un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noi cărți bune fantasy/SF traduse în română

12 Jul 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

19 comentarii

Nu m-am mai uitat de mult pe cărți traduse în română, în special SF și fantasy care mă interesează pe mine, așa că recent am observat că s-au mai îmbunătățit lucrurile. Au fost traduse și în română o mulțime de titluri bune, așa că iată câteva recomandări noi pentru cei ce nu vor să citească direct în engleză.

Seria Wheel of Time, a lui Robert Jordan, a fost tradusă până la volumul 11 din totalul de 14. Pumnalul Viselor este acest volum. Seria de cărți este foarte bună, o poveste fantastică despre bine versus rău, magie puternică, regate în război, țări cu societăți ciudate, artefacte magice șamd. Pentru mine este una dintre cele mai bune serii fantasy scrise vreodată.

Mă bucur să văd că a ajuns așa departe cu traducerea, după ce mulți ani aceasta s-a blocat după vreo 5 volume. Părerea mea este că acum va fi dusă la capăt traducerea tuturor volumelor, mai ales după ce Amazon a scos serialul Wheel of Time. Dacă vreți să vă apucați de cumpărat cele 11 volume existente (merită, trust me!), probabil apar și ultimele trei până terminați de citit totul.

Proiectul Hail Mary, a lui Andy Weir, este o carte plăcută. Dacă v-a plăcut Marțianul (cartea sau filmul, sunt identice), vă va plăcea și Hail Mary, care are același stil: un erou singuratic se luptă cu diverse probleme într-o misiune spațială crucială în alt sistem solar.

Calea Regilor și Cuvinte despre lumină, de Brandon Sanderson, fac parte din Stormlight Archive. Au apărut patru volume până acum, dar în română au fost traduse doar două, fiecare împărțit în câte două volume, pentru că sunt foarte lungi. 2 din 4 totale nu fac nici pe departe o serie la zi, dar cărțile sunt atât de lungi încât oricum vă vor oferi multe ore de lectură plăcută, probabil timp suficient până se mai traduce încă unul.

Seria Interdependența a lui John Scalzi a fost tradusă integral, adică toate trei volumele. Ultimul volum (numit Ultimul Împărax) încă nu-i listat pe eMAG, dar probabil va apărea curând. Trilogia este foarte bună, despre un mare imperiu spațial care va pica din cauza distrugerii căilor rapide de călătorie între sistemele solare și împăratul care încearcă să împiedice acest lucru, laolaltă cu toată politica de curte atașată. Mai mult, cărțile sunt scrise în stilul clasic Scalzi, adică modern, rapid, plin de umor, cu exprimări și gesturi pe care le avem și noi în viață de zi cu zi. Mi-a plăcut mult să o citesc.

Amintirea Imperiului de Arkady Martine. A Memory Called Empire, în original, cartea aceasta a luat premiul Hugo pentru cel mai bun roman în 2020. După ce am citit aproape toate nominalizările din acest an, pot spune că-l merită. Este bună, cu siguranță inedită în imaginație, despre un ambasador care merge la curtea unui imperiu mare și cu obiceiuri foarte diferite. Ajuns acolo, trebuie să se descurce în intrigile din pragul unui război intern și să investigheze moartea suspectă a fostului ambasador.

Este o carte stand-alone. A apărut și o continuare, dar este de fapt cu mai multe aventuri în același univers. Puteți citi doar Amintirea Imperiului fără nici o problemă.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Ultimul Împarax este la Nemira, dar doar pe hîrtie, eu caut ebook, nu mai cumpăr hîrtie. Îmi place Scalzi, dar parca nu dezvoltă complet ce incepe bine. “Old man’s war” se diluează tare după primele trei volume. Parca a rămas în pană de idei. Aștepți acțiune și nu apare, sau apare ceva dezamăgitor.

      (Citează)

  2. Brandon Sanderson scrie foarte bine, cu atentie la problemele psihice ale eroilor sai, ca nici unul nu e intreg la cap. Unul este depresiv, altul e alcoolic, una e schizofrenica, plus narcisisti, cate un paranoic pe ici colo.

    Seria Stormlight mi-a placut mai ales din aceasta perspectiva a eroilor plini de defecte reale, credibile, descrie si ilustrate real si cred eu foarte corect. Intunericul deprimarii unuia, clivajul personalitatilor alteia par foarte veridice.

      (Citează)

    • Ehhh, să nu zicem chiar că scrie bine. Scrie niște cărți stil film de popcorn. Au acțiune și imaginație, dar nu e musai ceva de reținut pe termen lung și nici nu rupe în vreun fel.

      Nu zic, le-am citit pe toate cu plăcere. Mai degrabă îl admir pentru că este foarte activ, scoate în ritm alert cărți.

        (Citează)

  3. Daca vrei carti in engleza la preturi foarte bune (inclusiv SF), iti recomand AnticExLibris.

      (Citează)

  4. Serialul “Wheel of time” a fost jalnic, din punctul meu de vedere. Cărțile nu le-am citit.

      (Citează)

    • I 2nd that, nu mi-a placut decat ca realizare tehnica, actorii urati si talentati ca o cizma.

        (Citează)

    • Tehnic tot varza, uita-te numai la inceputul episodului 2 (scena arderii pe rug) si sunt o gramada de gafe. Mainile alea zici ca sunt taiate cu laserul, nu cu toporasul ala mic; individul ala imbracat in alb cu fuste pana in pamant se plimba in jurul rugului aprins, intinde mana si o mangaie pe fata pe Aes Sedai (deci iti dai seama cat de aproape) fara sa isi arda fustele, 5 secunde mai tarziu, inainte sa se aseze la masa flacarile sunt deja la nivelul pieptului femeii. Foc provenit din cateva surcele, ar ajunge pentru un gratar mediu, dar pentru o ardere pe rug…

        (Citează)

    • Nu m-am uitat la serial, dar nu mă aștept la minuni.

        (Citează)

  5. filmul Martianul mi s a parut slab, actiunea diluată față de carte si multe glume ușoare .Cartea urmatoare cu Luna a fost slaba, iar Proiectul Hail Mary mi a placut. in rest Viata e prea scuta sa citesti beletristică.

      (Citează)

    • Same here, nu am mai citit beletristica de vreo 10 ani, deși îmi plăcea rău genul SF.

        (Citează)

    • Viata e prea scurta sa faci ce zici altii, nu ce vrei tu . Fiecare citeste ce ii face placere :)

        (Citează)

    • Cartea cu Luna chiar a fost foarte slabă. Marțianul nu știu de ce nu ți-a plăcut, e practic identic cu cartea.

        (Citează)

    • Cartea Matianul are mai multe intamplari si umor …echilibrat , in film e umor prost si au taiat chestii din carte plus ca au facut un final in plus. Tin minte din Matianul Schiaparelli si alte cratere, iar din Hail Mary, Tau Ceti

        (Citează)

  6. Editura Paladin zicea in iarna ca prin toamna spera sa scoata “Oathbringer”, cartea a 3-a a seriei “Stormlight Archive”.

      (Citează)

  7. Seria Interdependenta de John Scalzi se citeste cu placere si se uita instantaneu.

    Nu mi-as putea aduce aminte despre ce este vorba nici daca ma bati.

      (Citează)

  8. Pacat ca multe carti sunt traduse la ani buni dupa aparitia originala. Vezi seria Wheels of time. Pentru mine a fost un imbold sa cumpar un e-book si cartile in format electronic (in engleza). Acum nu ma mai atrage traducerea. La fel si Urzeala tronurilor, care din punctul meu de vedere a fost tradusa greoi. Uneori ai impresia ca au pus textul in google translate si apoi copy/paste.

    PS
    Rubrica asta de literatura o poti face permanenta, macar una pe luna?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus