►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
12 Jul 2022 ·
Vreți să vă simțiți mici? Uitați-vă la fotografia de mai jos, prima realizată de noul telescop spațial James Webb și făcută publică acum câteva ore.
Ce vedeți acolo sunt galaxii foarte îndepărtate. Fiecare pată din aceea ușor difuză de lumină este o întreagă galaxie. Sunt mii de galaxii în această fotografie. Cel mai fascinant amănunt este acesta: telescopul a fotografiat o suprafață infimă a cerului, una “cât cea a unui grăunte de nisip ținut între degete cu mâna întinsă” este comparația utilizată.
Fac parte din ceea ce se numește clusterul SMACS 0723, un grup de galaxii. Fiecare lumină o întreagă galaxie. Galaxia noastră, Calea Lactee, are între 100 și 400 de miliarde de stele și probabil tot atâtea planete, dacă nu mai multe. Calea Lactee face parte din clusterul Virgo, care conține peste 100 de grupuri de galaxii de diverse mărimi. Virgo este doar un lob al unui supercluster de galaxii numit Laniakea, care conține peste 100.000 de galaxii pe lângă a noastră.
Ce a surprins telescopul James Webb nu are legătură cu grupul nostru de galaxii, ci îl dădeam doar ca exemplu de mărime. Fotografia de mai sus arată galaxii aflate la multe miliarde de ani-lumină de noi. A durat câteva miliarde de ani ca lumina lor să ajungă la lentila telescopului, deci vedem o imagine din trecut. Cine știe cum o arăta zona acum, câte galaxii au fuzionat între ele sau s-au îndepărtat. Dar așa este spațiul, cam mărișor.
Interesant și cum au făcut fotografia. Telescopul s-a concentrat pe clusterul SMACS 0723 care a funcționat ca o lentilă, aducând spre telescop lumina unor galaxii mult mai îndepărtate din spatele său. Clusterul este la vreo 4,6 miliarde de ani-lumină de Pământ, dar unele galaxii fotografiate sunt la o distanță de 13 miliarde de ani-lumină. Mind-bending, nu doar light-bending. Am mai scris altădată cum telescopul JW face și un soi de noise-reduction pentru fotografiere atât de bună.
Mă uit însă la astfel de fotografii și mă întreb două lucruri: câte peisaje extraordinare or fi pe acolo? Planeta noastră este nesemnificativă în contextul unui astfel de fotografii și totuși uitați câte minunății ne poate oferi. Oare ce o fi pe acolo, în sute de galaxii dintre cele mai vechi din univers, create la puțin timp după big bang? A doua întrebare: cum putem fi singuri într-o așa întindere de spațiu?
Light of Impossible Stars este o carte SF de Gareth Powell, ceva cu nave și lupte. Dacă vreți imaginea de mai sus necomprimată, stați cu ochii pe site-ul oficial, va fi afișată acolo în curând. Sursa: NASA.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
12/07/2022 la 2:11 PM
Oare exista viata inteligenta pe alte planete? Ca pe Pamant nu e asa sigur.
Gaelex(Citează)
12/07/2022 la 2:48 PM
nu, doar pe pamant a avut chef barbosu invizibil din cer sa faca bipede.
in rest a lasat doar stele goale
sigur sigurrrr
mihnea(Citează)
12/07/2022 la 2:48 PM
Suntem praf de stele, o nanosecunda in eternitatea Universului (Multiversului?) Intrebarea care ma macina este: exista fiinte inteligente in afara 3D, in cele 11 dimensiuni descoperite pana acum, complet inaccesibile noua? Daca exista, se uita la noi ca la niste furnici.
Deea(Citează)
12/07/2022 la 2:58 PM
Mai curand se uita la Pamant cum ne uitam noi la Friends.
Gaelex(Citează)
12/07/2022 la 3:15 PM
Rust Cohle: ‘It’s like in this universe, we process time linearly forward. But outside of our spacetime, from what would be a fourth-dimensional perspective, time wouldn’t exist, and from that vantage, could we attain it. We’d see our spacetime would look flattened, like a single sculpture with matter in a superposition of every place it ever occupied, our sentience just cycling through our lives like carts on a track. See, everything outside our dimension that’s eternity, eternity looking down on us. Now, to us, it’s a sphere, but to them… it’s a circle.’
Deea(Citează)
12/07/2022 la 7:07 PM
Nu știu de alte dimensiuni. Teoria zice că nu ne pot influența pe noi și nici noi pe ele. Suntem incompatibili. Aș vrea să știu despre ființele din dimensiunea noastră, care pare foarte mare.
nwradu(Citează)
12/07/2022 la 3:28 PM
indiscutabil exista viata si pe alte planete, doar in sistemul solar se estimeaza ca sunt sanse mari sa fie viata pe Marte, s-a gasit metan, care pe pamant este generat doar de organisme, Europa, satelitul lui Jupiter, acoperit de gheata dar cu un ocean imens sub ea, Venus care la 25-50km in atmosfera are presiunea si temperatura asemanatoare cu Terra. Viata e posibil sa fie ceva foarte raspandit in univers, problema, si de fapt avantajul este ca distanta si alte cateva aspecte limiteaza ‘hoinaritul’ aiurea prin univers. Nu intru in detalii dar doar privind istoria umanitatii realizezi ca pentru un privitor extern evoluat, oamenii sunt mult sub alte specii, e o nuvela in care extraterestii au trmis o sonda sa vada ce e cu pamantul si la intoarcere sonda a declarat ca a gasit viata inteligenta si organizata, era vorba de furnici. Inteligenta tine de definitie, iar majoritatea o asociaza cu tehnologia. Universul nu e mare degeaba zic eu, fara acest filtru, ar fi ajuns ca Arena Nationala dupa concert, iar teama ca extraterestii ne fura femeile ar fi omniprezenta. In rest e o minune cu multe de descoperit.
xixache(Citează)
12/07/2022 la 3:57 PM
Exista pe Pamant si metan obtinut pe cai inorganice.
alunelu(Citează)
12/07/2022 la 8:15 PM
Parerea mea e ca e cam asa:
Ai un loc unde e caldut, umed, si fara catastrofe? Probabil ca acolo va apare mucegai.
La fel e probabil si cu viata. Ai un loc cu apa, caldut, aerisit si fara catastrofe prea mari cateva miliarde de ani? Viata va apare.
mac gregor(Citează)
13/07/2022 la 10:26 AM
Nu te deranjeaza cand iti citesti textul? “Viata va apare”? Pe bune? “Va aparea” nu iti place?
BGDN(Citează)
12/07/2022 la 4:16 PM
Asa este, nu stiu de unde ramasesm cu ideea.
xixache(Citează)
12/07/2022 la 10:33 PM
Close encounters of the fifth kind prezintă niște concepte diferite despre așa zisiii Extratereștrii .
Cât de reale sunt experiențele alea e mereu funny ca pot face poze dar niciodată o filmare HD
Conceptul e interesant însă
Nico(Citează)
13/07/2022 la 9:14 AM
Comparație între Webb și Hubble:
Webb Compare https://johnedchristensen.github.io/WebbCompare/
Olivian Breda(Citează)
13/07/2022 la 6:33 PM
@BGDN
Sincer, nu stiu sigur cum e corect.
Fonetic nu ma deranjeaza.
mac gregor(Citează)
14/07/2022 la 1:49 AM
“Și din a chaosului văi, jur împrejur de sine, vedea, ca-n ziua cea de-ntâi, cum izvorau lumine… ”
Leo(Citează)