un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Zborurile spațiale devin din ce în ce mai uzuale. Sper să prind vremea când și misiunile spre Lună vor fi la fel

28 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Ca să vedeți ce înseamnă progresul tehnologic și aș putea spune chiar banalizarea călătoriei în spațiu, mi-a sărit în ochi un articol despre SpaceX.

În 2021, SpaceX a făcut un număr record de lansări în spațiu, 31 de lansări în total.

În 2022, SpaceX a făcut deja lansarea numărul 32 în data de 22 iulie. Mai au încă 5 luni din an. Cine știe ce record va aduce 2022.

Probabil ați observat că mă pasionează subiectul. Am urmărit toate documentarele posibile despre misiuni spațiale, am și scris două articole lungi despre primul zbor în spațiu al lui Gagarin și despre cât de complicate au fost misiunile Apollo de explorare a Lunii. Please read them, they’re nice.

Când văd astfel de știri despre SpaceX, îmi vine în minte o scenă de la finalul filmului Gattaca. Personajul principal se urcă în rachetă îmbrăcat în costum și cravată, pentru că și acolo misiunile spațiale deveniseră ceva banal. În alt moment, sunt arătate mai multe rachete decolând deodată.

În alt moment, am scris despre câte zeci de ani au muncit portughezii pentru a ocoli cu corăbiile lor Africa pe la sud, culminând cu voiajul legendar al lui Vasco da Gama spre India. În vremurile noastre, durează câteva ore să ajungi acolo.

Sunt sigur că va veni un moment în viitor când o călătorie turistică până la Lună și înapoi va fi ceva uzual, ceva accesibil, ceva ce se întâmplă des, chiar dacă pe bani mulți. Va fi poate echivalentul unui zbor de acum până în Australia. Va fi ceva suficient de banal încât să nu mai fie menționată la știri, ci poate doar niște pasionați vor ține socoteala lor. Și apoi Marte sau cine știe ce altă țintă.

Este uimitor cum tehnologia face accesibilă niște lucruri ce păreau atât de complicate cu alte ocazii. Sper să apuc cât mai multe astfel de vremuri, cât mai multe astfel de momente de uimire, de milestone-uri pentru civilizația noastră. Ceea ce vă doresc și vouă, de altfel.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Țineți-vă bine, vin hipioții acum să comenteze cum că ar trebui să lăsăm la o parte explorarea spațială și să avem mai multă grijă de planetă.

      (Citează)

    • Nu e vorba de expolrare spatiala. Chestia asta probabil va deveni ceva preponderent destinata divertismentului celor ultra bogati.

        (Citează)

    • Ar trebui să lăsăm la o parte explorarea spațială și să avem mai multă grijă de planetă

        (Citează)

    • Ar trebui sa ne concentram mai mult pe zborurile spre Luna, trebuie sa ducem undeva gunoaiele care se strang pe Pamant – asta ca variatie la ce te asteptai.

        (Citează)

    • Explorarea spatiala si avutul grijii de planeta nu se exclud una pe alta. Ba din contra, foarte multe masuratori pentru studierea schimbarilor climatice se fac chiar din spatiu. Foarte multe studii in medicina si farmaceutica se fac pe statia spatiala si nu numai. Ca sa nu mai zic ce impact a avut programul Apollo asupra umanitatii in dezvoltarea de noi tehnologii si inpiratia unor generatiile intregi de oameni de stiinta care au contribuit la dezvoltarea omenirii. Puneti botul la niste lucruri de care nu aveti habar doar pentru ca i-ati vazut pe Bezos si Branson cum s-au intrecut care sa ajunga primul la linia Karman.

        (Citează)

    • Nenea Vlad, nu ne povestesti si noua din aventurile matale in spatiu?

        (Citează)

  2. Praful de pe Luna e -surprinzator – una din cele mai mari probleme pentru misiunile pe termen lung colea ; amanunte aici :
    https://www.youtube.com/watch?v=0k9wIsKKgqo&t=704s

      (Citează)

  3. In serialul For All Mankind devenise ceva banal zborul spre luna :) Gunoi trimis pe Luna sau in spatiu nu o sa se intample prea curand. Costa cam ~10.000$ sa trimiti 1 kg pe orbita.

      (Citează)

  4. O specie care nu e în stare să colonizeze alte planete e condamnată la dispariție prematură. Prea multe potențiale probleme, de la un asteroid bulangiu la catastrofe climatice. Asta refuză să înțeleagă toți cei cu idei de genul „zborurile în spațiu sunt inutile”, „trebuie să ne concentrăm pe planeta ce o avem, să lăsăm tâmpeniile”. Bine, mulți combină asta și cu un exces de optimism în privința abordării religiei.

      (Citează)

    • Cred ca majoritatea nu au o problema cu colonizarea altor planete (desi cu siguranta asta nu va fi posibil pe parcursul vietii noastre). Problema care se pune este daca merita sa alocam resurse importante pentru explorarea spatiala in conditiile in care planeta noastra (asta pe care traim) se distruge usor-usor.

        (Citează)

    • Da, oamenii ăștia nu înțeleg, sunt superficiali (lol).

      Multe specii au supraviețuit (cel puțin) unui asteroid bulangiu și mai multor catastrofe climatice – pe care apropo, încă nu le înțelegem. Nu le înțelegem pe ălea de acum mii de ani (din investigații preponderent geologice) și nu le înțelegem pe astea care urmează. Având în vedere că nu ne cunoaștem încă istoria, nu știu ce e aia dispariție prematură. În contextul în care încă încercăm să datăm tot felul de artefacte, 10-12 mii de ani e mult sau puțin?

      Până una alta ar trebui să ne hotărâm dacă noi ca oameni vrem să continuăm să ne dăm în cap unii altora, că dacă da, putem face asta și aici, nu e nevoie de o altă planetă. Dacă vrem să facem ceva în privința asta, poate că e mai important să mâncăm bine și să cugetăm decât să ne consumăm toate resursele pe misiuni militare – că acolo sunt resursele importante, nu la urcatul lui Bezos spre orbită.

      Apropo de explorare și colonizare, prin anii 90 NASA a concluzionat că o misiune cu oameni spre Marte nu e fezabilă.

        (Citează)

    • @dam167 Un exemplu de discurs ce pare de bun simț până te uiți mai atent și vezi colcăind substratul .

      „ poate că e mai important să mâncăm bine și să cugetăm decât să ne consumăm toate resursele pe misiuni militare”

      Cât timp ai descreierați pe planetă, ai nevoie de o armată de top să îi țină la respect. Vezi Rusia, vezi China, Coreea de Nord sau Iran. Discursul URSS era despre dezarmare, cînd ei gâfâiau neputând ține pasul cu Vestul decadent. Cel rusesc nu s-a schimbat mult, plin de trompete cu versiunea anilor 2020 la „să facem din tun tractoare”. Și dacă, într-un viitor îndepărtat, va exista o umanitate unită, nu știi ce te așteaptă dincolo de limitele sistemului solar. Cît timp vor exista oameni, va exista și armată.

      „Multe specii au supraviețuit (cel puțin) unui asteroid bulangiu și mai multor catastrofe climatice – pe care apropo, încă nu le înțelegem.”

      Vreuna avansată, sau vorbim de mamifere inferioare, în cel mai bun caz? Și da, știu poezia cu „nu există schimbări climatice. Bine, există, dar nu sunt influențate de om. Bine, sunt un pic influențate de om , dar oricum nu le înțelegem cum trebuie așa că n-are rost să ne batem capul cu ele”. Varianta adultă a copilului ce-și bagă degetele în urechi și începe să lălăie când este avertizat despre probleme ce-l privesc.

      Rămân la ideea că a te limita la o singură planetă este sinucigaș pentru o specie. Mai devreme sau mai târziu, civilizația va fi distrusă, fie de natură, fie de război. Presupunând că, într-adevăr, NASA a concluzionat ceva în anii ’90, timpurile se mai schimbă, tehnologia evoluează. Întotdeauna vor fi exemplare ce vor refuza ideea expansiunii în afara planetei, sprijinindu-se pe cârja religiei sau dintr-un simplu egoism („eu oricum crăp înainte să bag niște mici pe Marte, terminați cu tâmpeniile, mai bine încă o bere rece”), din fericire civilizația are capacitatea să-i lase de căruță.

      @AndreiG

      Clar nu vedem asta în timpul vieții. Dar planeta se distruge oricum, explorarea spațiului poate aduce soluții de back-up, sau poate chiar salturi tehnologice ce ar ajuta cu problemele locale. Alternativa e să stai cu mâinile în sân și să cânți pe punte la vioară, mulțumit că nu ai să apuci tu să faci gargară cu apă sărată, e problema generațiilor viitoare.

        (Citează)

  5. Racheta = o explozie controlata. Iar asta cu controlul știți și voi cum e…

    Aia e, alta nu am, asa funcționează

      (Citează)

  6. @Peredhil: avem descreierați pe planetă din cauza sărăciei, ticăloșiei și lipsei de educație. Suntem predispuși la violență, și o justificăm destul de des. Tot timpul ți se prezintă cineva ca fiind ăla rău și e nevoie de o armată ca să-l țină în frâu.

    Speciile care au supraviețuit le vezi acum pe Pământ, printre ele suntem și noi. Există schimbări climatice și multe sunt influențate de noi, dar există și niște cicluri ale planetei pe care trăim. Poate că o eră glaciară era iminentă, iar mizeriile noastre au accelerat doar tranziția. Ce e acum pe Pământ e o civilizație infantilă și violentă care nu vrea cu adevărat să afle ce înseamnă să evoluezi și nici ce era pe Pământ acum 3 mii de ani.

    Ideile de unde a plecat religia sunt foarte interesante. Practicile religioase însă sunt oglinda ticăloșiei și a dorinței noastre de a manipula.

    Ideea de a coloniza alte planete sau sateliți nu e nouă – ideea în sensul de proiect, plan de acțiune. Barbara Bush a avut astfel de aspirații, grupuri naziste au încercat asta, iar la nivel militar poate chiar s-a materializat ceva. Ironia e că toate acțiunile astea nu sunt în interesul civilizației sau al continuității.

    Repet, suntem atât de departe de a ne înțelege istoria, încât a vorbi de conservarea civilizației actuale mi se pare ceva comic. Încă sperăm că am datat corect niște pietre și încă tragem concluzii idioate despre civilizații evident mai dezvoltate decât ce avem acum. Adică încă mai spunem, oficial, că Amerigo Vespucci a descoperit America, sau că teoria „out of Africa” are vreun fundament științific, FFS.

    Un mall pe lună, ca în Ad Astra, nu înseamnă progres. Ar fi tare însă să aflăm că suntem de fapt doar o arcă a omenirii, nu originea unei specii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus