un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: căștile Sony WH-1000XM5 over-ear cu anulare de zgomot și autonomie 40 de ore

7 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

Noile căști Sony WH-1000XM5 sunt excelente, oferă sunet foarte bun și probabil cea mai bună anulare activă de zgomot din piață în acest moment, una cu un nivel remarcabil de performanță. Nu sunt perfecte, dar problemele găsite de mine sunt minore și, per total, mi s-au părut o soluție excelentă pentru gama lor.

SPECIFICAȚII SONY WH-1000XM5

WH-1000XM5 sunt căști over-ear wireless, cu anulare activă de zgomot și o autonomie totală oficială de 30 de ore cu ANC activat și 40 de ore cu ANC dezactivat. Anularea de zgomot se bazează pe 4 microfoane ambientale și multă procesare audio, iar în plus există și mod ambient în care microfoanele amplifică sunetul din jur tocmai ca să-l auzi mai bine, dacă asta vrei. Încărcarea se face prin USB-C și suportă și un soi de încărcare rapidă, compatibilă USB-PD, prin care 3 minute de încărcare dau 3 ore de autonomie.

Conectivitatea este Bluetooth 5.2 cu codec LDAC, pentru calitate mai bună a sunetului transmis (până la 990 kbps). Difuzoarele sunt de 30 mm, făcute și cu fibră de carbon pentru a fi cât mai ușoare. Căștile au și jack audio, un cablu de 1,2 metri este inclus. Controlul este tactil pe casca dreaptă și există și două butoane fizice pe casca stângă.

Preț: 1.959 lei la eMAG, evoMAG.

VIDEO

Susține-mă cu un Subscribe:

CE MI-A PLĂCUT

În primul rând, sunt foarte confortabile de purtat. Mie îmi intră urechea cu totul în cupele căștilor, care sunt moi, pufoase și suficient de groase pentru a fi foarte plăcute în purtare. Le-am folosit ore întregi la rând fără vreun disconfort. Foarte plăcut design-ul lor în acest aspect, iar headband-ul sau cum se cheamă banda care leagă cele două căști intre ele este și ea foarte moale.

Design-ul pare premium, iar un aspect mai rafinat de atât poți găsi doar pe la modele superioare gen Bang & Olufsen, care se duc mult și pe partea de design. Materialele sunt foarte bune, îmbinările precise, butoanele au o cursă plăcută și feedback bun la apăsare, iar controlul tactil nu mi-a făcut niciodată probleme. Husa de transport, care este textilă, pare și ea de calitate și mi-a plăcut că până și pe fermoar scrie Sony.

Materialul exterior al căștilor, care are un feeling ușor cauciucat, este mai predispus la amprente sau mici urme de degete, dar se pot șterge foarte ușor. Materialul în sine mi-a plăcut pentru că evită impresia aceea de plastic simplu pe care o oferă multe alte căști.

Sunetul este foarte bun, chiar a fost o plăcere să folosesc aceste căști. Le-am folosit pentru muzică, dar și pentru editare video, conectându-le la PC. N-am ce-i reproșa calității audio, toate sunetele sunt clare și distinct redate, am ascultat cu plăcere muzică pe ele. Sunetul în apeluri telefonice a fost și el foarte bun, eu am auzit bine conversația, ceilalți spuneau că mă aud foarte bine.

Anularea activă de zgomot este excelentă. Căștile oricum oferă o anulare pasivă bună când le pui pe urechi pentru că au cupe mari și care izolează deja bine zgomotul ambiental. Odată ce pornești și anularea activă, zgomotul din jur de obicei dispare. Am testat multe căști cu ANC, iar acestea WH-1000 XM5 au fost cele mai bune de până acum.

În general taie foarte bine zgomotele joase. Am testat și în cameră pe YouTube cu diverse clipuri de zgomot redate pe boxe. Zgomotul de avion, de exemplu, este tăiat aproape în totalitate, dacă mai pornești și muzică chiar nu-l mai auzi deloc. Zgomotul de birou este și el puternic redus, deși uneori se aud urme ale vocilor din jur, deși greu de înțeles. Zgomote ceva mai ascuțite (copii țipând, râșnițe etc) intră în continuare, dar reduse și ele. Per total mi s-a părut că anularea de zgomot inclusiv pe “coffeeshop noise” și “playground noise” și “construction noise” este peste a altor modele testate.

Există și acel Ambient Mode, în care căștile lasă să intre zgomot din jur, ba chiar îl amplifică. Aici există o funcție care mi-a plăcut. Dacă acoperi casca dreaptă cu palma, căștile comută imediat pe modul Ambient full și îl păstrează așa cât timp ții palma pe cască. Comanda aceasta funcționează foarte bine și am folosit-o de multe ori, fiind utilă în situații de “ce se aude așa?”. Poate că ți se pare că sună cineva la ușă, că te strigă cineva șamd. Duci palma pe cască și dintr-o dată muzica este puternic redusă, iar sunetele ambientale devin foarte clare, chiar amplificate.

Diverse alte elemente minore de menționat aici: controlul tactil este pe casca dreaptă (swipe sus pentru volum, swipe față pentru next song etc) și a funcționat mereu fără probleme. Există buton fizic on/off și buton fizic ANC on/off, care mai poate fi configurat suplimentar cu alte comenzi. Mai este și un software Sony de telefon care poate activa ANC sau Ambient Mode în funcție de locația ta și de zgomotul din jur; unora le va plăcea, altora nu.

Autonomia chiar este remarcabilă. Oficial 40 de ore de redare muzică pe ANC off și 30 de ore pe ANC on. N-am putut testa asta, e greu să ții socoteala timpilor când testezi pe multe zile la rând, dar au trecut câteva zile până să aud un low battery.

Mi-a plăcut multe și opțiunea de Fast Pairing sau cum s-o numi ea cu diverse dispozitive. Am activat căștile și telefonul le-a detectat imediat. Mai mult, Windows le-a detectat imediat, am primit notificare jos și le-am conectat imediat prin bluetooth la PC, fără să fie nevoie să intri prin meniuri misterioase de Bluetooth. Acea detecție rapidă funcționează la fel și pe MacOS, mi-a spus cineva.

CE NU MI-A PLĂCUT

Software-ul Sony încearcă prea mult. Căștile folosesc de fapt software-ul clasic Sony, că l-am întâlnit la multe alte modele testate, care are un Adaptive Sound Control ce reglează ANC-ul și Ambient Mode-ul în funcție de doi parametri: unde te afli și ce faci în acel moment. De exemplu, în timp ar putea învăța că vrei ANC activ la locul de muncă și îl va activa singur când ești acolo.

Detecția de activitate funcționează altfel: dacă senzorii detectează că mergi și pare și ceva zgomot ambiental în jur, aplicația bănuiește că mergi pe stradă și activează un Ambient Mode la regim mediu, cum ar fi ca să auzi în continuare zgomotele străzii și ale mașinilor din jur. Dacă te oprești și este zgomot ambiental puternic, activează ANC full force, că poate bănuiește că ești în metrou și vrei să tai orice alt sunet.

Schimbările acestea de moduri și cu diverse niveluri de tărie se întâmplă chiar des. Te oprești la o trecere de pietoni și căștile comută, după câteva secunde, de pe Ambient Mode 10 din 20 pe Noise Reduction on. Începi să mergi la verde și schimbă iarăși modul.

Problema este că utilizatorii au în general parte de scenarii mult mai complexe. De exemplu, am mers cu trotineta, mi-am pus căștile cu muzică, dar voiam și ambient mode activat, ca să aud zgomotele străzii în jurul meu. După câteva secunde, însă, software-ul Sony a concluzionat că eu de fapt stau pe loc, mi-a suprascris comanda de ambient mode și a pus noise reduction full. Alteori stăteam în casă, testam căștile, voiam noise reduction full, dar software-ul zicea “nu, nu, de fapt vrei și Ambient Mode pe la nivelul 5 din 20”, deși nu știu de ce.

Așa că l-am testat câteva zile, ca să văd dacă se schimbă ceva sau mă obișnuiesc cu el, dar în practică a fost mai simplu să dezactivez acel Adaptive Sound Control și să comut eu manual între noise reduction on și off, după nevoie, folosind butonul fizic de pe casca stângă. Poți să activezi și Ambient Mode de acolo, dacă vrei. Pentru o setare mai complexă, scoți telefonul din buzunar și reglezi exact de acolo ce dorești. Am senzația că acel Adaptive Sound Control mai consumă și bateria telefonului, că în fond este un program de fundal care analizează dacă mergi sau nu, unde te afli șamd.

Aș zice totuși că, dacă luați aceste căști sau altele Sony similare, să încercați câteva zile și să vedeți dacă modul automat se potrivește mai bine scenariilor voastre. Pentru mulți oameni sunt sigur că va ghici bine modul de funcționare al căștilor.

Schimbarea modurilor este însoțită de niște tonuri melodice în cască. Aș fi preferat ca o voce robotică să-mi “Noise Cancelling off” și din acestea, ca pe alte modele, dar în practică este un inconvenient minor.

Cred că singura problemă a căștilor este că nu mai sunt la fel de rabatabile precum generația anterioară. Sony a schimbat sistemul headband-ului și a eliminat o balama de pe acesta care-l făcea rabatabil.Cele două cupe nu se rabatează spre interiorul căștilor pentru a ocupa un volum cât mai mic la transport. Singura “rabatare” este că se rotesc 90 de grade, să fie mai ușor de purtat pe piept și în jurul gâtului.

Iată cum arăta generația anterioară rabatată (și poți răsuci căștile suplimentar pentru compactare):

Pe când 1000XM5 arată așa în poziția de minim:

 

Per total, pachetul căștilor este mai mare decât pe generația anterioară. 1000XM4, ca și generațiile anterioare, aveau o husă de transport mai mică decât 1000 XM5 pentru că prin rabatare căștile deveneau mai compacte.

Nu-i vreun dealbreaker sau dezavantaj mare, sunt de altfel multe căști similare în piață, dar nu înțeleg nici de ce Sony a trecut de la soluția utilizată anterior la aceasta nouă. Aspectul este un pic mai elegant așa, “bara” cilindrică ce leagă căștile arată bine, dar nu cred că s-a plâns cineva de soluția anterioară.

CONCLUZIE

Sunet foarte bun, anulare de zgomot foarte performantă, autonomie de 30/40 ore, construcție de calitate pentru gama lor. Nu se mai rabatează ca înainte, dar per total Sony WH-1000XM5 sunt cele mai bune căști făcute de Sony până acum și probabil cele mai bune din piață, că au puțină concurență de fapt, doar un model de la BOSE și AirPods Max-urile de la Apple.

Prețul de lansare este destul de ridicat, 2.000 de lei când generația anterioară 1000XM4 încă poate fi cumpărată cu 1.500 de lei, chiar mai puțin în oferte speciale, cât or mai fi de găsit în stoc. Sunt sigur că în timp va scădea prețul lui XM5, cum se întâmplă de obicei. Până atunci, însă, vedeți că și 1000XM4 sunt apropiate ca performanță și sunt o alegere bună preț-calitate dacă le mai găsiți.

Preț: 1.959 lei la eMAG, evoMAG.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Din cate pareri am vazut despre XM5, au zis cam la fel ca tine, sau sa ia XM4 sau sa ramana cu XM4.

    In momentul de fata XM4 sunt sub 1400 de lei pe Amazon.de, vine curand Prime Day la ei si e posibil sa fie o afacere buna.

      (Citează)

  2. La banii astia banuiesc ca fac si de mancare…

      (Citează)

  3. cum se descurca atunci cand ai multe device-uri cu bluetooth activat prin preajma?
    unele casti au un usor zgomot de fond de la interferente.

      (Citează)

    • Salut. Raspund tarziu dar acum am gasit site-ul :). Detin XM5 si XM3. Nu am probleme cu aceste modele privind interferentele BT si am multe device-uri care folosesc bt in apropiere.

        (Citează)

  4. Eu știu că nu toată lumea trăiește din salariul minim. Totuși, 2000 de lei pe o pereche de căști…
    La cât te-ai străduit pt review, probabil că tu știi că ai cititori cu portofele premium. :)

      (Citează)

    • Cu cât produsul e mai scump, cu atât mai detaliat trebuie să fie un review pentru ca ăia interesați să aibă toate detaliile – așa îți dai seama dacă merită sau nu, nu contează câți bani ai în conturi. Ar fi de-a dreptul comic să posteze un astfel de review pentru căști de 300 de lei doar pentru că mult mai mulți oameni cumpără așa ceva.

      Puțin context, căștile bune la ceva pleacă de pe la 2 mii de lei – ăsta e echipamentul audio, nu contează care-i bogăția sau sărăcia. Există modele ieftine pentru cine nu poate/nu vrea să dea bani mulți pe așa ceva.

        (Citează)

    • Dacă la 300 lei sunt ieftine, alea la 50 de lei ce sunt?

        (Citează)

    • Sunt căști care te vor și ține de 50 de lei. Vorbeam de BT, la 50 de lei nu știu dacă iei așa ceva.

        (Citează)

  5. Salut, Radu. Ai facut si un test cu ele pe clientii de chat sa vezi daca ceilalti te aud bine? Am modelul WH1000XM3B si ceilalti ma aud slab si ca si cand as fi intr-o camera cu ecou.

      (Citează)

    • Eu si sotia avem xm3 si nu sunt probleme pe teams, zoom si messenger(conectate la pc).Eu le folosesc si pe ps5 cu cablu bagat in controler, dar pornite. Nici aici nu am avut vreo reclamatie de la prieteni.

        (Citează)

    • Toate căștile sunt proaste dp asta de vedere, mai ales că sunt pe Bluetooth și nu pe usb. Și au microfonul departe de gura. Daca vrei calitate, exista căști speciale, folosite in special de call center-uri. Multe din ele cu preturi mai mari decât Sony-urile astea.

        (Citează)

    • Salut. Detin ambele modele. La XM3 nu sunt auzit extraordinar. a XM5 am ramas …surprins. Unii spun ca se aude ok, altii ca ma aud infundat si in departare. Pe Skype sunt auzit foarte clar.

        (Citează)

  6. XM3 zice robotic “Noise Cancelling off”, “Ambient mode”, etc. Problema e că dacă vrei să sari de la Noise cancelling la normal (eu țip la interlocutori in anulare de zgomot pentru că nu mă aud cum trebuie și trebuie să-l dezactivez), trebuie să treci prin ambient mode și până vorbește software-ul ăla de două ori peste ai pierdut 5 secunde din conversație. Dacă dezactivezi vocea robotică atunci nu mai zice absolut nimic și trebuie să ghicești în ce mod e. Așa că niște bipuri scurte e ok (dacă sunt scurte …).
    XM3 la mine merge brici. Suspectez că saltul de calitate la XM4 și XM5 nu e enorm așa că rămân la ele. Mai ales că XM5 nu se poate rabata.

      (Citează)

  7. motanes: Eu știu că nu toată lumea trăiește din salariul minim. Totuși, 2000 de lei pe o pereche de căști…
    La cât te-ai străduit pt review, probabil că tu știi că ai cititori cu portofele premium. :)

    Huh, eu ce sa mai zic ca am Airpods Pro si XM4? gluma aia nu beau nu fumez…

      (Citează)

  8. eu am pocnitorile de la Sony (wh-ch700n) si cam dupa un an s-a tocit/batatorit marginea castilor si acum ma ating in ureche cu difuzoru. Destul de neplacut.
    Nu sunt foarte bine aerisite, am inteles ca problema e si la xm4.

    altfel. Bateria pare ca este infinita, ceea ce e o problema ca uiti sa le incarci si, cand ai nevoie de ele…pixu

      (Citează)

  9. Am testat multe căști cu ANC, iar acestea WH-1000 XM5 au fost cele mai bune de până acum.

    Ai idee cat de bune sunt la anularea zgomotului fata de XM4? Am acasa o pereche din alea ( eu nu folosesc asa ceva, dar in familie mai folosesc pe avion) si le-am cumparat strict ca am citit eu ca-s bune la functia asta. Sincer, nu prea mi se pare cine-stie-ce. De aia intreb, cam cat de bune sunt astea, ca eu ma uit la ceva noise cancelling mai bun cu minim 5-10db decat la XM4 ca sa pot accepta ca e bun. Ala de la XM4 mi se pare doar OKish, in sensul ca da percep ca s-a diminuat zgomotul, dar mai trebuie, ca anulat sigur nu e.

      (Citează)

    • Nu exista anularea zgomotului, nici căștile de le poarta aia pe portavioane nu anulează complet pentru că e imposibil.
      Și sunt bune doar pe frecvente joase, gen avion, mașina, etc. Daca vrei o anulare buna, ia-ți dopuri 3M 1100, bune pe medii-inalte.

      Poți găsi la soundguys comparația cu xm4. Nu merita trecerea la xm5.

        (Citează)

    • Salut. Nu exista anulare totala la casti. Doar diminuarea zgomotului pe anumite frecvente. Adica nu surzesti total, doar partial :) Eu am si XM3 (nu XM4) si XM5. Diferenta nu este mare. La XM3 aud un fasait subtil in casti pe care la odelul XM5 nu il mai aud. Astfel…nu cred ca exista diferenta mare intre XM5 si XM4. Sa siti dau un exemplu cu XM5: ventilatorul de la purificator este anulat complet, darto taud vocile celor din jur…diminuate cam cu 70%. daca am si sonor (muzica in casti) nu mai aud nimic.

        (Citează)

  10. Posesor de XM4 si am vrut sa fac upgrade la XM5. Am fost prin diverse showroomuri ce le puneau pentru mici teste. ANC este un pic mai bun fata de XM4 si nu mi s-a parut o imbunatatire semnificativa fata de XM4. Mai mult la capitolul portabilitate este un mare regres fata de XM4 din cauza faptului ca ele nu se pliaza si cutia aceea este destul de mare.
    In rest pentru mine sunt aproape la fel ca XM4 si efectiv nu mi se pare vreo mare schema sa fac upgradeul. Pe de alta parte daca cineva este la prima experienta cu privire la ANC castile astea se merita.

      (Citează)

  11. În 2012 mi am luat un ceas care mi se părea scump. Am am zis sa fac un efort. Încă merge acumulatorul.

      (Citează)

  12. Am xm3 inca de când au ieșit și mă gândeam că e vremea de o schimbare. Am sa te rog sa găsești tu o explicație când o să vadă iar nevasta ” transaction Amazon 419€ ”

      (Citează)

  13. Multumim pentru review. Pentru mine partea de ANC e foarte importanta. Am dat si eu comanda. Abia astept sa le folosesc.

      (Citează)

  14. Am avut XM3, le-am returnat si m-am intors la Bose QC35. Motivul fiind microfonul absolut execrabil – aveam multe instante in care cei cu care vorbeam pe zoom imi ziceau ca nu ma aud, sau ma aud foarte foarte prost. Dupa ceva research am vazut ca e ceva generalizat la XM3, microfonul e pur si simplu prost. Foarte pacat pentru ca mi s-a parut ca la capitolele ANC si sunet, sunt un pic peste Bose.

      (Citează)

  15. Review-ul lasat de Radu este corect. Am avut aceeasi parere dupa ce le-am folosit cateva zile. Daca nu gasiti XM4 la diferenta mai mare de 300 de lei merita sa le luati pe acestea. Daca nu dati cu ele de pamant si nu le scoateti ca pe tricoul de la sport o sa le aveti pt mult timp. Sunetul este foarte bun iar ANC-ul la fel. Nu stiu daca sunt cele mai bune de pe piata, dar cu siguranta nu intrunesc toate calitatile la gramada alte modele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus