un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Fold4 vs S22 Ultra: ce avantaje și dezavantaje are fiecare flagship Samsung

25 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Am auzit de câteva ori întrebarea aceasta când am avut Samsung Fold4 (video review, text review) în mână: cum se compară cu S22 Ultra? O întrebare foarte justificată, de altfel, având în vedere că S22 Ultra este succesorul spiritual al seriei Note, având stylus incorporat și ecran de mari dimensiuni, gândit multă vreme pentru mediul business și oameni care vor să învârtă foarte multe aplicații pe ecran. Apoi a venit seria Fold, cu ecran și mai mare care se pliază, plus stylus opțional. Tough game.

Și întrucât am S22 Ultra tot în mână din luna februarie, am zis că sunt în măsură să răspund la ea, așa că iată o poveste pe subiect.

Fold4 este foarte bun pentru multitasking și multiwindow. În primul rând, noul taskbar îți permite să pui foarte ușor vreo 3 aplicații pe ecran, în ce poziție vrei tu. Este banal de simplu, mai simplu și decât în Windows, le tragi din lista de aplicații în poziția pe care o vrei pe ecran, apoi ai și opțiuni de a le redimensiona, face pop-out și altele.

Mai important, însă, Fold4 are ecran de dimensiunea necesară pentru așa ceva. Pe Ultra chiar și două aplicații par înghesuite, pe Fold4 nu. Bonus point: dacă rotești Fold4, parcă este și mai bine. Ecranul are un raport de aspect de 1,2 la 1, adică este mai înalt decât este lat. Rotit la 90 de grade oferă spațiu și mai mult pentru 2 aplicații puse una lângă alta vertical, iată o comparație.

S22 Ultra este un telefon foarte bun pentru fotografiere. Este glorios de fapt, cel mai bun telefon pe foto utilizat de mine până acum. Fold4 are camera principală de pe S22 și S22 Plus, un model de 50 megapixeli f/1,8, dar S22 Ultra are un modul de 108 megapixeli. În general numărul de megapixeli nu contează așa tare, dar o diferență de calitate și detalii se poate vedea când analizezi în crop 100% fotografiile.

S22 Ultra este remarcabil de fapt pentru că are o cameră în plus, cea de 10x zoom optic, care mie îmi place la nebunie. O folosesc mult mai des decât pe cea cu zoom optic 3x, de fapt. Rezolvă cu mare succes foarte multe situații in care vreau să “văd” ceva la depărtare și în continuare, după atâtea luni de folosire, tot mi se pare miraculos că am zoom optic 10x în buzunar.

Iată un exemplu concret. Eram în Herăstrău și am vrut sa văd cum se numește un vaporet parcat pe partea opusă a lacului. Mai jos vedeți comparația între Fold4 cu zoom 10x digital si S22 Ultra cu zoom optic 10x.

Iată Fold4 cu zoom optic 3x, apoi digital 10x și 30x:

Și acum S22 Ultra cu zoom optic 3x și 10x, apoi zoom digital 30x și 100x:

Sau iată un moment când Matilda se juca cu Alice la depărtare și le-am putut fotografia foarte bine, cu detalii bune, folosind camera 10x.

Sau iată recent unde eram eu când fotografiam, undeva sus la camera de spionat copii, și unde era Alice în cel mai îndepărtat bazin de înot, urlând de se auzea inclusiv prin ferestrele tip termopan:

În plus, stylusul din S22 Ultra funcționează ca telecomandă pentru fotografiere. Poți să pui telefonul pe ceva și să faci o fotografie mare de grup declanșând din stylus. Este util și la selfie-uri, nu te mai chinui să apeși pe ecran cu degetul, ceea ce în anumite poziții doar îți mișcă inutil cadrul.

Culmea este că, fix pentru selfie-uri, Fold4 are un mare avantaj. Îți poți face selfie cu camera de 50 megapixeli de pe spate, folosind ecranul cover ca să te ochești bine. Asta înseamnă un selfie de cea mai bună calitate din piață acum, ba chiar și mai bun dacă activezi modul Portrait.

(în fotografia la rezoluția originală pot să-mi număr firele de păr din barbă, că este făcută cu camera de 50 MP de pe spate)

O altă șmecherie software pe Fold4 este că, dacă fotografiezi cu el deschis complet, poți activa un Capture View. Ecranul este atât de mare încât poți vedea în dreapta ce urmează să fotografiezi, iar în stânga fotografiile realizate anterior. Adică vezi imediat ce ți-a ieșit, dacă cineva avea ochii închiși șamd, dar fără a închide camera foto nici măcar pentru o clipă.

Fold4 este un telefon foarte bun și pentru editat fotografii. Na, ecran mare, vezi fotografia la dimensiuni mari atunci când tragi de slidere în Snapseed sau Lightroom sau când ochești mici pixeli pentru editare.

Același lucru și dacă faci editare video, ai loc de timeline și de toate pe ecran. Situația următoare este cu adevărat bizară: Adobe Premiere Rush, editorul lor video făcut special pentru mobil, încă nu funcționează pe S22 Ultra și nu poate fi instalat, dar merge fără probleme pe Fold4.

Hardware-ul este și foarte puternic și se potrivește. Snapdragon 8+ Gen 1 este cel mai puternic chipset în acest moment și rezultatele din benchmarks au fost cele mai mari realizate de mine până acum.

Funny enough, S22 Ultra este însă mai potrivit pentru Instagram. Aplicația nu se scalează bine pe ecranul mare de pe Fold4. Este ok dacă o rulezi în modul ei nativ, cam pe două treimi de ecran, dar dacă o forțezi full screen fotografiile încep să iasă din ecran și faci scroll ca să le vezi în întregime. Și mai ciudat este că în aplicația YouTube nu apare opțiunea de Create Short pe Fold4. Aceeași problemă o avea și Fold3, iar YouTube sau Samsung încă nu au rezolvat-o.

Fold4 este însă de departe cel mai util pe partea de business sau productivitate sau cum vreți să-i spuneți. Office arată cum trebuie pe ecranul său mare. În Excel vezi vreo 10 coloane și vreo 20 de rânduri pe ecran. În PowerPoint îți permite să vezi și să editezi prezentări fără să-ți chinui ochii. Mai mult, cu partea de multitasking/multiwindow la bord, poți să ai într-un colț un videoapel în Zoom sau Teams și pe restul ecranului să te uiți chiar tu la fișierele Office despre care îți vorbesc colegii de muncă în acel apel.

Cam orice program de muncă este avantajat de ecranul mare și mai ales de forma sa aproape pătrată. Calendarul arată mult mai bine pe month view, la fel și agenda zilei. Citești mai rapid un email, urmărești mai ușor un lanț de reply-uri, iei mai rapid date de acolo și le muți într-un Excel sau într-un program de notițe. Ca bonus, pe Fold4 poți să citești și cărți, că are aproape 8 inci în diagonală. Teoretic poți citi pe orice telefon, dar în practic mai bine nu faci asta. Trust me, citesc multe cărți, de asta mi-am luat tabletă pe lângă Ultra.

La baterie și autonomie, S22 Ultra încă rupe. Este un telefon de două zile, pe când Fold4 doar de o zi. Ultra are baterie de 5.000 mAh și se și încarcă la maxim 45W, pe când Fold4 are 4.400 mAh și 25W putere maximă de încărcare. Ce-i drept, testele inițiale au zis că S22 Ultra nu se încarcă semnificativ mai rapid la 45W față de 25W. Probabil că așa este, dar încărcarea oricum este un domeniu în care diferența este de ordinul minutelor, așa că orice minut contează.

Dacă vreți autonomie, S22 Ultra este modelul vostru. Nu m-a lăsat niciodată în drum. Este telefonul cu care am plecat la festival pe când era la 60% baterie și tot nu mi-a fost teamă că rămân fără, deși acolo urma să fac fotografii și filme și chat. Este atât de bun încât i-am activat din setări o opțiune care încarcă bateria doar până la 85%, ca să se uzeze și mai puțin în timp.

Din partea mea (Radu copilul normal!), stylus-ul integrat în S22 Ultra este un avantaj al acestui model. Este mic și subtire, dar este incorporat în carcasă și deci foarte greu de pierdut. Oarecum ca un neajuns (și spoiler pentru un viitor review de 6 luni de utilizare), are și miros și gust ciudat, este cauciucat diferit față de cele de pe seria Note.

Fold4 are stylus opțional, dai bani pe el, deși mie mi se pare că dacă ai bani de telefon, atunci ai și de stylus. Problema este că asta te silește să folosește o anumită husă pentru telefon, una cu locaș pentru stylus. Poate ca un avantaj, stylusul este de dimensiuni mai mari, zici că-i pix, stă mai bine în mână și îl alergi mai ușor pe un ecran de dimensiuni mari.

La preț S22 Ultra stă mai bine, desigur… La un moment dat mi-am dat seama că am în buzunar doar două telefoane, dar care în total costă 15.000 de lei.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Sa editezi excel pe așa ceva, asta înseamnă să fi mafiot.
    Ce noroc ca nu e bun de Instagram ci pt productivitate.

      (Citează)

    • am momente (rare ce- drept) in care editez un tabel in excel de pe un iPhone. nu mi-am propus sa fac asta zi de zi insa atunci cand trebuie e super ok sa stii ca se poate si clar atunci un ecran mai mare ti-e de folos.
      La mine am niste date pe care le introduc periodic si din cauza ecranului am construit o pagina cu mai multe grupuri pentru ca sa pot intelege pe un ecran mic diversele situatii.

        (Citează)

  2. Cătălin Tănase

    25/08/2022 la 9:54 AM

    “Dacă vreți autonomie, S22 Ultra este modelul vostru. Nu m-a lăsat niciodată în drum. Este telefonul cu care am plecat la festival pe când era la 60% baterie și tot nu mi-a fost teamă că rămân fără, deși acolo urma să fac fotografii și filme și chat”

    Pentru mine asta contează la un telefon, nu ce punctaj scoate procesorul, în condițiile în care și un midrange se mișcă fluent

      (Citează)

  3. Daca poti ar fi interesant si un head-to-head cu pozele scoase de Flip vs S22.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus