un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce se zice despre România în leak-ul Uber Files

11 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

124.000 de documente interne ale companiei Uber au ajuns la The Guardian. Este un leak masiv de informații confidențiale, tot felul de emailuri și iMessage și WhatsApps, despre o perioadă de 5 ani. Acestea arată tot felul de practici ilegale ale companiei Uber, arată o prietenie foarte bună între Macron și Travis Kalanick, care a fondat Uber șamd.

Printre altele, arată că Uber a trimis în unele țări șoferi pe la niște marșuri anti-Uber pentru că, dacă luau bătaie acolo, opinia publică s-ar fi schimbat în favoarea Uber. Arată relații cu politicieni de top, bani mulți de lobby șamd. Și abia începe investigația, sunt multe documente de citit:

The Guardian led a global investigation into the leaked Uber files, sharing the data with media organisations around the world via the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). More than 180 journalists at 40 media outlets including Le Monde, Washington Post and the BBC will in the coming days publish a series of investigative reports about the tech giant.

Uber a reacționat deja zicând că acea perioadă a fost una controversată pentru companie, dar acum aceasta are alt management, altă politică șamd. Na, ce să zică?

Anyway, despre România apare până acum o singură mențiune. Ca în multe alte țări, autoritățile au început să folosească aplicația Uber pentru a comanda mașini și a da amenzi acelor șoferi. Probabil țineți minte și la noi câteva cazuri, parcă în Cluj. În plus, birourile companiei erau percheziționate de autoritățile din diverse țări.

Against this backdrop, Uber developed sophisticated methods to thwart law enforcement. One was known internally at Uber as a “kill switch”. When an Uber office was raided, executives at the company frantically sent out instructions to IT staff to cut off access to the company’s main data systems, preventing authorities from gathering evidence.

The leaked files suggest the technique, signed off by Uber’s lawyers, was deployed at least 12 times during raids in France, the Netherlands, Belgium, India, Hungary and Romania.

Asta este tot până acum, că și în România s-a utilizat acel kill switch pentru a bloca accesul la date sau pentru a le șterge din computerele din acea țară.

În altă parte, se zice asta:

“Use the ‘Zachary De Kievit’ playbook:” he wrote, referencing an Uber attorney. “Try a few laptops, appear confused when you cannot get access, say that IT team is in SF and fast asleep, and anyway this is all controlled by UberBV so they should write to Uber BV with their request. Zac can give a signed copy of his book.”

Simphal’s response: “Oh yeah we’ve used that playbook so many times by now the most difficult part is continuing to act surprised!”

Asta apropo de un raid al autorităților franceze în sediul Uber din Paris. La noi nu se știe exact ce-a fost pentru că autoritățile nu au dat detalii. Nici nu mai țin minte dacă s-a făcut vreo percheziție la sediul Uber, de altfel.

surse: The Guardian, Techcrunch.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Deci practic spune ce știam de atunci. Inclusiv kill switchul

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus