un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mi-am comandat praștie cu laser, pentru că există praștii cu laser și boloboc de nivel

11 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Când eram mic și mă jucam în fața blocului mai făceam uneori câte o praștie. Putea fi dintr-o creangă care se bifurca în Y sau, când au venit vremurile moderne peste noi, din sârmă groasă, din aceea are se îndoaie mai greu, pe care o modelam eu în formă de Y. Sau în formă de U cu un mâner în jos, după caz.

Proiectilele pe care le lansa praștia, cărora eu mereu le-am spus invizoace și habar n-am nici acum care este denumirea lor oficială, era făcute de obicei tot din sârmă. Bucățele mici de sârmă, îndoită în formă de V. Un elastic mai zdravăn le lansa. Varianta clasică avea, desigur, o bucată de piele sau alt material în care puneai pietricele pentru a fi lansate.

Praștia ținea până ce se rupea elasticul. Îl mai înnodam eu din nou, dar nu mai ținea mult după aceea. Practic, aveam praștie de fiecare dată când prin casă mai apărea câte un elastic de care nu avea nevoie nimeni sau sârmă în plus.

 

Anul 2022. Cineva vinde pe emag o praștie cu ochire cu laser și boloboc de nivel, cu zgârci de rezervă inclus și 100 de bile metalice pe post de proiectil.

Cu laser! Pe o praștie!

Sincer să fiu, mă îndoiesc că este ceva de mare calitate, având în vedere că prețul este de 60 de lei, iar altcineva vinde una cu 39 de lei, tot cu laser (și este descrisă drept praștie profesională). Laser! Nu mă aștept nici ca proiectilul să lovească acolo unde arată laserul, că nu așa funcționează lansările din elastic, iar în plus pare și periculoasă cu acele bile metalice de mici dimensiuni, tocmai bune să scoți ochiul cuiva.

Trebuie însă să admir ideea. Undeva, cineva, probabil un chinez, s-a gândit ca ar putea lua conceptul clasic de praștie, l-ar putea executa din plastic cu un mâner ceva mai ergonomic și i-ar putea pune chiar și laser pentru țintire. Și a și făcut asta.

Trăim vremuri magice în ceea ce privește progresul tehnologic. Poate că cei ca mine, care făceau praștii din sârmă, se așteptau ca în 2022 să avem mașini zburătoare și roboți precum în The Jetsons. Avem însă praștie cu laser. Poate că lucrurile nu s-au mișcat pe făgașul așteptat de mulți, dar cert este că s-au mișcat.

Am comandat una. M-a convins transportul gratuit la easybox prin Genius.

Altcineva vinde o praștie profesionala Barnett Cobra cu stabilizator. E scumpă. Cine folosește așa ceva? Este trasul cu praștia sport olimpic sau ce se întâmplă?

Mai știam o altă vorbă la mișto: sabie cu laser. Nu sabie laser, sabie cu laser pentru ochire, da? Era un termen ce simboliza un obiect absurd, dar mi-e teamă să caut acum pe net, sunt sigur că pe undeva există.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Man, chestia cu care trăgeai invizoace de sârmă se chema crăcan la mine în cartier.
    Cu praștia, trăgeai pietricele, corcodușe verzi, sâmburi de cireșe și altele asemenea. Nu invizoace (care vine de la invizibile, știm cu toții).

      (Citează)

    • Eu stiam ca invizoace sunt bilutele alea de hartie cu scuipat pe care le trageai prin teava de la pix. Cracan e cam sinonim cu prastie, mai degraba se refera doar la aia de lemn, ca asta inseamna cracan in dex (lemn ramificat).

        (Citează)

    • ala din sarma cu elastic de la chiloti se numea scobar (de la scoabe, munitia cu care tragea – U-uri din sarma).

        (Citează)

    • Radu confunda cracanul cu prastia. Cracanul ala se facea dintr-un cablu de cupru/aluminiu si i se punea un fir subtire de elastic (il trageai din banda de elastic). Iar invizoacele se faceau tot din sarma, dar mai subtire. Prastia era cu totul altceva, se facea din cauciuc, intindeai direct de ala si lansai, nu era moda ca acum, sa aiba maner special.

        (Citează)

  2. Sunt unii care vânează cu praștia, alții au concursuri de tras la țintă, și evident o praștie rămâne o armă de atac și apărare cu potențial letal.

    Cred ca am și acum prin sertare o praștie ce folosește multe elastice subțiri în loc de unul mare și gros poate și câteva invizoace. Am nimerit porumbei cu ea și o pisică sau câine acum peste 30 de ani. N-am mai folosit-o niciodată după ce am văzut cum a fugit animalutul nimerit.

      (Citează)

  3. La noi în Moldova, la Buzău, bucățelele de sârmă se numeau inglițe

      (Citează)

  4. Cu o prastie gen aia barnett iesi la vanat iepuri fara sa ai nevoie de arma de foc. Daca esti meserias dai jos si o caprioara. La americani e moda vanatului la prastie. Gasesti pe youtube o gramada de filmulete.
    O prastie buna+o bila de metal+pricepere= arma letala si supersilentioasa.
    Modelul ala de 60 lei e panarama. Plastic si atat. Macar distrezi pisica cu laseru.

      (Citează)

    • Spune-mi, dovedit, cînd ai vînat un iepure de cîmp cu o praștie și ți-l cumpăr eu cu 1000 usd…

        (Citează)

  5. In același timp, după progresul tehnologic de la chinez, cineva din Romania are se uita pe AliExpress a văzut produsul și a zis:

    -Ba, ce ar merge astea în mașină în caz de ceva, lângă scaunul șoferului de Uber, in caz de ceva.

    Și le-a importat pe eMag Marketplace

      (Citează)

  6. Buzdugan cu lunetă

      (Citează)

  7. Cristi Gr:
    Buzdugan cu lunetă

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      (Citează)

  8. La mine in Bucovina le ziceam scoabe. Dar nu le faceam in V, ci in U. Foloseam inclusiv bolduri (adica un ac cu gamalie), nu doar sarma.

    Mi-amintesc si acum cand o scoaba din asta facuta din bold s-a oprit in pleoapa unui vecin – nici acum nu stiu daca a fost noroc ca a clipit chiar atunci sau reflexele ochiului sunt cu adevarat impresionante.

      (Citează)

    • Mie mi s-a oprit chiar sub ochi (metalul ala). Mergeam pe strada la scoala si m-a tintit.
      Ce l-am alergat pe ala(un necunoscut) si ce bataie i-am tras

        (Citează)

    • noi jucam pac-pac cu prastiile, deci na, risk of doing business

        (Citează)

  9. Le folosesc și pescarii la nădit

      (Citează)

  10. Cătălin Tănase

    11/08/2022 la 10:31 AM

    Aștept review :)

      (Citează)

  11. E un flăcău pe YT care are un canal dedicat praștiilor, merită urmărit măcar de curiozitate.

    https://www.youtube.com/watch?v=tLxnNP-ycVQ

      (Citează)

  12. Pfff… De asta ne trebuie o casa mai mare. Avea George Carlin un segment pe tema “we need bigger homes for our stuff”.

      (Citează)

    • Si pe urma apar comentarile de genul: casa aia e sufocata de mobila si lucruri (adica un stil batranesc) 😏

        (Citează)

  13. Daca chiar vrei prastii ( eu sunt fan) iti tecomand modelul KLINGON de la
    https://prastiiprofesionale.ro/

    Da, chiar sunt ce trebuie!

      (Citează)

  14. Voiam să fac puțin mișto, dar mi-am amintit de perioada în care aveam 2 arcuri în casă și de câți bani am dat până acum pe cuțite (nu cuțite de bucătărie) și am zis să nu.

      (Citează)

  15. Să știi trasul cu praștia e un hobby care l-au destui.E și un campionat la așa ceva.Tipul ăsta de praștie l-am și eu de mai mult timp, comandat în China ( nu se găsea așa ceva la noi) E mai mult decât OK, însă benzile elastice se rup cam repede, așa că trebuie să-ți ei și rezerve.

      (Citează)

    • E 10 lei o cameră de bicicleta, îți faci din aia la ”jartele” pînă se umflă mușchii pe tine folosindu-le…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus