►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Apple, forțați de lege să permită service-ul laptopurilor, face cel mai complicat sistem cu putință
30 Aug 2022 ·
Uitați cum încarc toate gadgeturile pe care le am la mine în deplasări sau vacanță cu un singur încărcător de priză. Sunt chiar mândru de mine. De-a lungul timpului am investit în câteva gadgeturi, dar a meritat, soluția de mai jos este foarte ușoară și compactă, iar pentru mine greutatea și dimensiunea redusă contează enorm.
Mai jos este tot ce am de încărcat. Sunt în Bulgaria pentru o săptămână de plajă cocktailuri și bălăceală, dar aceleași obiecte le iau cu mine și în deplasări de 1-2 nopți.
Modul de conectare este cel de mai jos, cu un “daisy chain” în partea de sus care încarcă dintr-o dată baterie externă, telefon și ceas, iar a doua linie, cea de jos, încarcă alte gadgteturi.
Inima este un încărcător Samsung Duo care are două ieșiri, una de maxim 35W pe USB-C și alte de maxim 15W pe USB-A. Este de dimensiuni foarte rezonabile, practic ca un încărcător normal de telefon. Costă 120 de lei pe Samsung.ro, dar apare din când în când la sub 100 de lei în diverse oferte pe eMAG sau evoMAG.
Mai găsiți și de la alte mărci, dar eu sunt fan Samsung de mic, au accesorii foarte bune pentru telefoane. Dacă vreți musai alt brand, are și Anker astfel de încărcătoare duale de dimensiuni mici.
Bateria externă este tot una Samsung de 10.000 mAh, cu ieșire la 25W, pe care am cumpărat-o de Black Friday 2020 cu 99 de lei. Avantajul ei principal este că încarcă la 25W un telefon, ceea ce puține baterii fac, și are tot cam dimensiunile unui telefon, așa că este ușor și de ținut în buzunar alături de un mobil.
Practic fac următorul lucru: încărcătorul bagă curent în baterie, bateria în telefonul meu mobil, iar pe spatele mobilului îmi încarc prin reverse wireless charging smart watch-ul, că are încărcare wireless.
Cablul negru este cel care a venit în cutie cu S22 Ultra.
Cablul alb scurt dintre baterie și telefon este unul de 30 cm care la capăt are mufe microUSB și USB-C. Este util la dimensiunea aceasta pentru momentele când țin telefonul și bateria în buzunar, pentru încărcare, ca să nu fac asta cu un cablu lung.
Cablul alb lung este același lucru, dar cu lungime de 1 metru. Este bun pentru a încărca simultan alte gadgeturi, iar unele mai vechi au microUSB (aparatul de făcut zgomot pentru Alice, un difuzor extern pe care-l iau uneori când plecăm la Galați etc). Ambele cabluri sunt Xiaomi, le-am luat de mult, dar nu prea le-am mai găsit în ultima vreme. Are și Samsung un astfel de cablu cu conector dual în capăt, dar am avut experiențe plăcute și cu cablurile A+ (care este o marcă a eMAG, din câte știu).
Acum la mine încarc la nevoie cu cablul alb, pe ieșirea de 15W, bateriile de GoPro, iPad-ul și căștile. Bateriile de GoPro nu le încarc în cameră, ci am luat cândva pachetul de baterie suplimentară și dock de încărcare, este foarte util pachetul.
Vorbeam cu un prieten despre treaba asta și m-a întrebat ce fac, adică mă trezesc noaptea ca să scot de la încărcat una și să bag alta?
Nu, desigur. Adică în practică nu este niciodată nevoie să încarc toate cele din fotografie deodată. iPad-ul are o baterie mare, îl încarc la fiecare 2-3 zile. Situația stă la fel și pentru GoPro, am în total 3 baterii, una în cameră și 2 la încărcare, nu filmez atâtea ore încât să am nevoie să încarc zilnic. Ceasul rezistă și el două zile.
Bateria externă are mai mult rol de backup. Telefonul meu are o autonomie bună, iar bateria îl poate încărca de încă două ori total, deci nici pe aceea nu este musai să o încarc zilnic. Singura dată când am făcut asta a fost în New York, unde roamingul îmi distrugea autonomia telefonului, alături de sutele de fotografii pe care le făceam. Acolo am încărcat prin daisy chain în fiecare noapte.
Mai mult de atât, însă, majoritatea nu necesită timpi lungi de încărcare. Telefonul îl pot pune la încărcat dimineața și, până mă dezmeticesc și fac și un duș, de obicei este încărcat. Sau pot face asta seara, cât mai rezolv una-alta în camera de hotel. La fel de bine pot încărca în astfel de momente bateriile de GoPro sau ceasul. Doar bateria externă are nevoie de mai multe ore de încărcare, având capacitate mare.
Mai am la mine un laptop, desigur, care are propriul său încărcător. Abia aștept să trec la un ultrabook cu încărcare prin USB-C. De obicei nu-l iau în deplasări de o noapte, că mă descurc cu tableta sau telefonul pentru ceva de urgență.
În primul rând, există și încărcător Samsung de 65W în total pe trei ieșiri. Costă cam mult, îl am în favorite la eMAG, aștept să se ieftinească.
Apoi, există baterii și mai practice. Tot Samsung are una de 25W, dar care are și încărcare wireless direct pe baterie (model U3300) și probabil este mai rapidă decât cea de pe spatele telefonului. Sau, dacă nu este mai rapidă, tot este mai practică. Nu mai blochezi telefonul cu ecranul în jos când o folosești.
Aș vrea și cabluri mai bune, că nu toate pe care le am acum încarcă cu viteză maximă. Aș vrea de 1,5 metri și unele de 30 cm. De microUSB nu cred că mai am nevoie, nu țin minte când am mai utilizat așa ceva.
Oricum, până atunci, un singur încărcător mă rezolvă de tot. Acum câțiva ani aveam de obicei o junglă de cabluri și încărcătoare în poșetă.
« Apple, forțați de lege să permită service-ul laptopurilor, face cel mai complicat sistem cu putință
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
30/08/2022 la 6:53 AM
Mi se pare mult prea ingineresc si complicat in mod nenecesar. Eu folosesc un singur incarcator Baseus GaN de generatie mai veche:
https://www.emag.ro/incarcator-retea-baseus-usb-gan-1-x-usb-2-x-usb-tip-c-65w-quick-charge-negru-6953156227101/pd/DKJG4PMBM/
Pot sa incarc laptop, telefon, tableta in acelasi timp, imparte incarcatorul puterea pe care o poate aloca pe fiecare iesire. Toate dispozitivele primesc destul incat macar 2 din 3 sa se incarce cu maximul de care sunt ele capabile.
In alta ordine de idei dupa ultimul update de August pentru S20 FE 5G incarcarea telefonului are sincope. Il pun in cablu cum l-am pus de sute de ori pana acum, incarca niste zeci de procente si se opreste, il gasesc peste o ora la 46% de exemplu.
Ceva ii intrerupe procesul de incarcare, nu am identificat inca ce, nu am observat asta la nici un alt dispozitiv. A mai remarcat asta cineva?
Gaelex(Citează)
30/08/2022 la 8:37 AM
Se mai plangea cineva ca incarcatorul Badeus uita sa incarce la un moment dat!
nano(Citează)
30/08/2022 la 8:44 AM
Da, sotia mea se plangea ca telefonul a inceput sa ii arate ca dureaza 8-9 ore incarcarea.
Cred ca variaza in fct de cablu si de incarcator totusi, dar clar a aparut dupa un update.
On topic: uneori articolele sunt mult prea de tocilari chiar si pt mine.
Sugerez sa scrii despre cum iti inchizi cureaua la pantaloni sau cum mananci un mar in cel mai eficient mod.
Marean(Citează)
30/08/2022 la 9:05 AM
Tot pe asta îl am și eu, dintr-o benzinărie. E mare șmecherie, incarca laptopul la fel de rapid ca originalul, care e mult mai voluminos. Contează foarte mult cablul, e posibil tehnic ca cele USB-C la USB-C sa raporteze capabilitatea de curent și să limiteze curentul.
finch(Citează)
30/08/2022 la 2:36 PM
Nu e schimbat nimic la set-up-ul de incarcare, toate sunt aceleasi. Pana la update-ul de august pentru S20 a mers totul brici.
A mai aparut un update mic, al doilea, tot pe august si face in continuare la fel. Era la 31%, il pun la incarcat, peste vreo 2 ore era la 46%.
Gaelex(Citează)
30/08/2022 la 7:26 AM
Asta e. Poșeta să trăiască.
IonP(Citează)
30/08/2022 la 7:49 AM
Cata imbarligatura!! Eu plec cu un singur incarcator si un singur cablu usbc. Ptr 3 telefoane, o tableta si un rahat de cias. Si o baterie externa de 3000, pe care n-am folosit-o niciodata. O car totusi dupa mine in caz că.
Tu ai o adevarata mățăraie acolo.
Blackskull(Citează)
30/08/2022 la 12:01 PM
Word!
Zooropa(Citează)
30/08/2022 la 7:52 AM
Noi folosim un usb hub de la Hama cu 6 porturi (Hub USB cu 6 pini, 100 – 240 V, 6 x USB, 6800 mA, negru, HAMA-121966 https://www.emag.ro/hub-usb-cu-6-pini-100-240-v-6-x-usb-6800-ma-negru-hama-121966/pd/DGYS9LBBM/?utm_source=mobile%20app&utm_medium=ios&utm_campaign=share%20product)
De obicei lasam aparatura la incarcat peste noapte si nu influenteaza foarte tare viteza mai mica de incarcare. Il folosim pt 2x iPhone 12, 2x Appple watch SE, 2x aparate glo. Pt telefoane folosim cabluri de la baseus iar pt ceasuri avem adaptoare de la USB la USB C tot de la baseus.
Sunt curios daca a gasit cineva si recomanda un astfel de hub doar cu porturi USB C, ca deja majoritatea electronicelor vin by default cu usb c.
Emilian(Citează)
30/08/2022 la 8:22 AM
incarcatorul este 100 de lei pe GSMNET
https://www.gsmnet.ro/accesorii-telefoane-tablete-incarcatoare/incarcator-retea-usb-samsung-fast-charge-35w-1-x-usb-1-x-usb-tip-c-negru-ep-ta220nbegeu
iulian c(Citează)
30/08/2022 la 8:32 AM
Am facut zeci de deplasari de 2-3 zile doar cu incarcatorul USB-C al laptopului si cu o baterie externa de 5000 mAh de backup.
Pentru o saptamana mai iau in plus un incarcator normal de telefon cu iesire USB-A, in care bag un cablu cu 2 iesiri sau ce alt cablu mai e nevoie.
Sorin(Citează)
30/08/2022 la 9:01 AM
Pentru concediu e suficient încărcătorul de rețea al telefonului, seara am 60-70% baterie că de-aia e concediu.
Vali(Citează)
30/08/2022 la 9:37 AM
Tu nu faci poze in concediu?
nashu_mare(Citează)
30/08/2022 la 10:07 AM
@nashu:
Bagă și la usebeul din mașină…
theSame(Citează)
30/08/2022 la 10:26 AM
@theSame
Pai ce concediu e ala in care stai in masina? :) /s
Serios vorbind, ideea ca in concediu nu folosesti telefonul vine de acum 15 ani, cand nimeni nu avea smartphone si in care cu telefonul de abia faceai niste poze pixelate, daca erai mai geek. Acum toata lumea face poze, filmeaza, cauta adrese, informatii
Ca sa fiu on topic: eu am un adaptor hama de 51W total cu 5 porturi USB (2x max18 W si 3 care in total scot max 15W) cu cablu de 1m spre priza (din experienta, am observat ca prizele prin hoteluri pot fi fie prea mici pentru huburi usb mari sau ascunse pe dupa dulapuri). Puterea mai mica e OK, ca de obicei incarci peste noapte.
Pentru urgente iau alimentatorul clasic de 25W in buzunar, ca e suficient de mic si, cand ajung in vreo locatie, pot sa tin telefonul 10 minute la incarcat.
Pentru momentele in care petrec zile intregi departe de prize, am vreo 5 baterii de 20000mAh cu iesire de 15W. Am luat candva si un invertor pentru masina dar nu l-am folosit niciodata, ca daca petrec atatea zile departe de prize, mi-e cam sila sa stau aiurea cu motorul pornit. L-am luat mai mult pentru laptop, sa nu vrea cineva sa ii semnez ceva cand sunt la mama naibii.
nashu_mare(Citează)
30/08/2022 la 10:14 AM
O nouă problemă la bateriile Samsung ar reprezenta coșmarul lui Radu
dumy(Citează)
30/08/2022 la 11:31 AM
Asta face toti banii: https://www.emag.ro/statie-de-incarcare-energizer-5-usb-8a-alb-usa5deuhwh5/pd/D4TR62BBM/
Cojo(Citează)
30/08/2022 la 12:42 PM
Nu are USB-C iar 40W pe 5 porturi USB-A înseamnă 8W per port ceea ce e foarte puțin. Chiar și dublu ar fi fost puțin.
dumy(Citează)
30/08/2022 la 12:13 PM
Eu folosesc incarcatorul de la laptop care e USB C fast charge pentru telefon si laptop. Nu mai iau altceva dupa mine intrucat nu am nevoie, la urgenta am un cablu usb c in caz ca trebuie sa il conectez intr-un port USB dar nu il folosesc. La casti am Micro USB dar nu lefolosesc decat pe avion si tine bateria mult si bine la ele (BOSE QC35)
Nu vad de ce ai avea nevoie de Go PRO cand ai telefoane rezistente la apa acum si cu camere foarte bune pentru poze de zi cu zi la care o sa te mai uiti niciodata :))
L!nuX(Citează)
30/08/2022 la 12:45 PM
Eu mi-am luat 2 power bank-uri mai puternice plus încă unul cu suport pt Apple Watch, acesta din urmă fiind mai pretențios la încărcare.
Poate într-o bună zi Apple va oferi și reverse wireless charging, măcar la tablete, care au baterii nesimțit de mari.
dumy(Citează)
30/08/2022 la 1:14 PM
Un setup interesant. Foarte fain cum ai reusit sa le combini intre ele.
Razvan(Citează)
30/08/2022 la 1:46 PM
aparatul de făcut zgomot pentru Alice – what on God’s green Earth is that?! nu face ea zgomot destul?!
WhiteLion(Citează)
30/08/2022 la 2:14 PM
Cred că e important câte gadget-uri vrei să încarci în același timp, eu în cazul de față aș fi luat și cablu pentru ceas. Pentru mine nu e mare diferență să am un încărcător în plus (de-ăla de 5W de exemplu), dar 1-2 cabluri mai puțin – doar încărcătorul de la aparatul foto e cât toate gadgeturile din pozele de mai sus (exceptând tableta, desigur).. Poate un singur încărcător e mai important unde ai nevoie de adaptor pentru priză, și de-ăla ai unul singur.
Până la urmă totul se reduce la câte chestii vrei să încarci oarecum în același timp, degeaba ai un singur cablu usbc care se potrivește la 10 chestii, că sigur n-o să vrei să încarci 10 chestii pe rând.
dam167(Citează)
30/08/2022 la 4:51 PM
Bun, deci dupa ce ai prezentat toata ingineria de legare a gadgeturilor din serie in paralel si asa mai departe din incarcator in baterie si din baterie in etc etc, aflam in final ca unul sau maxim doua incarcatoare cu un singur cablu la fiecare ar fi suficiente ptr ca de fapt niciodata nu ai mai mult de doua dispozitive la incarcat simultan. Imi scapa mie ceva?
Doru(Citează)
31/08/2022 la 8:46 AM
https://www.emag.ro/incarcator-retea-anker-6xusb-poweriq-60w-negru-a2123l12/pd/DH7THHBBM/?path=incarcator-retea-anker-6xusb-poweriq-60w-negru-a2123l12/pd/DH7THHBBM
Am asa ceva din ianuarie acest an. Cand mi-a venit, l-am bagat in priza si zilnic incarc la el sau telefon, sau ipad, sau baterie externa, sau alte chestii. Cand am mers in concediu am luat in plus un cablu usb-c, ca in rest sunt bagate in el microusb si lightning. Imi ajunge o priza si incarc ce vreau.
Am mai dat jos ceasul de la mana, ca apa marii e sarata si nu ii face bine, asa ca m-a tinut lejer o saptamana, cu purtat seara si noaptea (Garmin Venu 2+). Daca as fi avut vechiul GW cred ca ii luam incarcatorul, nu incalzesc aiurea bateria de la telefon pentru el.
rdb(Citează)
01/09/2022 la 10:08 PM
setupul asta imi pare mai mult a lego de gradinita, nu a inginerie de care sa fiu mandru.
un inginer ar fi considerat si limita de cicluri de incarcare pt acumulatorii aia, energia irosita prin transformare succesiva si tot asa.
pai ca sa incarc ceasul.. iau “curentul” din perete si il bag in bateria externa, apoi il iau de acolo si il bag in telefon si mai apoi il iau din telefon si il bag in ceas?
lego, nu inginerie :)
john2381(Citează)