►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ce ziceam în state of nwradu de august, că I’m feeling good? Mă simt la fel de bine și legat de investițiile noastre. Ultimele 30 de zile au fost bune, cu o evoluție pozitivă pe toate planurile.
Spuneam că eToro îmi arată în cont niște indicatori privind evoluția din ultima perioadă și îi voi pune lunar aici. De data aceasta ei sunt:
Practic a fost o dublare în puncte procentuale. La o lună am trecut de la +6,5% în iulie la +13% acum. La 3 luni a fost cea mai mare creștere, de la -16,5% la +7,9%. Lucrurile au luat-o în sus la bursa americană din câteva motive pe care le-am enumerat și data trecută: ideea că inflația încetinește și se stabilizează, semne că economia lor crește, că noul val covid nu introduce și restricții șamd.
Cea mai profitabilă deținere a mea a devenit acum Enphase, o companie din green energy pe care sunt aproape de +70%. Am setat un stop loss ca să se vândă acțiunile în caz că o ia rapid în jos din diverse motive. Piața de energie este destul de variabilă, diverse legi locale de care poate nici nu afli în știri în România pot influența mersul unei companii care activează și pe acea piață din partea cealaltă a lumii. Nu m-ar deranja să ies din Enphase cu un +60%, de exemplu.
Numărul deținerilor profitabile cred că s-a dublat față de luna trecută, adică am trecut cu mai multe de pe pierdere pe profit. Momentan cele mai profitabile sunt tot cele din food & bev, adică Pepsi, Coca-Cola, McDonald’s, Domino’s.
În zona de tehnologie am profit bun (între 20 și 26%, ceea ce e bine după lunile anterioare de scădere) pe Google, Apple, Microsoft, Nasdaq100. Tot pe profit sunt și cu Mastercard și Visa și IBM.
O surpriză de asemenea plăcută a fost trecerea pe profit pe Under Armour și Lululemon. Le țin pumnii în continuare.
Am luat evident țeapă vânzând acțiunile Tesla luna trecută, chiar dacă le-am vândut cu un mic profit. În ultima lună, acțiunile au crescut de la 725 USD la 925 USD. Asta e.
Apropo de bursă, am scris recent ceva despre 2Performant pe piață AeRO de la Bursa București. Citiți și aici. Un alt articol amuzant zice că Soroș a cumpărat acțiuni Tesla, Ford, Uber și Twitter. Acum întrebarea este dacă să fii ca Soroș sau nu. Atenție că, atunci când citiți astfel de știri, de obicei nu înseamnă că le-a cumpărat în ziua respectivă. Asemenea achiziții se raportează trimestrial de către fondurile de investiții. Probabil că Soroș a cumpărat la un dip, iar abia acum asta a devenit știre.
Sunt și riscuri mari în piață. Le-am grupat la final într-un subcapitol separat.
Apropo, iar am avut cu cineva, a suta oară, o discuție despre eToro în care persoana respectivă mi-a zis “da mă, dar nu deții tu acțiunile”. Ceea ce este fals, eToro le cumpără în numele tău, scrie mare și în help asta. Primești și dividende atunci când se plătesc. Dar chiar și dacă ar fi fost altfel, să fim serioși, suntem aici ca să cumpărăm ieftin și să vindem scump. Ce contează că acțiunea respectivă este în numele tău? Te vei duce în boardul Microsoft ca să votezi sau ce faci? Că dacă vrei să te mulți cu deținerile la alt trader, e mai simplu să vinzi totul, să muți direct banii încasați și să redeschizi la noul trader pozițiile din prezent.
Apartamentul nou s-a încheiat în ziua 2 după ce am pus anunțul pe net. Altceva voiam să zic în această lună: am fost uimit de ce piață mare există pentru 2 camere la 700 de euro.
Adică noi l-am listat la un preț peste media zonei, dar unul normal pentru apartamente premium (bloc nou, decorat și mobilat cu gust, nu cu cele mai ieftine materiale și mobila rămasă de la bunica) în această zonă. Vor veni clienți? Asta ne întrebam și noi.
Și în prima zi am stabilit deja mai multe vizionări. Au vrut să-l vadă programatori pentru care 700 de euro nu este decât o mică parte din veniturile familiei. Au venit oameni din magistratură, cărora statul le decontează 600 de euro de chirie și ei plătesc doar diferența. Au fost străini care lucrează în Pipera și Preciziei. L-am închiriat până la urmă unei domnișoare de 35 de ani. A fost prima care a spus “ok, îl iau”, că l-am dat pe principiul primul venit este servit.
În zilele următoare m-au sunat în continuare agenți. Toți aveau clienți care căutau apartament în acest price range și voiau să li-l prezinte. Cerințele erau cele uzuale: să fie spațios, să aibă parcare, să aibă mașină de spălat vase. La uscător de rufe deja puțini speră, dar noi aveam și așa ceva.
Anyway, m-am uitat între timp și pe alte anunțuri. În zona Timpuri Noi sunt mai multe blocuri noi și prețul este similar. Aviației, apartamente în Cloud 9, cam la fel. Pur și simplu acesta ajunge să fie prețul uzual pentru bloc nou situat într-o zonă accesibilă. Dacă mai are în zonă și mall, parc și metrou, este chiar ușor de închiriat.
Chiar voiam să spun că, având în vedere la ce prețuri s-au stabilizat unele monede, cei care au cumpărat Shiba, Doge, Cardano, Stellar și altele în momentele lor de maxim hype nu își vor vedea probabil banii înapoi prea curând. Poate niciodată.
În rest, Bitcoin a mai urcat o treaptă, de la 22k luna trecută la 24k USD luna aceasta. Ethereum a avut o urcare și mai bună. Luna trecută spuneam că a urcat spre 1.500 USD, dar în ultimele 30 de zile s-a dus spre 2.000 USD și acum s-a retras spre 1.800 USD.
Nu prea sunt multe de zis. Ethereum se pregătește since forever de trecerea la PoS. Am văzut o știre despre cum Revolut obține aprobarea pentru a furniza și mai multe servicii cripto în Europa. Tesla a vândut Bitcoin în pierdere, zice un analist. Nu este clar ce pierdere, că nu cred că au declarat în raportul financiar și ziua în care au vândut Bitcoin, și nu mi-e clar nici dacă au renunțat la toate deținerile companiei în Bitcoin, dar nu le-a ieșit prea bine planul după crash-ul recent.
Și aici lucrurile stau bine, au mai crescut banii în cont cu câțiva lei. Un fond este la +3,41%, altul la +9,43%. Aceleași motive care au dus la creșterea bursei au dus și la creșteri aici. Sper la mai bine.
Am citit un articol cu titlul “Un tabel care ar trebui predat în şcoli: Cum au ajuns 7,6 milioane de români să aibă 24% din Banca Transilvania, 10% din Digi, 9% din Nuclearelectrica“. Ați ghicit din titlu, este din Ziarul Financiar.
Vorbește despre fondurile din pilonul 2 de pensii, care investesc în astfel de companii. Mi s-a părut amuzant din multe puncte de vedere. Unu la mână, fondurile aleg în ce investesc. Au ales acele companii, puteau alege altele.
Doi la mână, fondurile nu cumpără în numele meu și al tău acțiuni la BT și Digi, ci în nume propriu. Eu așa știu că fac. Eu dețin doar unități de fond, indiferent că vorbim de fonduri mutuale de investiții sau de cele de pilon 2 de pensii, care sunt tot fonduri, doar că mai atent supravegheate.
Trei la mână, nu știu ce-ar trebui predat la școli. Așa se întâmplă pe toată planeta. Fondurile de investiții cumpără pentru clienții lor acțiuni la companii. Pe toată planeta! Inclusiv marile companii, Google, Microsoft, Apple șamd sunt deținute într-un anumit procent de persoane fizice care au cumpărat acțiuni pe acolo. Se cheamă bursă. S-a inventat de sute de ani. Dar na, s-a făcut treabă la ziar. Ba chiar trebuie să plătești ca să citești întreg articolul, că-i după paywall.
Perioada aceasta mi se pare foarte riscantă.
Dacă China atacă Taiwan, înseamnă dezastru pentru companiile de tehnologie și scăderi mari și pentru sectorul bancar, companii aeriene, turism și multe altele. Am mai scris despre asta aici.
Al doilea risc este legat de situația cu Rusia și Ucraina. Dacă apare și un accident nuclear în ecuație, criza curentă urcă pe loc trei niveluri, europenii numai la consumerism nu se vor gândi, criza cerealelor se va adânci șamd.
În rest, văd tot mai multe prognoze și analize despre cum urmează o criză puternică. Adevărul este că nimeni nu știe cum va fi la iarnă, ce putere de cumpărare va rămâne atunci europenilor șamd. Faptul că Apple estimează că va vinde același număr de iPhone-uri în continuare nu zice mare lucru. Lucrurile de fapt depind de cum aleg oamenii să privească o criză, ce decizie iau cei de la putere, cum vor putea liderii să-și mobilizeze sau nu cetățenii în viitoarea perioadă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
18/08/2022 la 6:59 AM
Faza cu acțiunile care nu sunt numele tău ar avea dezavantajul ca nu iți poți muta acțiunile la alt broker . Daca ar avea probleme brokerul respectiv sau nu iți mai place la ei , trebuie sa vinzi tot si sa te muți, daca erau pe numele tău făceai cerere si erau mutata de ei. Din ce știu interactive brokers ar oferi acțiuni pe numele tău.
Legat de bursa, cică ar mai urma o cădere. Intel este la un preț bun acuma.
Ady94(Citează)
18/08/2022 la 9:21 AM
Faza cu actiunile care nu sunt in numele tau e ca daca brokerul da faliment, cel mai probabil ai pierdut tot. Daca sunt in numele tau, nu te intereseaza daca brokerul mai exista sau nu.
Etoro e ok pt joaca, dar pt investitii serioase si pe termen lung mi se pare riscant exact din motivul ca nu detii actiunile.
Apropo, a scos cineva de pe aici bani din etoro?
Marean(Citează)
18/08/2022 la 1:19 PM
Nope, nimeni nu ofera actiunile in numele tau. Toti brokerii (inclusiv Interactive au actiunile in “street-name”) .
Razvan(Citează)
18/08/2022 la 2:36 PM
@Razvan, e vorba de altceva. La etoro nu e nici macar “street registration”.
La etoro, tu de fapt ori intri intr-un CFD (de ex pt ETFs intotdeauna este CFD) ori cumperi actiunile dar fara ca sa apari intr-un registru de tip “street name”.
Marean(Citează)
18/08/2022 la 6:24 PM
Wow, intradevar. Cam periculos atunci la eToro :). Bine, nici cu InteractiveBrokers acum cu sediul la Budapesta nu ma simt prea in siguranta…
PS: Sorry de double-post
Razvan(Citează)
18/08/2022 la 7:17 AM
Pe cand rubrica matrimoniale? Ca in rest acopera de toate articolul :)
De asemenea, la 35 de ani nu mai e domnisoara sau tanara. Sunt aiurea exprimarile “un tanar de 37 de ani”
Gaelex(Citează)
18/08/2022 la 7:42 AM
Mai demult ii zicea fata bătrâna.
Sunt curios cu ce se ocupa de plătește 700 euro chirie.
Nu este corect ca anumiți bugetari sa aibă chiria decontată. Măresc prețul artificial la fel ca la voucherele de vacanța.
Dan(Citează)
18/08/2022 la 5:52 PM
Nu stiu in cazul asta, dar alt apartament la 850 euro a mers catre o studenta venita de.la Craiova. Chiria si intretinerea sunt platite de parinti( doctori amandoi).
Alin(Citează)
19/08/2022 la 2:20 PM
Daca isi vede apt. pe only fans o sa stie de unde vin banii. Partea buna e ca poate verifica asa daca ai stricat mobila, daca au fost stropiti peretii, etc.
Boris(Citează)
18/08/2022 la 7:25 AM
Am văzut multe opinii cum ca suntem într-un bull trap. Și eu m-am panicat si am vandut Tesla. Un motiv a fost ca nu mai suportam cancanul făcut de Musk si aveam o pozitie destul de mare cu care nu mai eram confortabil
M-am uitat pe Stockcircle si vad ca marii investitori au început iar sa vanda. Se cumpara acțiuni la companii de energie si retail unde au crescut preturile produselor masiv.
Silviu(Citează)
18/08/2022 la 7:44 AM
Probabil era o fata singura, necasatorita si din acest motiv domnisoara :D
Paul T(Citează)
18/08/2022 la 8:41 AM
Nu mai da din casa cu finanțele familiei.
mihnea(Citează)
18/08/2022 la 9:27 AM
O mica intrebare legata de imobiliare: Pentru inchiriere si tot ce tine de chirias o sa va ocupati voi sau ati gasit o firma care sa se ocupe de asta contra unui mic comision?
Multumesc
Asdad2005(Citează)
18/08/2022 la 9:49 AM
Daca locuiesti in acelasi oras si ai un singur apartament de inchiriat, nu cred ca se justifica sa apelezi la o firma. Indiferent cat de mic este comisionul.
Andrei G(Citează)
18/08/2022 la 10:01 AM
La zona de Riscuri mai trebuie adaugata bula interna din China, legata de:
– imobiliare
– pierderea depozitelor din banci pe care guvernul central nu le mai garanteaza (max 15k$) si asta cu multi de “daca”;
un fel de sumar macro aici https://twitter.com/GrahamStephan/status/1559878464114724865?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
Ariel(Citează)
18/08/2022 la 1:49 PM
dar la noi “100k garantati de stat” crezi ca ii recuperezi asa usor in caz de nasoale?
lol cata inocenta
mihnea(Citează)
18/08/2022 la 10:18 AM
Ce ziceti de sectorul energetic in special pentru bursa din RO. Toti pe care i-am auzit sugereaza sa bagam in HidroEnergetica. Riscul pe care il vad este legat seceta din anul asta care sigur a afectat lacul de acumulare.
Nu ma pricep dar incep sa ma interesez, as aprecia daca aveti sugestii de resurse.
andreiexe(Citează)
18/08/2022 la 11:10 AM
Atât că Hidroelectrica nu e listată la bursă. E deținută de Fondul Proprietatea.
iCiolac(Citează)
18/08/2022 la 11:44 AM
si e pana la urma companie de stat. n-as baga bani intr-o companie manageriata de statul roman nici batut la talpi.
add(Citează)
18/08/2022 la 1:46 PM
Mă întreb de unde știe Radu cu se ocupa fiecare potențial chiriaș. Eu daca as dori sa închiriez, nu as spune proprietarului cu ce mă ocup. Mai ales că în Cluj daca spui că lucrezi in IT deja ti se spune un preț mai mare sau ti se mărește foarte repede.
Tano(Citează)
18/08/2022 la 4:48 PM
tu ai inchiria casa ta cuiva care nu iti spune cu ce se ocupa?
Tudors(Citează)
18/08/2022 la 2:02 PM
Nu am asteptari de la statul roman, motiv pentru care nu sunt expus.
Am atras atentia ca si la altii “e cu nasoale”, deh coruptie la coumunisti tot acolo duce cam ca la noi..
Ariel(Citează)
18/08/2022 la 3:47 PM
Intelept sfat.
miluch(Citează)
18/08/2022 la 4:48 PM
Interesant articolul. Sunt curios, daca crezi că nu e o problema sa ne dezvălui, care este suma (grosso-modo) alocată fiecărui tip de investiție: suma in acțiuni pe bursă, suma in fonduri de investiții, suma in crypto. sigur că cifrele fluctuează, in funcție de creșteri/scăderi dar pot fi cifrele de moment, sau investiția initiala. Curiozitatea este legată de nivelul la care simți că este ok sa îți asumi riscurile inerente pe fiecare tip de investiție. Mersi.
Intercity(Citează)
18/08/2022 la 6:22 PM
Wow, intradevar. Cam periculos atunci la eToro :). Bine, nici cu InteractiveBrokers acum cu sediul la Budapesta nu ma simt prea in siguranta…
Razvan(Citează)
18/08/2022 la 9:03 PM
In HU fiind doar unul din sedii, printre multe altele?
https://www.interactivebrokers.com/en/general/about/about.php
miluch(Citează)
19/08/2022 la 2:49 PM
“Că dacă vrei să te mulți cu deținerile la alt trader, e mai simplu să vinzi totul, să muți direct banii încasați și să redeschizi la noul trader pozițiile din prezent.”
Asta inseamna automat ca platesti impozit pe profit, daca ai.
Pyro(Citează)