un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Controversele săptămânii – episodul 4

16 Jul 2022  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Habemus controverse! Săptămâna trecută n-a fost acest articol pentru că n-am găsit subiecte pentru el, dar acum avem trei. Trei!

J’Ai Bistrot urăște copiii

Update: am uitat să zic că J’Ai Bistrot a stârnit mii de comentarii și reacții. În acest timp, la spitalul Grigore Alexandrescu un copil de 3 ani internat în secția de arși doarme pe jos pentru că în salon este prea cald.

Acesta a fost cel mai tare pentru că s-a dovedit că eu și Matilda avem păreri complet opuse despre subiect. Pur și simplu interpretăm diferit niște cuvinte destul de simple.

Iată mai jos ce-au zis cei de la J’Ai Bistrot pe pagina lor de Facebook, mesaj care a stârnit mii de comentarii și discuții. Originalul este aici, dacă vreți să-l citiți acolo:

So… mie nu mi s-a părut nimic în neregulă. În principiu, sunt de acord că restaurantele nu sunt un loc de joacă unde părinții îți pot lăsa copiii la liber să se joace printre mese, să rupe plante și să țipe în toate direcțiile în timp ce ei beau un cocktail. Știu că toți părinții au nevoie de relaxare (știu foarte bine asta, de când cu Alice!), dar restaurantul nu este bonă pentru copil.

Mie mi se pare că la restaurant, ca și în multe alte locuri din societate, nu ar trebui să-i deranjezi pe cei din jur. Dacă Alice începe să facă gălăgie într-un local, de exemplu, mă ridic imediat să o plimb și să o liniștesc cumva. Uneori ies de acolo și mă întorc când ea este liniștită. Băutura și mâncarea sunt tot mai scumpe, cred că fiecare client are dreptul să se bucure la maxim de ele. Nu mai zic de locuri precum Sera Eden, unde este plin de copii și mă uitam într-o zi cum vreo doi rupeau tacticoși rămurele din tufișurile ornamentale de acolo, apoi lămâile din copacii din seră. Cum ar fi dacă un adult ar distruge decorul?

(Există și restaurante cu loc de joacă amplu, apropo. Tobogane, bile, leagăne și tot restul. Acolo situația stă altfel, zic eu.)

Așa că mie mesajul celor de la J’Ai Bistrot nu mi s-a părut nici ieșit din comun și nici exagerat.

Matilda, însă, a avut complet altă opinie. Matilda a citit mesajul și a spus “practic, ăștia îți spun să nu vii cu copilul acolo”. Eu nu am înțeles asta, dar ea zice că acesta este mesajul dintre rânduri. Că atunci când spun “ne placem să bem bere și cocktail de adulți […] în liniște […] nu este loc de joacă” ei de fapt vor să spună “nu veniți cu copii pe aici, că nouă ne place liniștea și voi ne-o deranjați”.

Și pot să înțeleg punctul acesta de vedere și de ce mesajul a stârnit atâtea controverse. Se vede și cât de zen sunt eu în general, aș mai spune, din moment ce n-am stat să fac atâtea analize pe text.

Oricum, în concluzie, neinspirat mesajul. Interzice de tot copiii și asumă-ți asta. Sau atrage-le atenția punctual celor care strică pe acolo lucrurile. Un generic “nouă ne place liniștea aici la curte” a explodat mai mult decât era cazul. În București astfel de locuri cu curte și copaci și natură sunt destul de populare în rândul celor cu copii. Sunt curios dacă ar avea succes unele adult-only.

Disclosure: am fost o singură dată la J’Ai Bistrot și nu mi-e clar nici acum unde este. Cred că în zona dubioasă de pe Calea Griviței?

BMW introduce abonament pentru unele extraopțiuni auto

Exemplul care a stârnit discuțiile fiind un cost de 18 dolari/lună pentru a folosi scaunele încălzite. Asta i-a făcut pe mulți să se declare șocați și să se întrebe “unde vom ajunge?”

Păi, unde să ajungem? Într-o lume cu mai multe servicii de tip pay as you go, de tip abonament șamd. Acum niște ani părea de neconceput să plătești și pentru servicii cloud, acum e ceva normal.

Mie nu mi se pare nimic în neregulă cu decizia BMW. Cred că a fost greșit înțeleasă de mulți oameni. Mulți producători auto fac un singur tip de scaun, de exemplu, unul care include deja cablajele necesare pentru încălzire. Chiar dacă tu nu cumperi acea extraopțiune pe mașină, scaunul este capabil de încălzire, doar că nu este și conectat la restul circuitelor necesare și software-ul nu include aceste funcții.

Acum, BMW se oferă să-ți deblocheze funcția contra unui abonament lunar. Eu n-am înțeles că ar cere bani și de la cei care deja au cumpărat acea extraopțiune. Mai mult, tariful pare a fi ceva de genul 18 dolari/lună, 180 de dolari/an sau 450 de dolari nelimitat, ceea ce pare un preț bun. Sunt destul de sigur că opțiunea costă mai mult dacă o cumperi de la început.

Mai sunt și alte servicii au abonament în oferta BMW. Faruri adaptive, recunoașterea semnelor de circulație șamd. Mi se pare bună opțiunea de a plăti pentru ele doar când ai nevoie. De exemplu, încălzirea în scaune este utilă 3 luni pe an. Recunoașterea semnelor este utilă în luna de vacanță, să zicem, în rest poți sta și fără.

Oricum, multă discuție pentru nimic. Cumpărătorii de BMW știu la ce se bagă, adică o mașină cu costuri ridicate. Aceste abonamente intră în UK, Germania, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Africa de Sud, deci nici o treabă cu noi. BMW și-a făcut un calcul ca să vadă dacă iese vreun ban în plus prin această metodă. Cumpărătorii pot face alt calcul pentru a vedea dacă le convine sau nu sistemul.

Disclosure: nu am BMW.

Fotografii în sutien la FITS

Mă refer la acest articol al Cristinei Bazavan numit Sutienul cultural și “Cand nu mai ai ce scrie, dai camasa jos si te pozezi in sutien cu badge-ul de festival” despre Festivalul de Teatru de la Sibiu.

Articolul este și despre:

Anul acesta am avut spectaculoasa postare pe Instagram a unei domnisoare care si-a desfacut camasa sa i se vada sutienul si a inceput sa se joace cu badge-ul de acreditare. Profund continut cultural.

Clipul este cam așa:

Ce să zic, din titlu mă așteptam la ceva NSFW, la sâni pe afară și restul conținutului uzual de Instagram (sau poate doar pe Instagram-ul meu, cine știe). Pentru fotografia de mai sus, mi se pare că tonul este exagerat. La Sibiu sunt 30-35 de grade, aceea este o ținută de vară, chiar de exterior. Nu o fi cea mai inspirată metodă de a promova și da tag festivalului de teatru de la Sibiu, dar cu siguranță nu este una care să merite atâta discuție. Și nu cred că este nici “conținut cultural”, de altfel, ci doar contul de Instagram al unui participant cu acreditare de presă sau ce-o fi în acel badge.

Cred că anual se exagerează cu FITS ca fiind acest Mesia al culturii unde trebuie să stai respectuos cu mâinile la spate și să admiri geniul și arta teatrală. Doamne ferește să spună cineva că nu i-a plăcut ceva pe acolo, va fi mâncat de viu!

Știți ce am văzut eu mult despre FITS? Mulți bărbați fotografiindu-se mâncând ciorbă de burtă într-un local din Sibiu unde cică e foarte bună, cu ocazia festivalului. Nu s-a supărat nimeni până acum că unii asta au înțeles din teatru. Poate pentru că ciorba nu se poate mânca prea ușor cu badge la gât, cine știe, și atunci asocierea este mai dificilă.

Disclosure: nu merg la FITS, dar dacă aș merge, m-aș poza în palton.

asus s5507

    30 comentarii

  1. De acord cu tine la subiectul “sutien la FITS”. Dacă persoana respectivă alăpta cu ele pe afară, probabil că nu era nicio problemă. N-aveau de ce să se mai inflameze inflamații.

    În marea isterie națională J’ai Bistrot sunt de acord cu tine. Mi se pare un mesaj corect. “Eu nu vreau să nu mai vii cu copilul aici, dar ține-l în frâu.”
    Sunt la bulgari, la un hotel foarte frumos, plin de români. Frate, nebunie la masă. Foarte mulți părinți își lasă copiii de patru-cinci ani să ia singuri mâncare. Nu e nevoie să zic de cate ori își varsă cate unul farfuria pe jos. Copiii mai mici , de două-trei ani, aleargă liberi, urlă etc. Acum două zile, la masa de lângă noi erau două fetițe gemene, care s-au întins pe jos, între mese, și se trăgeau de scaune. La un moment dat, am descoperit că una era sub scaunul meu. Era interesant ce ziceau părinții dacă o călcam pe cap vrând să mă ridic.

      (Citează)

    • În străinătate pe copiii români și alte nații post comuniste îi recunoști de la distanță. Sunt de departe cei mai gălăgioși. Încă un exemplu de “libertate” prost înțeleasă.

        (Citează)

    • Aiurea, nu ai avut parte de o gașca de italieni sau de greci. Să vezi acolo gălăgie

        (Citează)

  2. Un copil sănătos psihic nu poate sta nemișcat in scaun mai mult de 15 min.
    In condițiile astea ce cauți la restaurant?
    Mergi cu un sugar la cinema la un film de 2h ?
    Nu mai zic de lipsa totala de educație, ii vezi pe unii ca isi lasa copiii sa urle, sa se tavaleasca…
    Viața nu mai poate fi la fel ca inainte, iar asta nu ar trebui sa fie o veste rea, dacă da, atunci copilul va avea de suferit: copii maltratați psihic sau fizic, dați la bone,bunici,etc prea mult timp( săptămâni, luni), after school pana la 9 pm daca se poate, lăsați pe stradă in cartier până la 11pm.
    Eșec familiar

      (Citează)

    • “Un copil sănătos psihic nu poate sta nemișcat in scaun mai mult de 15 min.
      In condițiile astea ce cauți la restaurant?”

      Da’ chiar, cum iti permiti sa ai o viata cand ai copii? Ar trebui sa nu iesi la restaurant, daca ti-a placut sa te f*ti! Stai acasa pana implineste copilul 15-20 de ani!

      Foarte tare e si asta cu “il lasi sa urle si sa se tavaleasca” – ca doar unui copil poti sa ii pui botnita sau sa il opresti de la buton ca sa nu mai urle, ce e asa de greu?!

      Din toata isteria asta cu J’ai Bistro a reiesit inca o data ca pentru romani copiii sunt ca un fel de animale de casa, respectiv “tine-l in lesa sau in cusca, sa nu ma deranjeze” si “da-i peste ochi daca se agita” sunt singurele atitudini pe care le stim cand e vorba de copiii altora.

      Am citit pe net unul care zicea ca daca iti permiti sa iesi la restaurant, atunci iti permiti sa platesti si pe cineva sa stea cu copilul 3 ore. Ca doar copilul e fix ca un catel, poti sa il lasi cu o persoana straina asa, fara nici o problema, ii lasi mancare si apa si aia e.

      Acum, sigur ca sunt multi copii needucati si multi parinti nesimtiti care cred ca “educatie” inseamna sa lasi copilul sa faca ce vrea. Sigur ca suntem lipsiti de empatie si ne uram unii pe altii. Sigur ca si restaurantul a gresit, nu poti sa pui acolo nisip si sa interzici copiilor sa se joace in nisip.

      Dar treaba asta cu “tine copilul acasa sa nu ma deranjeze” e absolut sinistra.

        (Citează)

    • mareane, nisipul ala nu e pentru copii, vezi ca scrie negru pe alb. e problema ta cu cine si cand te futi, dar nu e treaba celor din jur sa suporte consecintele. e copilul tau, creste-l. nu toti copiii deranjeaza si nu cred ca mesajul ala spune sa nu vii cu ei, ci daca nu ai bun simt sa nu il lasi sa faca dezastru in jur, nu mai veni.

      exista o asteptare ca sa nu fie complet linistit, e ok, dar centrul universului e copilul tau doar pt tine. respecta-i pe ceilalti si o sa fii respectat.

      hai sa nu o mai dam in extreme. iti zice asta unul caruia ii plac copiii.

        (Citează)

    • Nu Zup, tie nu iti plac copiii. Tu esti exemplul perfect pentru ce ziceam in primul comentariu ref atitudinea fata de copii.

        (Citează)

    • @Marean, nu cred că este o problemă că un copil se joacă cu nisipul de acolo atâta timp cât nu il aruncă în mâncarea sau în pantofii celor din jur.
      Și deasemenea nu cred ca este normal să iei cu tine și sacoșa de jucării pentru nisip (lopățele, găletușe, etc.), așa cum reiese din câteva comentarii de la postarea aceea. Pentru asta te poți duce cu copilul in parc. Dar sigur, multor părinți nu le convine pentru ca ei nu au activitate acolo.

        (Citează)

  3. Urmatoarele optiuni “premium” la bmw: vrei sa intri in masina? 100e pt 10 intrari sau 3599e abonament, vrei sa mergi cu masina ? 10e pe km sau 9999e abonament.
    BMW urile oricum sunt masini de unica folosinta, dar am auzit ca si toyota face deastea care sunt masini rationale sa le tii 10-15 ani

      (Citează)

    • cred ca optiunile astea exista deja la Volvo unde poti inchiria masina de la ei sau daca te extinzi putin ii zice leasing.

        (Citează)

  4. Legat de problema bistroului, poti sa te plangi pe fb si la stiri ca orice patronache, sau ai putea sa amenajezi un loc de joaca, dar dupaia nu ar mai ramane bani pentru bmw ala nou cu abonament la scaune

      (Citează)

    • Altfel spus: “Bă, patronache, e dreptul meu să am loc de joacă în restaurantul tău.”
      Sigur că da.

        (Citează)

    • Nisipul la J’ai Bistro e ca să nu se facă nămol pe jos când plouă.

      De ce vrei tu loc de joacă din banii patronului? De sa nu vrea patronul BMW din banii lui?

        (Citează)

    • iar daca tot amenajezi loc de joaca, musai sa angajezi si o supraveghetoare care sa aiba grija de progenitura in timp ce tu bei si bagi pe sub nas.

      locuri de joaca gasiti in parc. iar copiii nu se educa la restaurant, ci acasa.
      incredibil cum sunt unii care daca au copii au senzatia ca au drepturi in plus, iar ceilalti trebuie sa ii suporte. oamenii se duc acolo sa se relaxeze, nu sa auda urlete si plansete.

        (Citează)

    • @Andrei, eu nu am văzut nicăieri ca patronul de acolo să se plângă pe Facebook. Pur și simplu a explicat care sunt regulile casei și i-a rugat pe clienți să le respecte. Mi se pare că a dat dovadă de destul de multă înțelegere.
      O variantă mai grosolană, dar probabil mai eficientă, ar fi fost să se ducă la părinții care își lasă copiii să facă ce vor și să-i roage să-i supravegheze sau să părăsească localul.

        (Citează)

    • @Andrei, trăi-ți-ar neamul, vezi că am pretenția să faci un loc de joacă la tine acasă și să vin cu copilul acolo. Nisip, ceva leagăne, poate un topogan. Îți dau o adresă de e-mail să-mi spui unde să venim fizic să se joace copilul?

      Bă, vi s-au urcat drepturile la cap, nu mai e loc de voi… :|

        (Citează)

    • De cand am copil, imi aleg locurile in care ies in functie de anumiti factori. Pur si simplu daca nu au loc de joaca nu merg, dar nu am pretentia sa faca unu. Bine, ca idee, ca am fost si in locuri unde nu aveau loc de joaca, dar imi planuiam putin iesirea (gen la ore la care copilul doarme si locatia sa aiba spatiu intre mese incat sa poti trece cu un carucior).

      Asta e, viata ti se schimba cand ai copil.

        (Citează)

    • Citind comentariile nu ma mai mira cand aud de copii omorati pe trecerile de pietoni sau trotuar

        (Citează)

  5. Aia cu bistro a fost interpretata de toti doar la extreme. Ori sa nu aduci un copil ori sa il lasi sa faca ce vrea. Come on.. si pe copii trebuie sa ii invatam reguli de bun simt in societate, nu putem mereu pune scuza “el e copil, asa se joaca el aruncand cu pietre in alti oameni si rupand florile”

      (Citează)

  6. Acum o sa fie pe bune anunturile de vanzare BMW cu descrierea: e full options, pentru pretentiosi.

      (Citează)

  7. Cand esti la film si aia din sala se tot intorc spre tine ptr ca fie vb la tel, fie fâșâi vreo punga, fie vb tare, atunci inseamna ca deranjezi si tre sa te opresti sau sa pleci. Nu conteaza parerea ta, ca e libertate, ca e democratie ca plm. Cand niste multi oameni straini se uita urat, te potolesti.
    Asa si cu boracii la restaurant. Face brotacu’ ca toti dracii si lumea se uita dubios spre tine si tu n-ai nici o reactie, ba chiar te ofuschezi ca vai domne e copchil…..atunci esti bou.

      (Citează)

  8. Nu vad nici un motiv pentru ca altcineva sa iti suporte esecul genetic daca nu ai fost in stare sa il educi corespunzator si nu te-a dus mintea sa il lasi acasa.

    Inca exista infractiunea de tulburare a linistii publice, dupa cateva amenzi primite cred ca invata destul de repede parintii cat ii costa lipsa de educatie si de disciplina.

    Acela nu este sutien, sunt destul de sigur ca este bustiera si complet safe de purtat pe afara la sala si pe instagram.

      (Citează)

  9. Aia cu BMW- ul mi se pare un prim pas intr-o directie aiurea. Nu inteleg ideea de abonament pentru a putea folosi o functie a masinii. Este o extraoptiune – ok poti sa o cumperi (si e a ta) sau nu (si nu o ai,). In stilul asta putem sa ne asteptam ca peste 20-30 de ani sa platim abonament ca sa folosim masina personala :).

    Despre J’ai – trebuie sa intelegem ca trebuie sa ii respectam pe cei din jur. Noi romanii in general avem o problema cu asta.

      (Citează)

  10. Matilda, însă, a avut complet altă opinie. Matilda a citit mesajul și a spus “practic, ăștia îți spun să nu vii cu copilul acolo”.

    Oarecum spun asta. Cel puțin până la o vârstă, presupun.
    Treaba e simplă, la vârste foarte mici, copiii sunt ne-educati. Că educația nu e un vaccin, administrezi și gata. Coincid cu vârstele la care s-ar juca în nisip.
    Iar aia de la pub au dreptate. Nimeni nu are pofta de deranj.

    Problemele sunt mai multe.

    Spațiul e mic și gălăgia copiilor se resimte. N-ai ce să faci.
    Lipsa de opțiuni de locuri de joacă în jur, unde părinții și-ar putea lăsa copiii sa bea un suc.
    Când aveam copiii de vârste din alea, când eram cu ei, distracția obligatorie se desfășura într-un mall, unde puteam să îi lăsăm la un loc de joacă. Dacă mergeam la o terasă – trebuia să le fac educație în public să îi trag de mână, să le explic ce și cum. Eu îmi permiteam luxul să îi las și acasă, iar când îi luam cu noi, era fix in scopul ăsta, să mă sece la cap și să învețe să se poarte în locuri de genul ăsta. Evident cu un cost inerent și pentru restul. Că niciun copil nu vine direct certificat de acasă pentru o experiență nouă.

    Tu zici că de ce nu interzic copiii. In mod cinstit așa ar trebui să facă. Dar probabil că nu își permit. Nu că de imagine, cât că de clienți. Nu își pot permite să renunțe la clienții cu copii, că dacă sunt așa de mulți încât constituie o problemă, imaginează-ți locul fără ei.

    Cealaltă parte de responsabilitate aparține societății cu normele de crescut copiii și drepturile copiilor. Dacă îi educi pe still vechi de stau smirnă, nu se mișcă de la masă, riști să dai socoteală la protecția socială și să îți iei amenzi , eventual să ți-l ia, că strici copilul. Dar oricum nu mai e la modă. Nu se mai cade nici să îi spui nu, nici să îl cerți, nici nimic.
    Totul trebuie să fie constructiv. Ia, încearcă să faci educație constructivă din asta cu copiii la vârsta la care sunt mai proști decât un câine și vezi cât durează până îi dresezi. Nu e că nu se poate, e că o să dureze și în timpul ăsta mai deranjează pe unul pe altul.
    Ghinion.

    Zicea cineva mai sus că copiii români sunt ne-educati și că este europenii se disting de la distanță în vacanțe. Poate unde merge el. Unde merg eu, est europenii încă mai sunt educați pe stil vechi. Mai fac una alta, ca-s copii dar dacă vine tac-sau și ridica un pic vocea ( ca să fie auzit, nu de alta ) sau scrâșnește un pic din dinți și liniște jumătate de oră , că mai sunt încă educați pe un stil mai clasic , din ăla responsabil cu restricții și penitență.
    Aia din vest sau cu educație modernă – nu prea, fac ce li se năzare.

      (Citează)

    • O palma peste fund data la timp face minuni. Problema e ca sunt prea multi repoducatori care neaga eficienta educatiei traditionale care a functionat cateva mii de ani indeajuns de bine incat sa aduca societatea la nivelul la care este azi.

        (Citează)

  11. Marean:
    “Un copil sănătos psihic nu poate sta nemișcat in scaun mai mult de 15 min.
    In condițiile astea ce cauți la restaurant?”

    Da’ chiar, cum iti permiti sa ai o viata cand ai copii? Ar trebui sa nu iesi la restaurant, daca ti-a placut sa te f*ti! Stai acasa pana implineste copilul 15-20 de ani!

    Foarte tare e si asta cu “il lasi sa urle si sa se tavaleasca” – ca doar unui copil poti sa ii pui botnita sau sa il opresti de la buton ca sa nu mai urle, ce e asa de greu?!

    Din toata isteria asta cu J’ai Bistro a reiesit inca o data ca pentru romani copiii sunt ca un fel de animale de casa, respectiv “tine-l in lesa sau in cusca, sa nu ma deranjeze” si “da-i peste ochi daca se agita” sunt singurele atitudini pe care le stim cand e vorba de copiii altora.

    Am citit pe net unul care zicea ca daca iti permiti sa iesi la restaurant, atunci iti permiti sa platesti si pe cineva sa stea cu copilul 3 ore. Ca doar copilul e fix ca un catel, poti sa il lasi cu o persoana straina asa, fara nici o problema, ii lasi mancare si apa si aia e.

    Acum, sigur ca sunt multi copii needucati si multi parinti nesimtiti care cred ca “educatie” inseamna sa lasi copilul sa faca ce vrea. Sigur ca suntem lipsiti de empatie si ne uram unii pe altii. Sigur ca si restaurantul a gresit, nu poti sa pui acolo nisip si sa interzici copiilor sa se joace in nisip.

    Dar treaba asta cu “tine copilul acasa sa nu ma deranjeze” e absolut sinistra.

    Treaaba e doar de bun
    simț.

      (Citează)

  12. alin: Treaba e doar de bun simț.

      (Citează)

  13. Hai sa imi iau si eu un hate mic.

    Posesor (sau posedat) de doi copii, gemeni, spre 9 ani, deci am trecut prin problemele mici, le asteptam pe cele mari.

    Opiniile unor amici crescuti ca si noi cu cheia de gat si palma de la mama care facea minuni si “unde da mama, creste” sunt ca acum copiii trebuie lasati sa faca ce vor, sa-si manifeste independenta si libertatea. Fara sa-i intereseze cand la o terasa odorul (5+) scotea instrumentul din dotare din pantaloni si dadea sa isi faca nevoile intre mese. Moment in care am sarit eu de la masa. Frumos, nu?

    Contrar acestor opinii, copiii au nevoie de multa dragoste, si de reguli. Ei sunt “tabula rasa”, vei avea ce pui acolo. Nu exista ca e prea mic pentru reguli de bun simt, chiar daca trebuie sa repeti de zeci, sute, mii de ori pana cand si le va insusi pe deplin.

    Am mers cu avionul cu ai mei (5+ – 3 ore) / (7+ 14 ore – o oprire, partea cea mai lunga de 9 ore). Fara probleme.
    Merg la restaurant cu copiii fara nici un fel de probleme. Si daca ai mei nu aduc disconfort celor din jur, parca nu am chef ca pe banii mei sa am un stres din cauza ca altii nu stiu fie sa si-i educe, fie sa si-i duca in locuri potrivite pentru a-si consuma energia.

    Alegerea celor de la bistro a fost de bun simt. Nu au dorit sa-l faca adults-only, nu au vrut sa faca politie printre clienti, s-au adresat bunului simt al acestora uitand ca pentru cei care au bun simt mesajul era irelevant, insa cei care se simt cu musca pe caciula au luat foc.

    Hai sa ne invatam copiii de mici regulile de bun simt, nu o sa fie un moment de revelatie in viata lor in care il vor capata, sunt pasi mici si multi de facut, la orice varsta.

    A, si sa nu uit: toate aceste rezultate “in pofida / datorita” faptului ca nu au “beneficiat” de o palma sau amenintare cu violenta pana la varsta asta. Curaj, se poate.

    My two cents.

      (Citează)

    • Ai spus ceva foarte important. Unii copii sunt atat de agitati la restaurante/terase pentru ca nu au avut ocazia sa-si consume energia. Daca dimineata te duci cu ei 2-3 ore in parc, vor fi suficienti de “extenuati” sa stea cuminti la masa. Dar daca ei au stat toata ziua in casa, normal ca terasa si nisipul dintre mese va reprezenta terenul lor de joaca.

        (Citează)

  14. Discuțiile sunt asa: “un copil doarme pe jos în spital, directorul spitalului zice ca e ceva normal”
    DAR orice alt subiect aiurea și lipsit de relevanta.
    Dar aia nu te lasă cu copii. BAAAAA, ala a dormit pe jos, stfu
    Nu “insert orice alt topic”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus