►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Controversele săptămânii – episodul 3
Uitați statistici tragice: 10% din cazurile de cancer din Europa sunt cauzate de poluare »
Maratonul Barkley. O cursă de 100 de mile pe teren foarte variat, terminată de doar 15 oameni în 36 de ani.
India interzice plasticul de unică folosință pentru a combate poluarea. Include folia de plastic ca ambalaj, bețe de baloane, pachete de țigări plastifiate și altele. Apropo de asta, Unilever a promis că va renunța la pachetele mici de plastic pentru diverse produse, dar în secret a făcut lobby pentru a le păstra. În multe țări, detergentul și alte produse se vând în pachete de o utilizare, că poate nu-și permit un bidon de detergent.
Fotografii noi și vechi din acel loc. Mi-a plăcut cea dintre primele, cu Amsterdam în 1970 și acum.
Diverse scenarii de utilizare pentru CRISPR. Printre altele, un soi de roșii care acumulează vitamina D, fiind de 60 de ori mai bogată decât altele. Foarte mișto tehnologia de editare genetică.
Ghid de supraviețuire în București. Așa a pus titlul cineva unei discuții de pe Reddit în care spunea că vine câteva zile în București și vrea să știe ce să evite, cum să se ferească de pericole. “Practic, imi e frica sa nu se ia un om dubios de mine sau ceva de genul. As vrea sa stiu cam ce zone sunt de evitat, si la ce sa fiu atent ca sa nu patesc nimic. In afara de a evita zone retrase dupa lasarea serii, ce mai puteti adauga?” I loled pentru că Bucureștiul este unul dintre cele mai sigure orașe.
R Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Pedeapsă mai mare pentru că și-a folosit statutul de vedetă pentru a agresa sexual minori.
O femeie povestește ce bine s-a simțit văzând noua păpușă Barbie Laverne Cox. “The world may be a dumpster fire, but the Laverne Cox Barbie doll gives me hope. Some little kid, maybe not unlike me 25 years ago, may happen upon the doll in the toy store or online and feel seen. They may be able for the first time to feel connected to something outside of themselves — the beginning stirrings of a sense of community, of safety, of affirmation.” Mai zice ceva bine acolo: toate interzicerile de subiecte sensibile doar lasă copiii din acele minorități confuzi, neînțelegând ce se întâmplă cu ei și de ce.
Gucci face produse pentru câini. Poate vrei să dai 1.750 de dolari pe un bol pentru mâncare. Then again, se adresează direct celor pentru care astfel de sume sunt nesemnificative.
Cocktailuri cu vin de băut vara pe căldură.
Victoria Beckham mănâncă doar pește copt și legume la abur. Asta e tot ce mănâncă, plus nuci, a recunoscut și ea. Bănuiesc că mai schimbă tipul de pește, dar totuși…
Urban Wildlife Photography Awards. Unde se vede că animalele din orașe sunt și ele un subiect bun pentru fotografi.
Formula 1 la Silverstone, astăzi, ora 17.
« Controversele săptămânii – episodul 3
Uitați statistici tragice: 10% din cazurile de cancer din Europa sunt cauzate de poluare »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
03/07/2022 la 7:58 AM
Cata ipocrizie la articolul cu detergentii vanduti la pachetele. Arata o poza din Sri Lanka, cu un rau plin de mizerii si gunoaie iar la legenda baga nasoale despre plicurile de detergenti care nu se pot recicla si nu sunt biodegradabile, adica asta e motivul pentru care e asa acolo. De parca e vreo firma vinovata ca aia traiesc precum animalele si spurca orice loc. Mai este o discutie inepta despre cum ar trebui sa vina aia cu recipientele lor si sa-si ia sampon, detergent, etc. Nu merge nicaieri asta. S-a incercat si in tari dezvoltate (in Canada parca a exista si un magazin unde se lua totul vrac) si n-a tinut, in tarile sarace nici atat. La unii e vorba de comoditate, la altii e vorba de saracie. Daca omul de rand din India sau Pakistan n-are bani decat de un plic din ala mic cu detergent sau sampon, la ce-l ajuta pe el dispenserele?! Se duce cu sticla sa ia 20 de ml de sampon? Astia pur si simplu nu gandesc…
Kopa_Kopan(Citează)
03/07/2022 la 10:34 AM
De fapt lucrurile sunt destul de simple. Cei care nu-si permit sa cumpere 200 ml de sampon sau de detergent, pot cumpara un sapun pe care sa il foloseasca atat la spalat pe cat, cat si la spalat haine (si care costa exact cat o capsula de detergent).
Inclusiv la noi cred ca ar trebui interzise ambalajele care folosesc foarte mult plastic.
– cutii de detergent din plastic cu doar 10 capsule (se poate folosi foarte usor o punga, care genereaza mai putina poluare);
– medicamente care ar putea foarte usor sa fie ambalate in cutii de 4-5 cm, dar vin in cutii de 15 cm ca sa fie mai vizibile la raft;
– sticle de Coca Cola infoliate in pachete de 2 sticle, apoi infoliate cate 3 astfle de pachete in alt pachet mai mare;
– oua ambalate in cutii de plastic;
– capsule de Tassimo care sunt din plastic si aluminiu si apoi vin ambalate in cutii de carton, care la final sunt ambalate intr-o punga de plastic; se poate renunta foarte usor la punga de plastic exterioara, fara niciun efect negativ asupra prospetimii produsului.
Andrei G(Citează)
03/07/2022 la 10:41 AM
“Daca omul de rand din India sau Pakistan n-are bani decat de un plic din ala mic cu detergent sau sampon, la ce-l ajuta pe el dispenserele?! Se duce cu sticla sa ia 20 de ml de sampon? Astia pur si simplu nu gandesc…”
Acelasi drum il face si pt plic si pt 20ml de sampon in sticla. unde e problema? :))
Alex(Citează)
03/07/2022 la 12:57 PM
Andrei G si Alex – se pare ca nu ati citit articolul. E drept ca e lung, nu intra la “lecturile” voastre obisnuite – articole de 20-25 de randuri de pe bloguri. Bine, nici eu n-am multa minte daca ma apuc sa explic despre gogosile cu reciclarea, cu economisirea la saraci, etc… dar nu e ca si cum as avea ceva mai bun de facut pe canicula asta:
Fathima Insana, 26, told Reuters that Sri Lanka’s ban on the smallest packets had led to cost savings for her household, which includes her husband, infant son and parents.
She said she used to purchase a 6 ml sachet of Unilever’s Sunsilk shampoo every day for 8 rupees ($0.02), but now saves up to buy a 180 ml recyclable bottle for 190 rupees. That same 6 ml portion works out to be 25% cheaper, and the bigger container lasts her family a month. “A sachet is just for one day,” she said.
Un plic de detergent lichid de 6 ml costa 2 centi – ajunge sa spele o singura data boarfele pentru toata familia. Ca sa cumpere o sticla de 180 ml trebuie – cum spune aia – sa economiseasca, sa stranga niste bani, pentru ca pretul este de peste 20 de ori mai mare. Iar sapunul (m-am uitat de curiozitate cat costa la aia) este de cel putin 10 ori mai scump decat plicul de detergent lichid, si nici nu-i pentru haine. Plus ca daca speli cu ala hainele la minim 5 oameni, il consumi dintr-un foc.
Referitor la umplutul sticlei – pe langa faptul ca 10-20 de ml de sampon sau detergent ajung doar sa ungi peretii sticlei, nici nu ar avea de unde sa ia.
In Sri Lanka, Reuters could locate only one Unilever refill vending machine, placed at the back of a Cargills supermarket in Colombo.
Eu vad pentru tarile astea urmatoarea solutie: firmele gigant (cum e Unilever) sa faca (sau sa fie fortate sa faca) programe simple, de ex: aduci 10-15-20 de plicuri goale de detergent sau sampon – iti dam unul nou. Pe langa faptul ca o sa-si curete cat de cat tara in juma’ de an, ii invata si sa stranga ambalajele, sa nu le mai arunce direct in raul unde-si spala hainele sau puradeii. Pentru firme nu presupune un cost mare, se poate face fara probleme… dar trebuie convinse.
Kopa_Kopan(Citează)
03/07/2022 la 2:31 PM
E vorba de comoditate si igiena, da in tarile cu apa calda s-a incercat si nu prea a prinsa, cel putin nu la masa mare de oameni, e naspa sa te trambitezi dupa tine cu 10 ambalaje ca sa iei ce ai nevoie varsat. Desi sunt pentru reducerea poluarii nu ma voi cara cu ambalajele goale dupa mine. Am reusit cu punga dar macar acolo bag mai multe produse.
Avem 2 probleme cu ambalajele:
1. problema poluarii aerului si energiei necesare sa fie produs
Deci daca vrem sa reducem poluarea atunci trebuie sa producem ambalaje cu amprenta de carbon mica, aici intervina stiinta, sunt destule modalitati doar ca producatorii mari au investit miliarde in procesul lor de productie si nu sunt prea dornici sa le schimba pentru ca ii costa bani. De altfel intervine si utilizatorul final care poate alege sa cumpere doar anumite produse insa e complicat intrucat de regula produsele prietenoase cu mediul inconjurator sunt mai scumpe decat cele industriale. Vedem pe viitor, tot EU o sa traga sa se mute spre astfel de ambalaje, nu va asteptati la USA, CHINA sau India cei mai mai poluatori
2. problema deseului, nu se recicleaza decat foarte putin, iar in tarile de lumea a 3-a nici atat.
Aici s-au facut pasi destul de seriosi unde multe s-au schimbat si vad din ce in ce mai multe ambajae biodegradabile dar mai e de munca, si tine tot de noi sa facem cat mai putin deseu acolo unde se poate.
L!nuX(Citează)
03/07/2022 la 2:38 PM
@Kopa_Kopan, ceva este in neregula la comentariile tale. Ai cumva doua conturi de pe care initiezi discutii si acum le-ai confundat si ti-ai raspuns de pe acelasi cont? Mai si jignesti degeaba, fara un motiv anume.
Oricum, daca citesti cu atentie si alte articole mai amanuntite, o sa vezi ca nu s-a discutat nimic in India legat de sticle de detergenti sau sampoane. Vor fi interzise in principal paiele de plastic, tacamurile de unica folosinta, ambalajele individuale pentru bomboane, pungile foarte subtiri (ce nu pot fi refolosite) si in general toate foliile de plastic.
Sa spun si eu ca poate este prea mult pentru nivelul tau sa te interesezi pana la capat inainte sa comentezi aiurea? Sau sa te las in pace sa crezi ca esti mai “intelectual” decat cei din jurul tau.
Andrei G(Citează)
04/07/2022 la 9:39 AM
Andrei G, ti-am raspuns tie si celuilalt, v-am si mentionat in post. Nu vad unde te-am jignit, eu am comentat referitor la un articol dintr-un link pus de Radu, tu mi-ai raspuns ca un adevarat sfertodoct ce esti, cu niste generalitati pe care le-ai cules de pe net sau le-ai auzit la o vreo sueta. Inainte sa comentezi, vezi despre ce este vorba, vezi despre ce comenteaza omul caruia ii raspunzi. Ca eu am scris la obiect, cu date, cu cifre din articol, nu balarii de genul “cola infasurata in prea mult plastic”.
Kopa_Kopan(Citează)
04/07/2022 la 8:00 PM
@Kopa_Kopan, cred ca tu esti primul care ai comentat ca un “sfertodoct”, cu niste generalitati culese de pe net si care nu aveau nici o legatura cu legea data in India.
Unde in articolele la care a dat Radu link se discuta despre ambalaje reutilizabile pentru sampon si detergenti? Sau unde ai vazut tu discutia despre introducerea acestor ambalaje in India?
Andrei G(Citează)
03/07/2022 la 8:49 AM
De stilul de viata ca al Victoriei Beckham e nevoie sa arati ca Victoria Beckham. Femeile alea dupa care salivati fac multe sacrificii si sufera enorm. De asta se ajunge in multe cazuri la alcool si droguri.
casnica(Citează)
03/07/2022 la 10:44 AM
Nu prea saliveaza nimeni dupa Victoria Beckam. Si inclusiv barbatii aia la care saliveaza femeile fac aproape aceleasi eforturi pentru a se mentine in forma. Vezi de exemplu dieta si regimul de antrenament al lui Cristiano Ronaldo.
Andrei G(Citează)
03/07/2022 la 11:50 AM
Nu obligă nimeni femeile alea să sufere enorm (și să ajungă la alcool și droguri). Chiar și în cazul unor modele din lumea modei, în cele din urmă e alegerea lor, contra bani și atenție. În cazul Victoriei Beckam, cu atât mai puțin. Altfel un stil de viață decent, activ și fără excese nu duce la rezultate rele.
Peredhil(Citează)
03/07/2022 la 10:00 AM
Aia este o varianta de Barbie modelata dupa un personaj care a fost intai un barbat negru? Lumea are nevoie de un nou potop, a luat-o mult prea razna.
Nu exista explicatii, nu exista scuze, nu exista motiv sa bagi in capul copiilor astfel de mizerii la o varsta la care sunt foarte impresionabili.
Da, trebuie explicat ce-i cu homosexualii, transexualii si toate deviatiile din LGBTQ. Dar asta nu se face cu papusi la gradinita.
Pe la 12~13 ani cand incepe sa dea pubertatea peste ei, acela e momentul sa afle ce-i cu ei pe lumea asta.
Gaelex(Citează)
03/07/2022 la 11:24 AM
“Foarte mișto tehnologia de editare genetică”
just NO NO NO
victor(Citează)
03/07/2022 la 12:05 PM
Esti constient ca majoritatea fructelor si legumelor pe care le consumam acum au fost manipulate genetic de-a lungul a multor generatii ca sa ajunga la varianta actuala, nu? Vezi aici cateva exemple:
https://www.ranker.com/list/common-fruits-compared-to-undomesticated-forms/mariel-loveland
Andrei G(Citează)
03/07/2022 la 12:52 PM
Sa ii spunem ca genetica a fost inventata de un calugar care voia fasole mai buna pentru mesele lor in manastire?
Gaelex(Citează)
03/07/2022 la 12:55 PM
Adevarat, dar nu a fost manipulare genetica (unde ‘intra cu bocancii’ omul de stiinta si modifica dupa cum intelege el atunci). A fost selectie genetica, care pentru mine inseamna o “evolutie ghidata” mult mai blândă si cu mai putine probleme in viitor. Macar la 10 ani intelegerea in genetica se schimba si isi dau seama ca nu a fost suficient sau bine ce s-a facut in tercut, asa ca deocamdata prefer selectie genetica.
Raul(Citează)
03/07/2022 la 9:07 PM
Atat s-a putut atunci, acum se poate mai bine.
mac gregor(Citează)
03/07/2022 la 12:58 PM
pe modelul RKelly, si la noi persoanele aflate in functii si dovedite corupte sau care incalca in altfel legea ar trebui sa ia pedepse sporite, tocmai pentru ca s-au folosit pozitia si influenta
Ronnie(Citează)
03/07/2022 la 2:52 PM
In același timp, Ghislaine Maxwell a luat “decât” 20 de ani, ca e femeie și e albă și a corupt minori pentru bani. Nu ca R Kelly, doar pentru el, ea a făcut rețea de trafic de persoane.
Unde sunt feministele să urle pentru pedeapsă corespunzătoare?
Gaelex(Citează)
03/07/2022 la 7:56 PM
Bucurestiul e unul dintre cele mai sigure orase, numai sa nu fi femeie neinsotita.
Stefan(Citează)
04/07/2022 la 10:33 AM
Dar chiar si in conditiile astea, tot ramane unul dintre cele mai sigure orase din Europa (si probabil chiar din lume).
Andrei G(Citează)