►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
24 Aug 2022 ·
GÂNDURI ·
Revin cu această alertă planetară: Poșta Română pregătește o revoluție a codurilor poștale! Așa a scris pe Profit.ro un redactor poate prea entuziasmat de această noutate foarte interesantă și deosebit de importantă pentru țara în care 99% dintre oameni habar nu au ce cod poștal clasic au, darămite unul revoluționar.
Nu știu ce redactor. Articolul este semnat “profit.ro”, ca la advertoriale. Sau poate redactorului i-a fost rușine de subiect și a dat-o anonimă.
Uitați ce este misterios la noile coduri poștale. Iată declarația directorului Poștei:
Vă mai spun un lucru, noi lucrăm la un cod poștal pe persoană. Dacă până acum codurile poștale sunt împărțite geografic, pe localități, sau străzi, sau cartiere, credem că e momentul în care să facem un pas digital important și să ne asigurăm că fiecare persoană are propriul cod poștal și, indiferent unde se găsește persoana respectivă, poștașul să îl găsească și să îi ducă coletul, dacă optează pentru genul ăsta de livrare”, a transmis Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, la postul public de radio.
OK. Acum explicați-mi voi cum vor funcționa noile coduri poștale, că eu nu mă prind.
Adică fiecare persoană are deja un cod poștal, se numește CNP, dar nu știu cum ajută asta la a fi găsit de poștaș. Fiecare loc din țară mai are și el un cod poștal, se numesc latitudine și longitudine, dar nici asta nu cred că se vrea.
Serios, cum funcționează? O să-i dau share location poștașului? Sau o să avem fiecare un cod unic de genul a5sas9cx și apoi o să intru pe site-ul Poștei și o să-i asociez adresa la care pot fi găsit. Apoi, dacă mă mut în altă parte, intru din nou pe site și asociez o nouă adresă acelui cod unic, iar când comand de pe magazine trec doar acel cod unic? Caz în care de ce n-aș trece direct adresa la care pot fi găsit?
Sau livrează Poșta atât de lent încât este posibil să-ți schimbi adresa până îți vine coletul, caz în care vrei un soi de interfață în care să zici “boss, adu-l în Drumul Taberei acum, că s-a finalizat și metroul de când am dat eu comanda asta și m-am mutat aici”.
Sau poate îți implantează un cip cu “codul poștal pe persoană” și poștașul te găsește și dacă ești pe cărări de munți.
Sau… nu știu, chiar n-am idee despre ce a vrut să ne spună domnul respectiv.
Apoi a mai spus și că:
Poșta va crea o rețea de cutii poștale digitale care să permită oamenilor să beneficieze de ridicarea produselor fără să mai depindă de programul poștei sau de programul poștașilor.
Bine, sună a easybox-uri, dar de ce sunt digitale? Ce voi ridica de acolo, emailurile? Pot fi cutii reale, în care să intre coletul și eu să-l ridic fizic de acolo, nu digital?
Că am vaga ideea că omul nu știe ce înseamnă digital, caz în care este foarte posibil să nu fi știut ce zice nici când a vorbit despre coduri poștale “pe persoană”.
Acum realist vorbind, mă bucur că Poșta Română vrea să se modernizeze, pentru că a ratat vreo 4 starturi și 5 trenuri în acea direcție. Ei ar fi trebuit să aibă primii o rețea de easybox-uri, nu eMAG/Sameday. Ei ar fi trebuit să fie cei care merg spre magazinele online ca să le ofere servicii de ridicare colete, nu din sensul invers. Poșta ar fi trebuit să-și renoveze sediile, nu asta să se întâmple pe banii magazinelor online care livrează prin ei. Ei ar fi trebuit să aibă POS peste tot, că acum inclusiv la aprozar și la loterie plătesc cu cardul. Ei ar fi trebuit să aibă software mai nou și mai rapid. Ei ar fi trebuit să aibă oficii poștale în care nu se răscolește în mormane de colete ca să-l găsească pe al tău, ci treaba este mai bine organizată. Ei ar fi trebuit să nu aibă angajați dezonorați. Ei ar fi trebuit să trimită avize când au și coletul tău în oficiul poștal, nu să ajungi acolo cu avizul în mână și să ți se spună “ah, încă nu a sosit coletul, deși te-am avizat de ieri”. Sau măcar să scrie mai omenește pe avizele alea. Dar na… Poșta Română!
Vă puteți afla codul poștal actual de aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
24/08/2022 la 6:35 AM
Probabil un nou tun marca PNL sau PSD.
Vin alegerile, nu uita.
Vali(Citează)
24/08/2022 la 6:42 AM
Au inceput deja:
https://www.posta-romana.ro/a1592/stiri/noi-solutii-digitale-de-coletarie-oferite-de-posta-romana.html
Brokoly(Citează)
24/08/2022 la 6:50 AM
“Acum realist vorbind, mă bucur că Poșta Română vrea să se modernizeze, pentru că a ratat vreo 4 starturi și 5 trenuri în acea direcție”….Te contrazic! Starturile le-a ratat dar, a recuperat urcandu-se in trenurile CFR…🤪
Sfx(Citează)
24/08/2022 la 7:27 AM
Mi se pare puțin hate gratis
mihnea(Citează)
24/08/2022 la 8:30 AM
Nu e hate gratis, ăla care a declarat inepțiile astea cu codul poștal pe persoană nu are habar ce vorbește, câtuși de puțin. La fel și cu “cutiile poștale digitale” , care sunt menționate și în alte locuri.
Aideplm ce handicapați.
Una la mâna, posta româna are o problemă cu codurile poștale. Avem coduri poștale din 6 cifre zici că suntem India sau China – pentru o țară de mărimea României 5 sunt suficiente, dacă mergi pe criteriul ordinal , vezi Germania. Dar asta e cea mai mica problemă.
Două mai mari sunt:
A) Faptul că poșta română are insuficiente coduri poștale în foarte multe localități. La mine in comună sunt 2. Acoperă străzi pe vreo 8km2.
Desi suntem puține familii ( sub 1000) ar fi totuși necesare, geografic, că aia e codul poștal, un cod de adresă, minim 8-10.
B) Codificarea Geografică e vagă. In judetul Vâlcea prefixul de județ e 24, a 3-a cifra e 0 pentru municipiul reședință de județ, 5 pentru orașele Drăgășani ,Babeni, Călimănești, Horezu, care împart doar mărimea unității teritoriale, geografic nu au nimic în comun, și 7 pentru toate comunele.
Treaba asta cu 0,5,7 se repetă în fiecare județ și este stupidă, că un poștaș, sau curier ar trebui să poată găsi o adresă cât mai intuitiv după cod.uar găsitul înseamnă geografie. Fără să memoreze asocierile. Dacă e Râmnicu Vâlcea e ușor, Dar dacă e una din comunele cu nume asemănătoare 247 nu îți spune absolut nimic.
A doua la mână, poșta e foarte lentă și insuficient folosită de către serviciile statului, nu mai vorbim de privați.
Catalinx(Citează)
24/08/2022 la 7:47 AM
Posta e o institutie de stat. Si la stat totul e pe interes. Si nu vorbim de interesul cetateanului.
Blackskull(Citează)
24/08/2022 la 8:28 AM
Se cheamă ”cutie poștală digitală” pentru că:
– folosești degetele pentru a tasta un cod și pentru a deschide o ușiță
– primești un mesaj digital de informare despre alimentarea cutiei cu produsul livrat
SofaDriver(Citează)
24/08/2022 la 9:59 AM
Si folosesti degetele pentru a deschide usa cutiei.
yashipuku(Citează)
24/08/2022 la 11:05 AM
Pe acelasi principiu si hotii de buzunare ar putea deveni “hoti digitali”.
Andrei G(Citează)
24/08/2022 la 9:10 AM
Codurile postale ar putea fi inlocute usor cu un ‘plus code’. E usor de obtinut si identifica cu precizie locatia.
Acum ce zice directorul ala – e si chestie de intelegere… Nu cred ca e chair “the birightest penny”.
DVA(Citează)
24/08/2022 la 11:06 AM
Nu am auzit sa foloseasca nimeni plus code-urile celor de la Google. Ca multe altele, este un sistem pe care ei insista sa il impinga in fata, dar pe care nimeni nu il vrea.
Andrei G(Citează)
24/08/2022 la 9:46 AM
Probabil vor sa urmeasca mai bine micile colete si achizitii gen Aliexpress care continua sa scape taxarii.
In momentiul de fata Posta Romana a pierdut 2 expedieri consecutive a aceleiasi carti, sau cel putin la mine sigur nu a ajuns expedirea de pe bookdepository.
Si inca lucreaza cu foi legate cu sfoara ca sa urmareasca avizarile si trimiterile de scrisori voluminoase, pachete samd. Cu pixul si hartia!
Individul pare complet habarnist.
Gaelex(Citează)
24/08/2022 la 2:07 PM
La mine e a 3-a incercare de re-shipping, tot de acolo.
Bine, si bookdepository caposi ca nu vor sa bage si un transport cu plata dar trackable.
Pyro(Citează)
24/08/2022 la 10:06 AM
“poștașul să îl găsească și să îi ducă coletul”
Locuiesc la exact 100m de un oficiu postal. Nici macar o data in mai bine de 10 ani nu a venit un postas sa imi livreze ceva. Cel mult s-au sinchisit sa aduca un aviz sa ma duc eu sa ridic de la ei ce aveam de primit.
Posta Romana e o organizatie inutila.
claudiu(Citează)
24/08/2022 la 10:11 AM
DNA face verificări la Posta Română, ceva cu angajările de personal.
Iancu Dragos(Citează)
24/08/2022 la 10:25 AM
Sau poate vor coduri postale prin blockchain ca tot am auzit ca vor sa vândă nft
Ady94(Citează)
24/08/2022 la 11:07 AM
Dar sa fie un blockchain nou, care sa ruleze doar pe PC-urile din reteaua lor interna.
Andrei G(Citează)
24/08/2022 la 3:43 PM
Adica in MS-DOS?
Ady94(Citează)
24/08/2022 la 10:47 AM
Chiar ma gândeam – în timp ce mi-a ajuns cu luni întârziere o scrisoare – știi care e pb cu poșta română?… Codurile poștale.
Matilda(Citează)
24/08/2022 la 12:44 PM
In irlanda si UK fiecare propietate are un cod postal, fie ca e casa sau apartament . Codul postal e unic dar nu e pe persona fizica, e al proprietatii respective. E chiar foarte convenabil si usor
L!nuX(Citează)
24/08/2022 la 4:15 PM
5 zile lucratoare a durat transmiterea unei scrisori recomandate din sectorul 1 in sectorul 2.
Partea dubioasa e ca intern plicul a ajuns de la posta din sectorul 1 la cea din sectorul 2 peste noapte. Ce a durat apoi a tinut de managementul intern al postei de cartier. Au simualat o tentativa de livrare in care cica “adresantul nu a fost gasit la adresa” ai si in final au lasat un aviz marcat cu “re”, adica reavizare.
Scrisoarea a fost trimisa marti. Joi am fost eu la posta sa intreb de ea. Raspunsul lu’ tanti de la ghiseu: “haideti, domnu, daca a fost trimisa marti, de abia saptamana viitoare se livreaza”.
nashu_mare(Citează)
24/08/2022 la 5:31 PM
L-am ascultat la tv pe directorul postei cum explica asta cu codurile pe persoana, am avut unul din momentele in care imi apre rau ca nu am emigrat.
Easyboxuri d-alea cica au (bine gen vreo 2), si nu au avut nici macar o comanda pana acum (cel putin a sa ziceau in reportaj). Pentru ca na, degeaba pui 3 easyboxuri daca nu ai nici retea nici clienti.
Boris(Citează)
24/08/2022 la 7:46 PM
E aceeasi Posta Romana unde “borderou electronic al expedierilor” inseamna un excel pe care il completezi tu de mana cu fiecare AWB pe care l-am mai completat o data si pe care apoi il printezi si mergi cu el la posta.
Vlad(Citează)
25/08/2022 la 9:07 AM
Vezi ca sigur e blocat prin vreo vama, cu un vames extra zelos. Mi s-a intamplat si mie si dupa ce am vorbit cu supportul BookDepository si 3 agenti diferiti nu au stiut sa ma lamureasca cum rezolva ei cu noile taxe vamale in timp ce ofera transport gratuit si apoi am fost chemat la posta de vames sa platesc vama pentru un colet care se presupune ca trebuie sa ajunga gratis, efectiv am renuntat sa mai comand de la ei.
Oricum aveau preturile umflate tocmai pentru a scoate acel transport gratuit. Acum prefer sa comand de pe Amazon si daca ma grabesc platesc extra da stiu ca are tracking si imi ajunge in 2-3 zile.
Catalin(Citează)