un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Instagram pune oficial accentul pe video și fotografiile trec în plan secund

27 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Îmi pare rău să constat că Instagram se îndepărtează tot mai mult de formatul care îmi plăcea mie, transformându-se într-o platformă ce pune video în prim plan, nu fotografiile.

Nu zic asta din oftică pentru că nu fac reels-uri interesante sau ceva. Nu fac nici fotografii interesante, dacă este să o iau așa. Ideea inițială din Instagram mi-a plăcut însă foarte mult, un loc unde să vezi fotografii frumoase, unde să descoperi oameni talentați sau care au o viață interesantă de urmărit în fotografii. Eu sunt printre cei care țin minte că Instagram s-a lansat întâi pe iOS și apoi, după o vreme, a venit și pe Android (parcă la lansarea unui Samsung? nu mai știu), moment care m-a bucurat mult.

Se poate spune că un video este doar o serie de fotografii. De ce n-ai putea să te simți la fel de bine privind un clip de 10 secunde cu niște munți frumoși, dacă îmi plăcea o fotografie făcută din același loc? Well, nu-i chiar același lucru. Fotografia are magia ei. Admir talentul și capacitatea de a surprinde o scenă plăcută sau o emoție într-o singură imagine nemișcată, poate ajutat de lumini și reflexii. Este mai dificil decât “să apăsăm Record”.

Instagram, însă, se schimbă. Șeful rețelei a declarat zilele trecutemore and more of Instagram is going to become video over time“, după ce aplicația a început să transforme toate clipurile în Reels ca să promoveze masiv această secțiune video.

Tot șeful rețelei a mai spus și “We’re going to continue to support photos. It’s part of our heritage“. Un fel de “o să păstrăm și fotografii, pentru ăia ciudați”, dar dacă le-a trecut deja la capitolul heritage… este clară situația.

Instagram a pornit cu o idee bună. Apoi a devenit un loc doar pentru selfie-uri. Apoi a vrut să fie Snapchat și i-a reușit figura, dar asta pentru că Snapchat era mic și fără resurse față de Meta. Acum nu mai vrea să fie Snapchat, vrea să fie TikTok, iar asta este o luptă mult mai dificilă, că TikTok este deja mult mai mare. Poate pune Zuckerberg o vorbă bună la Congres și interzic americanii TikTok, cine știe.

Oricum, pentru cei care preferă fotografii, Instagram îi trece de acum la categoria heritage, la legacy, la “avem și din astea, dar în spate”. Mă gândesc tot mai serios să-mi fac cont pe BeReal. Poate e marfă.

    7 comentarii

  1. Chiar și pozele facute pe IOS au o urmă de cateva secunde video, ceva gif, dacă ții apăsat pe imagine, după ce ai făcut poza. Deci poate chiar video-ul este noul trend. A mers și merge pe alte platforme, fără vreo legatură cu video-urile. Eu cel puțin mă rezum la text și imagine.

      (Citează)

  2. Pt ca țik tok.
    Și you tube a dat fails cu shorts ale lor, un dump al țik tok basically.ai răbdare 2-3 ani, trece moda video, sa vedem ce urmează la. Maimuțe de rumegat.

      (Citează)

  3. Instagram era ultima retea sociala pe care o puteam digera. Acum inclusiv cand intru sa pun poze, si nu stiu de ce o mai fac, primul buton e de Reels. Il apas de cel putin trei ori inainte sa il nimeresc pe cel corect. De ce ai face asa ceva? De ce ai copia Tik Tok, cea mai penala si jenanta retea sociala inventata vreodata, o adunatura de clipulete la care nu se uita absolut nimeni si care nu iti fac viata nici macar cu 1% mai buna dupa ce le vezi? Instagram e despre fotografie, era singurul loc unde fotografii amatori sau semi-amatori se puteau “intrece” in postarea de continut de buna si chiar foarte buna calitate. Acum, dai de acele clipuri tampitele care nu au nici cap, nici coada, din ce in ce mai mult, atat la tine in profil cat si la recomandari. Nu inteleg, ma depaseste, de ce Tik Tok are atat de multa popularitate. Chiar nu vede nimeni cat de inutil este?

      (Citează)

    • Problema este ca de fapt lumea sa uita la clipurile respective. Tik Tok a crescut in popularitate mult mai rapid decat orice alta platforma din “trecut”.

        (Citează)

  4. rip instagram :))

    si asa ma indepartez si mai mult de social media, ceea ce nu e neaparat un lucru rau.

      (Citează)

  5. Lenea si nepriceperea cuprinde instagram. Da am si exemplu la mine in familie. Decat sa fac o compoziție buna nai bine ii f.t un video de 4-5 secunde si gata.

      (Citează)

  6. am intrat azi pe insta si am vazut asa:

    video
    video de la “recomandate”
    reclama
    video de la “recomandate”
    video
    poze la prieteni
    poze
    video
    video
    reclama
    video
    reclama

    m-am enervat si am iesit :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus