai îngust și mai înalt decât pe majoritatea altor telefoane, dar nu deranjant de îngust. L-am putut folosi fără nici o problemă.
Mi-ar fi plăcut ca refresh-ul să varieze în mai multe trepte. În testele mele a stat la 120 Hz sau la 24 Hz când nu se mișca nimic pe ecran. Mai multe trepte, în funcție de cât de rapid se schimbă pixelii pe ecran, ar fi însemnat economie mai mare de baterie.
Oricum, este foarte bun pe hardware. Și camerele foto sunt foarte bune. Cea principală are 50 MP f/1,8 cu stabilizare optică și este practic modulul de pe S22 (Plus), o cameră foarte performantă. Ziua cam toate flagship-urile fac fotografii excelente, iar Fold4 intră în această categorie, ba chiar surprinde bine nuanțele și face și o defocalizare plăcută a fundalului, iar modul Portrait detectează aproape întotdeauna foarte bine ce trebuie blurat și ce nu.
Telefonul excelează și noaptea. Nu mai insist, am scris deja un articol separat despre asta, arătându-mi uimirea despre cum este mai degrabă night vision, nu night mode. În beznă luminează scena de vezi mai bine decât cu ochii tăi ce este acolo. În condiții de iluminat complex, cu tot felul de LED-uri multicolore, ca la un festival, chiar face minuni.
Celelalte camere sunt ceva mai banale, doar 12 megapixeli pentru ultrawide și 10 megapixeli cu stabilizare optică pentru cea de zoom optic 3x. Aș vrea să văd module mai puternice de la un flagship de 8.800 de lei. Ecranul cover are o cameră de 10 megapixeli pentru apeluri, iar cel principal aceeași cameră under-display de 4 megapixeli, ca și anul trecut, tot cu rezultate destul de mediocre. Într-un fel este remarcabil că fotografiază prin pixelii ecranului, dar rezoluție de 4 megapixeli este joasă și nu surprinde multe detalii.
Ambele camere sunt pentru videoapeluri, apropo. Dacă vrei să-ți faci selfie de calitate, este mai simplu să deschizi telefonul, îl întorci cu spatele spre tine, te ochești pe cover screen și te fotografiezi cu camera principală de 50 megapixeli, poate chiar pe modul portret. Când privești lucrurile din această perspectivă, Fold4 devine unul dintre cele mai performante telefoane pentru selfie-uri și filmări frontale.
Telefonul este construit din aluminiu rezistent și cu Gorilla Victus+ pe unde se poate. Are protecție la apă IPX8 și am testat-o, l-am băgat în apă și l-am scos de acolo fără probleme. Balamaua se mișcă foarte bine, pare un mecanism bine închegat.
Ce nu mi-a plăcut? Senzorul de amprente din lateral nu deblochează telefonul atunci când rezemi degetul de el, ca la toate telefoanele din lumea asta(!), ci trebuie întâi apăsat. Adică îl apeși și, în același timp în care ecranul se aprinde, senzorul se activează și îți citește amprenta și deblochează telefonul, dar pe mine mă enervează apăsarea în sine. Ar trebui să funcționeze direct de când atingi degetul pe el.
Acesta este hardware-ul și este bun. Telefonul devine excelent pentru că i-a fost adăugat în partea de jos un taskbar care apare atunci când deschizi o aplicație (și poți să-l elimini, dacă vrei). Seamănă cu cel din iPadOS, adică ia aplicațiile pe care le pui tu pinned pe ecranul principal și mai adaugă vreo 2 aplicații recent lansate, iar acest taskbar deschide telefonul spre multi-window și multi-tasking ușor de utilizat.
Pe scurt, tot ce trebuie să faci este să tragi cu degetul o aplicație din taskbar acolo unde vrei să o pui pe ecran, de exemplu pe stânga sau dreapta sau într-unul din cele patru sferturi ale ecranului. Acest taskbar are și buton de all apps pe el, așa că ai acces imediat la orice aplicație din telefon, de fapt. Din trei operațiuni de drag and drop ai deschis simultan trei aplicații pe ecran, apoi le poți redimensiona după cum dorești, le poți schimba poziția, le poți detașa într-un mod floating app, le poți închide și redeschide. Ai practic flexibilitatea din Windows 10, dar pentru că este touchscreen, sunt chiar mai ușor de realizat astfel de aranjamente.
Să fiu clar în legătură cu avantajul sistemului: puteai face multi-window și pe generațiile anterioare de Fold, dar abia acum devine simplu și intuitiv încă de la primul contact cu telefonul.
Odată ce te prinzi de sistem, descoperi în câte moduri poate fi util Fold4 cu ecranul său principal mare și aproape pătrat. De exemplu, programele Office arată excelent. Am spus de la început că Fold4 este perfect pentru antreprenori sau șefi care trebuie să deschidă Excel-uri pe telefon pentru a analiza rapid niște date sau care deschis Powerpoint-uri pentru a verifica ceva înainte de vreo ședință mare. De fapt, cu wireless projection sau prin DeX, poți să creezi o întreagă prezentare Powerpoint în telefon și să o și prezinți tot de acolo.
Calendarul arată foarte bine. Pe mine calendarul m-a convins de avantajul ecranului aproape-pătrat pentru că folosesc des calendarul și, pe un astfel de ecran, Month View chiar arată bine, ușor de citit și de editat.
Fold4 mai este bun și pentru creatorii de conținut din telefon. Fotografiile se văd mult mai bine pe ecranul său mare și sunt mult mai eficient de editat în Snapseed sau Lightroom atunci când pe ecran încap fără probleme și toolbar-uri și opțiuni, plus o imagine care încă păstrează dimensiuni mari. Același lucru este valabil și pentru editare de clipuri video, operațiune tot mai populară în era TikTok/Reels.
Poți cumpăra separat și un stylus de mari dimensiuni, cu tot cu husă în care acesta stă bine agățat de telefon. poate fi util în multe scenarii de utilizare.
Mi-a mai plăcut și să folosesc multi-window în relaxare. De exemplu, am pus o conversație din Messenger pe vreo 20% din ecran, iar pe restul citeam site-uri. Când era nevoie, mi-a fost foarte ușor să zic și eu câteva cuvinte în conversație, mult mai simplu decât să umblu prin notificări sau Recent Apps ca să schimb între aplicații.
Se poate merge și mai departe. Cu altă ocazie, am pus chiar YouTube în stânga sus și am lăsat să ruleze acolo un podcast, că mă interesa de fapt doar sunetul, în timp ce eu operam Reddit în restul ecranului. Treaba asta merge și în multe alte situații, de exemplu poți face o fereastră mică dintr-o conferință Zoom sau Teams, în timp ce în restul ecranului tu iei notițe din ce se spune acolo.
Apropo de luat notițe, ecran mare înseamnă tastatură mare și scris fără multe greșeli. Tastatura default Samsung pare o variantă de Swiftkey și o poți muta imediat pe un mod split keyboard (nu mi s-a părut util, nu-i așa mare ecranul încât să nu ajungă cele două degete mari oriunde vrei pe el), dar și pe o tastatură mai mică, translucentă, utilă în multiwindow când vrei să scrii ceva rapid poate în programul aflat sub tastatură.
Ca o concluzie, Fold4 este un telefon foarte bun pentru oameni de business, oameni care vor să rezolve cât mai multe lucruri cu telefonul mobil, pentru că le face munca mai eficientă și mai simplă. Și mai este bun și pentru creatorii de conținut, dar având în vedere prețul său, ar fi bine să vă producă bani înapoi. Mai este bun și pentru gaming, că are un ecran mare de tot și hardware foarte bun, chiar dacă multe jocuri vor rula în raportul de aspect pentru care au fost gândite.
Unde nu este așa util acest ecran? Culmea, pe Instagram. Nu mă așteptam la asta de la un telefon pe care fotografiile se văd excelent și în special de la o aplicație care în esență îți oferă fotografii pătrate. Instagram, totuși, nu știe să redimensioneze bine conținutul pentru acest ecran, așa că majoritatea fotografiilor ies din ecran și le vezi în întregime doar cu scroll. Asta cam distruge plăcerea Instagramului pentru mine. La polul opus este foarte bun pentru TikTok, acolo clipurile arată bine.
O altă ciudățenie este YouTube. Pe de o parte, poți să îndoi ecranul pe jumătate, caz în care clipul YouTube la care te uiți se mută singur pe jumătatea de sus, iar jumătatea de jos are rol de suport. Pui telefonul pe ceva și te uiți ca la televizor. That’s cool și mai este cool și când vrei să te filmezi tu, că ai practic suport inclus.
Pe YouTube, însă, nu poți face Short-uri de pe Fold4. Nici de pe Fold3 nu se putea, în mod inexplicabil. Nu apare opțiunea în meniu. Bănuiesc că este vina YouTube, care nu activează opțiunea pe Fold din cine știe ce motive, dar dacă problema are deja măcar un an vechime, mă așteptam ca Samsung să o rezolve până acum. Am zis înainte că este un telefon pentru creatori de conținut. Totally true, câtă vreme nu faci YouTube Shorts.
Acum, tot ecranul acesta mare vine și multitaskingul vin și cu un consum energetic pe măsură. Bateria are doar 4.400 mAh și eu mă așteptam la un 5.000 mAh, ca pe S22 Ultra, că în fond avem un telefon mărișor la dispoziție. Din experiența mea, Fold4 este un telefon de o zi, nu e două zile, atunci când îl utilizezi din plin și eu cred că cine dă 8.800 de lei pe el asta intenționează să facă.
Și mai ciudat, încărcarea se face la maxim 25W, nu la 45W ca pe S22 Ultra. Mă așteptam la aceeași putere, odată saltul făcut în primăvară la 45W. 45 wați nici măcar nu mai este mult într-o lume în care apar mid-range-uri cu 150 wați putere de încărcare. Măcar ai în continuare încărcare wireless și reverse wireless, ca să poți încărca pe spatele telefonului accesorii mici sau chiar și un alt telefon.
Și cam acesta este telefonul. Își face foarte bine treaba dacă-l folosești așa cum a fost gândit el. Forma sa vine cu avantaje unice acestui model. Se adresează acelor oameni care au nevoie să rezolve cât mai multe lucruri de pe un dispozitiv mobil, așa că Fold4 le oferă un ecran mare și hardware performant și stylus opțional pentru asta. De obicei veți găsi astfel de nevoi în zona business, antreprenori, creatori de conținut și management social media șamd. Costă mult, dar eu îl văd ca pe o unealtă potrivită celor cărora le produce bani.
Nu-i perfect. Părțile rele sunt totuși minore. Pe mine doar m-a dezamăgit să observ unele neajunsuri care erau prezente și pe Fold3 și deci mă așteptam să le văd rezolvate un an mai târziu. În schimb, însă, Fold4 compensează printr-o noutate software care aduce o îmbunătățire semnificativă și prin construcție și hardware care par pe deplin mature și gata de muncă serioasă.
Preț: 8.899 lei la eMAG la lansare, dar sunt și niște oferte speciale, 1000 lei voucher și altele.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
22/08/2022 la 7:26 AM
E ok fold-ul…am fold 3 de 1 an și nu regret nici o clipa…sincer,nu prea vad rost sa fac upgrade doar pt taskbar-ul mentionat,plus ca îl poți pune și pe fold 3 cu good look app…Ms de review.
cata(Citează)
22/08/2022 la 9:24 AM
Ah da, s-au cam dus vremurile când aveai motiv să faci upgrade după un an. În plus, pe flagship chiar ar fi cazul ca după un an să nu fie prea demodat.
nwradu(Citează)
22/08/2022 la 7:50 AM
Excelent review.👏
Filip(Citează)
22/08/2022 la 9:52 AM
Ce este așa excelent la el? :)
Louis(Citează)
22/08/2022 la 9:29 AM
review static din butonat un telefon o saptamana sau doua.
discutam de review cand il folosesti zilnic si vezi ce ce schimba dupa cateva luni.
ti a crapat camera o data in review? poate peste cateva luni iti crapa de mai multe ori pe zi.
mihnea(Citează)
22/08/2022 la 9:52 AM
Bine zis!
Louis(Citează)
22/08/2022 la 10:22 AM
Mda, trebuie să înțelegem că e ok să existe și lucruri pe care nu ni le putem permite.
La venitul meu, mi se pare indecent de mult pentru un telefon. Da, e mișto, tehnologie/ecran alea, alea… De banii ăștia mă duc în concediu în Elveția sau Santorini.
motanes(Citează)
22/08/2022 la 10:51 AM
Îți dai seama că vor fi unii care îl vor lua ca să flexeze cu el. (get it? :)))
Cătălin Tănase(Citează)
22/08/2022 la 10:50 AM
Mi se pare telefon de fitze. Radu a incercat sa-i gaseasca utilitatea in viata de zi cu zi, dar nu vad de ce ar folosi un influencer un astfel de telefon ca sa filmeze clipuri. Mai ales ca la pretul lui gaseste camera video performanta. Iar pe business la fel: o tableta e mai utila decat Fold. In fine, poate daca iese antreprenoru la o bere din aia artizanala cu gust de bors obosit, si apare ceva urgent, isi dechide Foldul si face excelul pe loc, salveaza situatia.
Kopa_Kopan(Citează)
22/08/2022 la 8:46 PM
Ma bucur si eu de 2 zile de el; l-au livrat mai repede decat spuneau, e misto dar o chestie care ma scoate din sărite este ecranul frontal care are un raport ciudat, astfel încât unele jocuri sau aplicații sunt deformate sau doar pe centrul ecranului. Trebuie sa ma reobisnuiesc cu senzorul se amprenta care e pe lateral ( în loc se ecran ).
kllaus(Citează)
22/08/2022 la 11:44 AM
Cu cat vad mai multe review-uri la astfel de telefoane, cu atat mai mult mi se face dor de Nokia 6300, ultimul telefon clasic pe care l-am avut inainte sa am smartphone (2008).
Marean(Citează)
22/08/2022 la 11:54 AM
Am butonat putin fold si flip prin magazine. Flip-ul mi-ar placea maxim. Doar un singur minus enorm, nu pot trai cu dunga aia pe ecran.
Robert(Citează)
22/08/2022 la 1:26 PM
Dai un ban da macar te tine o zi bateria. Si se si incarca repede. 25w aveam acu 2 ani p-un midrange.
Blackskull(Citează)
22/08/2022 la 11:07 PM
Atat timp cat ecranul exterior nu are dimensiunea celui de pe Note 20 Ultra si nu are nici pen integrat nu imi voi cumpara desi imi place telefonul.
Trebuie sa se mai miniaturizeze putin tehnologia ca sa devina acest tip de telefon folosit mai mult, deocamdata e prea gros. Desi daca stai si te gandesti asa a inceput si seria Note.
Catalin(Citează)