►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
22 Jul 2022 ·
Huawei a lansat recent aceste căști Freebuds Pro 2 și, cel puțin din specificații, au toate funcțiile pe care le-ai putea dori de la earbuds true wireless: anulare activă de zgomot, codec LDAC, conectivitate simultană la două dispozitive, certificări Hi-Res, o mulțime de comenzi direct pe cască, ba chiar și încărcare wireless a cutiuței de transport. Pe cutie scrie Co-engineered with Devialet, care-i o firmă de echipamente audio de mare calitate (și preț).
Și, în general vorbind, totul funcționează așa cum trebuie și în practică. Freebuds Pro 2 sunt printre cele mai bune căști wireless acum în piață.
Sunt earbuds in-ear cu stem exterior, dacă nu era clar din poze. Conectivitatea este Bluetooth 5.2 și suportă simultan două dispozitive. Căștile au codecul LDAC integrat și sunt certificate Hi-Res Audio și HWA, au și anulare activă de zgomot și mod ambient ce amplifică sunet.
Autonomia este de 6,5 ore cu ANC off și 4 ore cu ANC on pe o încărcare. Împreună cu cutiuța lor de transport, autonomia totală crește la 30 de ore ANC off și 18 ore ANC on. Se încarcă prin USB-C, dar și wireless Qi.
Fiecare cască are 6,1 grame și cutiuța lor are 52 de grame. În interior, fiecare cască are doi driveri, iar mai multe microfoane preiau sunetul ambiental pentru anulare sau pentru conversații telefonice (suportă și HD Voice acolo). Controlul se face prin apăsări și prin swipe pe “băț”.
Funcționează pe Android și iOS. Eu le-am testat pe Samsung S22 Ultra și un laptop Asus cu Windows 10. Sunt disponibile pe alb, argintiu și bleu. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial.
Preț: 899 lei la eMAG, evoMAG, Huawei Store.
Mie mi se pare că arată ca niște căști elegante în varianta aceasta albă. Stem-ul este micuț și ceva mai rectangular, căștile sunt mult mai rotunjite. În pachet primești 3 seturi de vârfuri de silicon.
Nu mi-a plăcut la aspect că textul Huawei este destul de proeminent pe lateral, dar multe căști au branding agresiv.
În primul rând, multitudinea de funcții chiar este impresionantă. De exemplu, codecul LDAC este binevenit, este codecul cu cea mai mare rată de bit în semnalul transmis și asta înseamnă calitate audio foarte bună în pereche cu telefoanele compatibile (majoritatea flagship-urilor suportă LDAC). Rata aceasta mare de bit asigură și certificările HWA și Hi-Res Audio wireless.
Sunetul oferit de căști este foarte bun. Freebuds Pro 2 sunt cele mai bune căști de acest tip produse până acum de Huawei. Între alte modele, se luptă la top cu cele Sony WF-1000XM4, de exemplu, și sunt mai bune decât toate modelele Samsung testate de mine. Sunetul este complex, ai și bass acolo unde este cazul (limitat, desigur, la ce se poate scoate maxim din earbuds), dar căștile au și suficientă precizie pentru a reda bine melodii mai delicate, cu voce și instrumente.
Nu știu la ce s-a rezumat colaborarea cu Devialet, pe care probabil îi cunoașteți pentru boxele lor Phantom ce pot fi ascultate prin diverse showroom-uri din oraș. Sunt prin aplicație diverse setări de egalizator și inclusiv poți să-ți faci tu una. Poate au colaborat inclusiv la realizarea fizică a căștilor. Fiecare are în interior doi driveri, unul de 11 mm ce se concentrează în principal pe redarea frecvențelor joase și altul planar pentru cele înalte. Huawei vorbește și de un filtru precis care direcționează spre fiecare driver exact semnalul pe care este capabil să-l redea, ca să nu se suprapună între ele.
Anularea activă de zgomot este un alt element foarte important. Funcționează bine pe Freebuds Pro 2. Am mai văzut o singură dată niște căști earbuds cu stem la fel de bune, un model OnePlus. Cele Huawei au vârfuri de silicon care intră pe canalul urechii pentru a sigila bine zona, că altfel nu are rost vreun ANC. Trebuie să le înfigi bine în ureche, iar apoi activarea ANC-ului reduce cam jumătate din intensitatea sunetelor nedorite din jurul tău. Această reducere la jumătate este valabilă pentru frecvențe joase, gen zgomot de avion, metrou, bârâit de diverse mașinării, ceea ce străinii numesc humming.
Pentru alte frecvențe, anularea activă de zgomot nu funcționează la fel de performant. Am testat în modul meu uzual, cu diverse tipuri de zgomot redate prin boxele din cameră, și performanța scade pentru frecvențe mai înalte. De exemplu, în coffee shop noises sau office noises poate reduce frecvențele joase, dar râșnițe sau telefoane care sună sunt mult mai puțin atenuate.
În principiu, cam asta este limitarea tuturor căștilor tip earbuds. Anularea mai performantă necesită un model over-ear, care asigură o izolare pasivă mult mai bună. Mie Huawei Freebuds Pro 2 mi s-au părut în partea superioară a clasamentului celor testate de mine, alături de OnePlus Buds Z2 și Sony WF-1000XM3/XM4.
Software-ul de control, adică aplicația AI Life, include mai multe niveluri de noise cancelling și inclusiv posibilitatea de a comuta automat între ele, în funcție de cât zgomot detectează căștile. Funcția aceasta este bună deoarece mai crește autonomia totală. Nu are rost să ții ANC pe maxim dacă nu ai mult zgomot în jurul tău.
Sunt și multe alte funcții incluse pe care le-am apreciat. Încărcarea wireless este binevenită, chiar daocă se face doar la 2W. Conectivitatea dual device este și ea utilă în anumite situații. Eu am conectat căștile la telefon și la laptop. Aplicația AI Life îți arată dispozitivele la care sunt conectate căștile și poți alege un dispozitiv prioritar dintre ele.
Schema de control a căștilor este complexă. Comenzile principale se dau strângând stem-ul în mâini, un pinch pentru play/pauză, două pinch-uri pentru next song șamd. Pinch and hold comută între active noise cancelling, ambient mode și ANC off. Ceea ce nu multe căști oferă este și posibilitatea de a schimba volumul sunetului din căști, ceea ce faci cu un swipe în sus sau în jos pe cască.
Schema aceasta este predispusă la apăsări accidentale atunci când aranjezi mai bine căștile în ureche, dar m-am obișnuit să le apuc de partea de top, nu de băț. Oricum, faptul că pot regla și volumul de pe cască mi se pare un avantaj.
Aplicația AI Life este bine făcută, toate opțiunile sunt grupate pe un singur ecran, există și un eartip fit test, configurații proprii de egalizator șamd.
Autonomia este singurul punct slab. Oficial 4 ore cu anulare activă de zgomot, 6,5 ore fără anulare activă de zgomot. Este cam puțin fără încărcări succesive în cutiuța lor. Uneori zbori mai mult de atât cu avionul sau pur și simplu uiți să le încarci.
Prin comparație, OnePlus Buds Z2 au 5 ore cu ANC on, iar Sony WF-1000XM4 urcă la 8 ore cu ANC on. Comparația cu modelul Sony nu-i de fapt cea mai bună pentru că acelea au altă formă, sunt mai voluminoase și includ baterie mai mare (dar costă cam la fel, deci pot fi o alternativă bună). Oricum, aș fi preferat autonomie mai mare de la Freebuds Pro 2.
Mai sunt alte funcții care nu funcționează decât pe telefoane sau laptopuri Huawei. Pagina oficială nu le explică prea bine, sunt undeva în mențiunile cu steluță. Mă refer la fast pairing și comutare rapidă între dispozitive, asta făcându-se prin software Huawei. Per total, însă, nu e o mare problemă, eu le-am folosit cu bine pe Samsung S22 Ultra și pe un laptop cu Windows 10. Ascultam muzică din laptop și, când m-a sunat cineva pe telefon, căștile au comutat automat la acesta și am auzit sunetul de apel. Am respins apelul și căștile au trecut înapoi la laptop și la muzica sa.
Freebuds Pro 2 sunt earbuds foarte bune, printre cele mai bune disponibile acum. Au sunet bun, ANC funcțional ce întinde probabil la maxim limitele de izolare ale earbuds-urilor. Sunt pline de funcții moderne. Autonomia este singura problemă, dar acolo fiecare știe mai bine de câte ore de ascultare are nevoie înainte de a ajunge pe la o priză.
Prețul mi se pare bun pentru aspectul și funcțiile lor. Fiind Huawei, mă aștept să mai și scadă în viitor. Cei de la Huawei spun că sunt numărul 1 pe căști earbuds în România. Cred că modelul acesta le va asigura în continuare poziția.
Preț: 899 lei la eMAG, evoMAG, Huawei Store.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
22/07/2022 la 1:14 PM
de acord, dar cat de relevant mai e Huawei in contextul in care nu mai are Google Apps?
o spun ca fan, sunt la al doilea terminal de la ei si inca foarte incantat de Nova 5T dupa doi ani. dar, daca voi shcimba producatorul, cel mai probabil ma voi orienta la niste casti produse de acelasi fabricant ca si al telefonului nou… da, stiu ca-s compatibile 90% intre ele, dar totusi. ideea e ca nu prea gasesc la 300E ceva care sa fie semnificativ superior lui 5T, si asta arata cat de bine a fost gandit cand l-au lansat, cumva ca “razbunare” pe interdictia de acces la tehnologii Google…
WhiteLion(Citează)
22/07/2022 la 9:00 PM
Telefoane Huawei nu recomand nimănui, e prea mare bătaia de cap.
Mi se pare că nici ei nu mai insistă cu telefoanele, ci cu laptopuri și wearables, unde folosesc în continuare componente americane.
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 3:29 PM
Legat de prețul lor vs Sony, nu sunt chiar cu 50% mai scumpe Sony XM4, Huawei fiind la 899 lei, Sony la 999 lei astazi la eMag și Altex.
Personal, pentru 100 lei în plus, aș alege oricând Sony.
Andrei(Citează)
22/07/2022 la 9:01 PM
Corect, mulțumesc. Am văzut prețul Sony pe site-ul oficial, când m-am uitat de autonomia lor. Am actualizat.
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 3:41 PM
Imi pare rau c-a trebuit sa scrii aceasta postare. Eu am sa-i dau skip nici nu ma obosesc sa citesc informatii despre compania asta.
Sigur, sunt oameni interesati dar prin comentariul meu as vrea sa te informez ca sunt oameni care aleg sa se departeze de aceasta firma macar pentru moment.
un om(Citează)
22/07/2022 la 5:38 PM
Subscriu. Multe review-uri la produse Huawei, Honor etc. Dăm din gură că suntem împotriva dictatorilor, războiului etc. dar ne luăm bănuții din țări dubioase fără nici cea mai mică remușcare.
Bogg(Citează)
22/07/2022 la 7:11 PM
Niste papagali…
Emil C(Citează)
22/07/2022 la 9:13 PM
Dacă s-ar învârti atâția bani cum credeți voi, ar trebui să vă faceți bloggeri sau vloggeri.
@un om: nici o problemă, eu îți zic cum sunt căștile, tu poți refuza să le cumperi din diverse motive, inclusiv nelegate de ele.
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 10:11 PM
Bai nene dar indeparteaza-te de tot de China daca tot esti asa viteaz. Uita-te prin casa, prin masina, pe la munca si arunca tot ce e made in China, de la tot produsul pana la ultima componenta si apoi inlocuieste cu ceva politic corect.
Ia vezi, poti? Cam aici se termina toata retorica asta de cacat.
Albert(Citează)
22/07/2022 la 3:46 PM
Cu 300 lei mai ieftine decât Airpods Pro
Vali(Citează)
22/07/2022 la 7:31 PM
Da, dar nu imi e clara concluzia la care doreai sa ajungem: e mai ieftin cu 300 RON, dar asta e de bine, e de rau? Adica mai pui “doar 300 ron” si iti iei Airpods Pro?
Ar fi ajutat si o comparatie cu Airpods Pro de exemplu. Da, stiu cei care aleg Apple nu vor alege Huawei indiferent de pret.
hiqued(Citează)
22/07/2022 la 9:03 PM
Dacă ai iPhone, iei Airpods Pro, mă gândesc eu. Căștile Apple rămân cea mai bună soluție pentru telefoane Apple, chiar dacă și altele sunt compatibile cu iOS.
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 4:47 PM
Aplicatiile huawei sunt toate disponibile in google store ?
Alin(Citează)
22/07/2022 la 9:04 PM
Da. Adică nu știu de toate aplicațiile, dar pentru căști ai nevoie opțional de AI Life, care este în Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.huaweioverseas.smarthome
nwradu(Citează)
23/07/2022 la 6:13 PM
Da, dar n-au mai fost actualizate de ani de zile.
Daca vrei ultimile versiuni, trebuie sa instalezi Huawei Appstore.
Calin(Citează)
22/07/2022 la 5:31 PM
Mi se pare mie sau seamana izbitor cu un alt brand? Pai cu asta trebuie inceput. Cred ca e din categoria ¨hai sa vad ce poti sa-mi faci¨. Mi se pare efectiv o provocare. Ma mir ca Radu nu le compara si cu…Si autonomia asta cum e? Are acumulator in cutie sau ba?
Nicu(Citează)
22/07/2022 la 5:42 PM
si eu ma asteptam sa vad o comparatie cu sony-urile alea sau cu airpods pro. review pe fast forward ca de obicei.
GabrielG(Citează)
22/07/2022 la 5:42 PM
Scuze, am citit despre autonomie in partea finala, unde nu scria ce voiam eu sa stiu.
Nicu(Citează)
22/07/2022 la 9:04 PM
@Nicu: n-am înțeles ce voiai tu să știi.
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 9:07 PM
N-am iPhone, deci nu le pot compara cu Airpods Pro. Dacă ai iPhone, nu văd de ce ai cumpăra altceva în afară de AirPods Pro, deci nu mi se pare oricum oportună o comparație.
În rest, față de Sony mi se pare că am zis destul de bine cum stau, nu? Am explicat pentru sunet, ANC și autonomie. La ce capitol ai mai fi dorit o comparație?
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 7:30 PM
Toate review-urile se axează pe funcția de anulare de zgomot, în timp ce pe mine ma interesează mult mai mult funcția opusa, cea de mod ambient (zisa și “transparenta” sau “awereness”). Nu toți când suntem la serviciu vrem sa ne “rupem” de ce este în jur, unii mai avem și serviciu unde trebuie sa fii atent la ce se aude, asa ca modul ambient e foarte important sa funcționeze cât mai bine.
EGO(Citează)
22/07/2022 la 9:05 PM
Modul acela mereu funcționează bine.
nwradu(Citează)
22/07/2022 la 8:41 PM
Și ma refer la toate review-urile de căști, și la Radu, și la Buhnici 😄😄
EGO(Citează)
22/07/2022 la 10:54 PM
Cat de bune sunt microfoanele? Te aude lumea sau trebuie sa ridici tonul?
Sunt casti ce le-ai putea folosi in regim de sedinte Teams/Meet/Zoom unde ai de vorbit si vrei sa te auda lumea?
Ariel(Citează)
22/07/2022 la 11:01 PM
Perfectionist fallacy. Stupid rau argumentul.
Poti sa incepi prin a refuza sa cumperi produsele firmelor chinezesti. Pentru ca de obicei adaosul companiilor care doar produc pentru alte brand-uri nu e la fel de mare ca profitul brand-ului respectiv.
Sper ca la un moment dat Radu o “sa-si dea seama” ca nu e ok sa impinga inainte produsele chinezesti si o “sa-si schimbe parerea pe baza unor informatii noi”.
Giani Mucea(Citează)
23/07/2022 la 4:57 PM
In acel moment ma interesa autonomia castilor. Am o pereche de Apple airpods pro de care sunt multumit. Asta nu inseamna ca nu pot fi interesat de produse similare.
Nicu(Citează)
23/07/2022 la 10:17 PM
:) eu sunt curios cum merge AnC-ul cand bate vantul…daca ai ocazia sa incerci
Vlad(Citează)
24/07/2022 la 6:21 PM
Nu cred că voi avea prea curând cum să testez asta. Te referi că poate bagă fâșâit în căști?
nwradu(Citează)