un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review LG Gram 14, un ultrabook de 999 grame cu hardware bun

4 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

LG Gram de 14 inci ar putea fi ultrabook-ul meu preferat în acest an. Cu siguranță este până acum. Sunt un pic subiectiv deoarece mereu am admirat gama Gram de laptopuri pentru că sunt foarte ușoare, iar eu apreciez în primul rând portabilitatea dusă la extrem.

Acest LG Gram de 14 inci (cod 14Z90Q-G, eMAG) cântărește oficial 999 grame. Cântarul meu de bucătărie arăta 960 de grame. Poate varianta cu stocare mai multă mai adaugă niște grame, nu știu exact, dar nu contează așa tare. Concluzia este că acest model este un ultra-portabil în sensul adevărat al definiției, un laptop pe care abia simți că-l ai în mână. Pune-l în rucsac sau geantă de umăr și te întrebi constant dacă nu cumva l-ai uitat acasă, că nu atârnă nimic greu în ea.

Nu știu cum reușește LG să obțină așa o greutate redusă și alții nu, dar gama lor Gram a fost mereu foarte ușoară. O știu de mulți ani, de la prima generație de fapt, văzută la un MWC, dar abia recent LG a început să (re)aducă laptopurile lor și în România.

Am folosit o vreme acest model de 14 inci și n-am simțit că s-a făcut vreun compromis pe undeva. De exemplu, carcasa este în principal din magneziu ultra-ușor și întreg laptopul vine cu o certificare MIL-STD-810G de rezistență la șocuri și vibrații, ceea ce de fapt semnifică o construcție robustă. “Ușor” nu înseamnă și “flimsy”, cum ar zice americanii.

Carcasa este neagră, sobră, cu brandingul Gram pe spatele monitorului. Scrie Gram și când îl deschizi, logo-ul LG apare mult mai rar. Singurul lucru pe care-l pot reproșa designului este că se văd amprentele foarte ușor pe vopseaua carcasei, dar cam asta zic despre orice laptop, deci nu-i ceva ușor de evitat. În rest, tastatura are taste mari și bine spațiate, touchpad-ul este și el de dimensiuni rezonabile și răspunde precis la apăsări și gesturi, iar webcam-ul de deasupra ecranului este compatibil cu securizarea Windows Hello în infraroșu și are alte șmecherii la bord pe care vi le spun mai jos.

Tastele au un feedback plăcut la apăsare, face parte dintre cele care se opun ceva mai mult apăsării și asta te ferește de apăsări neplanificate când îți plutesc degetele ușor peste ea. Iluminarea este albă și doar în două trepte, low și high, dar important este că e acolo. Mi s-a părut ușor să tastez pe LG Gram, probabil și pentru că seamănă cu laptopul meu în această privință și m-am adaptat imediat și la cel LG.

Hardware-ul este și el foarte bun, LG Gram 14 este un ultrabook performant în clasa sa. Încep cu conectica, Gram 14 are pe partea stângă port HDMI 2.0 full size și două porturi Thunderbolt 4 cu conector USB-C, compatibile cu ieșire DisplayPort, plus un jack audio combo. Pe partea cealaltă are două porturi USB-A 3.2 gen 2×1  și un cititor de carduri microSD, ceea ce este foarte bine. O să concluzionez că nu-i lipsește nimic.

Și sub capotă lucrurile stau foarte bine. Modelul testat de mine avea un Core i7 de generația a 12-a, un model i7-1260P cu 4 nuclee performante și 8 eficiente, plus 16 GB de memorie de tip LPDDR5. Stocarea se face pe un SSD de PCI-Express 4.0 de 256 GB care în testele mele a prins 6.500 MB/s pe citire și 2.700 MB/s scriere. Viteza de scriere probabil că ar fi mult mai mare cu un SSD de 512 GB, că paralelismul scrierii face minuni în această privință.

Nu vă faceți speranțe că Intel a rezolvat ceva pe generația a 12-a de procesoare, tot aragaz sunt și acestea. Laptopul se comportă bine în browsing și taskuri din acestea banale, iar sistemul de ventilație este destul de silențios și bine reglat pentru a nu se activa la orice spike de performanță (și din softul de control îi poți regla, de altfel, mai multe regimuri de răcire).

Pornește însă o aplicație care solicită pe o perioadă mai mare procesorul și ne-am întors la ceea ce ne-a obișnuit Intel. Procesorul se duce imediat în 90 de grade și ventilația se activează pentru a-l ține acolo. Apare un throttling care limitează puterea pe la 17 wați. Clasicele probleme sunt tot aici în generația a 12-a de procesoare, chiar dacă per total sunt mai performante decât generația a 11-a.

Am rulat câteva teste și rezultatele au fost următoarele:

  • Geekbench 5 single-core: 1.635 pct
  • Geekbench 5 multi-core: 7.756 pct
  • Geekbench 5 grafică OpenCL: 19.040 pct
  • Cinebench R23 single-core: 1.398 pct
  • Cinebench R23 multi-core: 5.949 pct

Am rulat Geekbench 5 și pe baterie și planul Balanced power, unde am obținut 1.221 cu 7.454 puncte. Toate testele acestea sunt disponibile gratuit pe net, deci puteți să comparați astfel LG Gram 14 cu laptopul vostru și cu rezultatele altor review-uri pentru alte modele, dacă vă interesează performanța în benchmarks.

Mie rezultatele mi se par bune, sunt mai bune decât pe laptopurile cu Intel generația a 11-a testate până acum și la nivel de Apple M1, cel puțin în Geekbench.

Autonomia este de vreo 7-8 ore in browsing. LG spune “până la 17 ore”, dar asta probabil cu iluminare minimă și în aplicații nesolicitante, poate redare video sau browsing doar pe Google, nu știu. În mod uzual, cu browsing cu mai multe tab-uri deschise și pe site-urile ceva mai încărcate din prezent, nu mai zic de call-uri sau vreun ERP deschis, te poți aștepta la câteva ore.

Bateria este de 72 Wh și încărcarea se face prin USB-C. LG Gram are genul de încărcător bine gândit, este mic și ușor, iar ștecherul nu este integrat în alimentator, ci la capătul unui cablu separat. Asta este foarte bine în tot felul de situații de prin hoteluri și alte spații înguste când un simplu ștecher plat este mult mai ușor de introdus în priză decât ditamai cărămida alimentatorului (care pe LG Gram scoate 65 wați, apropo).

Ecranul are 14 inci, rezoluție 1920 x 1200 pixeli, 350 nits și 1200:1 contrast. Mie mi s-a părut luminos, e un laptop cu care poți lucra și în exterior, chiar dacă nu trebuie sa vă așteptați la performanțe remarcabile în acest mod. Are un tratament anti-reflex care pare să-și facă treaba, luminile de aici din cameră erau ceva mai bine disimulate și nu-ți luceau in ecran ca la alte modele.

Sunetul nu-i remarcabil. Difuzoarele își fac treaba, sunt utile pentru a vă uita la clipuri YouTube sau vreun film câtă vreme nu este multă gălăgie în cameră, dar pe muzică lasă de dorit. Am văzut și laptopuri care stăteau mult mai bine în acest aspect.

LG Gram este însă gândit pentru un mediu de business și asta se vede și prin softul preinstalat la bord. Nu este mult bloatware, ai un software de control al laptopului cu câteva setări precum profilul de răcire, dacă să dea curent prin USB-C cu laptopul închis șamd:

Și mai ai ceva numit LG Glance, care-i un software ce folosește în principal webcam-ul pentru a securiza laptopul. Îl poate bloca atunci când detectează că ai plecat din fața lui. Te poate avertiza când o persoană se uită peste umărul tău la ecran, mergând până la a blura automat ecranul. Poate mai important, are un sistem de reducere a zgomotului ambiental pentru video call-uri.

Și cam acesta este laptopul LG Gram. Pe nevoile mele se potrivește ca o mănușă. Este foarte ușor, probabil cel mai ușor din piață, iar pentru mine asta contează foarte mult. Are toate porturile care bune și inclusiv cititor de carduri, ecranul are o diagonală de 14 inci într-un șasiu uzual de 13 inci și doar 16,8 mm grosime. Pe partea de hardware, are cam ce se poate pune acum bun pe un ultrabook și nu se complică cu ecran touch sau alte artificii care mie nu-mi sunt cruciale.

Nu am ce-i reproșa prea mult. Ține amprente. Procesoarele Intel se încălzesc imediat. Așa sunt toate, până la urmă. Singurul dezavantaj real este prețul, costă 7.800 de lei acum la eMAG, bani la care se luptă direct cu noul MacBook Air cu procesor M2, care are autonomie mai mare și performanță un pic mai mare. Dacă însă nu te interesează trecerea la Mac OS, ci vrei un ultrabook cât mai bun într-un pachet cât mai ușor, acest LG Gram răspunde bine nevoilor.

asus s5507

    25 comentarii

  1. Ecran 16:10 la 14″ e stupid rău. O treime din ecran e ocupată de bare și meniuri (la o scalare decentă a textului). Mulți blamează Huawei că copiază Apple dar măcar copiază partea utilă adică ecrane mai pătrate unde laptopul e utilizabil. Restul insistă cu prostiile astea.

      (Citează)

    • Adică tu vrei 4:3?

      16:10 este o soluție bună deoarece dacă elimini taskbar-ul din windows sau zona de titlu a browserului îți rămâne un spațiu util de 16:9.

        (Citează)

  2. Am incercat varianta precedenta de LG Gram, din pacate desi era foarte usor, foarte frumos ecranul, nu l-am pastrat si l-am returnat.

    Plasticul era cam jenant de ieftin, asamblarea lasa de dorit pentru ca era cam neinchegat, procesorul se incalzea de frigea in brate laptopul si bateria era raportata ca fiind deja uzata.

      (Citează)

  3. Nu vreau sa fiu hater, dar de banii aia chiar iei un macbook sanatos care nu se incinge la o videoconferinta simpla.

      (Citează)

  4. Sunt utilizator Apple Macbook Pro, dar comparand putin beneficiile si specificatiile, Macbook e un no-brainer:
    1. Rezolutia: Retina (Macbook) (2560×1600) vs 1920x1200px.
    2. Luminozitate display: 500 Nits Macbook vs 350 LG Gram.
    3. Autonomia Macbook aproape dubla fata de LG (Fata de ce ofera LG in mod real, nu declarat)
    4. Sunet Macbook, unde nu exista comparatie.
    5. Constructia Macbook, unde la fel nu exista comparatie.
    6. Pretul, unde la Macbook este foarte similar sau chiar mai mic.
    7. Racirea, care este net superioara la Macbook si procesorul M1/M2 nu se incinge absolut deloc.
    8. Performantele, care per total sunt mai bune.
    9. Tastatura si trackpad-ul care sunt cu mult peste orice disponibil ca alternativa (Ceva similar are Dell XPS care sare de 10.000 Lei, ca sa il pot numi comparabil).

    Dezavantajele:
    Macos – Daca nu esti obisnuit sau daca nu vrei sa treci la el, poate fi un impediment. Dar, ca si calitate a constructiei, a sistemului de operare si a beneficiilor obtinute, alegerea intre LG Gram si Macbook Pro (La un pret extrem de similar), este ca si cum ai compara Logan cu Mercedes.

    Vrei ceva mult mai slim, usor, portabil? Exista si Macbook Air, care pleaca de la 7000 Lei. Vrei ceva mult mai budget friendly? Macbook Air M1, care porneste de la 4000 Lei si in acest segment de pret, nu prea ai rival.

    Repet, poate sunt subiectiv. In acelasi timp folosesc un Lenovo 530S si un Asus VivoBook PRO 14 OLED. Desi Asus-ul a costat si el o suma frumusica si performantele tehnice sunt peste Macbook, pot spune ca in viata reala Macbook il bate la fund, in primul rand la autonomie, pentru faptul ca nu se incinge daca rulez YT in fundal, este mai portabil si overall ca si constructie este mult superior.

      (Citează)

    • multumim capitane mactard!

      Semnat : alt posesor de mbp

        (Citează)

    • Nu se incinge, dar intra in throttling imediat, produs vandut ca fiind pentru editare video.

        (Citează)

    • Nu se încinge deloc… Mai ales macbook Air M2, care are probleme grave de răcire, ajunge și la 105gr. E plin netul și yt de plângeri.

        (Citează)

    • Cum ziceam, piața este ca la iPhone vs Android și acum MacOS vs Windows. Întâi faci alegerea sistemului de operare, în funcție de nevoi, workflow, aplicații utilizate șamd. Apoi cauți și un model anume de laptop.

      Cred ca LG Gram și orice altceva cu Windows se adresează celor care deja au concluzionat că vor Windows.

      Eu de ex mă gândesc să trec la un Air cu M1 sau M2, dar mă uit la ce aplicații folosesc ziua și nu sunt sigur că vreau să fac efortul de a găsi altele pe Mac. Și nu mai zic de muncă prin corporație sau alte situații care pot introduce noi condiții.

        (Citează)

  5. Probabil aveai ssdul gol, d-aia nu era 999 grame.

      (Citează)

  6. Cel de 30-40mil merita, cele de 80-90mil, clar nu. Exista alternative mai bune.
    Procesoarele alea de laptop oricum sunt niste petarde, nu poți face nimic pe ele că se încing sau o iau ventilatoarele razna.

    Da, pt office and shit merge, dar dacă vrei să compilezi chromium esti pa.

      (Citează)

  7. Nu am ce-i reproșa prea mult. Ține amprente. Procesoarele Intel se încălzesc imediat. Așa sunt toate, până la urmă.

    Da. Dar nu toate laptopurile se descurca la fel cu caldura. Iar aici e problema cu Gram-ul ( si alte ultrabookuri).
    Da, poti sa faci laptopul destul de subtire cu carcasa din fibra de carbon intarita cu magneziu, sau doar magneziu, dar nu prea vad fante de racire.

    Rezultatele Geekbench arata bine dar ce faci cu ele? Ai incercat sa-ti produci un episod de vlog in ceva Adobe Premiere, sau Blender?
    Sau sa te joci ceva, sau sa deschizi o masina virtuala ?

    Altfel, daca activitatea e de scris pe WordPress, campionatul de MS Word, Outlook ( fara Excel si Access) probabil ca da, laptopul ala e foarte bun!

    Problema cea mai mare de performanta la un ultrabook e cum trateaza racirea. Daca o trateaza prost fie rezulta in throttle din soft al procesorului, fie in throttle termic oricum ar fi, cand cresti load-ul te alegi cu degetele arse si scaderea performantei.

    Altfel, sunt de acord. scula e foarte misto pentru activitati “office”.

      (Citează)

    • Catalinx: Rezultatele Geekbench arata bine dar ce faci cu ele? Ai incercat sa-ti produci un episod de vlog in ceva Adobe Premiere, sau Blender?
      Sau sa te joci ceva, sau sa deschizi o masina virtuala ?

      Benchmark-urile arată performanță susținută și pot fi comparate cu alte laptopuri din piață ca să-ți dai seama cum se compară procesoarele sau ventilația. Că altfel, da, nu știu ce face Geekbench acolo.

      Referitor la video, fac uneori clipuri pe ultrabookul meu, care are un Core i7 8565U. Merge mai greu, dar mă descurc, în special trecând întâi prin proxies. Am făcut clipuri din deplasări sau vacanțe, însă este o soluție temporară, este când vreau să postez clipul imediat după o lansare de produs și nu aștept să revin intâi acasă. Dacă e timp să revin acasă, mă duc la desktop, desigur.

      Dacă aș face des editare video pe laptop (sau Blender sau alte aplicatii), nu mi-aș lua ultrabook. Nu este gândit pentru asta. E ca și cum ți-ai luat mașină sport când tu vrei de fapt să cari marfă.

        (Citează)

  8. sa ma ierte onorata audienta, dar n-am inteles niciodata rolul unui Ultrabook. eu il vad ca pe un laptop de sef sau de secretara, adica oameni care nu fac nimic, doar se rup in figuri la ceilalti (un fel de BMW X6 sau Mercedes GLE – frumoase, dar fara utilitate practica si nesimtit de scumpe).

    ca tot vorbeam de benches, mi-e lene sa instalez Geekbench dar tocmai am rulat Cinebench R23 pe tancul G713 cu 6800H. care, dupa upgrade la 32G DDR5 si INCA un 980Pro de 1T, tot a fost sub 7800 (vreo 7500 prin aprilie, daca retin bine). scorul multicore? 12678! adica, bate la fund relaxat Gram-ul, cu dubla performanta la aceiasi bani! are rost sa mai vorbesc de confortul unui monitor de 17 si de tastatura full? sunetul nu e ca la MBP, dar e clar peste Gram. suporta 2 monitoare externe…

    deci, ce facem cu laptopul? chestii pretentioase? go ROG (sau Lenovo, sau HP Omen, ce va mai place; sper ca nu MSI). chestii lejere? go refurbished! 2-3000 lei si ai un laptop decent, de serie Enterprise (cine stie, cunoaste) de frecush zilnic.

    asa ca nu vad unde ai incadra un Ultra. decat la conferinte de fitza, alaturi de bluza cu calut si cafeaua de la Star#cks. alaturi de o husa de piele si stilou, ceas, d-astea…

      (Citează)

    • Yep, fix asta e targetul, șefi, project manageri, secretare, oameni de vanzari, HR-iste, o groaza de oameni care nu au nevoie de putere mare de calcul, dar au nevoie de portabilitate (călătorii de afaceri, ședințe foarte dese, eventual in alte corpuri de clădire sau etaje). Lucrat in pat, lucrat la terase, in parc.

      Eu personal nu vad rostul laptopurilor, niste obiecte mega-lente, care ard ca soarele și fac ca un elicopter. Am un desktop și un Lenovo de 12.000 lei, s-a pus praful pe el.

        (Citează)

    • Și cât de ușor e G713 ăla? Cât ține bateria și, mai important, cum e cu scorul ăla pe baterie? l-ai căra în fiecare zi după tine în spate? Tocmai de asta sunt populare ultrabook-urile, pentru că le poți căra cu tine, iar la birou ai desktop. E total aiurea ideea că nu faci nimic pe un ultrabook și că e pentru secretare. Ca să nu mai zic de asta cu șefii, ăia care chiar se ocupă de afaceri nu se chinuie cu un laptop după ei, ci deleagă sarcinile.

      Prin 2014 mi-am luat un MBP de 13” și am făcut de toate pe el: fotografie, am învățat ceva editare video, am încercat câte ceva în Blender, m-am jucat, am gestionat chestii pentru birou. N-a câștigat vreun concurs de performanță, dar a fost suficient pe moment. E destul să te uiți în jur și ai să vezi că lumea e mulțumită că poate face ceva pe un ultrabook și îl preferă, chiar dacă merge ceva mai greu, decât să care un dulap și să depindă de priză. Sunt și vor fi mult mai populare decât ce folosești tu – pentru tine poate n-are sens, dar mi-e greu să înțeleg cum ignori o majoritate covârșitoare de utilizatori.

      Nu știu despre ce cal vorbești, dar eu folosesc stilou. În fiecare zi.

        (Citează)

    • @WhiteLion: ce rost are comparația? Sunt produse diferite pentru nevoi diferite. Dacă vrei să cari marfă, îți iei o dubă, nu o mașină sport. Așa și aici.

        (Citează)

  9. Gaelex:
    Nu se incinge, dar intra in throttling imediat, produs vandut ca fiind pentru editare video.

    Nu stiu despre ce incins vorbesti. Eu folosesc MBP 13 (2020), M1, 16GB, 512GB. In plus, il folosesc si un HardShell Case (InnocentStore) si nu se incinge deloc, dar absolut deloc. In niciun task (Si nu sunt genul de om care-l tine doar in Browsing, ci folosesc Photoshop, Lightroom, Figma si browsing la modul mai serios, si anume Google Drive, Workspace si minim 10-15 tab-uri constant).

    In 2 ani nu am observat thermal throttle sau incins. Nu ma pronunt referitor la M2 ca nu m-am jucat cu vreunul, dar la cel pe care il detin, eu nu am intampinat problemele semnalate de tine.

      (Citează)

  10. eu il vad ca pe un laptop de sef sau de secretara,

    Greșit. Ultrabucile moderne sunt mai bune decât scoți tu cu un procesor 6800H din generația lu’ bunicu’ care a luptat la Cotu’ Donului. Dar NU contează cât scoți în Geekbench, contează cum se mișcă în taskurile reale.

    Am un Ultrabook cu AMD Ryzen 7 Pro 8 core / 16T și DDR4 și SSD M.2 , care scoate in Geekbench mai puțin decât laptopul bulky cu Intel 6800H din aceeași generație cu al tău ( și care scoate cifre apropiate de ce ai pus tu ) , și care are și placa video Nvidia Mx940 parcă. Cu toate astea ultrabook-ul se mișcă semnificativ mai bine in jocuri ( eu mă joc chestii vechi, sau nepretențioase – Star Craft 2, Universe Sandbox și alte simulatoare ) , în aplicații pretențioase gen exceluri foarte mari, sau baze de date mari in MS Acces. Poate rula mai bine și mai multe mașini virtuale in VMWARE, randează mai repede filme ( folosesc Filmora Pro ) și se încinse mai puțin.

    Depășesc destul de mult cadrul office sau de activități de management cu el.

    Nu e bun pentru proiectare asistata ( softuri de tip CAD) , nu e foarte potrivit nici pentru activități de cercetare – deși majoritatea celor din domeniu cu care am vorbit folosesc laptopul să se conecteze la mașini mai puternice pe care să lucreze, nu e bun să ții aplicații server pe el, dar pe alea minle țin pe un server pe care îl am colocat într-un data center, nu e bun să rulezi ML și AI , dar sunt foarte rare laptopurile ( mobile workstations ) care sunt acceptabile pentru asta , bun nu e niciunul.

    Ideea e că ultrabookurile ( nu musai Gram, sau astea de 1KG și mai puțin ) acoperă un spectru foarte larg de nevoi acum.
    Practic poți să îi spui laptopul mainstream.

      (Citează)

  11. BIG FAIL!!!
    Cum dracu sa pui butonul de power integrat in tastatura planga backspace?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus